Oznámení


17. únor - Národní den koček
 17. února 2010, Redakce


17. únor je pro italské kočky významný den. Z iniciativy italského kočičího časopisu Il Gatto, byl prohlášen Národním dnem koček. O víkendu následujícím po 17. únoru se v mnoha italských městech pořádají slavnosti na počest sametových tlapek.
Letos se v Itálii slaví Národní den koček již po desáté. Každé město se na oslavy připravilo zvlášť. Tak například v Římě začíná oslava 17. 2. ve 14:30 tzv. Gattatourem, cestou po koloniích opuštěných koček. Na 15. hodinu je připraveno předání cen lidem, kteří se o tyto kočičky starají. Ve Florencii se opětovně otevře "Gattart" - výstava obrazů a grafiky s kočičí tématikou. Letos vystaví svá díla v sále paláce na Brunelleschi šestnáct italských i zahraničních umělců a poprvé se jí zúčastní šest předních francouzských umělců, jejichž díla budou také výhradně zaměřena na kočky.
Miláno letos začalo s oslavami dříve. V knihovně Murisia otevřelo výstavu s názvem „Všichni blázni do koček“, kde mimo jiné pořádá hry pro děti, literární čtení a další překvapení pro milovníky koček. Janov, Terst, Parma a Perugia se rozhodly oslavit desáté výročí Národního dne koček různými iniciativami. Avšak všechny tyto slavnosti mají jedno společné, ukázat krásu koček a uspořádat peněžitou sbírku na pomoc opuštěných koček, které neměly štěstí, nežijí v rodinách, nezbylo pro ně místo ani v útulcích, živoří jak psanci na ulici a mnohé jsou beztrestně týrány.
U nás na tom nejsou opuštěné kočky o nic lépe! Obce kočičí útulky nezřizují, kastrační program řádně neprovádějí a tomu málu kočičích spolků, jejichž depozita jsou kriticky přeplněná, na péči a veterinu většinou nepřispívají. Myslíme si, že prosazení Národního dne koček i u nás, by pomohlo nejen v řešení problematiky opuštěných koček, ale zejména ke zvýšené ohleduplnosti vůči těmto nádherným zvířatům. Cožpak si ten svůj velký den naše sametové tlapky nezaslouží? Sdělte nám svůj názor "Napište nám", nebo volejte na tel. čísla telefon:+420 257 923 106 Mobil:+420 737 601 008.


Národní dny koček: 2016; 2015; 2013; 2012; 2011; 2010; 2009; 2008; 2007; 2005.




Zpět