Oznámení


17. únor - Národní den koček 2011
 16. února 2011, Redakce


Víkend po 17. únoru budou v mnoha italských, evropských ale i polských městech probíhat oslavy Národního dne koček již po jedenácté. Ve vyzdobených útulcích budou pořádány návštěvní dny včetně sbírek na opuštěné kočičáky. V knihovnách a v galeriích autogramiády a výstavy uměleckých děl s kočičí tématikou.
Iniciátor Národního dne koček, italský časopis Il Gatto, nemohl lepší datum a měsíc zvolit. 17. únor je totiž v Itálii považován za mystický den štěstí a lidé narození v únoru ve znamení Vodnáře jsou svobodné, nezávislé, intuitivní, inteligentní a nekonvenční bytosti stejně jako kočky. Konrad Lorenz, zakladatel moderní etologie, pokládá kočky za nesmírně inteligentní, citlivá, diskrétní a především nezávislá zvířata. Kočky inspirovaly, ovlivnily a provázely životem mnoho významných osobností, umělců, spisovatelů, básníků, panovníků i politiků viz. Tradičně nejbohatší program „Všichni se zbláznili do koček“ nabízí opět knihovna Murisia v Miláně. Mezi novými publikacemi představenými v průběhu „Kočičího týdne bude např. kniha Mariny Alberghini „Stín černé kočky“. Oběti pověr a lidské hlouposti ale i předmětu tajemných a fascinujících legend. Mimoto bude představeno dalších sto titulů o kočkách od beletrie významných světových spisovatelů po odbornou literaturu, příručky péče o kočky, bydlení s kočkami apod. V týdnu zasvěceným kočkám se budou konat vernisáže a výstavy obrazů na kočičí téma a přednášky o prospěchu vztahu a soužití člověka s kočkami, blahodárným účinkům zbavení se úzkosti či stresu a naučení se od koček, mistrů jógy, jak relaxovat, meditovat, sjednotit tělo a duši. Hlavně se ale uplatní iniciativy za zřizování půlročních útulků pro opuštěné kočky, zvýšení trestní odpovědnosti za jejich týrání a samozřejmě sbírky pro kočky bez domova.
U nás jsou na tom kočky ještě hůř. Kočičích útulků zřízených městy a obcemi je minimum, důsledné kastrační programy téměř neexistují. Nebýt „bytových depozit a drobných útulků ochránců koček“ je situace beznadějná. V České republice sice platí zákon na ochranu zvířat proti týrání včetně dalších zákonů, pokynů a doporučení péče o opuštěná zvířata již 19 let, dodnes se ale koček netýká. Kočky jsou beztrestně týrány, tráveny a stříleny myslivci.
Co na to my - milovníci koček z České republiky? Cožpak si naše kočky také nezaslouží svůj velký den a hlavně prosazení legislativy, která bude platit i pro ně? Sdělte nám svůj názor, napište nám na e-mail Info@kockaapravo.cz nebo volejte na tel. čísla:+420 257 923 106,+420 737 601 008. Děkujeme.

Národní den koček 2010
Národní den koček 2005




Zpět