Zajímavosti z domova i ze světa


17. únor - Národní den koček
 17. února 2005, Redakce
17. únor je pro italské kočky velmi významný den. Z iniciativy italského kočičího časopisu Il Gatto, byl totiž prohlášen Národním dnem koček.

O víkendu následujícím po 17. únoru se v mnoha italských městech pořádají velkolepé slavnosti na počest sametových tlapek. Navíc toto datum je již od středověku vnímáno jako mystický den, který přináší štěstí. Nejbohatší program nabízí již tradičně Umbrie, a sice její hlavní město Perugie. Celé město je vyzdobeno barevnými plakáty s kočkami a kočičími poutači z keramiky i plyše. V galeriích a palácích se konají výstavy uměleckých děl s kočičí tématikou, dramatické a taneční soubory baví návštěníky hrami a baletem na kočičí téma a nesčetné trattorie a kavárny nabízejí laskominky v podobě piškotových, perníkových a čokoládových kočiček. Nechybí ani specielní program pro děti a veřejnost kladoucí důraz na zvýšenou ochranu koček.
Však je toto datum již od středověku považováno za mystický den přinášející štěstí.

A co my – milovníci koček z České republiky? Cožpak si ten svůj velký den naše sametové tlapky nezaslouží?
Sdělte nám svůj názor do "Napište nám", nebo volejte na tel. čísla Telefon/Fax:+420 257 923 106 Mobil:+420 737 601 008

Slavnosti jsou u italských milovníků koček i turistů nesmírně oblíbené. Tradičně nejbohatší víkendový program nabízí Umbrie, a sice hlavní město Perugie. Celé město je slavnostně vyzdobeno barevnými plakáty s kočkami, kočičí poutače z keramiky či plyše lákají kolemjdoucí ke vstupu do galerií a paláců, trattorie a kavárničky nabízejí na počest koček lahůdky ve tvaru čokoládových, perníkových či piškotových kočiček.





Zpět