O nás


Výroční zprávy
 2003 - 2011, Redakce
Výroční zpráva První společnosti za rok 2016
za rok 2014; za rok 2013; za rok 2012; za rok 2011; za rok 2010; za rok 2009; za rok 2008; za rok 2007; za rok 2006; za rok 2005; za rok 2004; za rok 2003.



Zápis z 16. výroční schůze Společnosti za práva koček
konané v Černošicích dne 25. 2. 2017


Program
1/ přivítání, občerstvení
2/ rekapitulace činnosti spolku včetně jednotlivých členů v průběhu roku 2016
3/ návrh činnosti spolku v roce 2017 nebo jeho zánik. O zániku by podle Stanov rozhodl Sněm jmenováním likvidátora či komise, která by vyřešila majetkové záležitosti a zbylé finance byly předány organizaci na ochranu koček s obdobným programem jako Společnost.
4/ zpráva o hospodaření v roce 2016
5/ oběd, dezert, vínko, diskuze zápis a rozloučení


1/ Zahájení
Přítomni: Alice Oppová, Jiří Oppa, Eva Evelina Miler, Mirka Richterová, Jana Petrželková
Omluveni: Hanka a Dan Zelinkovi, Soňa Jahelková, Lenka Mašková, Václav Vlček, Jan Mareš, Jarka Svobodová, Markéta Holečková, Jiří Plesnivý
Neomluveni: ostatní členové (hanba!) :o)

Přivítali jsme se všichni vzájemně pod postavenou slavobránou a v doprovodu kočičího panstva jsme šli obhlédnout poněkud zdivočelou Barču a pak se odebrali do kanclíku na salát Coleslav, vínečko, kafíčko, bábovku, vajíčkovou tlačenku a podobné lahůdky (stoly se prohýbaly, měli jste tu být!!!)

2/ rekapitulace činnosti depozita Příbor a sídla Společnosti v roce 2016

Depozit Příbor - zpráva o činnosti v období od 1. ledna 2016 do 31. prosince 2016 Ke dni 31. 12. 2016 bylo v péči depozita 53 koček. Kočky jsou umístěny na zahrádkovém pozemku, skleníkovém pozemku a na 3 dvorkových pozemcích (31 kočiček) na 2 venkovních stanovištích (17 kočičáků) a v bytě (5 postižených koček). Všem kočkám je poskytovaná denní péče, v případě potřeby i kompletní veterinární péče. Všechny kočky jsou kastrované.
Během roku 2016 bylo přijato 9 koček (3 dospělé, 6 koťat)
umístěno 7 koček a koťat
vakcinováno 11 koček a koťat
kastrováno 9 koček (6 kočiček a 3 kocourci)
léčeno 7 koček
zemřelo 5 koček ( 4x nemoc, 1x auto)
Přes veškerou snahu přetrvávají existenční problémy s prostory potřebnými k zabezpečení chodu depozita.
Depozit, resp. pan Vlček se věnuje osvětové činnosti především v oblasti kastrací, pomáhá s potřebnými odchyty koček v okolí, v zimním období poskytuje jídlo a ubytování v polystyrenových venkovních boudičkách všem volně žijícím kočkám, bez rozdílu.

Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice a Jiří Oppa k 31. 12. 2016 pečovali o 9 koček. Začátkem listopadu začal méně jíst plašánek Ťapísek,13. 11. byl odvezen na veterinu, na vyšetření musel dostat sedativum, krevní testy vykázaly vysoké hodnoty kreatininu a močoviny, kocourek byl uspán.
Alice Oppová je předsedkyní spolku, zajišťuje chod organizace, komunikaci s depozitem, se členy, sponzory a dárci, se spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, se střešními orgány ochrany zvířat ČR, provoz nonstop info-centra, stránek včetně FCB Společnosti a podporu akcí či petičních kampaní. Jiří Oppa je hospodář a udržuje web. stránky Společnosti.
Předsedkyně Společnosti v rámci finančních možností pomáhala ochráncům koček a spolkům na ochranu koček s náklady na kastrace, léčbu a péči o opuštěné kočky. Moc děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočičku či kocourka. Děkujeme dárcům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce. Děkujeme spřízněným spolkům, zejména Devět životů o.p.s. za spolupráci a pomoc.
Velmi moc děkujeme paní Janě Petrželkové za vyúčtování příjmů a výdajů a za zprávu o hospodaření, která se na stránkách objeví co nejdříve.

Více informací o činnosti depozita Příbor najdete na našich web. stránkách: Příbor a činnosti Společnosti zde.
3/ návrh činnosti spolku v roce 2017 a návrhy včetně připomínek členů

Vyjádření Alice: vzhledem k tomu, že nám, mně a Jirkovi, členové nepomáhají ani napsáním příběhů o svých kočkách na stránky, že to táhneme de fakto ve dvou už 15 let a stále marně prosíme, aby se členové zapojili nebo aspoň komunikovali, tak buď zůstane jen to, co zvládneme sami: Jiřímu stránky a hospodaření, mně facebook a poradenství ohledně zdraví, týrání koček, trestních podnětů, stížností, zřizování spolků, kontaktů na doporučené kočičí spolky apod., nebo spolek zanikne. Je mi 74, jsem nemocná, osobně přispívám kočičím spolkům a organizacím ochrany přírody, starám se o 11 koček, víc už fakt nezvládnu. Pokud dojde k zániku spolku, tak o tom podle Stanov rozhodne Sněm, který jmenuje likvidátora nebo komisi, která dořeší majetkové záležitosti. Zbylý majetek bude pak předán neziskové kočičí organizaci, která má obdobné cíle jako Společnost a přijme pod svá křídla depozit pana Václava Vlčka.

Připomínky pana Vlčka k výročce:
Společnost by měla fungovat i nadále byť možná v trošinku omezenější formě.Pořád plní důležitou osvětovou činnost,pomáhá s kastracemi, radami,na webu jsou aktuální informace o hledání ztracených koček, o hledání nových domovů ...

Minulý týden mě psaly dvě paní.Jedna byla natěšená že si konečně mohla přečíst něco uceleného o kastracích.Druhá - její kocourek měl zácpu, našla si na webovkách rady co s tím - rostlinný olej,lactulosa - všechno se zdárně vyřešilo (její známá byla s kočkou u veta,dostala lactulosu a zaplatila velké peníze za dva dny pozorování u veta).

V pátek jsem dostal vyrozumění že k 31.12.2019 bude ukončený pronájem zahrádky bez možnosti prodloužení pronájmu.To znamená ukončení i činnosti depozita. Už dnes mě straší v hlavě kam s kočkami byť je na řešení doba skoro 3 roky.
Dotaz a prosba - potřebuji dát dohromady peníze na zaplacení nájmů za zahrádku a skleník. Je možné mě opět poskytnout pomoc ve výši 1 000,-? (zahrádka). Pokud ano, poslal bych (jako loni) účty za krmivo a stelivo. Dnes byla u nás pouť ale nějaká divná až mizerná. Žádné vyřvávání ožralců, chodníky nepozvracené, bez ohňostroje ...
Bolí mě ohavně záda a mám blbou náladu - jdu ležet.
Díky, mějte se a čajík od nás pro Vás. My.
Zpráva od pana Jana Mareše z Děčína:
zdravím vás do Černošic. Chtěl bych se zeptat: nedívali jste se náhodou dnes na zprávy, konkrétně na TV NOVA v hlavním zpravodajství v 19.30h? Mluvím teď o tom 8.měsíčním kocourkovi, kterého nějakej sráč postřelil v České Lípě starším manželům. Paní je z toho vyřízená a pán taky. Může existovat ve společnosti mezi námi takovýto grázl? Jestli ho vypátrají, tak mu hrozí jen 2 roky ve vězení a já se ptám sám sebe, jestli to není málo? Podobný netvor by si měl odsedět aslepoň 5 let To je každou chvíli něco co lidem vadí na zvířatech a proto je přinejmenším zahánějí, v horším případě i týrají a zabíjejí.Nikdo, kdo se takto chová, se nemá právo se považovat za člověka, tedy tvora rozumného a měl by být zavřený v patřičném zařízení. Pokusím se do letního sněmu vypracovat nějaký opravný návrh k zákonu na ochranu zvířat, konkrétně navýšení trestů.
Připomínka k diskuzi od paní Soni Jahelkové z Lázu:
POSLEDNÍ DOBOU SE HODNĚ DISKUTUJE ČÍM KRMIT KOČKY. HLAVNĚ TY VENKOVNÍ.JÁ SI MYSLÍM ŽE JE DOBŘE ŽE JE VŮBEC NĚKDO KRMÍ PODLE SVÝCH MOŽNOSTÍ. JINAK MY S EDOU PREFERUJEME MASO. JE TO ŠELMA A TĚM MASO NEJVÍC SEDÍ. NAŠE KOČKY HO MAJÍ NEJRADĚJI. JE TO NA POSLEDNÍ CHVÍLI, ALE SNAD ASPOŇ TOHLE MĚ NAPADLO.JASNĚ ŽE KASTRACE! Setrvalá prosba Společnosti:
Společnost stále hledá ajťačku či ajťáka, kteří opraví a zprovozní administrativu naší webové stránky.

4/ zpráva o hospodaření

Se zprávou o hospodaření vás seznámíme po uzavření účetnictví.

5/ závěr, zápis, oběd, diskuse, rozloučení
Závěrem bylo znovu konstatováno, že největší problém byl a je nedostatek komunikace a nečinnost členů!

Z úplného vyčerpání a přepracovanosti si na to všichni přítomní dali další chod občerstvení - pizzu a dort Míša, abychom jídlem načerpali nové síly. Sekretář Lindan svoji funkci plnil velmi pečlivě, tj. průběžně kontroloval průběh diskuse, dokonce měl snahu ochutnat přichystané menu, aby snad nějaký člen neutrpěl újmu z nezdravého jídla. Patrně měl dojem, že i tak je nás hodně málo. Kromě toho se s každým spravedlivě pomazlil. Naopak kočičí stážistky vzaly své povinnosti na velmi lehkou váhu, tj. jen prosvištěly kanclíkem k misce s granulemi a oknem ven.

Doufejme, že nás na 18. Sněmu kočičího společenstva 26. 6. 2017 bude více, a že nám přibudou nějací noví aktivní členové…
Ještě považujeme za nesmírně důležité vám oznámit, že v důsledku snahy zvýšit počet členů naši organizace a to členů jakýchkoliv, dohodli jsme následující propojení rodin:
Lindan Oppa se zasnoubil s Majdalenkou, tj. schovankou Evelýny.
Slečna Máťa Oppová se zaslíbila Bubáčkovi Richterovi.
Bugíšek Miler hodlá pojmout za choť Týnečku Oppovou,
zatímco slečna Maryška Oppová hodlá řící ano Charliemu Petrželkovi.
Kocouři Matěj a Míša Petrželkovi půjdou za mládence, paní Trixýna a slečna Tonička pak za družičky.

Již jsme si předali recepty na svatební kočičí koláče, budete všichni včas informování. Vaši účast považujeme za samozřejmost (resp. povinnost), chystejte hodnotné svatební dary (seznam vhodných darů na vyžádání). Neúčast nebo nezaslání daru bude považováno za pohrdání Společností.

Zapsala Jana Petrželková a Alice Oppová, dne 25. 2. 2017





Zápis ze 15. výroční schůze Společnosti za práva koček
konané v Černošicích dne 27. 2. 2016


Program:
1/ přivítání, občerstvení
2/ rekapitulace činnosti spolku včetně jednotlivých členů v průběhu roku 2015
3/ návrh útlumu činnosti spolku v roce 2016 nebo jeho zánik. O zániku podle Stanov rozhoduje Sněm, který jmenuje likvidátora nebo komisi, která dořeší majetkové záležitosti. Zbylý majetek bude pak předán neziskové kočičí organizaci, která má obdobné cíle jako Společnost.
4/ návrh činnosti Společnosti na rok 2016
5/ oběd, dezert, vínko, diskuze
6/ zápis a rozloučení

1/ Zahájení
Přítomni: Alice Oppová, Jiří Oppa, Markéta Holečková, Miroslava Richterová, Mgr. Bea Espinoza, sekretář Lindan sice pozdě, ale o toto mazlivěji Omluveni: Hanka a Dan Zelinkovi, Soňa Jahelková, Lenka Mašková, Václav Vlček, Jan Mareš, Jarka Svobodová, Eva Evelina Miler Neomluveni: ostatní členové (hanba!) :o)

Přivítali jsme se s Markétou, Beou a Mirkou poté, co jsme zvládli „sundat“ stážistku Máťu, která se zašprajcla na stromě, po delším přemlouvání a instruktáži a za hluku přijíždějícího auta Puňti nakonec zvládla slézt sama, aby se šla uklidnit do garáže. Nutno podotknouti, že sekretář Lindan pod stromem „asistoval“ a škodolibě pozoroval situaci (Ta je ale hloupatá, vona neumí slézt… he). Celá lidská společnosti pak odešla do kanclíku a pochutnala si na výtečném salátku Coleslav z dílny Oppových, čajíčku a vínečku.
2/ rekapitulace činnosti depozita Příbor a sídla Společnosti v roce 2015 zpráva o činnosti v období od 1. ledna 2015 do 31. prosince 2015

Depozit Příbor-Václav Vlček K 31. 12. 2015 bylo v péči depozita celkem 56 koček a odrostlých koťat.
O kočky je denně pečováno na několika místech – o postižené v bytě (5), na dvou venkovních stanovištích (19) a na stávajícím, náhradním a dvorkovém prostoru (32). Proběhlo:
Příjem: 4 (3 dospělé kočky a 1 kotě)
Kastrace: 9 (7 kočiček a 2 kocourci)
Vakcinace: 7
Umístění: 6
Léčení: 6
Úmrtí: 3 kočky (2x nemoc,1x auto)
Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice a Jiří Oppa k 31. 12. 2015 pečovali o 11 koček. Alice Oppová je předsedkyní spolku, zajišťuje chod organizace, komunikaci s depozitem, se členy, sponzory a dárci, se spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, se střešními orgány ochrany zvířat ČR, provoz nonstop info-centra, stránek včetně FCB Společnosti a podporu akcí či petičních kampaní. Jiří Oppa je hospodář a udržuje web. stránky Společnosti.
Předsedkyně Společnosti v rámci finančních možností pomáhala ochráncům koček a spolkům na ochranu koček s náklady na kastrace, léčbu a péči o opuštěné kočky. Moc děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočičku či kocourka. Děkujeme dárcům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce. Děkujeme spřízněným spolkům, zejména Devět životů o.p.s. za spolupráci a pomoc.

Velmi moc děkujeme paní Janě Petrželkové za vyúčtování příjmů a výdajů a za zprávu o hospodaření, která se na stránkách objeví co nejdříve.

Více informací o činnosti depozita Příbor najdete na našich web. stránkách: Příbor a činnosti Společnosti zde.

3/ návrh útlumu činnosti spolku v roce 2016 nebo jeho zánik
Vyjádření Alice: vzhledem k tomu, že nám, mně a Jirkovi, členové nepomáhají ani napsáním příběhů o svých kočkách na stránky, že to táhneme de fakto ve dvou už 15 let a stále marně prosíme, aby se členové zapojili nebo aspoň komunikovali, tak buď zůstane jen to, co zvládneme sami: Jiřímu stránky a hospodaření, mně facebook a poradenství ohledně zdraví, týrání koček, trestních podnětů, stížností, zřizování spolků, kontaktů na doporučené kočičí spolky apod., nebo spolek zanikne. Je mi 74, jsem nemocná, osobně přispívám většině kočičích spolků, starám se o 11 koček, víc už fakt nezvládnu. Pokud dojde k zániku spolku, tak podle Stanov o tom rozhodne Sněm, který jmenuje likvidátora nebo komisi, která dořeší majetkové záležitosti. Zbylý majetek bude pak předán neziskové kočičí organizaci, která má obdobné cíle jako Společnost a přijme pod svá křídla depozit pana Václava Vlčka.

4/ návrh činnosti Společnosti na rok 2016
Od členů kromě pana depozitáře Vlčka návrhy ani připomínky k činnosti spolku nedošly. Připomínky pana Vlčka k výročce:
- neukončovat činnost Společnosti. Maximálně činnost částečně utlumit (Společnost dělá potřebnou osvětu i pomáhá, stránky web a FB jsou solidně navštěvovány atd.)
- v případě ukončení činnosti by naši sponzoři a dárci nedostávali finanční potvrzení a minimálně část by přestala s pomocí, čímž bych depozitum "neutáhl" a nastal by neřešitelný problém co s kočkami ...
Dotaz: proč jsou i nadále zasílány peněžní částky pro depozitum Žikov na účet FIO Společnosti?
Prosba: pokud by někdo narazil na nějakou solidní nabídku PC, tak mě dejte vědět.

návrh Společnosti: zeptat se PSOZ, zda by v případě likvidace Společnosti nevzali p. Vlčka pod svá křídla.

Společnost hledá ajťačku či ajťáka, kteří opraví a zprovozní administrativu naší webové stránky. Markéta přišla s informací, že jednala se svou kamarádkou Danou Mudrovou, která se nabídla, že by s webovými stránkami pomohla. Jirka se s Danou spojí a domluví se spolu.

Návrh činnosti Společnosti v roce 2016 je totožný s loňskou činností, tedy dá-li pánbůh a předsedkyně bude naživu.

5/ závěr, zápis, oběd, diskuse, rozloučení
Závěrem bylo znova konstatováno, že největší problém byl a je nedostatek komunikace a nečinnost členů!
Z úplného vyčerpání a přepracovanosti si na to všichni přítomní dali další chod občerstvení - pizzu (výroba TESCO) a dort Míša (výroba Cukrárna Hájek & Hájková), abychom jídlem načerpali nové síly. Sekretář Lindan dorazil na závěr, aby se s účastnicemi pomazlil, stážistka Máťa setrvale trucovala v garáži, zatímco stážistka Marýška aspoň prosvištěla kanclíkem ke svým miskám a osazenstvo zkonstatovalo, že svět je jenom o žrádle, a jako důkaz si na to dalo další porci dortíku Míša.
Doufejme, že nás na 16. Sněmu kočičího společenstva 25. 6. 2016 bude více, a že nám přibudou nějací noví aktivní členové…

Zapsala Markéta Holečková a Alice Oppová, dne 27. 2. 2016






Zápis z 15. výroční schůze Společnosti za práva koček konané v Černošicích dne 27. 2. 2016 Více





Zpráva o činnosti a hospodaření Společnosti od 1.1. 2014 do 31.12. 2014


Činnost depozit a Společnosti od 1.1.2014 do 31.12.2014


Depozit Příbor - Václav Vlček
K 31.12.2014 bylo v péči depozita celkem 61 koček. Kočky jsou umístěny na zahrádkovém a náhradním pozemku. Denní péče je i poskytována kočkám na 3 venkovních stanovištích.Všechny kočky mají zabezpečenu veterinární péči,denně jsou krmeny a ošetřovány.5 postižených koček je umístěno v bytě.
V roce 2014 proběhlo:
Příjem: 4
Kastrace: 6
Vakcinace: 4
Umístění: 4
Léčení: 7
Zemřelo: 3
Na jaře 2014 byl depozitu ukončen pronájem 2 pozemků což mělo za následek značně ztížené podmínky činnosti. Pokud se nepodaří sehnat nové prostory jsme schopni přijímat jen koťata a kočky v bezprostředním ohrožení života (závažná onemocnění či zranění,brutální týrání). Jsou problémy i s umísťováním koček do nových domovů (většina koček je velmi plachých). Provádíme osvětovou činnost na podporu kastrací, zúčastňujeme se petiční činnost na ochranu zvířat. Bohužel, z technických a zdravotních důvodů nebyl uspořádán lokální „Den zvířat bez domova“ a nezúčastnili jsme se jarní a podzimní umísťovací výstavy v Ostravě. Zmenšil se i počet sponzorů a muselo se řešit zabezpečení krmivem a stelivem. Úspěšně jsme se účastnili jarního a vánočního „Stromu splněných kočičích přání“ pořádaných Devět životů o. p. s. Emailem odpověděli na 161 dotazů. Pomáhali jsme i v sousedních městech s odchytem venkovních koček (kastrace). Ke konci roku nás postihly problémy s nefunkčním PC a dalším potřebným vybavením (mobil, fotoaparát, snižující se počet polystyrénových boudiček).Veškerá činnost se musí zvládat bez pomocníků a za všech povětrnostních podmínek. Pokud se nezlepší technické zázemí depozita budeme muset zvážit případné ukončení činnosti k 31.12.2016.
Děkujeme všem sponzorům a dárcům z „Kočičího přání“ za velikou pomoc depozitním kočkám.

Depozit Žikov-Hana Fuksová
K 31.12.2014 bylo v péči depozita 64 koček z toho 21 koťat
V roce 2014 proběhlo:
Příjem: 65 koček
Kastrace kočka: 24, kocour: 23, celkem 47
Vakcinace: 60 + revakcinace u neumístěných 17 celkem 77
Umístění: 39
Léčení: 88 vážnějších léčení z toho 4 vážné náročnější operace a nespočet kočičí rýmy především u koťat
Úmrtí: 7
Virtuální adopce: 11
Zajištění dočasné péče: 15 koček
Umístění z dočasné péče: 15 koček

Výbor Společnosti
Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice Oppová a Jiří Oppa k 31.12.2014 pečovali o 14 koček, z toho o 6 doma a 8 vykastrovaných plašánků-perchtiček venku, kterým denně zajišťují krmení, odčervení a případnou léčbu. 6. 1. 2014 přistála před brankou sídla krabice se 4 cca tříměsíčními koťaty Mourkem, Miju, Máťou a Maryškou. Koťata byla léčena, plně vakcinována, kočičky Máťa, Maryška a Mijunka sterilizovány. Mourek a Mijunka umístěny do úžasné rodiny a Máťa s Maryškou zůstaly.
V roce 2014 proběhlo:
Příjem: 4
Kastrace: 3
Vakcinace: 6
Umístění: 2
Léčení: 4 koťata průjem, chlamydie a kaliciviroza a ošetření zoubků cca 16letých Lindana a Trixi a léčba sedací poškozeného mozku Trixi.
Během roku se Společnost zaregistrovala jako zapsaný spolek. Alice Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace, poradenství ohledně zdraví, práv koček, konceptů trestních oznámení, komunikaci s depozity, se členy, sponzory a dárci, spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, střešními orgány ochrany zvířat ČR, provoz nonstop infocentra a stránek včetně FCB Společnosti a organizaci akcí či petičních akcí např. petice proti zapsání české myslivosti na seznam kulturních hodnot UNESCO. Jiří Oppa je hospodář a udržuje stránky Společnosti.

Markéta Holečková - Praha 3
K 31.12.2014 pečovala o kočičky v mini azylu PSOZ Haškova ul. Praha 7, o vlastních 5 koček doma a od 14. 12. 2013 je naší místopředsedkyní místo paní Jany Petrželkové, která ze zdravotních a pracovních důvodů odstoupila z funkce, pomáhá s letáky a organizací.

Závěr

Depozita a členové výboru k 31.12.2014 pečovali celkem o 139 opuštěných koček včetně koťat. V průběhu roku bylo vykastrováno celkem 56 koček a kocourů, vakcinováno celkem 87 koček, nově přijato celkem 73 koček včetně koťat, umístěno celkem 45 koček včetně koťat, léčeno celkem 101 koček včetně koťat, zemřelo nebo muselo být humánně uspáno celkem 10 koček včetně koťat.

Děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočičku či kocourka do láskyplného domova. To nám dodá nejvíc sil, které už tím 14letým bojem s lidskou bezohledností a lhostejností ubývají. Děkujeme dárcům, sponzorům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce.
Děkujeme spřízněným spolkům na ochranu zvířat a Devíti životům nyní o. p. s. za spolupráci a významnou pomoc.
Více informací o činnosti depozit najdete na stránkách depozit:
Žikov, Příbor, a činnosti Společnosti zde.

Zpráva o hospodaření od 1. ledna 2014 do 31. prosince 2014

Příjmy
Dary bankou 423.667
Dary Hotovost 42.669
Úrok z účtu 4
Celkem 466.340

Výdaje
Výdaje Krmivo, stelivo Veterina, léky Režie, hračky... Celkem
Černošice 38.123 26.046 4.625 68.794
Žikov 209.183 71.078 12.071 292.332
Příbor 87.295 2.587 0 89.882
Poplatky bance - - 1.019 1.019
Převody 14.312 - - 14.312
Celkem 348.913 99.711 17.715 466.339

Výsledek hospodaření: od 1. 1. 2013 do 31. 2. 2014 vykazuje První společnost za práva koček zisk ve výši 1,- Kč.




Výroční zpráva Společnosti od 1.1. 2013 do 31.12. 2013


Činnost depozit a Společnosti od 1.1.2013 do 31.12.2013


Depozitum Bohumín - Miri Kocurová
K 31.12.2013 bylo v péči depozita celkem 112 koček. Proběhlo:
Kastrace: 112
Vakcinace: 51
Příjem: 172
Umístění: 80
Léčení: 221
Úmrtí: 84


Depozitum Příbor-Václav Vlček
K 31.12.2013 bylo v péči depozita celkem 64 koček a odrostlých koťat.
O kočky je denně pečováno na 3 místech – o postižené v bytě (5), na třech venkovních stanovištích (22) a na stávajícím pozemku (37). Proběhlo:
Kastrace: 16
Vakcinace: 12
Příjem: 11 ( 7 dospělých koček, 3 koťata, 1 odrostlé kotě)
Umístění: 9 (5 koček, 4 koťata)
Léčení: 14
Úmrtí: 4 dospělé kočky ( 1x nemoc, 1x auto, 2x - ?)


Depozitum Žikov-Hana Fuksová
K 31.12.2013 bylo v péči depozita celkem 45 koček. Proběhlo:
Kastrace kočka: 29, kocour: 25, celkem 54
Vakcinace: 51
Revakcinace po roce u koček, které nebyly umístěny: 8
Příjem: 51
Umístění: 48
Léčení: 88 vážnějších léčení z toho 4 vážné náročnější operace a nespočet kočičí rýmy především u koťat
Úmrtí: 3
Virtuální adopce: 11
Zajištění dočasné péče: 15 koček
Umístění z dočasné péče: 15 koček

Výbor Společnosti

Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice Oppová a Jiří Oppa k 31.12.2013 pečovali o 14 koček, z toho o 6 doma a 8 vykastrovaných plašánků-perchtiček venku, kterým denně zajišťují krmení, odčervení a případnou léčbu. Sídlo 2. 6. 2013 postihla a paralyzovala ničivá povodeň viz.
Proběhlo: léčba kocourka Mourka, který zemřel 21. listopadu 2013 na infekci ledvin způsobenou bakteriemi z povodně. Alice Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace, pomoc s žádostmi o granty a o dotace, komunikaci s depozity, se členy, sponzory a dárci, se spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, se střešními orgány ochrany zvířat ČR, provoz nonstop infocentra, stránek včetně FCB Společnosti a organizaci akcí či petičních kampaní, např. Petice proti zápisu myslivosti na seznam UNESCO. Jiří Oppa je hospodář a udržuje stránky Společnosti.

Markéta Holečková - Praha 3
K 31.12.2013 pečovala o 12 koček v mini azylu PSOZ Haškova ul. Praha 7, o vlastních 5 koček doma, 14. 12. 2013 na byla 13. sněmu Společnosti zvolena místopředsedkyní místo paní Petrželkové, která ze zdravotních a pracovních důvodů odstoupila z funkce, pomáhá s letáky a organizací.

Závěr

Depozita a členové výboru k 31.12.2013 pečovali celkem o 252 opuštěných koček včetně koťat. V průběhu roku bylo vykastrováno celkem 182 koček a kocourů, vakcinováno celkem 122 koček, nově přijato celkem 234 koček včetně koťat, umístěno celkem 127 koček včetně koťat, léčeno celkem 324 koček včetně koťat, zemřelo nebo muselo být humánně uspáno celkem 92 koček včetně, z toho 84 v depozitu Bohumín.

Děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočičku či kocourka. Děkujeme dárcům, sponzorům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce.
Děkujeme spřízněným spolkům na ochranu zvířat a sdružení Devět životů za spolupráci a významnou pomoc.

Více informací o činnosti depozit najdete na stránkách depozit: Žikov, Příbor, Bohumín a činnosti Společnosti zde.

Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2013

Příjmy
Příjmy Černošice a spol - Bohumín Celkem
Dary Reiff. 97.430 - - -
Dary Fio 219.285 - - -
Dary hotovost 58.505 - - -
Úroky Reiff 3 - - -
Dary - - 439.910 -
Dotace - - 28.000 -
Přeposláno - 58.759 - 58.759 -
Celkem 316.464 - 526.669 843.133
Výdaje
Výdaje Krmivo, stelivo Veterina, léky Režie, hračky... Celkem
Černošice 23.768 9.991 1.458 35.217
Žikov 59.391 41.418 13.029 113.838
Příbor 89.645 4.882 2.162 96.689
Bohumín 268.237 276.321 37.642 582.200
Náchod 2.875 10.095 - 12.970
Praha 9 19.573 2.587 1.145 23.305
Poplatky bance - - 3.250 3.250
Celkem 463.489 345.294 58.686 867.469

Výsledek hospodaření: k 31.12.2013 vykazuje První společnost za práva koček ztrátu 24.336,- Kč





Výroční zpráva Společnosti od 1.1. 2012 do 31.12. 2012


Činnost depozit a jednotlivých členů Společnosti od 1.1.2012 do 31.12.2012


Depozitum Bohumín - Miri Kocurová
K 31.12.2012 bylo v péči depozita celkem 88 koček
Přijato: 133 koček
Umístěno: 84 koček
Vakcinováno: 8
Kastrováno: 52 koček a kocourů
Léčeno: 123
Zemřelo: 28 koček
V loňském roce jsme se současně s depozitem Příbor tradičně zúčastnili dvou umisťovacích výstav při Mezinárodní výstavě koček na Černé louce, děkujeme SCHK Ostrava za umožnění účasti. Pravidelně se účastnili bleších trhů na Černé louce v Ostravě. Všude jsme rozdávali letáky upozorňující na naléhavou potřebu regulace populace koček kastracemi a zodpovědnou péčí o ně a propagovali práci našeho depozita včetně našich akcí, jako např. dnů otevřených dveří depozita apod. Založili jsme si profil na facebooku, kde se snažíme řešit problém opuštěných koček, pořádáme aukce na podporu naší práce a informujeme o naší práci. Od skupiny FB Kamenné kočky jsme 2x dostali dar pro naše kočičky, za který jsme jim koupili 2 nádherná škrabadla, krmivo a stelivo. Děkujeme??? S Nadací OKD jsme vykachlíčkovali celý depozit až do výšky 2m, kočičky jsou nyní v mnohem hygieničtějším prostředí a zúčastnili se i nádherného karnevalového průvodu. S naší stařenkou Wendy navštěvujeme moji maminku, obě si to moc užívají a pookřejí. Povedlo se nám s TV TIK Bohumín natočit moc hezký pořad Chceme domů a dvakrát u nás TV Polar Tlapka natáčela nabídku kočiček. 2x jsme se zúčastnili báječné celorepublikové akce Strom splněných kočičích přání, spousta našich kočiček dostala nejen dárek, ale také nějakou korunku do mističky a některé dokonce s jeho pomocí našly nový domov. Obrovské díky týmu o.s. Devět životů za úžasnou akci. Napojily se na nás 2 dobrovolnice, které se starají o opuštěné kočičky ve svém okolí, paní Karin Kleniarová z Petřvaldu a paní Veronika Matuszná z Českého Těšína. Hodně nám pomáhá i několik veterinárních klinik. Za jejich pomoc, vstřícnost v cenách a za provedené úkony a péči poskytovanou s láskou a citlivostí moc děkujeme ABvet klinice Bohumín, CTVET klinice Český Těšín a veterinární ordinaci MVDr. Roberta Lakomého v Kopřivnici. Děkujeme MěÚ Bohumín za dotace na kastrace opuštěných kočiček. Děkujeme všem, kteří nám pomáhají.


Depozitum Příbor-Václav Vlček
K 31.12.2012 bylo v péči depozita celkem 59 koček. Z toho 39 dospělých a 3 odrostlá koťata v depozitu, 3 přitoulané kočky chodící pravidelně na depozitní pozemek a 14 vykastrovaných plašanů na 3 venkovních stanovištích.
Přijato: 19 koček (12 koťat a 7 dospělých)
Umístěno: 15 koček (7 koťat a 8 dospělých)
Vakcinováno: 14 koček a koťat
Kastrováno: 17 koček (12 kočiček a 5 kocourků)
Léčeno: 14 koček (10 koťat a 4 dospělé kočky)
Zemřelo: 1 starší kočička
Koťata a přítulné kočky jsou nabízena k umístění na stránkách depozita, První společnosti, facebooku a inzerci Avízo. Činnost depozita musela být v podzimních měsících roku 2012 utlumena z důvodu vracení 1 pozemku po ukončení pronájmu. Konec roku byl ve znamení stavebních úprav a sestěhování koček na stávající, zvýšenému počtu koček nedostatečný pozemek. Depozit podpořil petiční akce na ochranu zvířat a přírody (mnohdy i zahraniční) včetně petice proti zápisu české myslivosti do UNESCO. Depozit se tradičně účastnil 2 umísťovacích výstav v Ostravě a již po sedmé uspořádal Den zvířat bez domova se vzpomínkou na zemřelá a utýraná zvířata. Osvětový materiál ke kastracím a péči o kočky byl rozdáván na všech akcích a je k dispozici veřejnosti na několika místech. V oblasti internetového poradenství bylo zodpovězeno 161 dotazů. Několik našich kočiček darovalo krev 2 nemocným kocourkům. Radostné je, že se oba kocourci po transfuzích uzdravili. Stále se potýkáme se stejnými problémy, jako ničením zařízení na pozemcích depozita nezletilci, neúnosným časovým vytížením, navyšováním počtů neumístěných koček a koťat, což má vliv na snižování možnosti přijímání nových koček a koťat. Finanční problémy byly do značné míry vyřešeny díky veliké pomoci sponzorů a dárců. Do konce března 2013 se musí definitivně vyřešit výstavba a úpravy horního pozemku, aby depozit mohl přijímat aspoň omezený počet koťat z ulice v ohrožení života. Koťata od množitelů s nekastrovanými kočkami přijímat nebudeme. Velkým kladem v roce 2012 bylo, že po velice dlouhé době bylo umístěno více dospělých koček než koťat. Děkujeme všem, kteří nám pomohli a nabídli nezištnou pomoc.


Depozitum Žikov-Hana Fuksová
K 31.12.2012 bylo v péči depozita 44 koček včetně koťat
Přijato: 28 koček
Umístěno: 17 kočiček, kocourků a koťat
Vakcinováno: 22 zvířat
Kastrováno: 17 zvířat
Léčeno: 17
Úmrtí: 4
Loňský rok byl ve znamení opuštěných koťat, proto jsme se zaměřily na osvětu kastrací, jediné etické, efektivní a ekonomicky únosné regulaci populace opuštěných koček. Působíme v místě, kde kastrace zvířat zájmových chovů nejsou samozřejmostí. Roznesly jsme cca 1400 letáků o výhodách kastrací, zodpověděly cca 100 dotazů ohledně konkrétních problémů s kočičkami, včetně praktických ukázek aplikace antiparazitik. Spolupracujeme s lidmi, kteří se na vlastní náklady starají o opuštěné kočky v našem regionu. Díky jim se nám podařilo zmapovat situaci volně žijících koček v Sušici, podstatnou část nechat vykastrovat a vypustit zpět do lokality, kde jsou přikrmovány a mají zateplené boudičky. Tímto moc děkujeme za pomoc a péči o ně paní Markové, paní Mihalčíkové a paní Kočové. Pro zlepšení pobytu kočiček a usnadnění péče o ně jsme nechaly opravit rozvod elektřiny a zařídily připojení na internet. Díky tomu naleznete náš depozit i na facebooku.
Depozit pořádal dny otevřených dveří 17.2. u příležitosti Světového dne koček, 7.-9.4. u příležitosti velikonočních svátků, 18.8. u příležitosti Mezinárodního dne opuštěných zvířat a svíčkových vigilií, 4.10 u příležitosti Světového dne zvířat a 23.12.202-1.1.2013. Děkujeme všem, kteří naše kočičky navštívili. Kočičky nabízíme na stránkách Společnosti, stránkách kocky on-line, na facebooku Společnosti a na facebooku našeho depozita. Rozšířily jsme nabídku kočiček na další stránky, např. Nalezenci šumaváci s nabídkou nám pomáhají i Sušické listy a také ordinace manželů MVDr. Švejdových, kterým děkujeme za péči o kočičky, poskytnuté slevy , případné posečkání s platbou, odvozy kočiček na operace a zpět, ochotu okamžitě přijet a všechny dárky pro čičiny. Děkujeme všem, kteří nám pomáhají.


Depozitum Náchod- Sandra Jirásková
K 31.12.2012 bylo v péči depozita 15 zvířat. Depozitum v Náchodě není velké, o kočky pečuje pouze slečna Sandra Jirásková, přesto jeho činnost není zanedbatelná.
Přijato: 9 koček,
Umístěno: 10 koček
Vakcinace: 26
Kastrace: 6
Léčení: 4 (léčba rýmy, výtoku z očí. Nic vážného v tomto roce)
Úmrtí: 0
V roce 2012 se depozit účastnil 3 umisťovacích výstav. 22.4. jarní Výstavy pro kočku, kde jsme umístili 4 z 5 čičin. 22.9. umisťovací výstavy Sen zvířat, kde jsme bohužel neumístili žádnou čičinu a 11.11. podzimní Výstavy pro kočku, kde jsme umístili 3 ze 4 přivezených čičin. Na umísťovacích výstavách máme vždy prezentaci našeho depozita, vzdělávací materiály a prodáváme drobné předměty - většinou knížky. Bavíme se s návštěvníky, odpovídáme na dotazy, rádi poradíme a také je možné na naši činnost přispět jakýmkoliv dárkem nebo finančním obnosem. Z umísťovacích výstav si také většinou odvezeme sponzorské dary v podobě krmiva, steliva a chovatelských potřeb, což nám velmi pomáhá v činnosti depozita. Depozit také nabízí neumístitelné čičiny k virtuální adopci. Zatím máme jednoho takto adoptovaného kocourka a to našeho seniora Macka, kterého adoptoval p. Orság a pravidelně na něj přispívá. Kočky inzerujeme na stránkách depozita, na stránkách První společnosti, na stránkách www.kocky-online.cz, dále na facebooku Společnosti a na inzertních webech. Pokud je možnost, dáváme inzeráty i do ordinací veterináře nebo obchodů s chovatelskými potřebami.
Zásadní problém našeho depozita je, že se nám nedaří průběžně umísťovat čičiny a tak moci přijímat další a pomáhat. Jsme malý depozit, kde kočky s námi žijí v domácích podmínkách. K dispozici mají velkou zahradu a mohou se bezpečně pohybovat i po okolních prostorech. Na zahradě máme umístěné zateplené domečky pro plašany, kteří u nás zůstávají už natrvalo a žijí pouze venku. U venkovních čičin, které jsou celoročně venkovni dbáme hlavně v zimě na kvalitní výživu a kočky jsou zdravé a spokojené.
V roce 2012 jsme se zúčastnili dvou charitativních akcí - velikonoční Strom splněných kočičích přání a té samé vánoční akce. V obou případech se nám podařilo získat od dárců spoustu krmiva, steliva, veterinárních přípravků a také finanční příspěvky - podrobnosti o akci naleznete na našich stránkách.
Všem sponzorům a dárcům moc děkujeme, vážíme si jakékoliv pomoci a my i naše čičiny jsme za ni velmi vděční.


Depozitum Praha - manželé Hanka a Dan Zelinkovi
K 31.12.2012 bylo v péči 9 koček, z toho 7 domácích (Packa, Pařez, Špalík, Zorka, Valdík, Karlík a Čenda) a 2 plašani venkovní (Bezva a Dedly), kastrace 1. Hanka a Dan Zelinkovi poskytují pomoc opuštěným kočkám, volně žijícím, hendikepovaným zvířatům a posílají nám příběhy viz.

Depozitum Láz u Příbrami - Soňa Jahelková
Pečuje o 14 nalezených kočiček, z toho o 9 přítulníčků doma a 5 vykastrovaných plašánků v zateplených pelíšcích na půdě a zahradě. Vakcinace 9, léčení 7, uspáni 3.

Depozita Příbor, Bohumín, Žikov a Náchod se zúčastnila jarní i vánoční akce Strom kočičích přání, které pořádalo sdružení Devět životů. Všechny kočičky, které si přály dárky, byly obdarovány. Děkujeme organizátorům i dárcům!

Výbor Společnosti

Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice Oppová a Jiří Oppa k 31.12.2012 pečovali o 14 koček, z toho o 6 doma a 8 vykastrovaných plašánků-perchtiček venku, kterým denně zajišťují krmení, odčervení a případnou léčbu. Proběhlo 5 vakcinací, 18 léčení, a to kousanců Mourka sekretáře ze rvaček s Mikešem, konzervativní léčba přetržených kolenních vazů zadní pravé končetiny a léčba kocourka Ťapa s nedostatečností ledvin. Kocourek Ťap musel být 23. září v 17:45 uspán.

Alice Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace, pomoc s žádostmi o granty a o dotace, komunikaci s depozity, se členy, sponzory a dárci, se spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, se střešními orgány ochrany zvířat ČR, provoz nonstop infocentra, stránek Společnosti a organizaci akcí či petičních kampaní, např. Petice proti zápisu myslivosti na seznam UNESCO. Jiří Oppa je hospodář a udržuje stránky Společnosti.

Jana Petrželková - Praha 9
K 31.12.2012 pečovala o 3 kocourky včetně adoptivního Míši. Paní Petrželková je naše místopředsedkyně a účetní. Pomáhá s administrativou, s hospodařením a s účetnictvím, píše příběhy o Máťovi, Čárovi a Míšovi, účastní se všech schůzí a organizuje pomoc nemajetným pečovatelům o zvířata. Jako např. sbírku ve prospěch staré paní, která z malého důchodu pečuje o několik venkovních koček a starého pejska. Díky mnoha dárcům mají kočičky plná bříška, pejsek vyléčená ouška a paní Petrželková jí vyřídila i příspěvek na bydlení viz.

Miroslava Richterová - Praha 2
K 31.12.2012 pečovala o 2 vlastní kočky doma a 5 vykastrovaných plašánků v chatové kolonii Mokropsy, kterým zajišťuje krmení a veterinární péči. Nechala vykastrovat 1 kocourka umístěného do Jílového. Spolupracuje s médii v rámci umisťovacích výstav a dalších kočičích akcí, šíří osvětu, distribuuje letáky a informace o boudičkách pro venkovní kočky a posílá nám odkazy na zprávy a zajímavosti z tisku a internetu.

Markéta Holečková - Praha 3
K 31.12.2012 pečovala o 6 vlastních loni vakcinovaných koček doma, krmila 1 neodchytitelnou plašanku, pomáhá nám s letáky, účastnila se sněmu Společnosti a jako dobrovolnice vypomáhá PSOZ v mini azylu v Haškově ul. Praha 7.

Závěr

Depozita a členové výboru k 31.12.2012 pečovali celkem o 260 opuštěných koček včetně koťat. V průběhu roku bylo nově přijato celkem 189 koček včetně koťat, umístěno celkem 127 koček včetně koťat, vykastrováno celkem 94 koček a kocourů, vakcinováno celkem 50 zvířat, léčeno celkem 56 zvířat. Celkem 37 koček včetně koťat bohužel zemřelo nebo muselo být humánně uspáno.

Depozitu Společnosti v Bohumíně byl v roce 2012 poskytnut grant 20.000 Kč od Nadace OKD na projekt „Depozitum Kočky Bohumín – zdravé kočky ve zdravém prostředí“, dotace 20.000 Kč od města Bohumín na kastrace opuštěných koček a příspěvek 83.000,-Kč od Nadace ČEZ na projekt „Bohumín-město se zdravými kočkami“.
Společnost v rámci možností pomáhala finančně s náklady na krmení a veterinární léčbu ochráncům a krmičům koček z obcí, které odmítly spolupracovat na odchytu a kastraci opuštěných koček.

Děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočičku či kocourka. Děkujeme dárcům, sponzorům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce. Děkujeme městu Bohumín, Nadaci OKD, Nadaci ČEZ za podporu depozita v Bohumíně. Děkujeme spřízněným spolkům na ochranu zvířat a sdružení Devět životů za spolupráci a významnou pomoc.

Více informací o činnosti našich depozit najdete na stránkách depozit:
Příbor Bohumín Žikov Náchod www.kockaapravo.cz/ospolecnosti


Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2012

Příjmy
Dary přijaté bankou 384.763
Dary přijaté v hotovosti 224.226
Příspěvek města Bohumín 20.000
Grant Nadace OKD pro Bohumín 20.000
Dar ČEZu pro Bohumín pro rok 2013 83.000
Kladné úroky z banky 8
PŘÍJMY CELKEM 731.997
Výdaje
Krmivo a stelivo 223.739
Veterinární péče, léky, léčebné pomůcky 253.444
Čerpání z grantu Nadace OKD v r. 2012 18.057
Režie – web.stránky + internet 9.683
Bankovní poplatky 6.674
Nákup pc do depozit 4.164
Ostatní režijní náklady 10.421
VÝDAJE CELKEM 526.182

Výsledek hospodaření: k 31.12.2012 vykazuje První společnost za práva koček zisk 205.815,- Kč





Výroční zpráva Společnosti od 1.1. 2011 do 31.12. 2011


Činnost depozit a jednotlivých členů Společnosti od 1.1.2011 do 31.12.2011


Depozitum Bohumín - Miri Kocurová
K 31.12.2011 bylo v péči depozita 60 koček včetně koťat.
Rok 2011 byl ve znamení stavebních úprav, zušlechťování a stěhování do nových prostor a následně ještě další úpravy karantény. Ani přes tuto horečnou činnost nebyla přerušena práce útulku:

Přijato bylo: 105 koček,
umístěno: 59 kočiček, kocourků a koťat,
vakcinováno: 6 zvířat,
kastrováno: 84 zvířat,
léčeno: 111,
úmrtí: 22

V průběhu roku depozitum Bohumín organizovalo i akce pro širokou veřejnost: 2x Povídání s kočičkami za účasti veterináře, umísťovací výstavu spojenou s dražbou, další umísťovací výstavu a Vánoční aukci s dražbou výrobků dobrovolníků. Kočičky na všech akcích ochotně asistovaly.

Depozitum Bohumín na některých akcích spolupracuje např. s depozitem Příbor, dobré vztahy má i s vedením města. Naprostou samozřejmostí je osvětová činnost, distribuce letáků apod.


Depozitum Příbor - Václav Vlček
K 31.12.2011 bylo v péči depozita Příbor celkem 39 koček. Z toho 35 dospělých koček, 3 odrostlá koťata a 1 kotě. V průběhu roku 2011 bylo přijato do péče 19 koťat bez domova a 3 dospělé kočky. Většina zvířat byla ve špatném zdravotním stavu a musela být okamžitě veterinárně ošetřena. Šlo zejména o oční onemocnění, podvýživu, zápaly plic, zranění auty, svrab apod. Všechny kočky i koťata jsou pravidelně zbavovány vnitřních i vnějších parazitů. Dospělé kočky jsou kastrovány.

Přijato bylo: 22 zvířat,
umístěny byly: 3 dospělé kočky a 16 koťat,
vakcinovány byly: 3 dospělé kočky a 15 koťat,
kastrováno bylo: 22 kočiček a 10 kocourků, celkem 32,
léčeno bylo: 14 koček a koťat,
během roku: 2011 musely být kvůli závažným a neléčitelným onemocněním humánně uspány 3 dospělé kočičky a 1 malinkaté koťátko

Koťata a přítulné dospělé kočky a kocouři jsou dávány do nabídky První společnosti za práva koček, nabízeny na dalších webových stránkách a prostřednictvím stránek „Avíza“. Již tradicí je podpora různých petičních kampaní. Depozitum se zúčastnilo dvou umísťovacích výstav a již pošesté uspořádalo „Mezinárodní den zvířat bez domova a svíčkové vigilie za zemřelá zvířata“ za výrazné účasti veřejnosti. Depozitum nejen rozdává, ale i umísťuje osvětový materiál k problematice kastrací koček a to např. ve veterinárních ordinacích, petshopech a na umísťovacích výstavách. V rámci internetového poradenství pan Vlček zodpověděl téměř 200 dotazů.

Depozitum v rámci roku 2011 opět řešilo problémy s příjmem nových zvířat, protože dříve přijaté kočky, které se nepodaří z různých důvodů rychle umístit, výrazně snižují kapacitu depozita, mimo to útulek bojuje s problémy s odvozem zvířat na veterinu, chybí alespoň 1 stálý dobrovolník na záskok a výpomoc s nemocnými zvířaty atd.. Dalším problémem jsou bohužel vandalové a ti, kterým je útulek trnem v oku a svévolně ničí nejen depozitu pronajaté pozemky a oplocení, ale i ubytovací prostory.

Nejhorším problémem depozita je v současné době hrozba úplného zastavení činnosti z důvodu končícího nájmu prostor, kde jsou zvířata umístěna.

Pozitivním jevem nejen v roce 2011 byl vzrůstající počet občanů zajímajících se o život koček v depozitu i o možnou pomoc či výpomoc v péči o kočky a koťata.


Depozitum Žikov - Hana Fuksová
Ačkoliv depozitum na Žikově působí již více než 18 měsíců, přesto si lidé v okolí na jeho existenci teprve zvykají anebo se o něm dozvídají. Proto byla zejména první polovina roku 2011 věnována zviditelnění depozita, osvětové práci a prezentaci První společnosti za práva koček.

V depozitu bylo k 31. 12. 2011 celkem 37 kočiček a v průběhu roku bylo:
Přijato: 29 koček,
umístěno: 17,
kastrováno: 53,
léčeno: 85 koček celkem, tj. dospělých vč. koťat,
vakcinováno: 29 zvířat,
úmrtí: 4 (3x FIP, 1x selhání ledvin)

Depozitum působí v místech, kde je kastrace koček doposud téměř neznámým pojmem a tuto problematiku neřeší ani kompetentní místa, proto bylo velké úsilí věnováno nejen osvětě a rozdávání letáků, ale právě kastracím a to zejména volně žijících koček, které byly po zákroku vráceny zpět do původní lokality. Velký dík patří zejména veterinární ordinaci MVDr. Švejdy v Sušici a všem dobrovolníkům, kteří zdatně pomáhali a kteří se celý rok o kočičky starali, tj. včetně krmení.

Depozitum o velikonocích pořádalo Dny otevřených dveří, kdy přišla řada kočkomilů, a dále zorganizovalo oslavy Mezinárodního dne opuštěných zvířat a svíčkové vigilie. Depozitum rovněž zastupovalo Společnost na akci u příležitosti oslav Světového dne zvířat, kterou pořádala Nadace na ochranu zvířat v Praze-Pankráci. Na všech akcích dostaly kočičky mnoho dárků, děkujeme.

Podařilo se navázat spolupráci s milovníky koček, kteří na svůj statek a samotu přijali do péče větší počet plašánků – mají se dobře, žijí volně a přitom mají zajištěnou péči.


Depozitum Náchod - Sandra Jirásková
Depozitum v Náchodě není velké a o vše se stará paní Sandra Jirásková, přesto jeho činnost není zanedbatelná.
K 31. 12 bylo v depozitu 17 koček + 2 u nálezkyně (které depozitum poskytuje krmivo a veterinární péči).

Přijato: 13 koček,
umístěno: 10 zvířat,
vakcinace: 13 zvířat,
kastrace: 13 zvířat,
léčení: 7,
úmrtí: 0

Letos se v depozitu narodili Ema a Edík. Depozitum se účastnilo 2 umisťovacích výstav, kde byly umístěny 2 kočky. Do zahrady depozita byla přidána další zateplená boudička pro venkovní kočky, i když většina koček se drží spíše doma. Depozit má pro kočky vyhrazené 2 místnosti, a to malou karanténu a velkou hernu. Virtuálně byl adoptován kocour Macek (panem Orságem). Pro příští rok chystáme stavbu venkovní kočičí voliéry.


Depozitum Čepřovice - Ing. Naděžda Müllerová
Pečuje o opuštěné kočky v myslivecké vsi Čepřovice u Volyně, kde je kočičí život opravdu velmi těžký.

K 31. 12. v depozitu bylo 16 koček (11 domácích, 5 venkovních).
Přijato: 6 koťat,
umístěno: 0,
vakcinace: 0,
léčení: 2,
kastrace: 2 kočičky,
úmrtí: 0

Velký přínos paní Müllerové spočívá v šíření osvěty a distribuci informačních letáků o kastraci koček.


Depozitum Rodvínov - Květa Senarová
Pečuje o opuštěné kočky v Rodvínově u Jindřichova Hradce. Doma se stará o 23 koček, dalším 10 vykastrovaným plašánkům poskytuje krmení a veterinární péči v Rodvínově a 4 vykastrovaným plašanům zajišťuje krmení v Jindřichově Hradci. Propaguje kastrace koček i psů v zájmu snížení populace nikým nechtěných zvířat.

K 31. 12. v depozitu bylo 20 koček včetně 3 koťat
Přijato: 3 koťata,
umístěno: 1 kocour,
vakcinace: 0,
léčení: 4 zvířata,
kastrace: 3 kočičky,
úmrtí: 0


Depozitum Praha - manželé Hanka a Dan Zelinkovi
Hanka a Dan Zelinkovi poskytují pomoc volně žijícím, hendikepovaným zvířatům, šíří osvětu kastrací a péče o kočky a Hanka pracuje v ZOO jako ošetřovatelka vodního ptactva. K 31. 12. bylo v péči 9 koček (7 + 2 venkovní).

Přijato: 4,
umístění: 3,
vakcinace: 0,
léčení: 1,
kastrace: 1,
úmrtí 1


Depozitum Svinišťany u Chvalkovic - PaedDr. Blanka Dvořáčková
Depozitum sice oficiálně vzniklo v roce 2011, paní PaedDr. Dvořáčková však o kočky pečuje už dlouhá léta. K 31. 12. bylo v depozitu 10 koček.
Přijato: 2
umístění: 1,
vakcinace: 0,
léčení: 0,
kastrace: 1,
úmrtí: 1

PaedDr.Dvořáčková pravidelně pořádá při příležitosti Světového dne zvířat osvětové besedy se studenty gymnázia.


Depozitum Láz u Příbrami - Soňa Jahelková
Pečuje o 16 nalezených kočiček, z toho o 10 přítulníčků doma a 5 vykastrovaných plašánků v zateplených pelíšcích na půdě a zahradě. V loňském roce nechala kastrovat 1 kočičku a umístila 1 nalezené, vyléčené, vakcinované, parazitů zbavené kotě k hodným lidem.


Depozita Příbor, Bohumín, Žikov a Náchod se zúčastnila jarní i vánoční akce Strom kočičích přání, které pořádalo sdružení Devět životů. Všechny kočičky, které si přály dárky, byly obdarovány.

                                    Děkujeme dárcům!



Výbor Společnosti

Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice Oppová a Jiří Oppa loni pečovali o 15 koček, z toho o 6 doma a o 9 vykastrovaných perchtiček na ulici a pod kostelem v Černošicích, kterým denně zajišťují krmení, odčervení a případnou léčbu. Proběhly 1 kastrace, léčba Trixi, Týnky, Ťapa, Lindánka-ajťáka a kocoura Moura-sekretáře.

Alice Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace, komunikaci s depozity, se členy, sponzory a dárci, se spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, se střešními orgány ochrany zvířat ČR, provoz nonstop infocentra, stránek Společnosti a organizaci akcí atd. atd., zkrátka všechno.

Jiří Oppa je hospodář a udržuje stránky Společnosti

Jana Petrželková - Praha 9
v roce 2011 pečovala o 3 kocourky včetně adoptivního Míši. Paní Petrželková je naše místopředsedkyně a účetní, pomáhá s administrativou, s žádostmi o granty, s hospodařením a s účetnictvím, píše příběhy o kocourcích Máťovi, Čárovi a Míšovi a účastní se všech akcí. Zajistila dostatek krmení pro kočky, o které pečuje skupina bezdomovců v Hloubětíně.

Paní Miroslava Richterová -Praha 2
Pečuje o 2 vlastní kočičky doma a o 4 vykastrované plašánky v chatové kolonii Mokropsy, kterým zajišťuje krmení a veterinární péči. V roce 2011 dostali venkovní kocouři zahradní boudičku. Paní Richterová úspěšně spolupracuje s médii v rámci umisťovacích výstav a dalších kočičích akcí, vstřícně komunikuje s ochranářskou veřejností, šíří osvětu a posílá nám odkazy na zprávy a zajímavosti z tisku a internetu. Paní Richterová také po celé republice distribuuje letáky a informace o boudičkách pro venkovní kočky.

Paní Markéta Holečková - Praha 3
pečuje celkem o 8 koček (z toho 3 vlastní). Venkovním kočkám zajišťuje krmení a zřídila pro ně boudičky. V 2011 přijala 1 kočičku a 1 byla kastrována.

Depozita dobrovolnic paní Lenky Urbanové v Koutech u ValMezu nechala vykastrovat 9 koček, paní Bouškové v Opatovicích 3 kočky a paní Jaroslavy Kielkovské v Orlové 8 koček

Závěr
Depozita k 31.12.2011 pečovala celkem o 258 opuštěných koček včetně koťat. V průběhu roku bylo nově přijato 196 koček, umístěno 110, vykastrováno bylo 212 koček a kocourů, vakcinováno 66, léčeno 228. Bohužel 32 koček a kocourů zemřelo nebo muselo být humánně uspáno.

Společnosti byl pro rok 2011 poskytnut grant na kastrace opuštěných koček, a kromě toho Společnost v rámci možností pomáhala finančně s náklady na krmení a veterinární léčbu nejen vlastním depozitům, ale i ochráncům a krmičům koček z těch obcí, které odmítly spolupracovat na odchytu a kastraci opuštěných koček.

Děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočičku či kocourka. Děkujeme dárcům, sponzorům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce, děkujeme spřízněným spolkům, městu Bohumín, Nadaci na ochranu zvířat a sdružení Devět životů za spolupráci a významnou pomoc.

Více informací o našich depozitech najdete na stránkách depozit:
Příbor     Bohumín     Žikov     Náchod     www.kockaapravo.cz/ospolecnosti

Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2011

Příjmy
Nadace na ochranu zvířat Grant 80.000,00
Dary pro První společnost od nečlenů 245.309,00
Dary pro První společnost od členů 61.474,00
Kladný úrok z banky 7,56
Příspěvek města Bohumín 20.000,00
Celkem příjem 406.790,56
Výdaje
Krmení + podestýlka 125.242,00
Veterinární ošetření, léky 180.236,00
Převod darů pro depozita 37.735,00
Náklady na karanténní klece Bohumín 16.000,00
Provozní režie sídlo Společnosti 2.915,00
Náklady na web. stránku 8.471,00
Poplatky bance 4.156,00
Celkem výdaje 374.755,00

Hospodářský výsledek: zisk 32.035,56 Kč




Výroční zpráva Společnosti od 1.1.2010 do 31.12. 2010



Činnost depozit a jednotlivých členů Společnosti od 1.1.2010 do 31.12.2010


Depozitum Příbor
K 31.12.2010 je v péči depozita Příbor celkem 40 koček. Z toho 36 dospělých koček, 2 odrostlá koťata a 2 koťata. V uvedeném období bylo přijato do péče 26 koťat bez domova a 6 dospělých koček. Mnohá koťata a některé kočky byly ve špatném zdravotním stavu. Veterinárně muselo být ošetřeno 17 koťat a 9 koček (nádory, pokousání psy, úrazy způsobené auty, zápal plic, problémy s dýchacími cestami, zanícené oči, ušní svrab apod. viz). Kočky i koťata jsou pravidelně zbavovány vnitřních i vnějších parazitů a dospělé kastrovány. Nejstarší kočičce je 14 roků, nejmladším členům depozita jsou asi 4,5 měsíce.
Celkem bylo přijato 6 koček a 26 koťat
umístěno 5 dospělých koček a 22 koťat
vakcinovány byly 4 dospělé kočky a 16 koťat
kastrováno bylo 14 kočiček a 5 kocourků, celkem 19.
Během roku 2010 zemřely 4 kočičky (3 těžce nemocné a 1 na závažné zranění autem).
Koťata a přítulné dospělé kočky a kocouři jsou dávány do nabídky První společnosti za práva koček viz , Depozita Příbor viz , kocky-on line viz , depozita Bohumín viz , na stránky místních veterinářů a fler.cz. Je využívána i inzerce na stránkách „Avíza“ apod. Se zvyšujícím se počtem přijatých koťat i dospělých koček narůstaly problémy s nepostačující kapacitou ubytovacích prostorů a karanténní místnůstky, což muselo být řešeno krátkodobými pronájmy různých prostorů.
Pravidelně se zúčastňuji petičních kampaní zaměřených na ochranu zvířat proti týrání a akcí jako např. Mezinárodního dne zvířat bez domova, umísťovacích výstav atd., kde rozdávám osvětové materiály především o prospěšnosti kastrací koček.
Dne 21.8.2010 se na pozemku depozita Příbor uskutečnily páté lokální oslavy Mezinárodního dne zvířat bez domova a svíčkové vigilie za zemřelá a týraná zvířata. Překvapující byla solidní účast i zájem místních občanů o pořádanou akci. Pro pořádanou akci byla vyrobena tabla, která seznamovala přítomné účastníky se životem koček v depozitu a jeho dosavadní činností viz .
V rámci internetové poradenské činnosti bylo zodpovězeno 246 dotazů týkajících se především onemocnění koček a některých netypických životních projevů koček.
V roce 2011 se musí vyřešit i problém pronájmu pozemků neboť pronájem končí dnem
31.12.2011 a v případě neprodloužení smluv by depozitum muselo ukončit činnost.
Pozitivním jevem v roce 2010 byl vzrůstající počet občanů zajímajících se o život koček v depozitu i o možnou pomoc či výpomoc v péči o kočky a koťata.
Velké poděkování za pomoc patří První společnosti za práva koček, sponzorům, místním veterinářům a všem pomocníkům.
Zapsal Václav Vlček, dne 3.1.2011 depozitum Příbor

Depozitum Bohumín
K 31.12.2010 bylo v péči depozita 36 koček včetně koťat. Loňský rok byl doslova bláznivý a neuvěřitelně nacpaný událostmi. Celý rok jsme přijímali velké množství kočiček s různými nemocemi a poraněními. Jen díky pomoci a finanční podpoře hodných lidí kolem nás se nám naše náročná práce dařila. Bez vás všech bychom tohle uskutečnit nemohli. Všechny naše úspěchy jsme dosáhli jen díky hodným lidem, kterým nebyl lhostejný osud těchto kočiček. Za vše mluví čísla a tak k nim:
Kastrace kočky: 22 (za 15 290,- Kč)
Kastrace kocouři:14 (za 7 566,- Kč)
Přijaté kočky: 88
Umístěné kočky: 54
Úmrtí:18 (je nám líto, ne vždy se nám podaří pomoci)
Léčení a veterinární přípravky: 29 089,- Kč
Krmivo stelivo a diety: 35 188,- Kč
Celkem tedy 87 133,- Kč, které jsme vydali za péči a základní potřeby pro kočičky. A to zde není připočítáno stelivo a krmivo, na které přispíváme sami nebo které nám přinášíte vy přímo do útulku a které získáme na umísťovacích výstavách či jiných akcích, které pořádáme. A že se opravdu snažíme. Uspořádali jsme dvě umisťovací výstavy. První 24. 4. 2010 a druhá 6. 11. 2010.
Tři Povídání s kočičkami s přednáškami na téma felinoterapie, kočka, péče o ní a krmivo. Zúčastnili jsme se Vánočních trhů a samozřejmě se po celou dobu snažíme o osvětu pomocí letáků o výhodách kastrací koček. Také provozujeme již 9 stanovišť s 10 dobrovolníky, kde krmíme plaché vykastrované kočičky a zároveň provádíme monitoring nemocných či nových zvířat, jejich odchyt, léčbu a případné umisťování (pokud jsou přítulné). Přímo do depozita dochází 2 pravidelné a 2 občasné dobrovolnice na výpomoc s úklidem a péčí o kočičky. Jedna dobrovolnice nám pečuje o webové stránky . Jak jste si jistě sami všimli, v ulicích Bohumína je rozhodně méně toulavých koček a koťat, rozhodně zmizely kočky nemocné a ty plaché vykastrované, nyní mohou důstojně dožít na námi kontrolovaných stanovištích. Dobře živená kočka není nemocná, nešíří nemoci a kastrovaná kočka na svět nepřivádí další nechtěná mláďata.
Bohužel jsme se při naší práci nesetkali jen s dobrými a nápomocnými lidmi, ale také s nepřejícnými a nenávistnými osobami, které se pokusily naší činnost zmařit zákazem chovu většího počtu koček v bytu našeho Bytového Družstva, kde depozitum sídlí. Naštěstí, díky vaší podpoře a zejména vstřícnosti Městského úřadu Bohumín, který nám přidělil náhradní, mnohem větší a krásnější prostory, máme kam jít a naše činnost bude pokračovat i nadále.
Proto prosíme, buďte nám nakloněni i v tom novém roce, neboť bez vaší pomoci se neobejdeme. Slibujeme, že nový depozit bude vybudován s obrovskou láskou k těmto kočičím bytostem a že díky vaší pomoci zde budou mít kočičky doslova ráj. Již nyní se nám pomalu scházejí věci potřebné na zařízení těchto prostor. Všem vám moc děkujeme a oplátkou vám v nových prostorech připravujeme veliké překvapení – ale to až později.
Zapsala Miri Kocurová, dne 3. 1. 2011 depozitum Kočky Bohumín

Depozitum Žikov
V roce 2010 zaznamenalo naše depozitum hodně změn. Počátkem roku díky reportážím: O toulavé kočky se na Vysočině starají zřejmě jen tři zařízení (Magazin.ceskenoviny.cz 18.1.2010) ,
Kočičí mámou ze dne na den se stala Hana Fuksová z Jihlavy. Za všechno prý mohou povodně z roku 2002 (tn.cz 31.1.2010) .
a Reportáž z depozita paní Hanky Fuksové (Český rozhlas Region Vysočina) nastal zvýšený zájem lidí o problematiku opuštěných koček. Naše depozitum navštívilo mnoho kočkomilů a lidiček, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou mít kočky doma. Hráli si s nimi, mazlili se a nosili jim dobrůtky k nám. Zřejmě i díky tomu jsme letos poprvé za celých 10 let umístili více kočiček, než jsme přijali a většině se daří dobře. Jen kočičku Bobitku bohužel v novém domově přejelo auto a kocourek Jurášek zemřel na FIP viz.
Začátkem června se kvůli mojí indispozici muselo depositum přestěhovat na Šumavu. Ze závažných důvodů jsem se nemohla o kočky postarat a tak zodpovědnou péči o ně převzala od června do listopadu 2010 moje maminka, paní Anna Špačková. Poskytla kočičkám vše potřebné, přihlásila je na Dny otevřených depozit a krom příjmu nových nalezenců mě plně nahradila. Tímto jí vzdávám velké díky a moc děkuji i První společnosti za práva koček za poskytnutí prostorů a pomoc se stěhováním depozita. Velké poděkování patří také všem, kteří přijeli pomoci se stěhováním. Kdo zažil stěhování kočičího útulku, jistě pochopí! Mnohokrát děkuji také paní Zdeňce Plaché z depozita os Uměním na pomoc zvířatům, která se ujala tří plašánků, pro které má ve svém depozitu v Jílovém u Phy vhodnější podmínky než my.
Díky pomoci vás všech to dobře dopadlo a kočičky jsou v nových prostorách na Žikově mnohem spokojenější než v dřívějším útulku. Dokonce i plašánci si více chodí pro pohlazení a hlavně je už nikdo nemůže vyděsit v době, kdy s nimi nejsme, jako v dřívějších prostorách útulku v JIA. Velikým dluhem, který cítíme vůči opuštěným kočičkám z Vysočiny je skutečnost, že po našem přestěhování se o ně v tomto kraji nikdo nestará a někteří lidé, kteří jim chtějí pomoci je vozí k nám, do 300km vzdáleného Žikova. Bohužel není v našich silách pomoci všem. Aktuálně se staráme o 38 kočiček, kterým zajišťujeme krmení, mazlení a veterinární péči. Všechny kočičky jsou kastrované a vakcinované, pravidelně zbavované veškerých parazitů.
V roce 2010 nám poskytl drobný sponzorský dar Centrální sklad drogerie DM, Charitativní akce ve prospěch moravských depozit, a další sponzoři. Z nichž uvádíme nejprve významné sponzory a dárce z JIA, a sice manžele Tomanovi, paní Blažkovou, slečnu Fialovou, pana Mutla, paní JUDr. Salichovou, paní Jiřinu Vikovou, paní Václavkovou s přítelem a Veterinární kliniku MVDr. Bártíka, která nám krom levnějších úkonů darovala stelivo a krmivo. Dalšími významnými sponzory jsou paní Mgr. Pluhařová z Plzně, která virtuálně adoptovala kocourka Mikeše, paní Zajíčková s manželem a paní Tomášová s dcerou z Telče, slečna Charvátová z Třebíče a paní Baštová z Ústí nad Labem. Pomoc a podporu nám nyní poskytuje také Veterinární ordinace MVDr. Švejdy v Sušici. Mnohokrát děkujeme.
Stav k 31.12.2010 v péči depozita je 38 koček včetně odrostlých koťat
Kastrace: 81 koček
Vakcinace: 27 koček včetně koťat
Přijaté: 27 koček včetně koťat
Umístěné: 46 koček včetně koťat
Léčba: 28 koček
Úmrtí: 1
Zapsala paní Hana Fuksová, dne 3. 1. 2011, depozitum Žikov

Depozitum Náchod
K 31.12.2010 bylo v depozitu 18 koček. V roce 2010 jsme umístili 6 kočiček – Cipíska, Matěje, Amoska, Romíka, Cindy, Abi a Zrzka, který se ale stěhuje k novým majitelům v lednu 2011. Přijali jsme 8 koček, další 4 koťata se v depozitu narodila. Přijali jsme tedy kocoura Matěje (již umístěn), koťata Cindy (umístěna), Cécile a Celine, zraněného Toníka a posledním přírůstkem byla koťata Deniska, Dituška a Daneček. Tato koťátka jsou momentálně v léčení, proto ještě nejsou uvedena v nabídce na stránkách. V depozitu se narodili Amosek (umístěn), Anette, Abigale a Artík (bohužel týden po narození zemřel). Provedli jsme 11 kastrací a všechny kočičky byly očkované, odčervené a ošetřené proti parazitům.
Stav k 31.12.2010 18 koček včetně koťat
Kastrace: 11 koček
Vakcinace: 11 koček včetně koťat
Přijaté: 8 koček
Umístěné: 6 koček včetně koťat
Na naši činnost nám po celý rok přispíval p. Orság, který virtuálně adoptoval Malenku. Za celý rok přispěl částkou 3.600,-Kč. Malenka je již vyléčena a připravena k adopci, proto pan Orság virtuálně adoptoval kocourka Macka.
V tomto roce nám byly proplaceny faktury za veterinární péči v hodnotě 8.507,- Kč. Což nezahrnuje všechny výdaje, protože některé úkony platíme v hotovosti ze soukromých peněz. Např. pohotovostní léčbu a tak.
Zúčastnili jsme se dvou umísťovacích výstav, Snu zvířat a 23. umísťovací výstavy PSOZ, na každé z nich jsme umístili 1 kočičku. Na zahradě jsme letos vybudovali zateplené boudičky pro kočky, takže i když jsou chvíli venku, mají se kde schovat. Jinak bývají spíše doma.
Koťata jsou do očkování vždy pouze doma, ven nechodí. Máme momentálně dvě místnosti vyhrazené pro kočičky, jednu malou karanténu a jednu větší pro zdravé čičiny. Jinak bývají čičiny doma s námi, takže jsou zvyklé na domácí prostředí, čistotné a dobře socializované. Do budoucna plánujeme stavbu kočičí voliéry pro použití od jara do podzimu.
Zapsala slečna Sandra Jirásková, dne 30. 12. 2010 depozitum Náchod

Paní Ing. Naděžda Müllerová - Volyně
Pečuje o opuštěné kočky v Čepřovicích u Volyně, kde je půlka dědiny myslivců a kočky to tam mají těžké. V loňském roce nechala vykastrovat 3 tuláčky, 2 přijala do péče, ale 6 kastrovaných domestikovaných koček zmizelo, zřejmě je postříleli myslivci. Poslala dopis prezidentovi a ministru MZe. Odpověď mluvčího prezidenta zní „je třeba podat oznámení policii nebo orgánu st. správy myslivosti…“ a ministra Ing. Ivana Fukse „rozhodně nemůžu souhlasit, že myslivecká lobby zneužívá platných zákonů…“. Nyní chystá petiční kampaň, která bude stránkách.

Paní Soňa Jahelková - Láz u Příbrami
Pečuje o 16 nalezených kočiček, z toho o 9 přítulníčků doma a 7 vykastrovaných plašánků v zateplených pelíšcích na půdě a zahradě. V loňském roce umístila 3 nalezená, vyléčená, vakcinovaná, parazitů zbavená koťata k hodným lidem, pravidelně je kontroluje, kotískům se vede skvěle.

Manželé Hanka a Daniel Zelinkovi – Praha
Pečují o 4 kočičáky včetně kocoura Kulicha a o další 4 nalezence na chalupě včetně Dedly Moura
Kromě toho Hanka a Dan Zelinkovi poskytují pomoc volně žijícím, hendikepovaným zvířatům, šíří osvětu kastrací a péče o kočky a Hanka pracuje v ZOO, jako ošetřovatelka vodního ptactva.

Výbor Společnosti
Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice Oppová a Jiří Oppa loni pečovali o 15 koček, z toho o 6 doma a 9 vykastrovaných perchtiček na ulici a pod kostelem v Černošicích, kterým denně zajišťují krmení, odčervení a případnou léčbu. Proběhly 2 kastrace odchycených kočiček Trixi a Týnky, léčba 8 koček včetně kocoura Moura-sekretáře a 1 náhlé úmrtí koťátka Tulísky. Alice Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace, komunikaci s depozity, se členy, sponzory a dárci, se spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, se střešními orgány ochrany zvířat ČR, provoz nonstop infocentra, stránek Společnosti a organizaci akcí např. Oficiální oslavy Mezinárodního dne zvířat bez domova v Černošicích, křtu knihy „Zvířata jsou naši bližní“ a účastnila se obou seminářů „Jak řešit strádání zvířat a špatnou péči o ně? Jsou zvířata chráněna legislativou?“ viz zpráva. Jiří Oppa je hospodář a udržuje stránky Společnosti

Paní Jana Petrželková - Praha 9 – loni pečovala o 3 kocourky včetně Míši, kapitána Čůravky doma. Paní Petrželková je naše místopředsedkyně, účetní a nikým nenahraditelná bytost, která nám pomáhá s administrativou, s žádostmi o granty, s hospodařením, s účetnictvím, píše příběhy o kocourcích Máťovi, Čárovi a Míšovi a účastní se všech akcí od oslav Mezinárodního dne zvířat bez domova, křtu knih po výroční schůze a sněmy našeho kočičího společenstva. Zkrátka bez ní bychom zanikli – mňauvajs!

Paní Miroslava Richterová - Praha 2, Trojická
Pečuje o 2 vlastní kočičky doma a o 4 vykastrované plašánky v chatové kolonii Mokropsy, kterým zajišťuje krmení a veterinární péči. Paní Richterová úspěšně spolupracuje s médii co do umisťovacích výstav a dalších kočičích akcí, vstřícně komunikuje s ochranářskou veřejností, šíří osvětu a posílá nám odkazy na zprávy a zajímavosti z tisku a internetu.

Závěr
Depozita a členové Společnosti v loňském roce pečovali celkem o 193 opuštěných koček včetně koťat. Do péče přijali celkem 154 koček včetně koťat, do domácí péče umístili celkem 136 koček včetně koťat. Nechali vykastrovat celkem 138 koček včetně kocourů z depozit a Společnost krom toho proplácela faktury za kastrace opuštěných koček ochráncům a krmičům koček z obcí, které na jejich žádost o provedení odchytu a kastrací opuštěných koček písemně odmítly spolupracovat na kontrolním programu a proplatit jim faktury za kastrace.

Děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočičáka do láskyplné péče, děkujeme dárcům, sponzorům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce, děkujeme spřízněným spolkům a Nadaci na ochranu zvířat za spolupráci a pomoc.

Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2010

Příjmy
Dary pro První společnost od nečlenů 179.821,00
Dary pro První společnost od členů 37.550,00
Kladný úrok z banky 2,36
Příjem z pořadu ČT 1.275,00
Celkem příjem 218.648,36
Výdaje
Krmení + podestýlka 75.183,00
Veterinární ošetření, léky 128.155,00
Provozní režie depozita 1.17800
Provozní režie sídlo Společnosti 2.946,00
Náklady na web. stránku 8.471,00
Poplatky bance 2.757,00
Celkem výdaje 218.690,00

Hospodářský výsledek: ztráta 41,64 Kč

V hospodářském výsledku není zahrnuta částka 80.000,- kterou Společnost obdržela 31. 12. 2010 od Nadace na ochranu zvířat jako grant pro rok 2011 na kastrace opuštěných koček.





Výroční zpráva Společnosti od 1.1.2009 do 31.12. 2009



Činnost depozit a jednotlivých členů Společnosti od 1.1.2009 do 31.12.2009


Depozitum pana Václava Vlčka – Příbor
Ke dni 31.12.2009 bylo v péči depozita celkem 44 koček, z toho 41 dospělých koček a 3 koťata. V průběhu roku bylo přijato do depozita 19 vyhozených, nemocných nebo zatoulaných koťat. Umístěny byly 4 dospělé kočky a 16 koťat. Několik koťat se podařilo umístit až do Prahy a okolí. Ambulantně bylo ošetřeno nebo operováno 7 koček (nádory na mléčných žlázách 2x, poraněná páteř a zlomená tlapka, operace nádoru u mozku, operace natržené sleziny a protržené bránice, těžké pokousání psem a onemocnění následkem zasažení ropnými látkami). Poslední kočička musela být ošetřena a operována 26.12.2009. Celkem bylo kastrováno 12 kočiček a 6 kocourků. Vakcinováno bylo 15 koťat a 4 dospělé kočky. Všechny kočky jsou pravidelně odčervovány a odblešovány. Nejstarším obyvatelem depozita je černá kočička ve věku asi 15 roků. Všechny kočky jsou denně krmeny a je jim zajištěna čerstvá voda. Ubytování je zabezpečeno na 2 menších pozemcích v několika upravených a zateplených boudách a senících. Kočky a koťata jsou předávány zájemcům prostřednictvím závazné „Dohody o převzetí kočky“, kdy nový majitelé musí podepsat podmínky péče o kočky a souhlasit s návštěvami. Umístěné kočky jsou navštěvovány podle možnosti.
Koťata a domestikované kočky jsou inzerovány na stránkách První společnosti za práva koček, na stránkách kocky-online, u paní Kocurové v Bohumíně a na inzertních stránkách v Ostravě a v Bohumíně.
Velké problémy jsou s vyhozenými a zatoulanými koťaty – každý rok se zvyšuje jejich počet a tento jev se daří zvládat s narůstajícími obtížemi.
V říjnu 2009 se moje depozitum účastnilo výstavy koček v Ostravě. Díky získaným kontaktům se podařilo umístit několik koťat. Celou akci velice dobře zorganizovala paní Kocurová. Depozitum se podílelo i na odchytu volně žijících koček v Čeladné a ve Frenštátě p. R., kde bylo odchyceno a kastrováno 12 koček.
V srpnu 2009 byl opět uspořádán v Příboru lokální Den zvířat bez domova a svíčkové vigilie. Návštěvníkům byl dán k dispozici osvětový materiál o kastracích a péči o kočky. Osvětové tiskoviny jsou průběžně k dispozici i v několika veterinárních ambulancích. Účast též na několika petičních akcí. V rámci poradenské činnosti bylo zodpovězeno více než 200 dotazů týkajících se problematiky koček, nemocí, kastrací a podobně. Velké poděkování za rozsáhlou a všestrannou pomoc patří hlavně vstřícným veterinářům a První společnosti za práva koček.

Depozitum paní Miroslavy Kocurové – Bohumín
Jako na každém začátku roku opět sčítáme své úspěchy i neúspěchy. V loňském roce nás potkal vysoký počet přijatých kočiček a z nich velmi mnoho nemocných. Od banálních zánětů očí, přes chlamydie, infekce dásní i dýchacích cest, infekčních chorob až po operace zlomenin nebo pokousání psy. Navíc se koncem prosince otrávilo několik kočiček po pozření darované konzervy, takže jsme do nového roku vstoupili s dluhem na AB vet klinice. Mimoto je u nás i pár chronických marodů a přibývají „zimní“ marodi, tudíž musíme kupovat další léky, platit nové rozbory a vyšetření, speciální stravu a potravinové doplňky. Přesto si myslíme, že rok 2009 byl v našem depozitu úspěšný. Úmrtnost byla malá, úspěšnost léčení vysoká a umísťování časté. Kromě toho také přispíváme články na stránky První společnosti za práva koček a do bohumínských novin Oko. Byly o nás natočeny a odvysílány dva pořady na městském TIKU a ČT1 ve zpravodajství z regionu. Na našich stránkách pomáháme inzercí umístit i kočičky soukromých nálezců.
Na 7 stanovištích pečujeme o vykastrované plaché a toulavé kočičky. Přítulné odchytáváme, učíme na bytové podmínky a následně umísťujeme. Mnohokrát děkujeme pěti dobrovolným „krmičům“ na těchto stanovištích, jedné dobrovolnicí, která dochází pomáhat s úklidem a s péčí o kočičky v depozitu a další dobrovolnici, která tvoří a udržuje webové stránky depozita. Díky pomoci vás všech se nám loni podařilo přijmout 76 koček, vyléčit 53 koček, umístit 56 koček, odchytit a nechat vykastrovat 40 koček a zajistit krmení 25 vykastrovaným plašánkům. Bohužel nám umřelo 11 kotísků, na které vzpomínáme. Aktuálně v depozitu zůstává 17 koček včetně koťat a snažíme se i nadále zajišťovat krmení pro vykastrované plašánky.

Útulek paní Hany Fuksové – Jihlava
Vloni se naše depositum přestěhovalo do nových větších prostor a tím získalo možnost pomoci většímu množství kočiček. V současné době máme kapacitu 50 kočiček + karanténu pro 15 nově příchozích kočiček a karanténu pro marody s kapacitou do 10 kočiček. Mimoto máme možnost chodit s kočičkami ven, což obzvláště v letních měsících přivítaly s nadšením, viz fotoalbum našeho deposita.
Aktuálně se starám o 40 kočiček umístěných v depositu, kterým zajišťuji krmení, mazlení a veterinární péči a cca 30 toulavých bezprizorních venkovních kočiček, které pravidelně krmím a v případě potřeby zajišťuji veterinární péči. Postupně jsem většinu nechala vykastrovat a další kastrace budou na jaře. Všechny mají polystyrénové boudičky a mají se v mezích normy dobře. Všechny kočičky, venkovní i ty umístěné v depositu jsou pravidelně zbavované veškerých parazitů, přítulné a koťata očkované.
Letos nám kromě centrálního skladu drogerii DM, poskytly sponzorské dary i velkoobchod Plaček s.r.o., velkoobchod Salač a mimo ně i spousta drobných soukromých sponzorů. Namátkou pí. Blažková, která spolu se svými dětmi kočičky pravidelně zásobuje spoustou dobrot a hraček, manželé Tomanovi a slečna Gajewská, která současně pomáhá s chodem útulku kdykoli je to třeba. Jedním z našich nejvýznamnějších soukromých sponzorů se stali paní Václavková s přítelem, která pořádá sbírku steliva od lidí, kteří se rozhodli naše depositum touto formou podporovat pravidelně každý měsíc. Při současném počtu kočiček, je to pro nás pomoc největší. Navíc oba iniciativně vyrobili pro kočičky skvělé polystyrénové boudičky, které našim čtyřnohým přátelům zajistily dokonalou tepelnou pohodu. Mimoto jsme letos obdrželi krmivo a stelivo od ZOO Jihlava, která uspořádala vánoční sbírku krmiva pro opuštěné kočky. Všem kteří nám přispěli moc a moc děkujeme. Mnohokrát děkujeme zejména panu MVDr. Bártíkovi z veterinárního centra, MVDr. Okřínovi a paní MVDr. Orthové, za velmi laskavý přístup ke všem kočičákům a především za snahu vyjít nám vstříc nižšími cenami.
Loni jsme přijali 50 nových kočiček, zajistili 65 kastrací, 69 vakcinací, 35 léčení a 21 kočiček jsme umístili. 8 kočiček nám bohužel umřelo (3 x FIP, 1 x selhání ledvin, 3 x herpesvirus).

Depozitum paní Sandry Jiráskové – Řešetova Lhota, Náchod
Pečuje o 13 nalezených koček, z toho 6 malých koťat (věk 3-4 měsíce, 1 kočka, 5 kocourů), 5 koťat odrostlých ( věk cca 8 měsíců, 1 kočka, 5 kocourů) a 2 kočky dospělé (kočka 1 a půl rok, kocour cca 3 roky). Všichni jsou odčervení, odblešení a očkovaní, kromě virtuálně adoptované Malenky. Dospělé kočky jsou Josefína a Macek. Josefína pochází z kočičí skupiny z Jaroměře-Josefova, byla odchycena jako první z nich. Byla u ní mylně zjištěna březost, po zjištění že se jedná o nadváhu, byla vykastrována, je očkovaná, odčervená a odblešená. Macek je plachý venkovní kocour, léčí se s problémem ztráty obranyschopnosti. Byl na operaci ústní dutiny, vytrhali mu 4 zuby a ošetřili dásně. Po operaci je sice v pořádku, odčervený, odblešený a kastrovaný, ale adopce zatím není možná, protože je vůči lidem velmi nedůvěřivý a bojácný. V loňském roce jsem přijala 20 koček, nechala provést 2 kastrace, 13 vakcinací, odblešila a odčervila všechny kočičky a umístila 8 koťat.

Paní Květa Senarová - Rodvínov u Jindřichova Hradce
Pečuje doma o 15 opuštěných koček, včetně 3 nových nalezenců – kocourů, z nichž jeden přišel o tlapku v železech. Dalším 10 vykastrovaným plašánkům poskytuje krmení a veterinární péči v Rodvínově a 4 zajišťuje krmení až v Jindřichově Hradci. Propaguje kastrace koček i psů v zájmu snížení populace nikým nechtěných zvířat. Loni přijala 3 kočky a nechala vykastrovat 12 koček, z toho 9 od sousedů.

Paní Soňa Jahelková - Láz u Příbrami
Pečuje celkem o 17 nalezených kočiček, z toho o 6 vykastrovaných venkovních plašánků a 11 domácích. Tento rok byl pro naše depositum dost smutný. Opustily nás čtyři kočičky, 2 venkovní ve věku 11 a 12 let a 2 domácí ve věku 13 a 15 let. 3 koťata jsme adoptovali z provizorního depozita Společnosti přátel koček IČO: 27035905, adresa: Příbram, Rožmitálská 276. Adoptovaná koťata dobře rostou, váží 3kg, 3,90kg, 4,5kg a jsou spokojená. 3 kocouři byli vykastrovaní, z toho jeden plašánek 2 kočičky jsou stále na dietní stravě. Všechny kočičky prošly odčervením a odblešením Také bylo provedeno očkování trojkombinací 11 kočiček, mimo plašánků.

Paní Miroslava Richterová - Praha 2, Trojická
Pečuje o 2 vlastní kočičky doma a o 5 vykastrovaných plašánků v chatové kolonii Mokropsy, kde jim zajišťuje krmení a veterinární péči. Paní Richterová úspěšně zajišťuje medializaci umisťovacích výstav včetně dalších kočičích akcí, vstřícně komunikuje s ochranářskou veřejností, šíří osvětu a posílá nám odkazy na zprávy a zajímavosti z tisku a internetu.

Manželé Hanka a Daniel Zelinkovi – Mláka, Sezimovo Ústí, Praha
Pečují v součinnosti se svými rodiči o 7 nalezených a kastrovaných kočičáků v Mláce a Sezimově Ústí a 1 nalezeného kocourka - Kulíška v Praze. Kromě toho Hanka a Dan Zelinkovi poskytují pomoc volně žijícím, hendikepovaným zvířatům viz šíří osvětu kastrací a péče o kočky a Hanka pracuje v ZOO, jako ošetřovatelka vodního ptactva.

Paní Mgr. Ema Dřevojánková - Valašské Meziříčí
V loňském roce si ke mně našla cestu 3 koťátka v létě, jsou snad u hodných lidí, a na podzim Šimon, který už měl domov, ale tak děsil jorkšíra, že ho mám zpátky u sebe. Takže 4 koťata umístěná, jedno stále čeká na láskyplný domov.

Paní Dagmar Klimentová - Bukovany u Kyjova
pečovala cca o 30 koček, kterým zajišťovala veterinární péči a krmení, bohužel komunikace vázne.

Výbor Společnosti

Sídlo Společnosti v Černošicích - Alice Oppová loni pečovala celkem o 17 koček, z toho o 4 doma (včetně Pepiny, která zemřela na FIP a Drsoně, který zemřel na rozsáhlý karcinom prsní žlázy) a 14 vykastrovaných plašánků venku, kterým průběžně zajišťuje krmení a veterinární péči. Proběhly 2 kastrace, 6 vakcinací, 6 léčení, 2 umístění a 2 úmrtí. Paní Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace, komunikaci s depozity, se členy, se sponzory a dárci, se spřízněnými spolky z ČR i zahraničí, se střešními orgány ochrany zvířat ČR, mimoto provoz nonstop infocentra, stránek Společnosti a organizaci akcí, loni např. Den zvířat bez domova a svíčkové vigilie a křest knížky „O kocourovi, který přišel na Vánoce“.

Paní Jana Petrželková - Praha 9 - pečovala o 3 kocourky doma. Loni proběhlo: 6 vakcinací, 1 kastrace, 1 léčení, 1 umístění. Paní Petrželková je naše místopředsedkyně a účetní, pomáhá s administrativou, s hospodařením, píše příběhy o Máťovi, Čárovi a Míšovi a hlavně nechybí u žádné akce, jako byl např. loňský křest knížky „O kocourovi, který přišel na Vánoce“.

Paní Markéta Holečková - Praha 3 - pečovala o 3 kočky vlastní, o 3 kočky v evidenci PSOZ a 2 kočky venkovní, kterým umístila na dvoře činžáku boudičky a krmila je. Kromě toho nám vytiskla spoustu osvětových letáků a moc pomohla s organizací křtu knížky „O kocourovi, který přišel na Vánoce“.

Závěr
Společnost v loňském roce pečovala celkem o 360 koček. Nově přijala 177 koček a do domácí péče umístila celkem 112 kočiček včetně koťat. Nechala vykastrovat celkem 137 koček z depozit. Kromě toho proplácela faktury za kastrace opuštěných koček ochráncům a krmičům koček z mnoha obcí, které na jejich žádost o provedení odchytu a kastrací opuštěných koček písemně odmítly spolupracovat na kontrolním programu a proplatit faktury za kastrace.

Děkujeme všem, kteří si od nás vzali kočíka do láskyplné péče, děkujeme dárcům, sponzorům, vstřícným veterinářům a prodejcům krmiva za přízeň a podporu v loňském roce.

Zpráva o hospodaření:
Od 1. ledna 09 do 31. prosince 09


Příjmy
Adopce od pí. M.Kořínkové na kočku Micku  3.600,- _
Adopce od pí. A.Hazuchové na kočku Valy   2.600,- _
Adopce od p. Z.Orsága na kočku Malenku    2.500,- _
Dar od různých dárců na kocoura Zrzka       1.450,- _
Dary pro První společnost od nečlenů 96.120,00
Dary pro První společnost od členů 72.200,00
kladný úrok z banky 24,31
Příjem z výstavy od Miri Kocurové 3.320,00
Celkem příjem 171.664,31
Výdaje
Krmení 46.580,00
veterinární ošetření, léky 101.259,00
Převedené dary v hotovosti 7.200,00
Provozní režie 6.201,00
Náklady na web. Stránku 9.376,00
Poplatky bance 1.065,40,00
celkem výdaje 171.681,40
Hospodářský výsledek: ztráta 17,09 Kč





Výroční zpráva Společnosti od 1.1.2008 do 31.12. 2008



Osvětová činnost


1/ Sídlo - infocentrum péče o kočky a poradenství v případech jejich týrání – nepřetržitý servis informací, rad a pomoci veřejnosti včetně mimopražským členům, prostřednictvím e-mailu: prava.kocek@atlas.cz, info@kockapravo.cz, alice.oppova@atlas.cz a telefonu. Celkem 4.572 přijatých dotazů a 2.939 odeslaných odpovědí, informací a rad, včet. konceptů podnětů k postupu podle §158 TrŘ a stížností na týrání zvířat. V těchto souvislostech vyřízeno rovněž cca 2.500 telefonických hovorů.

2/ Petiční kampaň pokračovala i v roce 2008, Výboru PS ČR bylo předáno dalších 49 listů s 1248 podpisy. Kampaň trvá od 20.5.2003, podpořilo ji 20.092 občanů ČR. Díky této podpoře se podařilo prosadit v novele TrZ zvýšení trestní odpovědnosti za zabití, týrání či ublížení na zdraví zvířat a snížení trestní odpovědnosti dětí na 14 let. Postihu za týrání a zanedbávání zvířat se týkají §300 a 301.
Tuto novelu považujeme jednoznačně za úspěch. Petice v tomto znění nyní pozbývá své aktuálnosti, proto bude ukončena a pokusíme se o vytvoření nové petice, která by apelovala zejména na pedagogy, aby kladli důraz na výchovu k úctě k životu u školní a předškolní mládeže. Zvažujeme nejen formu petice samotné, ale i výběr vhodné, dostatečně známé resp. charismatické osobnosti, která by petici svým jménem podpořila.

3/ Den zvířat bez domova a svíčkové vigilie na uctění strádání a smrti opuštěných koček a psů, nevinných obětí přemnožení z důvodu lidské nezodpovědnosti, se daří pomalu zviditelňovat, ale jako každá iniciativa zlepšení vztahu lidí ke zvířatům a v ČR zejména ke kočkám, půjde i v tomto případě o cíl časově náročnější. Naší snahou je dosáhnout toho, aby Den zvířat bez domova vstoupil do vědomí české veřejnosti stejně jako třeba v Itálii 17. únor – Národní den koček, který rovněž na našich stránkách připomínáme.

4/ Společnost se podílí na zřizování nových útulků a depozit pro opuštěné kočky v ČR a to formou pomoci. Pomoc poskytuje jak radou, tak penězi a v neposlední řadě i zkušenostmi z praxe. Uvádíme například OS.Opuštěné kočky Polička registrované 11.3.2008, IČO:22679944 a OS.Cínovecké tlapky registrované 30.07.2008, IČO: 22728007.

5/ Dalším předmětem činnosti v roce 2008 byly rady s odchytem plachých venkovních koček, koncepty dopisů starostům, nabídka zapůjčení sklopce a proplacení faktur za kastrace zvířat, o které bude řádně postaráno (např. Aleně Jindrové, Iloně Rykrové, Jitce Svobodové, Pavle Skalošové a dalším).

6/ Spolupráce s českými i zahraničními kolegy a médii. Např. s LB ohledně kauzy Morávka, s redaktorem Č. deníku panem Dohnalem, s redaktorem Camping, cars & caravans panem Hubem na přípravě scénáře „Když trpí zvíře“ pro pořad „Ta naše povaha česká“ a dalšími. Ze zahraničních např. s Best Friends a s panem Janem Čejkou PhD na přípravě jeho úžasné brožurky „Jak nejlépe pomoci zvířatům“.

7/ Společnost se zúčastnila Odborného semináře na ochranu zvířat v zájmových chovech, který pořádali poslanci David Šeich a Jeroným Tejc 4.12.08, účast za kočky nevalná - nulová! viz zpráva

8/ Stránka První společnosti za práva koček reaguje na dění v oblasti ochrany zvířat doma i ve světě. Informuje veřejnost o potřebách a probleméch koček. Přináší rady nejen odborné, tj. zákony a vyhlášky, ale i praktické jako rady při nemoci zvířete, návody ke stravování koček apod. Upozorňuje současně na zajímavé či důležité články v tisku nebo v ČT, přináší překlady ze zahraničních webů nebo časopisů. Reaguje na hlášení o ztracených nebo nalezených zvířatech. Pro pobavení návštěvníků stránek pravidelně 1x týdně obměňuje čtenářské příběhy, přináší soutěže a do tvorby stránek zapojuje i děti. S úspěchem se setkaly virtuální vigilie


Činnost jednotlivých členů Společnosti od 1.1.2008 do 31.12.2008

Pan Václav Vlček – Příbor
měl ke dni 31.12.2008 v péči celkem 38 opuštěných koček. Z toho 18 dospělých kočiček, 14 kocourků a 6 koťat. Dospělé kočky jsou vykastrované, pravidelně zbavované parazitů. Nejstarší kočičce je 14 roků. Současný zdravotní stav všech je bez problémů. Výživa všech je pravidelná, dostávají konzervy, maso, vnitřnosti a granule. Kočky jsou ubytovány v zateplených boudách na pozemku depozita, v opuštěném domku, stodole a dvou opravených senících. Kočky i koťata jsou umisťovány k novým majitelům po sepsání závazné „Dohody o převzetí kočky“ a je u nich pravidelně kontrolována péče.
loni proběhly:
22 nově přijatých, z toho 4 dospělí a 18 koťat
14 kastrací
15 vakcinací
6 léčení, z toho 4 dospělých a 2 koťat, jednalo se o ambulantní ošetření
15 umístění, z toho 3 dospěláci a 12 koťat, většina do bytů v sousedních městech
5 úmrtí (3x sražení autem,1x - ? a 1 malinkaté kotě umřelo na nemoc).
Pan Vlček se i v loňském roce významně podílel na osvětové činnosti formou poradenství a šíření letáků „Stop“ a „Kočky – péče a kastrace“. Podpořil petiční kampaň za účinnou ochranu zvířat zasláním dalšího petičního listu s 52 podpisy. 17.8.2008 uspořádal lokální oslavy Národního den zvířat bez domova a svíčkové vigilie v Příboru. Účastníkům rozdával osvětové tiskoviny, seznámil je s činností svého depozita v Příboru a činností Společnosti. Z akce nám poslal zprávu včetně fotodokumentace. Největší problém roku 2008 pro něj byl velký nárůst zatoulaných a vyhozených koťat, a koťat porozených cizími kočkami na pozemku depozita (18 koťat).

Paní Soňa Jahelková - Láz u Příbrami měla ke dni 3.1.2009 v péči celkem 20 nalezenců, z toho 10 koček v domácí péči a 10 koček venkovních. Až na 2 kocoury vše vykastrované, ale kocourky to čeká letos na jaře, až bude jistota, že nikomu nepatří.
loni proběhly:
2 kastrace
12 vakcinací
1 léčení a 2 kočičky na dietě
3 umístěná koťátka
1 ztráta
Paní Jahelková se kromě odchytu, kastrací a péče o tuláčky v místě svého bydliště, stará o osvětu, roznáší letáky, podporuje petiční kampaň a posílá příběhy o svých kočičkách.

Paní Miroslava Kocurová – Bohumín 31.12.2008 v péči depozita naší členky paní Kocourové bylo: 16 plachých venku a 11 v bytě, z toho 6+2 jejích a 3 dlouhodobě hlídané. Paní Kocourová zajišťuje ve spolupráci s dalšími kočkomily přikrmování, kastrace a veterinární péči plachým kočkám na čtyřech venkovních stanovištích. Přítulné kočky ze stanovišť odchytávají a učí je bytovým podmínkám. Současně přebírají kočky od dalších nálezců. U domestikovatelných se snaží o jejich umístění pomocí vyvěšování letáků a inzercí na kočičích webových stránkách včetně vlastní Kočky Bohumín. Také píší články a distribuují osvětové letáky do rodinných domů v okolí. Postarali se např. o vyřešení problému koček vyhozených ke kontejnerům u restaurace Zlatník v obci Krásná, a to dohodou o přikrmování panem Lučanem (majitelem Zlatníku), dodáním velké zateplené boudy včetně balíků krmiva a domluvou jarních kastrací viz článek.
loni proběhly :
Nová přijetí: 52
Kastrace: 14
Vakcinace: 7
Léčení: 10
Umístění: 27
Úmrtí: 2
Zmizení: 5
V dlouhodobé péči:3

Pan RNDr Jan Dvořák – Praha 8-Čimice, celkový počet koček v péči depozita ke dni 31. 12 2008 je 22 zvířat
loni proběhly:
Nová přijetí: 1
Vakcinace: 18
Úmrtí: 4
Ve výčtu nejsou uvedeny 3 kočky, které byly přijaty do domácí péče klientů Domova seniorů Praha 8-Bohnice (refugium číslo 2) po změně pravidel pro pobyt koček v bytech seniorů. A nově přibylá 1 kočička na refugiu číslo 2. Pan RNDr. Dvořák napsal Projekt na zřízení azylových stanovišť, refugií

Paní Miroslava Richterová - Praha 2, Trojická pečuje o 2 vlastní kočičky doma a o 5 vykastrovaných plašánků v chatové kolonii Mokropsy, kde jim zajišťuje krmení a veterinární péči. Kromě toho paní Richterová úžasně zajišťuje medializaci umisťovacích výstav včetně všech kočičích akcí, vstřícně komunikuje s ochranářskou veřejností, šíří osvětu a posílá nám odkazy na zprávy a zajímavosti na naší webovou stránku.

Manželé Hanka a Daniel Zelinkovi - Třeboň-Mláka se starají v součinnosti se svými rodiči o 5 nalezených koček, kterým zajišťují krmení a veterinární péči.
loni proběhly:
2 kastrace
1 ztráta
Hanka a Dan Zelinkovi poskytují pomoc i volně žijícím, hendikepovaným zvířatům (např. zajíčeti a mláděti rorýse viz Zpravodajství) a šíří osvětu kastrací a péče o kočky v Mláce, Třeboni a JČ.

Paní Mgr. Ema Dřevojánková - Valašské Meziříčí v dubnu 2008 našla pět cca 14 denních koťat ve vykotlaném pařezu místního parku. Vypiplala je na inj. stříkačce a našla jim pěkný domov. V červenci našla tři cca 2 měsíční mourovaná koťata pohozená v krabici za plotem útulku pro psy. Koťata byla napůl „uvařená“, dehydrovaná, vyléčila je a umístila. A v říjnu našla cca 2 měsíčního podvyživeného černého kocourka s hnisavou rýmou. Po dvouměsíčním léčení byl umístěn.
loni proběhlo:
8 nových přijetí
8 léčení
8 umístění

Paní Květa Senarová - Rodvínov u Jindřichova Hradce se za pomoci paní Boženky Bláhové stará o 25 nalezených koček doma a o 9 vykastrovaných plašanů venku, kterým zajišťuje krmení a veterinární péči.
loni proběhlo:
14 kastrací
5 úmrtí
Paní Senarová podpořila petiční kampaň za účinnou ochranu zvířat před týráním a setrvale šíří osvětu kastrací a péče o kočky v Rodvínově a Jindřichově Hradci.


Bukovany u Kyjova – depozitum paní Dagmar Klimentové pečuje cca 30 koček, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhlo:
14 nových přijetí
10 kastrací
11 umístění
7 léčení
2 úmrtí

Jihlava – depozitum paní Hany Fuksové - depozitum se muselo v roce 2008 z vážných důvodů přestěhovat. Nyní se nachází v prostorách pronajatých od magistrátu města Jihlavy, kde bude až do dokončení stavby domku pro opuštěné kočky, který pro ně paní Fuksová nechává stavět na vlastní náklady na pozemku u domu, který zakoupila pro vlastní bydlení. Kočičí dům je kapacitně koncipován pro cca 50 koček, včetně karantény a možnosti libovolného průchodu koček do venkovních voliér. Dokončení je dle vyjádření stavební firmy otázkou maximálně dvou měsíců. Aktuálně se paní Fuksová stará o 19 koček, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení. V roce 2008 se paní Fuksové podařilo sehnat významného sponzora, jehož centrální sklad v Červeném kříži u Jihlavy se z regionálních důvodů sídla rozhodl depozitum podporovat formou steliva a krmiva a to i do budoucna.
loni proběhlo:
27 kastrací
46 vakcinací
22 umístění
20 nově přijatých
5 úmrtí

Výbor Společnosti

Sídlo Společnosti v Černošicích, Alice Oppová
loni pečovala celkem o 19 koček, z toho o 3 doma (včetně Bertíčka, který podlehl FeLV 17.11.08) a 16 vykastrovaných plašánků venku, kterým průběžně zajišťuje krmení a veterinární péči.
loni proběhlo:
3 kastrace
8 vakcinací
8 léčení
1 umístění
3 úmrtí
Paní Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace a infocentra

Paní Jana Petrželková - Praha 9, loni pečovala o 2 kocourky doma a 2 vykastrované plašany venku. Pomáhá s odchytem opuštěných zvířat na Praze 9 a Praze 4 a s jejich umístěním. Vyhledává „prodávaná“ koťata na Aukru a komunikuje s jejich majiteli.
loni proběhlo:
6 vakcinací
1 kastrace
2 léčení
6 umístění
Paní Petrželková je naše účetní, pomáhá s administrativou hospodaření, s návštěvností naší stránky (viz příběhy o kocourech Máťovi a Čárýčkovi), zprostředkovává překlady z cizích jazyků a 28.2.2009 byla v řádných volbách zvolena místopředsedkyní Společnosti.

Paní Nicole Wowesná, Trhlínová - Hostivice ze zdravotních důvodů omezila činnost na péči o své domácí kočičky
loni proběhlo:
5 vakcinací
2 léčení
1 úmrtí
Paní Nicole Wowesná ze zdravotních důvodů požádala o odstoupení z funkce místopředsedkyně Společnosti

Paní Markéta Holečková - Praha 3 loni pečovala o 2 kočky vlastní a o 3 kočky venkovní, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení. Od června 2008 vypomáhá z důvodu lokality svého bydliště s odchytem opuštěných koček, péčí, přikrmováním a monitorováním jejich výskytu Pražskému spolku ochránců zvířat. Tuto činnost a počty koček by však měl vykazovat PSOZ. Paní Markéta Holečková požádala 28.6.08 (na Sněmu) o odstoupení z funkce jednatelky Společnosti, s tím, že členkou zůstává i nadále.

Společnost v loňském roce pečovala celkem o 242 koček. Nově přijala 123 koček a do domácí péče umístila celkem 96 kočiček včetně koťat. Nechala vykastrovat celkem 87 koček z depozit. Kromě toho proplácela faktury za kastrace opuštěných koček ochráncům koček z mnoha obcí, které na jejich žádost o provedení odchytu a kastrací opuštěných koček písemně odmítly spolupracovat na kontrolním programu a proplatit faktury za kastrace, cca 30 koček - např. paní Svobodové z Hrabětic, paní Rykrové z Benešova, panu Kaštovskému apod.

Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 08 do 31. prosince 08

Příjmy
Dary pro První společnost od nečlenů 62.902,00
Dary pro První společnost od členů 40.000,00
Dar od pí. M.Kořínkové na kočku Micku 3.600,00
Dar od pí. A. Hazuchové pro kočku Valy 2.200,00
Kladný úrok z banky 39,41
Celkem příjem 108.741,41
Výdaje
Krmení 43.724,50
Stelivo 3.614,00
Veterinární ošetření, léky 50.989,00
Provozní režie 9.560,30
Poplatky bance 1.016,10
Celkem výdaje 108.903,40

Hospodářský výsledek: ztráta 161,99 Kč




Výroční zpráva Společnosti od 1.1.2007 do 31.12. 2007



Osvětová činnost


1/ Infocentrum péče o kočky a poradenství v případech jejich týrání – nepřetržitý servis informací, rad a pomoci veřejnosti včetně mimopražským členům, prostřednictvím e-mailu: prava.kocek@atlas.cz, info@kockapravo.cz, alice.oppova@atlas.cz - celkem 3. 850 přijatých a 3. 764 odeslaných informací a rad, včet. konceptů tr. oznámení a stížností na pořádkové komise mailem, prostřednictvím pošty a telefonu: První společnost za práva koček Na Bluku 431 252 28 Černošice,tel.zázn.fax: 257923106 a mobil: 737601008 bylo vyřízeno cca 2000 telefonů a 500 písemných zpráv. Infocentrum komunikuje o problematice opuštěných a týraných zvířat s médii. Např. v pořadech ČT „Barvy života“ a „Chcete mě?“ a v novinách „Náš region“ viz http://www.kockaapravo.cz/ospolecnosti-clanek.php?id=12

2/ V petiční kampani Za účinnou ochranu zvířat před týráním jsme získali 15 949 podpisů občanů ČR, kteří se ztotožňují s uvedenými požadavky a svými podpisy naší petiční kampaň podpořili. Petice se týká především zvýšení dolní i horní hranice trestní odpovědnosti za týrání zvířat, tedy přijetí novely Tr. zákona, ve které je k našim požadavkům přihlédnuto, ale přijetí novely bylo odloženo v dubnu 2006 (kvůli volbám). Dalším požadavkem Petice je začlenění Výchovy k úctě k životu do osnov základních škol. Ale ani tento požadavek nebyl splněn, ačkoliv týrání zvířat dětmi setrvale stoupá. 10.1.08 jsme podali Petičnímu výboru PS další várku podpisů. 7.2.08 přišla odpověď pana poslance Pavla Bohatce. Jeho i naše odpovědi jsou uvedeny na www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=3 Dokud se nám nepodaří prosadit požadované změny, bude petiční kampaň pokračovat i nadále.

3/ Návrh změn vládní novely zákona na o. z., a sice §13/b „Toulavá a opuštěná zvířata“. http://www.kockaapravo.cz/zakony-clanek.php?id=23 Účast na 3 schůzkách nad novelou v PK Strany zelených (viz zápis z poslední schůze). http://www.kockaapravo.cz/documents/Zapis_schuze_nad_novelou.doc

4/ V květnu 07 nás požádala International Society Animal Right o iniciaci zavedení Národního den zvířat bez domova a svíčkových vigilií na připomínku zvířat, která přišla o život, protože pro ně nebylo dost domovů, také u nás. Vyzvali jsme naše členy, přátele a příznivce, aby v sobotu, 20. srpna v 18 hod, uctili památku zemřelých zvířat vlastním domácím obřadem. Mimoto pan Václav Vlček zorganizoval první veřejnou oslavu Národního dne a svíčkových vigilií za oběti přemnožení v Příboru viz http://www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=87. Viz zpráva v dušičkovém pořadu „Chcete mě?“.

5/ Příprava a účast na umisťovací výstavě Sen zvířat, která se konala 15. září 07 v areálu Hoffmanova Dvora ve Vinoři. Patronem akce byl pan Václav Vydra a podpořili ji významní hosté např. kouzelná bytost, paní Květa Fialová. Naše koťata se sice nepodařilo umístit, ale dostali jsme hodně krmiva pro depozitum pana Vlčka (pečuje o 36 nalezenců). Zpráva a fotky viz http://www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=88

6/ Účast na 21. umisťovací výstavě opuštěných koček, kterou pořádal Pražský spolek ochránců zvířat 7.října 07 v prostorách ŠVEHLOVY SOKOLOVNY, TJ SOKOL Hostivař a kde se nám podařilo umístit 2 koťata (Fany a Fily). Zpráva a fotky viz http://www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=99


Činnost jednotlivých depozit Společnosti od 1.1.2007 do 31.12.2007


Příbor – depozitum pana Václava Vlčka se stará o 36 koček, z toho o 4 doma a 32 vykastrovaných plašanů v pronajaté zahradě s altánem a stodolou, kde jim zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhlo:
8 kastrací
7 vakcinací
7 umístění
13 nových přijetí
3 úmrtí
Pan Vlček se významně stará o osvětu, šíří letáky, sbírá podpisy na Petici za účinnou ochranu zvířat před týráním, inzeruje nabídku svých nalezenců v regionálním tisku, podílí se na akcích Společnosti např. Dnu zvířat bez domova a svíčkových vigilií viz http://www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=87 a posílá příběhy na naší stránku

Praha 8, Čimice, Bohnice – depozitum pana RNDr. Jana Dvořáka (etolog obor kočkovité šelmy, nyní v důchodu) pečuje celkem o 27 koček ve 3 stanovištích tzv. refugiích, kde jim zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhly:
3 kastrace
10 vakcinací
3 umístění
7 nových přijetí
2 úmrtí
Pan doktor připravuje metodické materiály pro ochranu a péči o volně žijící kočky, a sice formou obcemi oficielně schválených refugií – viz. Projekt http://www.kockaapravo.cz/ospolecnosti-clanek.php?id=6, který se již několik let snaží prosadit do praxe. Komunikuje s Městskou částí Pha Libeň a PSOZ

Láz u Příbrami - depozitum paní Soni Jahelkové se stará celkem o 21 koček, z toho o 10 doma a 11 venkovních vykastrovaných plašanek na zahradě, kde jim zajišťuje veterinární péči a krmení. loni proběhly:
3 kastrace
10 vakcinací
7 léčení
2 umístění
2 úmrtí
Paní Jahelková se kromě odchytu, kastrací a péče o tuláčky v místě svého bydliště, významně podílela na založení o.s. Společnost přátel koček. Díky tomu jim zastupitelstvo města proplácí faktury za kastrace a letos přislíbilo proplatit i kurz odchytu. Gratulujeme!

Praha 2, Trojická – paní Miroslava Richterová pečuje o 2 vlastní kočky doma a 5 vykastrovaných plašánků v chatové kolonii Mokropsy, kde jim zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhly:
3 kastrace
1 vakcinace
Paní Richterová velmi úspěšně zajišťuje osvětu a medializaci umisťovacích výstav včetně všech kočičích akcí, vstřícně komunikuje s ochranářskou veřejností a posílá zprávy a zajímavosti na naší webovou stránku.

Choceň u Brandýsa n/L – depozitum paní Lenky Fejlové pečuje celkem o 12 koček, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhlo:
9 kastrací
9 vakcinací
1 umístění
3 nová přijetí
1 úmrtí

Třeboň –Mláka – Hanka a Daniel Zelinkovi se starají celkem o 6 nalezených koček, kterým zajišťují veterinární péči a krmení.
loni proběhly:
3 nová přijetí
2 umístění
2 úmrtí
Zelinkovi šíří osvětu kastrací a péče o kočky v Mláce, Třeboni a JČ, Hanka Zelinková posílá příběhy na naší stránku

Valašské Meziříčí – depozitum Mgr. Emy Dřevojánkové pečuje o 1 kočku doma a 1 plašana venku, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhlo:
5 nových přijetí
3 umístění
1 úmrtí

Rodvínov u Jindřichova Hradce – depozitum Květy Senarové se za pomoci paní Boženky Bláhové stará o 29 nalezených koček doma a o 11 vykastrovaných plašanů venku, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhlo:
5 kastrací
1 vakcinace
5 umístění
1 úmrtí
Mimoto šíří osvětu kastrací a péče o kočky v Rodvínově a Jindřichově Hradci, podporují petiční kampaň za účinnou ochranu zvířat před týráním a poslaly 3 příběhy na naší stránku.

Hodonín – depozitum paní Boženy Novosadové pečuje celkem o 10 koček, z toho 3 doma, 5 na sídlišti a 2 v Dubňanech, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhly
2 kastrace
2 vakcinace
2 umístění
7 nově přijatých

Hodonín – depozitum paní Anny Doleželové pečuje celkem o 4 kočky, z toho o 1 doma a 3 venkovní vykastrované plašánky, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení. Paní učitelka Doleželová provádí osvětu ve škole

Stařeč – depozitum paní Hany Fuksové se stará o 26 opuštěných koček v domku své maminky, kde jim zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhlo:
16 kastrací
26 vakcinací
17 umístění
6 nových přijetí
6 úmrtí
Paní Hanka Fuksová se stala naší členkou až závěrem loňského roku, vítáme ji a vynasnažíme se její kočkolibou činnost podporovat

Bukovany u Kyjova – depozitum paní Dagmar Klimentové pečuje o 73 koček, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhlo:
42 kastrací
48 umístění

Depozita výboru Společnosti

Sídlo Společnosti – Černošice – depozitum Alice Oppové se stará celkem o 18 koček, z toho o 2 nalezence doma a 16 vykastrovaných plašanek venku, kde jim zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhla:
1 kastrace
9 vakcinací
4 léčení
3 umístění
2 úmrtí
Paní Oppová je předsedkyní sdružení, zajišťuje chod organizace a infocentra

Praha 9, Libeň - paní Jana Petrželková pečuje o 2 kocourky doma a 2 vykastrované plašany venku, kterým zajišťuje přikrmování
loni proběhlo:
4 vakcinací
3 léčení
2 umístění
Paní Petrželková je členka výboru a naše účetní. Kromě toho nám významně pomáhá s administrativou hospodaření a s návštěvností naší stránky
(příběhy o kocourech!) . Navíc zajišťuje překlady z cizích jazyků.

Hostivice – Nicole Trhlínová-Wowesná pečuje celkem o 6 kočiček doma loni proběhlo:
6 vakcinací
Paní Trhlínová-Wowesná je místopředsedkyní Společnosti, překládá materiály od PETA a OIPA včetně různých zajímavostí z internetu, posílá příběhy a zprávy na naší webovou stránku.

Praha 3 – depozitum paní Markéty Holečkové pečuje celkem o 5 koček, z toho 3 vlastní, kterým zajišťuje veterinární péči a krmení, kromě toho na Žižkově krmí 3 venkovní kočky
loni proběhlo:
5 vakcinací
1 umístění
2 úmrtí
Paní Holečková je jednatelkou Společnosti, angažuje se v komunikaci s úřady, např. podávala zprávu o ukončení sbírky na pomoc zvířatům v Libanonu viz http://www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=48 a kromě toho monitoruje výskyt opuštěných koček na Žižkově


Depozita Společnosti umístila v loňském roce celkem 96 kočiček včetně koťat a nechala vykastrovat celkem 98 koček.
Kromě toho jsme propláceli faktury za kastrace a vakcinace nemajetným pečovatelům o opuštěné kočky, kteří se ochotně účastnili všech umisťovaček a umístili desítky koček (např. paní Funková z Poličky a paní Taxová z Mokropes).

Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 07 do 31. prosince 07

Příjmy
dary pro První společnost od členů i nečlenů 96.682,00
dar od pí. M.Kořínkové na adoptovanou kočku Micku v útulku Boca 3.600,00
kladný úrok z banky 75,15
celkem příjem 100.357,15
Výdaje
krmení + stelivo 44.273,50
veterinární ošetření, léky 18.911,50
propagace + reklama v MHD 4.465,00
adopce Kočky rybářské v ZOO Praha 5.000,00
dar na péči 500,00
převod na adoptovanou kočičku do Boca 3.600,00
Dar útulku Boca Bukovany u Kyjova 11.700,00
provozní režie 9.086,17
poplatky bance 8.868,99
celkem výdaje 100.405,16




Výroční zpráva Společnosti od 1.1.2006 do 31.12 2006


Osvětová činnost


1/ Infocentrum péče o kočky a poradenství v případech jejich týrání – nepřetržitý servis informací, rad a pomoci veřejnosti včetně mimopražským členům, prostřednictvím e-mailu: prava.kocek@atlas.cz, info@kockapravo.cz, alice.oppova@atlas.cz
- celkem 3.649 přijatých a 2.833 odeslaných informací a rad, včet. konceptů tr. oznámení a stížností na pořádkové komise mailem, prostřednictvím pošty a telefonu: První společnost za práva koček Na Bluku 431, 252 28 Černošice, tel.zázn.fax: 257923106 a mobil: 737601008 bylo vyřízeno cca 2000 telefonů a 500 písemných zpráv.

2/ V petiční kampani Za účinnou ochranu zvířat před týráním jsme získali 15.049 podpisů občanů ČR, kteří se ztotožňují s uvedenými požadavky a svými podpisy naší petiční kampaň podpořili. Dokud se nám nepodaří prosadit požadované změny, bude petiční kampaň pokračovat i nadále.

3/ Zlepšením orientace na naší webové stránce, www.kockaapravo.cz , např. mapa stránek, nové podrubriky a častou aktualizací, jsme docílili zvýšení návštěvnosti a informovanosti veřejnosti.

4/ Propagací série 7 Benefičních koncertů pro zvířecí útulky (duben-prosinec 06) jsme získali 8.000,- Kč, kterými jsme podpořili mikroazyl naší členky, paní Evy Kopáčové.

5/ V červnu 06 jsme spolu s panem Egonem Brillem iniciovali sbírku na vozíček pro těžce zraněnou Ťapku, a tím přispěli k plnohodnotnému životu ochrnutého pejska viz www.kockaapravo.cz/jakpomoci-clanek.php?id=13

6/ Osvětové besedy se žáky ZŠ a ZUŠ v Černošicích. Příprava a účast na dětské slavnosti „Keramický jarmark“, která se konala 11. června 06 v prostorách školy a školní zahrady.
Děti zde vystavovaly a nabízely výtvarná dílka inspirovaná kočkami a dalšími zvířátky a část výtěžku z prodeje dětských výtvarných prací ve výši 1.000,-Kč věnovaly Společnosti na krmení opuštěných kočiček.

7/ V červnu 06, jsme zadali tiskárně Vyšehrad výtisk 3 druhů letáků v nákladu 7 tisíc kusů, a sice „Kočky – Péče a kastrace“, „STOP-nechte své kočky a kocoury kastrovat!“a „TEST-Jste zodpovědný milovník zvířat?“ Tyto letáky rozesíláme členským depozitům a šíříme na různých veřejných akcích.

8/ V červenci 06 nás požádala International Society Animal Right, abychom iniciovali zavedení Národního den zvířat bez domova a svíčkových vigilií na připomínku zvířat, která přišla o život, protože pro ně nebylo dost domovů, také u nás. V USA patří mezi významné dny a slaví se od 1999, vždy třetí sobotu v srpnu. Vyzvali jsme naše členy, přátele a příznivce, aby v sobotu, 19. srpna v 18. hod., uctili památku zemřelých zvířat vlastním domácím obřadem viz www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=43 . V Černošicích a v Příboru proběhla drobná veřejná vzpomínková akce za oběti přemnožení.

9/ V souvislosti s výzvami o pomoc zvířatům ve válkou postiženém Libanonu, které jsme obdrželi od organizací PETA a OIPA, a u příležitosti Světového dne zvířat, jsme dne 4.10.2006 zahájili veřejnou sbírku „Na pomoc opuštěným zvířatům ve válkou zmítaném Libanonu“, viz www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=48

10/ 14. října 06 se konalo v Toulcově dvoře setkání ochránců zvířat s primátorem hl. města Phy, MUDr. Pavlem Bémem. Společnost reprezentovali paní Markéta Holečková a pan RNDr. Jan Dvořák viz www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=51; další setkání za účelem kooperace na projektu pro Prahu se konala 16.1.07 na starém Magistrátu (ing. Polák).

11/ Příprava a účast na výstavě MISS KOČKA, která se konala 14. října 2006, v Kulturním centru Zahrada v Praze 4-Chodov a jejíž součástí byla Umisťovací výstava, které se zúčastnilo naše depozitum z Bukovan u Kyjova. Umístilo 4 kočičky a odvezlo si dobroty pro své svěřence a penízky ze sbírky viz

12/ Medializace a účast na čtyřech celostátních umisťovacích výstavách opuštěných koček, které se konaly 2. dubna ve Chvalské tvrzi, 12. listopadu ve Chvalské tvrzi, 3. prosince v Kongresovém centru a 17. prosince 2006 v budově přírodovědecké fakulty UK na Albertově a kde se podařilo najít nové domovy celkem pro 11 kočiček z depozita naší Spol. v Bukovanech u Kyjova a mimo to získat zlevněné krmivo pro depozitum v Příboře, které se listopadové a prosincové výstavy nezúčastnilo, neboť postrádá dopravní prostředek.

Činnost jednotlivých depozit Společnosti od 1.1.2006 do 31.12.2006


Praha 9, Libeň - depozitum paní Jany Petrželkové pečuje celkem o 5 koček, z toho o 2 kočky doma a 3 vykastrované plašany venku, kterým zajišťuje přikrmování
loni proběhlo:
6 kastrací
19 vakcinací
2 léčení
10 umístění
0 úmrtí
Paní Petrželková je naše účetní, pomáhá nám s administrativou hospodaření, webovou stránkou a zajišťuje překlady, od 18.2.06 zastává funkci místopředsedkyně

Praha 3 – depozitum paní Markéty Holečkové – pečuje celkem o 8 koček, z toho 6 doma a 2 vykastrované plašanky venku, kterým zajišťuje denně krmení, od 18.2.06 zastává funkci jednatelky.
loni proběhlo:
1 kastrace
4 vakcinace
2 léčení
0 umístění
0 úmrtí
Paní Holečková je jednatelkou sdružení, komunikuje s úřady, pomáhá s webovou stránkou a monitoring výskytu opuštěných koček na Žižkově-Židovských pecích

Praha 8, Čimice, Bohnice – depozitum pana RNDr. Jana Dvořáka (etolog obor kočkovité šelmy, nyní v důchodu) pečuje celkem o 27 koček, z toho o 10 doma a o 17 vykastrovaných, převážně již krotkých koček ve 2 dalších stanovištích, kde jim zajišťuje veterinární péči a krmení.
loni proběhly:
3 kastrace
21 vakcinací
2 léčení
0 umístění
1 úmrtí
Pan doktor založil centrum felinoterapie v Pze 8 a připravuje metodické materiály pro ochranu a péči o volně žijící kočky, a sice formou obcemi oficielně schválených refugií – viz. Projekt www.kockaapravo.cz/ospolecnosti-clanek.php?id=6, komunikuje s MHMP, pomáhá s webovou stránkou

Sídlo Společnosti – Černošice – depozitum Alice Oppové se stará celkem o 20 koček, z toho o 2 doma a 18 vykastrovaných plašanek venku, které denně přikrmuje
loni proběhlo:
1 kastrace
3 vakcinace
2 léčení
1 umístění
1 úmrtí
Paní Oppová je předsedkyní sdružení a zajišťuje chod infocentra

Láz u Příbrami - depozitum paní Soni Jahelkové se stará celkem o 22 koček, z toho o 10 doma a 12 venkovních vykastrovaných plašanek, které denně přikrmuje
loni proběhlo:
4 kastrace
12 vakcinací
7 léčení
2 umístění
2 úmrtí

Pí. Jahelková významně šíří osvětu, pomáhá s webovou stránkou a mimoto iniciovala založení o.s. Společnost přátel koček v Lázu, pošta Bohutín. O. s. bylo registrováno v září 06, zastupitelstvo města Příbram je velmi vstřícné, proplácí faktury za kastrace, proplatí kurzy odchytu a sklopec…gratulujeme!

Choceň u Brandýsa n/L – depozitum paní Lenky Fejlové pečuje celkem o 9 koček, z toho o 8 doma a 1 vykastrovanou plašanku venku, kterou denně přikrmuje
loni proběhly:
2 kastrace
9 vakcinací
20 léčení
5 umístění
1 úmrtí

Příbor – depozitum pana Václava Vlčka se stará o 37 koček, z toho o 5 koťat a 32 vykastrovaných plašanů na ulici, které denně přikrmuje
Loni proběhlo:
9 kastrací
32 vakcinací
9 léčení
14 umístění
4 úmrtí
Pan Vlček se významně stará o osvětu, šíří letáky, sbírá podpisy na Petici za účinnou ochranu zvířat před týráním, inzeruje v tisku, podílí se na akcích Společnosti a pomáhá s webovou stránkou

Bukovany u Kyjova – depozitum paní Dagmar Klimentové pečuje o 93 koček, z toho o 67 doma a 26 vykastrovaných plašánků venku, kterým denně zajišťuje krmení
Loni proběhlo:
43 kastrací
48 vakcinací
59 léčení
38 umístění
11 úmrtí

Hodonín – depozitum paní Boženy Novosadové pečuje celkem o 24 koček, z toho o 6 doma a 18 venkovních vykastrovaných plašanek, které denně přikrmuje
loni proběhly:
7 kastrací
5 vakcinací
4 léčení
5 umístění
1 úmrtí
Paní Novosadová významně šíří osvětu, inzeruje v tisku a provozuje nástěnku

Hodonín – depozitum paní Anny Doleželové pečuje celkem o 4 kočky, z toho o 1 doma a 3 venkovní vykastrované plašánky, které denně přikrmuje
Paní učitelka Doleželová spolupracuje s paní Novosadovou a šíří osvětu k zodpovědné péči o kočky

Hodonín – depozitum paní Růženy Veselské pečuje celkem o 7 koček, z toho o 4 doma a o 3 venkovní vykastrované plašanky, které denně přikrmuje
loni umístila 2 kočičky
Paní Veselská je momentálně vážně nemocná, navštěvuje IKEM; po umístění dvou nalezenců, Oskara a Bětušky, již nebude aktivní členkou Společnosti, je nám líto a přejeme jí uzdravení

Hodonín – depozita paní Maji Brázdilové a paní Naděždy Tomalové v období od 1.1.2006 do 20.3.2006:
přijala: 16 koček
umístila: 15 koček
nechala vykastrovat: 25 koček
nechala vakcinovat: 16 koček

Vimperk – depozitum paní Evy Beranové se stará o 8 koček, z toho o 3 doma a 5 v zahradách, které navštěvuje a přikrmuje, pokud jí to zdravotní stav dovolí, případně zásobuje jejich pečovatele krmivem.
Paní Beranová významně šíří osvětu, píše knížky, připravuje nový titul „Zvířatka z naší ulice“ do tisku a pomáhá nám s webovou stránkou

Třeboň –Mláka – Hanka a Daniel Zelinkovi se starají o 5 plachých, vykastrovaných koček, kterým zajišťují přikrmování

Hostivice – Nicole Trhlínová-Wowesná - pečuje celkem o 9 koček, z toho o 7 doma a 2 na ulici, které přikrmuje. Loni proběhlo celkem 5 vakcinací a jedno léčení.
Paní Trhlínová-Wowesná je naší designerkou (navrhuje a tiskne letáky, plakátky apod.), překladatelkou, pomáhá s webovou stránkou a nabídla se kandidovat na uvolněnou funkci místopředsedkyně

Valašské Meziříčí – depozitum mgr. Emy Dřevojánkové pečuje o 1 kočku loni proběhly:
3kastrace

Hodonín – depozita paní Tomalové a paní Brázdilové byla plně podporována Společností do konce března 2006, poté zaregistrovala vlastní o.s. Kočky SOS Hodonín.

Depozita Společnosti v loňském roce pečovala celkem o 274 koček. Z toho umístila do domácí péče celkem 90 kočiček včetně koťat a nechala vykastrovat celkem 104 koček.


Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 06 do 31. prosince 06

Příjmy
dary pro Černošice 295.309,00
dary pro Hodonín 59.350,00
dary pro Ťapku 8.555,00
vklady členů 16.000,00
grant Hodonín 4.000,00
celkem příjem 359.834,00
Výdaje
krmení 129.239,00
veterina + léky 100.619,50
stelivo 2.960,00
režie 13.356,00
propagace 10.116,00
převod darů do Hodonína 57.828,00
celkem výdaje 318.949,50




Výroční zpráva Společnosti od 1.1.2005 do 31.12 2005

Osvětová činnost


1/ Infocentrum péče o kočky a poradenství v případech jejich týrání – nepřetržitý servis informací, rad a pomoci veřejnosti včetně mimopražských členů, prostřednictvím e-mailu: prava.kocek@atlas.cz a alice.oppova@atlas.cz - celkem 2400 přijatých a 2096 odeslaných informací a rad, včet. konceptů tr. oznámení a stížností na pořádkové komise mailem, prostřednictvím pošty a telefonu: První společnost za práva koček Na Bluku 431 252 28 Černošice, tel.zázn.faxu: 257923106 a mobilu: 737601008 (vyřízeno cca 1400 telefonů a 586 písemných zpráv)
2/ Iniciace návrhu změn nevyhovující novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, který vešel v platnost 1. 03. 2004 ve smyslu zakotvení povinnosti obcí řešit problematiku nekontrolovatelného množení opuštěných koček zřizováním útulků pro ztracené a opuštěné kočky, zodpovědným přístupem ke kastračnímu programu opuštěných a následně zdivočelých koček. Dopis poslankyni, paní JUDr. Vlastě Parkanové, (ve smyslu aby se obce řídily zákonem, zřizovaly a financovaly útulky pro ztracené a opuštěné kočky, aby přestupkové komise stíhaly pachatele přestupku opuštění či vyhnání kočky a policie důrazněji vyšetřovala trestné činy týrání a zabití koček, protože přehlížení těchto závažných přečinů vede ke zločinnosti dětí a mládeže, aby obce podporovaly občanská sdružení i fyzické osoby zabývající se péčí a kastracemi opuštěných i zdivočelých koček, protože jejich finanční požadavky jsou výrazně nižší než náklady, které požadují profesionální asanační služby, a jejich přístup ke zvířatům zpravidla citlivější). Celkový blok vysílání na toto téma v červnovém pořadu „Chcete mě?“ a vynikající projekt RNDr. Jana Dvořáka, a sice zřízení azylových stanovišť, tzv. refugií, pro volně žijící kočky za účelem kontroly jejich zdravotního stavu a zejména potřeby provedení kastrací, aspoň u části populace opuštěných a zdivočelých zvířat, více v rubrice O nás.

3/ Úspěšná petiční kampaň, díky 12. 407 podpisů občanů ČR, kteří se ztotožňují s uvedenými požadavky a svými podpisy naší petiční kampaň podpořili, jsme dosáhli snížení trestní odpovědnosti na 14 let a zvýšení trestního postihu. Bohužel začlenění Výchovy úcty k životu do osnov základních škol se nám doposud nepodařilo prosadit, a proto petiční kampaň pokračuje i nadále.

4/ Zvýšení návštěvnosti naší webové stránky, www.kockaapravo.cz , kde se návštěvníci mohou seznámit s naší činností, legislativou, osvětou, nabídkou opuštěných kočiček, charitativním obchůdkem, příběhy o našich kočičkách a zajímavostmi o kočkách.

5/ 1. srpna v souladu s ustanovením § 5 zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách a o změně některých zákonů, předkládáme oznámení o konání veřejné sbírky pro PRVNÍ SPOLEČNOST ZA PRÁVA KOČEK, občanské sdružení se sídlem: Na Bluku 431, 252 28 Černošice, IČO 265 31 569.

6/ Zahájení vydávání čtvrtletního Zpravodaje (jaro, léto, podzim, zima) a rozesílání tohoto informativního a osvětového materiálu všem členům Společnosti.

7/ 18. srpna poukázala Marchig Animal Welfare Trust na konto První společnosti za práva koček 3.000,-GBP (127.074-Kč) na podporu nákladů za sterilizace a léčení opuštěných koček nalézajících se v péči depozit Společnosti.
Díky této velkorysé podpoře se nám podařilo nechat vykastrovat celkem 94 koček,
vakcinovat celkem 86 koček a vyléčit celkem 131 koček.
Jednotlivá depozita se na tomto počtu podílela co do počtu ošetřených zvířat a výdajů takto:
Hodonín, depozita: Marie Brázdilová a Naděžda Tomalová – sterilizace 78 koček, vakcinace 41 koček, léčeno 89 koček – výdaje: 97.643,- Kč
Brandýs n/Orlicí, depozitum Lenka Feilová – sterilizace 5 koček, vakcinace 10 koček, léčeno 10 koček, výdaje: 2.634,-Kč
Valašské Meziříčí, depozitum Mgr. Ema Dřevojánková – sterilizace 4 koček, vakcinace 2 kočky, léčeno 9 koček, výdaje: 3.414,-Kč
Třeboň, depozitum manželů Zelinkových – kastrace 1 kočky, výdaje: 550,-Kč
Láz u Příbrami, depozitum Soňa Jahelková – sterilizace 1 kocoura, vakcinace 2 kočky, výdaje: 765,-Kč Praha 9, depozitum, Jana Petrželková – sterilizace 1 kočka, vakcinace 6 koček, léčení 6 koček, výdaje: 6.322,-Kč
Černošice-městská část Pha 5, depozitum sídla Alice Oppová - sterilizace 1 kocour, vakcinace 8 koček, léčení 6 kočky, výdaje: 5.748,-Kč
Praha 8 – Čimice, depozitum RNDr. Jan Dvořák – sterilizace 3 kočky, vakcinace 18 koček, léčení 13 koček, výdaje: 9.566,-Kč


8/ Příprava a účast na pěti celostátních umisťovacích výstavách opuštěných koček, které se konaly 4. dubna, 15. května, 9. října, 13. listopadu a 18. prosince 2005 a kde se podařilo najít nové domovy celkem pro 15 kočiček z hodonínských depozit a 3 koťata z depozita paní Petrželkové, mimo to získat od sponzorů krrmivo pro hodonínská depozita, která se listopadové a prosincové výstavy nezúčastnila, a to z důvodu nemoci a počasí.

9/ Příprava křestu knihy Jana Čejky „Jejich jest království“, včetně zajištění bezplatného pronájmu galerie, občerstvení a medializace. Úspěšný křest se konal 15. září v prostorách Studia Paměť. Autor knihy a mimo jiné sponzor „Kočičích pověstí“, Jan Čejka, poté navštívil kancelář Společnosti, s potěšením se zúčastnil krmení „perchtiček“ a věnoval Společnosti 12.000,-Kč.

10/ Osvětové besedy se žáky ZŠ a ZUŠ v Černošicích, příprava a účast na dětské vánoční besídce


Činnost jednotlivých depozit Společnosti od 1.1.2005 do 31.12.2005


Hodonín – depozita Mají Brázdilové a Naděždy Tomalové se starají celkem o 65 koček, z toho 25 koček v doma a 40 vykastrovaných koček ve venkovních lokalitách, které denně přikrmují
loni proběhlo: 110 kastrací
77 vakcinací
89 léčení
5 úmrtí
47 umístění

Valašské Meziříčí – depozitum mgr. Emy Dřevojánkové pečuje celkem o 11 koček, z toho o jednu doma a 10 venkovních vykastrovaných plašanek, které denně přikrmuje
loni proběhly: 4 kastrace
2 vakcinace
11 lečení
umístěno 11 koťat

Brno – depozitum Marie Davidové pečuje o 15 koček
proběhly: 4 kastrace
6 vakcinací
12 umístěných

Brno – depozitum Marie Světlíkové pečuje celkem o 27 koček z toho doma o 9 a na ulici o 18, které denně přikrmuje
loni proběhlo: 13 kastrací
16 vakcinací
12 léčení (např. vyoperování oka)
3 úmrtí
byla poskytnuta finanční výpomoc soukromým osobám a sdružením ve výši 12 tis. Kč
a materiální pomoc soukromým osobám a sdružením v hodnotě cca 6,3 tis. Kč,
byla provedena instalace 3-podlažního zatepleného dřevěného domku v lokalitě 8-mi koček, kde není možnost žádného úkrytu v ceně 4 tis. Kč

Znojmo – depozitum Katky Vobrové pečuje celkem o 15 koček z toho 5 doma a 10 vykastrovaných plašanek na ulici, které denně přikrmuje
loni proběhlo: 9 kastrací
12 vakcinací
8 léčení
1 úmrtí
12 umístěných koťat

Jihlava – Soňa Stanzelová pečuje celkem o 2 kočky
loni proběha: 1 kastrace
2 vakcinace

Třeboň –Mláka – Hanka a Daniel Zelinkovi se starají o 7 plachých koček, které postupně odchytávají za účelem kastrace a zajišťují jim přikrmování
loni proběhly: 3 kastrace

Láz u Příbrami - depozitum Soňi Jahelkové se stará celkem o 52 kočiček jak domácích tak venkovních, které denně přikrmují
loni proběhlo: 12 kastrací
24 vakcinací
16 léčení
4 úmrtí
2 ztracení
1 umístěný kocour

Choceň u Brandýsa n/L – depozitum Lenky Feilové pečuje celkem o 13 koček, z toho o 10 doma a 3 vykastrované plašanky, které denně přikrmuje
loni proběhlo: 5 kastrací
10 vakcinací
10 léčení
1 úmrtí
2 umístěné

Pha 8, Čimice – depozitum RNDr. Jana Dvořáka (etolog obor kočkovité šelmy, nyní v důchodu) pečuje celkem o 24 koček, z toho o 11 doma a 13 vykastrovaných plašanek, které denně přikrmuje
loni proběhlo: 3 kastrace
18 vakcinací
15 léčení
1 úmrtí
založil centrum felinoterapie v Pze 8 a fyzicky se se svými kočkami podílí na felinoterapii v Domově důchodců Na Hranicích, Praha 8 – Bohnice, připravuje metodické materiály pro ochranu a péči o volně žijící kočky, a sice formou obcemi oficielně schválených refugií – viz. Projekt Rndr. J. Dvořáka na naší stránce v rubrice O nás

Pha 9, Libeň - depozitum Jany Petrželkové pečuje o 3 kočky doma a jednoho vykastrovaného plašana venku
loni proběhla: 1 kastrace
8 vakcinací
6 léčení
3 koťata umístěná
pí. Petrželková je naše účetní, pomáhá nám s administrativou hospodaření, překlady a webovou stránkou

Sídlo Společnosti – Černošice – depozitum Alice Oppové se stará o 20 koček, z toho o 2 doma a 18 vykastrovaných plašanek, které denně přikrmuje
loni proběhly: 3 kastrace
9 vakcinací
8 léčení
2 úmrtí
3 umístěné

Praha 3 – Viola Hermannová - pečuje celkem o 3 kočky doma

Praha 3 – Markéta Holečková – pečuje celkem o 3 kočky
Loni proběhla: 1 kastrace
4 vakcinace
1 umístění

Hostivice – Nicole Trhlínová - pečuje celkem o 7 koček
8 vakcinací
1 umístěná

Praha 10, Petrovice – Radka Lansfeldová - pečuje celkem o 2 kočky

Praha 9, Vinoř – Ing. Lenka Turnerová - pečuje celkem o 5 koček

Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 05 do 31. prosince 05

Příjmy
dary 83.578,00
vklady členů 105.000,00
grant Hodonín 10.610,00
grant MAWT 127.074,00
celkem příjem 326.262,00
Výdaje
krmení 117.520,00
veterina + léky 150.471,00
stelivo 16.380,00
ostatní náklady 57.831,00
celkem výdaje 325.822,00




Zpráva o činnosti První společnosti za práva koček za období od 1. ledna 2004 do 31. prosince 2004.

Péče o opuštěné kočky

Společnost pečuje o opuštěné, ztracené, odchycené, zraněné a nemocné kočky v 10 depozitech, přítulné nabízí zájemcům na www.kocky-online.cz , od září 2004 na vlastní stránce www.kockaapravo.cz , a nedomestikovatelné po kastraci vrací zpět do původní lokality a přikrmuje.

V Mikroazylu pí. Evy Kopáčové - Dolnočernošická čp. 435, Dolní Černošice, přibylo včetně koťat celkem 30 zvířat, z toho bylo vykastrováno 6 koček a 2 kocouři, vakcinováno 30 zvířat, umístěno bylo 7 zvířat, uhynulo 7 zvířat, aktuálně se nalézá v péči Mikroazylu celkem 38 zvířat, z toho 14 problematických - tzv. rezidentů a 24 přítulníčků, vhodných k umístění. Souhrnem – 38 zvířat.
V Depozitu pí. Alice Oppové – Na Bluku čp. 431, Dolní Černošice, přibyla 1, vůči zájemcům velmi nedůvěřivá a vůči dalším zvířatům extrémně agresivní kočka, vykastrována byla 1 kočka, vakcinována byla 4 zvířata, umístěno žádné, uhynula 2 zvířata, aktuálně se nalézají v péči depozita 3 kočky a přikrmováno je celkem 13 vykastrovaných a pro plachost neumístitelných zvířat, vrácených zpět do 3 původních lokalit. Souhrnem – 16 zvířat
V Depozitech pí. Marie Brázdilové a pí. Nadi Tomalové, Jungmannova 2 a Bezručova 34 v Hodoníně, přibylo 37 zvířat, vykastrováno bylo celkem 35 koček a 5 kocourů (včetně pro plachost vrácených zpět do původní lokality), vakcinováno bylo 16 zvířat, umístěno bylo 23 zvířat, uhynulo 11 zvířat, aktuálně je v péči obou depozit 19 zvířat a přikrmováno dalších 40 pro plachost neumístitelných zvířat, která musela být po kastraci vrácena zpět do původní lokality. Souhrnem – 59 zvířat
V Depozitu pí. Soni Jahelkové, Láz 122, pošta Bohutín, přibylo celkem: 21 zvířat, vykastrováno bylo 6 zvířat, vakcinováno bylo 21 zvířat, umístěno bylo 16 zvířat, uhynulo 6 zvířat, celkový počet zvířat v péči depozita 52, z toho je aktuálně přikrmováno 22 vykastrovaných, pro plachost neumístitelných zvířat, vrácených do původní lokality. Souhrnem – 52 zvířat
V Depozitu pí. Evy Beranové, Tovární 255 ve Vimperku, přibyla koncem prosince 04 1 kočka, umístěny byly 3 kočky a neuhynulo žádné zvíře, aktuální počet zvířat v péči pí. Beranové je 5 koček a 4 kocouři, pí. Beranová monitoruje situaci koček ve Vimperku a jeho okolí, šíří osvětu ve smyslu kastrace a vakcinace domácích koček a snaží se nalézat domov pro nikým nechtěná koťata. Souhrnem – 9 zvířat.
V Depozitu pí. PhDr. Lojkáskové, Komorní 5 v Českém Těšíně, nepřibylo žádné zvíře, vykastrována byla 1 kočka, vakcinováno 5 zvířat, umístěno 5 zvířat, neuhynulo žádné, aktuálně depozitum zaniká z důvodu nemoci provozovatelky. Souhrnem - 5 zvířat.
V Depozitu pí. Lenky Feilové, Husova 175 v Brandýse nad Orlicí, přibyla 1 kočka (odebraná původnímu majiteli kvůli týrání), vakcinována byla 1 kočka, uhynula 1 kočka, aktuální počet zvířat v péči 7 koček, aktuální počet přikrmovaných, vykastrovaných plašánků, 3 kocouři, ubytovaní na půdě. Souhrnem – 10 zvířat.
V Depozitu pana RNDr. Jana Dvořáka, Ke Hřišti 105/13 v Praze 8 – Čimicích, celkový počet koček v péči k datu 31. 12. 2004 (tj. denní krmení, vakcinace event. kastrace nově přibylých zvířat a kompletní veterinární péče): je 21 zvířat:
z toho v domácím depozitu: 10 koček, v roce 2004 počet beze změn, vakcinace 10 koček, kastrace 1samice (císařský řez - mrtvá koťata),
dále v areálu Domova důchodců a penzionu Praha 8- Bohnice, Na Hranicích : 6 koček, během roku přibyli 2 kocouři, 1 úmrtí kočičky- dle pitvy pravděpodobně mozková příhoda, kočka trpěla emphyzemem (rozedmou plic), kastrace 1 kocour, vakcinace 5 koček,
další zvířata v péči se nalézají na 3 volně situovaných stanovištích - původních lokalitách ( převážně v zahradách či pozemcích se souhlasem majitele či správce): 5 koček, v roce 2004 stav stálý, kastrace 2 samic, vakcinace 2 koček.
Souhrnem: přibyli 2 kocouři, vakcinováno bylo 17 zvířat, vykastrována 4 zvířata, 1 zvíře uhynulo, žádné zvíře nebylo umístěno, aktuální stav 21 koček (z toho 10 v domácím depozitu a ostatní na původních stanovištích).
Mimoto se v roce 2004 podařilo, pro 6 koček žijících v areálu Domova důchodců a penzionu Praha 8 – Bohnice, díky pochopení vedení Domova postavit z prostředků tohoto zařízení dřevěný domek, kde jsou za nepříznivého počasí kočky krmeny a kde je umístěno několik zateplených boudiček pro chladné počasí (velké lepenkové krabice isolované polystyrenem), navíc díky vedoucí zahrady DD jsme kočkám zpřístupnili skleník, kdy se mohou ohřát přímo na topných tělesech, na dalších třech volných stanovištích máme umístěny zmíněné zateplené budky, které jsou kočkami s oblibou využívány.
V Depozitu pí. Dagmar Šenkýřové, Brigádníků 1409/8 v Karlových Varech, přibyla 2 plachá zvířata, vykastrováno nebylo žádné, vakcinována byla 4 zvířata, umístěno nebylo žádné, uhynulo 1 zvíře, aktuální počet zvířat v domácí péči 2 kočky, přikrmovaných plašánků vrácených do původní lokality 9 zvířat. Souhrnem – 11 zvířat.
V Depozitu pí. Jaromíry Šafferové, Velichov 61 v Ostrově nad Ohří, přibylo 7 zvířat, vykastrována byla 1 kočka, vakcinována 1 kočka, umístěno žádné, uhynula 4 zvířata, aktuální počet přikrmovaných, vykastrovaných plašánků vrácených zpět do původní lokality je 31 zvířat. Souhrnem – 31 zvířat.
Celkový počet zvířat v péči členů První společnosti za práva koček k 1. 1. 2004 bylo 252 zvířat

Osvětová činnost


1/ Infocentrum péče o kočky a poradenství v případech jejich týrání – nepřetržitý servis informací, rad a pomoci veřejnosti, včetně mimopražských členů, prostřednictvím:
e-mailu: prava.kocek@atlas.cz, info@kockaapravo.cz a alice.oppova@atlas.cz
(1653 přijatých a 1645 odeslaných zpráv),
pošty: První společnost za práva koček Na Bluku 431 252 28 Černošice,
tel.zázn.faxu: 257923106 a mobilu: 737601008.

2/ Iniciace návrhu změn nevyhovující novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, který vešel v platnost 1. 03. 2004 a zejména žádost o vstřícný přístup zastupitelstev obcí vůči občanským sdružením i fyzickým osobám zabývajících se péčí o opuštěné kočky, konzultovaná se senátorem Martinem Mejstříkem v květnu 2004 a následně adresovaná tzv. pověřené osobě - Mgr. Evě Tylové na Zelený kruh. Pí. mgr. Tylová zprvu přislíbila zajištění osvětových besed s hejtmany a starosty, po neúspěšné kandidatuře ve volbách odstoupila z funkce koordinátora. Aktuálně připravujeme pozměňovací návrh změn novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, a sice § 13b, §24 a 24a, který musí být podán Mze do 13. 1. 05 a chystáme Petici za lepší život lidí i koček, která je adresována hejtmanům, primátorům a starostům měst a obcí.
V této petici žádáme:
aby se obce řídily zákonem, zřizovaly a financovaly útulky pro ztracené a opuštěné kočky, aby přestupkové komise stíhaly pachatele přestupku opuštění či vyhnání kočky a policie důrazněji vyšetřovala trestné činy týrání a zabití koček, protože přehlížení těchto závažných přečinů vede ke zločinnosti dětí a mládeže,
aby obce podporovaly občanská sdružení i fyzické osoby zabývající se péčí a kastracemi opuštěných i zdivočelých koček, protože jejich finanční požadavky jsou výrazně nižší než náklady, které požadují profesionální asanační služby, a jejich přístup ke zvířatům zpravidla citlivější.

3/ Pokračování v petiční kampani - Petice za účinnou ochranu zvířat před týráním, která byla zahájena dne 20. května 2003 a do 22. září 2004 bylo kanceláři Petičního výboru PS předáno 9 504 podpisů. Vzhledem k tomu, že doposud nebylo přihlédnuto k žádaným opatřením, kampaň pokračuje a další tisíce podpisů čekají na jejich podání Petičnímu výboru PS.
4/ Osvětové besedy se žáky ZŠ a ZUŠ v Černošicích, příprava a účast na dětské slavnosti „Setkání se světem zvířat a dětí“, která se konala 14. května 2004 v sále a na zahradě ZUŠ v Černošicích. Slavnost měla velký ohlas u návštěvníků, rodičů i zastupitelstva MěÚ Černošic,

5/ V červenci 2004 jsme zahájili provoz naší webové stránky, www.kockaapravo.cz , kde se návštěvníci mohou seznámit s naší činností, nabídkou opuštěných kočiček, charitativního obchůdku, zajímavostmi o kočkách, legislativou a osvětou.

6/ Příprava a účast na třech celostátních umisťovacích výstavách opuštěných koček, které se konaly 2. května, 14. listopadu a 5. prosince 2004 a kde se podařilo najít nové domovy pro celkem 11 kočiček z hodonínského depozita a získat mnoho krmiva od sponzorů, a to jak pro zúčastněné útulky, tak i ty, které se výstav nezúčastnily.

7/ Příprava vydání knihy „Kočičí pověsti“, která je určena nejen pro děti, ale i pro dospělé, za účelem nejen pobavit, ale i poučit a změnit názor na leckdy opomíjené či týrané kočky. Iniciace žáků ZUŠ v Černošicích k výtvarnému vyjádření dojmů z četby rukopisu, následným ilustracím této knížky a tvorbě výtvarných prací na téma – ochrana zvířat. Kniha vyšla díky sponzorovi vydání, panu Janu Čejkovi Phd., autorce textu, pí. Evě Beranové a autorce ilustrací, pí. Magdaleně Konečné, ve vydavatelství Práh 24. listopadu 2004.

8/ Návrh a zhotovení letáku Kočky – Péče a kastrace.

9/ Návrh a zhotovení osvětových panelů a záložek do knih, za účelem zlepšení vztahu veřejnosti ke kočkám na hodonínsku.

10/ Příprava na slavnostní autogramiádu knihy „Kočičí pověsti“, která se konala 1. prosince v galerii Waldpress, díky manželům Waldovým, zakladatelům projektu Audobiac. Zajištění výzdoby - výstavy výtvarných prací, ilustrací Pověstí a osvětových plakátů, zhotovených žáky ZUŠ v Černošicích a programu - hudebního vystoupení žáků ZUŠ z Prahy 2 – Taussigova, zajištění pohoštění a medializace prostřednictvím rozeslání pozvánek médiím, kolegům, přátelům, příznivcům a známým.

11/ Prezentace a nabídka knihy Kočičí pověsti prostřednictvím inzerce na vlastní i spřízněných webových stránkách, a to za účelem jak osvěty, tak získání finančních prostředků na péči o opuštěné kočičky. Rozesílání knížky zájemcům a sponzorům. Prezentace knížky na vánočních trzích v Černošicích, spojená s osvětou zaměřenou na zvýšení odpovědnosti vůči zvířatům obecně a snížení počtu nikým nechtěných koček kastracemi.
Zpráva o hospodaření:

Od 1. ledna 04 do 31. prosince 04

Příjmy Kč.
dary 199.668,00
vklady členů 157.438,00
celkem příjem 357.107,00
Výdaje
krmení 140.890,00
veterina 87.359,00
vydání knihy 77.700,00
ostatní náklady 82.255,00
celkem výdaje 388.204,00
Rozdíl - 31.096,00

Rozdíl mezi příjmy a výdaji byl dotován ze zůstatku v bance z minulého roku.




Zpráva o činnosti První společnosti za práva kočekza období od 30. prosince 2003 do 1. ledna 2004.

Společnost pečuje o opuštěné, ztracené, odchycené, zraněné a nemocné kočky ve pěti depozitech, přítulné nabízí zájemcům na www.kocky-online.cz a nedomestikovatelné po kastraci vrací zpět do původní lokality a přikrmuje.

Do Mikroazylu - Dolnočernošická čp. 435, Dolní Černošice loni přibylo včetně koťat celkem: 28 zvířat,

z toho bylo vykastrováno 7 koček a 5 kocourů celkem: 11 zvířat,

předáno zájemcům 13 koček a 6 kocourů celkem: 19 zvířat,

uhynula 3 zvířata a ztratila se 4 zvířata celkem: 7 zvířat.

K 1. lednu 2004 je v péči Mikroazylu 12 koček, 10 kocourů, 6 divokých (z nádraží)- celkem: 28 zvířat

Do Depozita pí. Černé – Hudební čp. 0870, Dolní Černošice loni přibylo 1 kotě

byli vykastrováni 3 kocouři a 1 kočka celkem: 4 zvířata

předáni zájemcům 3 kocouři a 4 kočky celkem: 7 zvířat

uhynula 1 kočka a 2 kocouři, ztratil se 1 kocour celkem: 4 zvířata

K 1. lednu 2004 je v péči Depozita 7 kocourů a 5 koček celkem: 11 zvířat

Do Depozita pí. Tomalové, Bezručova 34, Hodonín přibylo a bylo vykastrováno celkem: 2 zvířata

Do Depozita pí. Brázdilové, Jungmannova 2, Hodonín přibylo celkem: 5 zvířat, z toho byla vykastrována 2 zvířata a umístěna 2 zvířata

V Depozitu pí. Jahelkové, Láz 122, pošta Bohutín je celkem: 8 vykastrovaných zvířat

Společnost pečuje také o 54 vykastrovaných a pro plachost nedomestikovatelných koček vrácených zpět do původní lokality a o 15 zatím nevykastrovaných zvířat, tedy celkem o 69 zvířat:

z toho: na plovárně v Dol. Černošicích o 2 kočky a 3 kocoury celkem: 5 zvířat

v Černošicích nad kostelem o 5 koček a 3 kocoury celkem: 8 zvířat

v Černošicích ulice Na Bluku celkem o 5 kocourů

v lokalitách u lázní a špitálu v Hodoníně o 9 koček a 2 kocoury celkem: 11 zvířat

v lokalitě u cihelny v Hodoníně o 8 koček a dalších 15 zvířat, která budou kastrována letos celkem: 23 zvířat

v lokalitě zahrádkek Lázu u Bohutína o 10 koček a 7 kocourů, celkem: o 17 zvířat

Osvětová činnost

Infocentrum péče o kočky – nepřetržitý servis informací, rad a pomoci veřejnosti a mimopražským členům prostřednictvím e-mailu, telefonu a faxu.

Návrh změn zákona č. 246/92 na ochranu zvířat proti týrání, připomínky k vládnímu návrhu novelizace, 21. 1. 04 byla novela schválena Senátem ČR a vejde v platnost 1. 3. 04.

Zhotovení propagačního letáčku za kastraci koček pro 3. Celostátní umisťovací výstavu opuštěných koček, která se konala 27. dubna 2003 v Lucerně, s možností dalšího využití v osvětové kampani Projektu mobilních vet. ordinací.

Petice za účinnou ochranu zvířat před týráním - zahájena dne 20. května 2003, prvních 134 petičních listů se 4 535 podpisy bylo předáno 18. prosince 2003 Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny (paní D. Křičkové).

Petiční kampaň pokračuje i nadále až do splnění žádaných opatření.

2. července 2003 – zahájení iniciace vzniku mobilních veterinárních ordinací za účelem snížení populace nekontrolovatelně se množících koček na venkově – tzv. Projekt mobilních veterinárních ordinací, které by lacino či zadarmo kastrovaly kočky zejména v místech, kde je nesnadný přístup k veterinárním ošetřovnám. Prosazení tohoto projektu je náročné a pokračuje zasláním žádosti o grant nadaci Marchig animals welfare trust, iniciací studentů FVU v Brně ke kurzům výuky kastrací bokem a zajištěním Auto-Vanu, chirurgického zařízení.

V prosinci 2003 vydání rozšířeného sborníku Hlasy pro němou tvář - výroků moudrých od začátku naší civilizace po současnost – za účelem výtěžku na péči o opuštěné kočky umístěné v našich depozitech.

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření byla přednesena a schválena na III. Výročním sněmu společnosti, 24. ledna 04, s tím, že bude přeložena a odeslána jako součást žádosti o grant MAWT. Zároveň byla připravena Zpráva o hospodaření s grantem, která musí být předána MHMP do konce ledna 04.





Zpět