Oznámení


Národní Den zvířat bez domova
 19. srpna 2006, Redakce


Vážení a milí návštěvníci,

minulý týden jsme Vás informovali o Národním dnu zvířat bez domova a tzv. svíčkových vigiliích na připomínku zvířat, která přišla o život, protože pro ně nebylo dost domovů. Vyzvali jsme Vás, abyste v sobotu, 19. srpna v 18. hod., uctili památku zemřelých zvířat vlastním domácím obřadem. Dnes jsme obdrželi fotografie svíčkových vigilií na uctění památky zemřelých kočiček v depozitu naší členky, paní Soni Jahelkové z Lázu. Podívejte se na fotky vigilií z Lázu a ze sídla Společnosti.

GALERIE FOTEK







Vážení a milí návštěvníci,

dovolujeme si vás seznámit s nesmírně důležitým datem.
Jedná se o Národní Den zvířat bez domova, který v USA patří mezi významné dny a slaví se od 1992, vždy třetí sobotu v srpnu (letos tedy 19.8.). Na závěr Národního dne, kterého se účastní ochránci zvířat, útulky, významné osobnosti, zastupitelé měst, média a veřejnost, se konají tzv. Candlelight vigile, vigilie se svíčkami na připomínku zvířat, která přišla o život, protože pro ně nebylo dost domovů, a také na počest obětavých lidí, kteří věnují svůj život tomu, aby zabránili narůstajícímu přívalu krutosti a zneužívání opuštěných a nikým nechtěných koček a psů.
Společnost byla v červenci 2006 požádána International Society Animal Right, aby iniciovala zavedení Národního dne zvířat bez domova a svíčkových vigilií za oběti přemnožení také u nás. Hodláme na tuto tradici navázat. Zavedení Národního dne zvířat bez domova v ČR pokládáme za důležité, protože zviditelní problematiku opuštěných koček a psů (nezodpovědnost majitelů zvířat, dysfunkci st. správy a stávající legislativy).
Jedná se o náročnou týmovou akci, kterou jsme nestihli včas připravit a oznámit členům, kolegům, příznivcům a přátelům zvířat, kteří by byli ochotni se na přípravě Dne a svíčkových vigilií podílet. Příští rok se polepšíme.

Letos, 19. srpna v 18. hod., vzpomeňme na zbytečně zemřelá zvířata jen vlastním domácím obřadem – prosíme, napište na papírek jméno svého zemřelého kamaráda, nebo jen vzpomeňte na kočky, které jste viděli na ulici a nemohli jim poskytnout domov, či vás zaujal starý pejsek v nabídce útulku, který zemřel, protože se pro něj nenašel domov. Položte před sebe fotku, obrázek, jméno zvířete, zapalte svíčku a řekněte básničku, modlitbu, odpuštění…

Vyzýváme všechny soucitné lidi, příznivce a přátele zvířat, aby se k této akci připojili. Děkujeme za vzpomínku na zvířátka.
-----------



Modlitba za zvířata

Vyslyš, ó Bože, naši pokornou modlitbu, za naše přátele - zvířata, zvláště pak za ta, která trpí, za ta, která lidé loví, která jsou ztracená nebo opuštěná nebo poděšená nebo hladová, za všechna, které je nutno usmrtit. Žádáme pro ně veškerou Tvou milost a slitování a pro ty, kteří s nimi nakládají, žádáme soucitné srdce, jemné ruce a laskavá slova. Učiň z nás samotných opravdové přátele zvířat a učiň, abychom sdíleli požehnání milosrdenství.
(Albert Schweitzer)
-----------


Modlitba kočky bez domova

snad toho tolik nežádám, Pane
chci jen svůj vlastní domov
a vědět, kdy bude další jídlo v misce
místo těch odpadků, které mi házejí

už jsem venku v zimě hrozně dlouho
a snažím se s tím vyrovnat jak nejlíp dovedu
ale dosud jsem nezapomněla
na dotek jemné hladící ruky

o vánocích se dívám do oken domů
na kočky co dřímají u krbu s plným bříškem
ach jak bych ráda měla bedničku v kuchyni
a dobré jídlo

u mě to bylo také tak – vánoční cingrlátka a dárkový balení
ale brzo jsem je přestala bavit
tak mě vyšoupli ven se smetím
a já pořád nevím, co jsem udělala špatně

já toho vážně nechci moc
teď jsem jen kost a kůže
já chci jen domov
kdo mi pomůže?
(Anonym)
-----------


Modlitba psa

- Buď ke mně laskavý, můj milovaný pane, neboť na tomto světě není srdce vděčnějšího za laskavost než moje
- Nelámej mi duši klackem, neboť i když mezi ranami ti lížu ruce, rychleji mě naučíš co chceš tvou trpělivostí a pochopením.
- Mluv na mě často, neboť tvůj hlas je pro mně tou nejsladší hudbou, což jistě víš z toho, jak horlivě vrtím ocasem, když k mým čekajícím uším dolehne zvuk tvých kroků.
- Když je zima a déšť, nech mě prosím uvnitř - jsem domestikované zvíře, už neuvyklé krutým živlům... a nežádám o větší slávu než o výsadu sedět ti u nohou poblíž krbu...a i kdybys neměl domov, raději bych tě následoval sněhem a ledem než bych ležel na nejměkčím polštáři toho nejteplejšího domova na zemi...protože jsi můj bůh... a já jsem ten kdo tě oddaně uctívá.
- Ať je v mé misce stále dost čerstvé vody - sice bych ti nic nevyčítal, kdyby byla prázdná, ale neumím ti říct, kdy trpím žízní. Dávej mi čistou stravu, abych byl zdravý, mohl skákat a hrát si a poslouchat tě, kráčet po tvém boku a být připraven, ochotný a schopný tě bránit celým tělem, pokud by tvůj život byl v nebezpečí.
- Milovaný pane, pokud by se Nejvyšší rozhodl zbavit mě zdraví nebo zraku, neodvracej se ode mne. Drž mě jemně v náručí, až půjdu na věčný odpočinek...budu tě opouštět a vědět s posledním dechem, že můj osud byl vždy nejbezpečnější v tvých rukou
(Anonym)
-----------


Duhový most

Na nebesích je místo, kterému se říká Duhový most. Když umře zvíře, zvláště takové, které bylo někomu blízké, odchází za tento Duhový most. Pro naše milé kamarády tam jsou louky a kopce kde mohou běhat a společně si hrát. Je tam spousta jídla, vody, slunečního svitu a naši přátelé jsou v teple a pohodlí.

Všechna nemocná a stará zvířata jsou opět zdravá a při síle, kdo byl zraněn nebo zmrzačený, je nyní opět silný a zdravý - tak jak si ho v našich snech pamatujeme z dávných dnů a již minulých časů. Zvířata jsou šťastná a spokojená až na jednu maličkost: všechna postrádají někoho velmi zvláštního, někoho koho opustila.

Hrají si a běhají spolu, ale přijde den kdy se jedno náhle zastaví a hledí do dálky. Jeho jasné oči pátravě pozorují, netrpělivé tělo se začíná chvět. Náhle vyběhne ze skupinky zvířat, letí přes zelené louky, rychleji a rychleji.

Až se nakonec ty a tvůj kamarád sejdete v nesmírné radosti. Déšť šťastných polibků pokrývá tvou tvář, tvé ruce opět hladí milovanou hlavičku, znovu hledíš do těch přenádherných důvěřivých očí jež nadlouho zmizely z tvého života, ale nikdy z tvého srdce.

A přes Duhový most půjdete spolu a nikdy se už nerozejdete."
(Paul. C. Dahm)

Nyní zapněte reproduktor a otevřete stránku:   www.indigo.org/rainbow/




Zpět