O kočkách > Praktické rady


Péče o kočky, kocoury a koťata
 19. července 2004, Redakce
Stručný přehled základní péče.

Péče o kočky‚ kocoury a koťata. Když si přineseme domů kočičku, připravíme jí nádobu na WC (malé kotě může mít např. fotomisku, starší lavórek, či umělohmotnou nádobu zakoupenou v dom. potřebách, jsou čtvercové i kulaté). Velikost podle stáří a hmotnosti zvířete, dospělá kočka má raději větší rozměr 40x40 i více. Na trhu jsou různá steliva, nejvhodnější je hrudkující kočkolit, který pohlcuje pach např. viz www.happyanimals.cz/steliva. Lopatkou vybíráme exkrementy ve formě hrudek a stejné množství vždy doplníme (v nádobě má být cca 5cm steliva na výšku). WC misku udržujeme vyčištěnou, do misky plné exkrementů by se zvířátko zdráhalo jít a potřebu nám „nadělilo“ jinde.
    Přinesenou kočičku, kocourka a zejména kotě, umístíme nejprve do menší místnosti, aby měli WC misku po ruce a lépe si zafixovali kde toto místo je. Dáme jim tam pelíšek na spaní, nebo krabici se starším svetrem. Nejvhodnější bývá koupelna, komora či jiné klidné zákoutí. Pokud je WC kočičí miska na našem WC, zavíráme svědomitě prkénko - pro kotě by to mohla být smrtící past, z kluzké plochy se nevyškrábe. Poté vybereme místo kde kočičí WC může zůstat a nedoporučujeme ho měnit, aby si na něj kočka zvykla a nemusela ho hledat. Pokud jsou rozměry našeho obydlí větší, můžeme rozmístit více WC misek a postupem času, když se kočka naučí chodit na určité místo (mají rády soukromí), lze zbývající WC nádoby odstranit. Tedy ubírat nádoby ano, ale neměnit místa. Poprvé rozhodně doporučujeme umístit kočku či kotě do té nejmenší místnosti, aby si na změnu zvykly, až poté jim umožníme prozkoumání dalších prostorů v bytě. Přitom je bedlivě pozorujeme a někdy i několikrát za den přenášíme na WC, aby si to dobře zapamatovaly. Pokud 2x či vícekrát potřebu na svém WC udělají, můžeme si být jisti, že to bez problému zvládnou a dbáme, aby nezůstaly v některé z místností zavření a nemohly udělat potřebu tam, což by ovšem byla naše vina.
    Pokud chcete svou kočku pouštět ven, nedělejte to dříve než za měsíc po příchodu k Vám! Musí si svůj domov zafixovat, aby věděla kam patří. Jinak hrozí, že by se vrátila zpět do místa, kde doposud žila. Tuto dobu je nutno dodržet i proto, aby se v neznámém prostředí neztratila. Je-li Vaše obydlí blízko u frekventované silnice, doporučujeme nepouštět jí ven vůbec. Dříve nebo později by ji přejelo auto. Představy, že kočka prostě ven musí, jsou zkušenostmi z praxe už dávno překonané. Kočky se v bytě dožívají mnohem vyššího věku, probíhačka v nebezpečném prostředí jim za ztrátu života či zdraví nestojí. Výjimkou jsou snad jen někteří hyperaktivní kocouři, kteří by Vám bez možnosti výběhu z bytu udělali kůlničku na dříví. U těchto však rovnou hledáme adopci v domku se zahrádkou, dvorkem či v klidné čtvrti. Pro bezpečí kočky opatřete okna sítěmi (lze je objednat na http://www.k9.cz/kocky.php), aby nemohla vypadnout. Toto bývá důvod častých zranění, náklady za veterináře jsou pak mnohem vyšší, než cena sítě. Další výhodou sítí je snadné větrání a též umožnění oblíbené zábavy kočce-dívat se z okna. Bude Vás za to milovat. Pořiďte kočce škrabadlo, výběr je velký, šetříte tím svůj nábytek.
Plachou, či bojácnou kočku nenuťte ke kontaktu, počkejte až si na Vás zvykne a získá k Vám důvěru. Původně plaché zvíře se poté stává oddaným přítelem svého člověka i jeho rodiny.

Naučte své malé děti, aby zvířátko netahaly, jinak znervózní, bude se schovávat, začne být nečistotné a při nejbližší příležitosti uteče! Malé kotě taháním může dostat kýlu či pádem na zem závažné zlomeniny a vnitřní poranění. Vysvětlete dětem, že mohou zvířátko hladit, hrát si s ním taháním šňůrky apod.‚ ale nesmí ho tahat, musí ho nechat v klidu pokud chce spát, když jí, hledá WC misku, nebo odpočívá.
Vysvětlíme jim, že je to živý tvor a nikoliv hračka. Kočka spí až 18 hod. denně, při větším deficitu spánku může dojít k psychickým poruchám (může být nervózní, zlá nebo nečistotná).
Kočku nekoupeme! Čistí a umývá se sama, můžeme pouze za blátivého počasí umýt packy či ocásek.
Pozor, kočky nesnáší lidské léky, mohou být pro ně smrtící ! Léky může určit jen veterinář.
Krmení: dospělá kočka jí 2x denně, koťata do 3 měsíců 5-6x denně, starší 3 měsíců 4-5x denně.
Strava koček = 2/3 masa + 1/3 příloh. Kočky jsou predátoři, koření a sůl z lidské potravy jim škodí. Kvalitní kotěcí a kočičí konzervy včetně granulí obsahují výživné látky, stopové prvky a vitamíny. Chroupání granulí zabraňuje tvorbě zub. kamene. U starších zvířat je třeba granule omezit - vznik močových kamínků.
Musí mít stále k dispozici misku s čerstvou vodou! Mléko je potravina a nelze jím nahrazovat vodu. Většina koček mléko nesnáší, mívá po něm průjem, neboť má zcela jiné složeni, než mléko mateřské - kočičí.
Jídelní misky mají být na stejném místě, omyvatelné a stabilní, aby se neposunovaly po podlaze. Pokrmy z ledničky je třeba ohřát na pokojovou teplotu a horké zchladit na pokojovou teplotu. Správná výživa je zárukou budoucího zdraví Vaší kočky.
Maso: vařené i syrové hovězí,telecí, kuřecí, králičí, ale nikdy syrové vepřové! Kuřecí krky syrové i vařené je třeba důkladně rozklepat paličkou, nebo umlít i s kostmi, syrové staví. Játra hovězí, drůbeží, králičí vařená i syrová (větší množství projímá). Hovězí srdce či kuřecí srdce a žaludky syrové i vařené. Hovězí a drůbeží maso lze podávat vařené i syrové. Syrové maso se musí 3 dny zmrazit, aby se zahubili zárodky případných parazitů. Ryby sladkovodní i mořské zásadně vařené, max. 1x týdně, z konzervovaných olejovky, sledě, tuňáka, ale nikdy ryby uzené!!!
Mléko: plnotučné, nebo ředěnou Tatru 2 díly na 1 díl vody (pokud ho snáší - většina koček po něm mívá průjem). Jogurt plnotučný (po nízkotučném průjem) a smetanové krémy (Bobík, Lipánek). Pro malá koťata můžeme použít Tatru ředěnou 1 díl na 3 díly odvaru z ovesných vloček.
Sýry:
tvaroh, Gervais, Lučina, Apetito, Eidam (měkké sýry jako Apetito či např. máslo používáme zejména při podávání léků — půlené či čtvrcené zabalíme do kuličky sýra či chladného másla).
Žloutek: nejméně 1x týdně, syrový či v jakékoliv úpravě
Přílohy: těstoviny, rýže, vařené ovesné vločky, burizony, bramborová kaše, piškoty, kukuřičné lupínky, strouhaná mrkev, rozinky, olivy, kapusta, cukína, špenát, rohlík, zelí.
Konzervy: obsahují vyváženou stravu, koťatům do 2 měsíců nejlépe Selected Protein Diet, ProPlan kitten, k dostání u veterinářů nebo je lze objednat na internetu.
Granule: tvz. superprémiové jsou výživné, obsahují vitamíny a stopové prvky, jejich chroupání zabraňuje tvorbě zubního kamene, nekazí se, u starších zvířat je třeba omezit - vznik močových kamínků. Ke granulím vždy zajistit dostatek vody! Pozor, ani mladé zvíře nekrmte samotnými granulemi!!!
Voda: kočky musí mít stále k dispozici čerstvou pitnou vodu, pár kapek citronu je prevencí tvorby moč. a ledvinových kamínků.
Nevhodné potraviny: veškeré uzeniny, salámy, paštiky, sádlo, SLEZINA, sladkosti, čokoláda
Pěstujte kočce v květináči trávu, nebo noste trhanou, bude ji okusovat, potřebuje ji na pročištění žaludku.
Vitamíny: vitamín B-Tebi, Pangamin, B-komplex, vitamín C - pro lepší kondici, Vápník- rybí moučku, Sanal nebo Sangrin ( pro dospívající jedince), kapku rybího tuku, nebo másla, Biotin H, A+D combinal, Murnil (pro lesklou srst). Vitaminové pasty, vločky a pilulky: v prodejnách potřeb pro chovatele a u veterináře, jedná se např. o Calo-pet a Geri-pet pastu Chassot, Multi-Vitamin paste a GIMPET Katzen-vitamin-Flocken mit Taurin, Gimpet Katzentabs atd.
Nikdy nedávejte kočce léky bez předpisu veterináře!
Pozor na jedovaté látky a rostliny! Viz Vakcinace: koťata se vakcinují ve stáří 8 týdnů, ve 12 týdnech se přeočkovávají, poté se vakcinace opakuje každý rok, u vztekliny po 2 letech. Ideální je Quadricat, účinná proti kočičímu moru, virové rýmě, kaliciviróze a vzteklině, nebo Purevax RCPCh. Kočku lze očkovat i proti leukoze, FIP- infekční peritonitidě, borelióze, encefalitidě atd. Vždy je jednodušší a mnohokrát levnější zvíře očkovat, než léčit. Více na
Paraziti: ušní roztoč se projevuje nadměrně špinavýma ušima- jakoby kávová sedlina a hnědočerné stroupky. Kočka se škrábe a potřásá hlavou. Může se škrábáním dostat až ke krvavým či zahnisaným ranám za ušima či na krku. Doporučuje se ošetřit Strongholdem-spot, pak čistit 2x týdně vatovým tamponem navlhčeným v dětském olejíčku či Jacutin-gel. Při zastaralých a těžších formách je potřeba kapat denně po ošetření Strongholdem ještě do uší Panolog či Surolan, a to po dobu určenou veterinářem. Vytřeme tamponem nashromážděné stroupky, pak kápneme a necháme působit. Bez léčení přechází v chronický zánět uší. Více na
Vnitřní paraziti: projevují se tvrdým nafouklým bříškem, špatnou srstí, hubeností, nechutenstvím. Jsou snadno odstranitelní tabletou na odčervení, kterou dostanete u veterináře (tabletku rozpůlenou pro snadnější požití zabalíme do kuličky měkkého sýra či másla). Zanedbáním hrozí zánět střev, který může skončit i úhynem. Zvíře neprospívá. Pro malá koťata doporučujeme odčervovací pasty Flubenol KH či Vitamithe, které se dávkují podle váhy kotěte. Větším koťatům lze podat i tablety, např. Drontal, Pratel, Cestal apod., které je vhodné čas od času střídat, aby se předešlo rezistenci parazitů na přípravek a dávkovat podle váhy kotěte.
Zásadou je s odčervením zároveň i odblešit!
Vnějšími parazity bývají většinou blechy, které přenášejí i vnitřní parazity. Pro kočky starší 6 měsíců je vhodný Tiguvon, Stronghold, Frontline, Advantage, Kadox - pozor na Diffusil a Arpalit – tyto přípravky bývají pro kočky toxické!!!. Pro koťata je vhodný pudr Bolfo, pokud je silně zablešené, použijte Frontline spray, jemně vetřít do srsti na bříšku, v okolí zadečku, pod paždím, pod krčkem a mezi lopatkami, pozor na hlavičku a obličejíček – tam nesmí žádný spray přijít. Případně se poraďte s veterinářem.
U odblešování koťat POZOR většina dostupných přípravků bývá pro koťata toxická!
Průjem, zvraceni: ihned vyloučit mléčné pokrmy, krmit dietně: vařeným kuřecím, králičím, hovězím masem s rýží, nebo krmivem Intenstinal, k pití čaj, odvar z ovesných vloček, pomáhá Smecta, Probican, neupraví-li se stav do 3 dnů je třeba navštívit veterináře.
Zácpa
: pomáhá mléko, olejovky, syrová játra, do jídla půl lžičky olivového oleje a otrub 2x denně, dostatek pohybu, nenastane-li náprava do 3 dnů, je nutná návštěva veterináře. V případě onemocnění kočky navštivte co nejrychleji veterináře !!!

KASTRACE
Je nenáročná operace, ukončí produkci pohlavních hormonů řídící sexuální chování. Prospívá zdravotně i psychicky. Zabrání nechtěné březosti u kočky, zapáchající moči a značkování močí u kocoura. Po kastraci se povaha zvířat zlepší, stávají se milejší a přítulnější, méně se toulají, odpadají rvačky při kterých dochází i vážným zraněním. Zabránění nechtěné březosti je humánnější než topeni, či utrácení koťat!! Pudové chytání myši zůstává zachováno, ba bývá po kastraci ještě silnější, svědčí o tom výsledky výzkumů. Kastrace se provádí v hluboké narkóze. Vhodný věk pro samičku, s níž nepočítáte do chovu, je 6 měsíců, u kocourů 9 – 12 měsíců. Kastrované kočky nejsou tlusté, ani apatické - mají-li dost pohybu a nejsou překrmovány. U opuštěných koček, o které nikdo nepečuje, se zamezí množení koťat, která umírají hladem zimou a nemocemi.
Další informace naleznete např. v publikacích:
„Kočky, kocouři a koťata“, „Kočky“, „Co mi chce má kočka říct“, „Velká kniha o kočkách“, „Já kočka“, „Přírodní medicína pro psy a kočky“, MVDr. K. Mahelková „Zvěrolékař pro kočku“, nebo na www.kockaapravo.cz/zdravi-clanek.php?id=25 a www.kockaapravo.cz/zdravi-clanek.php?id=24. Souhlasil/a jste s tím, že nemáte námitek proti kontrole podmínek uvedených v „Dohodě o předání a převzetí zvířete“ členem První společnosti za práva koček.V případě nedodržení těchto podmínek Vám bude zvíře odebráno na Vaše náklady, a to podle § 28 zákona č. 246/92 Sb.

datum:                     podpis:


Při jakýchkoliv problémech s kočkou se prosím obraťte:
na předávajícího, nebo Alici Oppovou, tel.zázn.fax: 257 92 31 06, mobil: 737 601 008, email: prava.kocek@atlas.cz nebo Ing. Evu Janiškovou, mobil 775 229 240, info@dobreruce-zlin.cz
Další informace o zdraví koček najdete na www.kockaapravo.cz/zdravi.php


Adresy doporučených veterinářů:
MVDr. Jaroslav Král, vet. ordinace: Verdunská, Pha 6, tel. 233 326 022, mobil 603 266 017
MVDr. Roman Skala, Vet. klinika Na Hrádku Pha 2, tel. 224 923 717, 224 921 316, mobil 602 456 185
MVDr. Milena Krátká, veterina Nebušice, tel.: 220 515 875, mobil: 724 894 317, e-mail: recepce@veterinanebusice.cz, ord. doba: 9:00 –11:00 a 16:00 – 19:00
Veterinární klinika Galeé MVDr. Lukešová (specialistka na oční choroby, interferon) Jana Masaryka 1, Pha 2-Vinohrady, tel. 224 218 439, mobil 602 355 496, ord. doba: po - pá 8:00-20:00hod, ne 14:00-18:00
MVDr. Roman Kvapil – Vet. klinika, Kolmá Pha 9, tel: 284 810 471, e-mail: klinika@vetkolma.cz, ord. doba: pondělí – neděle: 8:00 – 23:59
MVDr. Daniela Králová – Veterinární klinika 3 v 1, Chuchle Pha 5, 10 -12, 13 -18 hod veterina3v1@seznam.cz tel. 257 941 093, mobil 724 092 383
AAVet.nemocnice, Chmelová 2920, Pha 10 Zahradní město, tel. 272 652 611; 608 433 336
Vet. klinika Zbraslav, objednání na tel.257 922 228, 732 239 602
LABVET, Holešovice Pha 7 pavilon 27, MVDr. Vokoun, tel. 266 712 585
PET-MEDIC nonstop veterinární záchranná služba: tel. 724 184 840