O kočkách > Zdraví


Nebezpečí otravy koček
 1. října 2005, Redakce







Jak předejít tomu, aby se vaše kočička otrávila ?

Jestlipak jste v poslední době zkontrolovali stav vaší domácí lékárničky? Zvláště v létě, kdy jsou práce na zahradě v plném proudu skladujete například pesticidy na uzamčeném místě ? Když uklízíte dům, uchováváte jídlo, alkohol nebo tabákové výrobky na bezpečném místě ? Tato opatření jsou nezbytná pro domácnosti s malými dětmi, ale v domácnostech se zvířátky se musí dodržovat také! Pojďme si tedy podívat, před čím vším je potřeba mít se na pozoru.
Jed je jakákoliv látka škodlivá pro tělo zvířete. Zvířecí návnady jsou chutné jedy, které povzbuzují přijímání potravy a tím způsobují otravy při trávení. Kočky jsou od přírody zvídavé a mají tendenci všude vlézt a všechno prohledat, což znamená kontakt s hmyzem, mrtvými zvířaty a jedovatými rostlinami. Také to znamená, že ve spoustě případů, kdy je podezření na otravu je původce neznámý. Široká škála potencionálních jedovatých rostlin a keřů ztěžuje nebo zcela znemožňuje identifikaci kromě případů, kdy majitel přímo ví, jakou rostlinu nebo látku kočka pozřela.
U některých typů vegetace jsou jedovaté třeba jen některé části, u jiných je jedovatá celá rostlina.

Pokud máte podezření, že vaše kočka pozřela nějakou látku popsanou níže v seznamu nebo pokud vykazuje níže popsané příznaky , měli byste okamžitě zavolat pohotovost nebo vašeho veterináře. Ujistěte se, že u sebe máte obaly či krabičky nebo zbytky jakýchkoliv látek, u kterých máte podezření, že je vaše zvířátko spolklo.

Organofosfáty jsou organické směsi jako je malathion, diazinon a fenthion a karbamáty, neznámější pod názvy karbaryl a karbofuran. Jsou to neurologické jedy obsažené v pesticidech běžně užívaných pro péči o trávník a zahradu a v produktech proti vším a klíšťatům. Známky otravy těmito produkty jsou nadměrná slinivost, močení a vyprazdňování, dále zvracení, průjem a rozšířené zorničky.
Pokud zvířátko pozřelo větší dávku neurologických toxinů, může být jediným a také posledním příznakem jeho náhlá smrt.

Pyrethriny a pyrethroidy, jak přírodní tak i syntetické jsou neurologické jedy. V přírodě mají názvy pyrethrin I a II. Syntetické směsi obsahují allethrin, resmethrin a permethrin. Jsou obsaženy v insekticidech a některých prostředcích proti ektoparazitům (např. Diffusilu a Arpalitu) ve sprejích, rosolech a šampónech a v produktech pro péči o zahradu a dům. Známky otravy jsou nadměrné slinění, zvracení, průjem, třesavka, extrémní podrážděnost nebo depresivní stavy. Okamžitě jeďte se zvířetem k veterináři.

Kumariny obsažené v jedech na myši a krysy ovlivňují negativně schopnost srážlivosti krve. Myš, která sní takovou otrávenou granuli zemře na vykrvácení. Vaše zvířátko by postihlo to samé, přičemž vážnost příznaků často závisí na pozřeném množství otrávených myší. Dokonce i kočka, která sní 1 otrávenou myš může onemocnět. Pokud to okolnosti naznačují, sledujte příznaky jako je obtížné dýchání, nechutenství, krvácení z nosu, krev v moči nebo stolici, krvácení z dásní a co nejrychleji jeďte k veterináři.

Strychnin je používán jako jed na myši, krysy a krtky. Je to také běžná návnada na divoké vlky. Dá se koupit ve formě tablet fialové, červené nebo zelené barvy. Známky otravy jsou natolik typické, že se při stanovení diagnózy nelze splést. Začátek je náhlý (méně než dvě hodiny), první příznaky jsou třesavka a podrážděnost, poté se objeví intenzívní bolestivé nervové záchvaty trvající cca 60 vteřin během kterých kočka zaklání hlavu, nemůže dýchat a začíná modrat. Sebemenší podnět jako je pohlazení nebo poplácání vyvolává další záchvat. Tato charakteristika se používá právě pro stanovení přesné diagnózy. Dalšími příznaky toho, že je zasažena i nervová soustava jsou chvění, hryzání, slintání, nekontrolovatelné svalové křeče, kolaps a podlomení nohou.
Záchvaty v důsledku pozření strychninu a dalších jedů ovlivňujících centrální nervovou soustavu jsou někdy chybně diagnostikovány jako epilepsie. Taková identifikace je hrubá chyba, protože v případě strychninu je důležitý okamžitý zásah veterináře. Epileptické záchvaty obvykle trvají několik minut a již se v rámci jedné takové příhody nevracejí.
Pokud kočka projevuje tyto příznaky a je tedy zasažena centrální nervová soustava, neztrácejte čas s pokusy o vyvolání zvracení. Je důležité vyvarovat se všech hlasitých zvuků nebo zbytečného zvedání a poponášení kočky, protože může být opět vyvolán záchvat. Přikryjte kočku dekou nebo kabátem a okamžitě jeďte na nejbližší veterinární kliniku.

Flurooctan sodný je chemická sloučenina užívaná jako jed na krysy; je směsí obilí a další potravy pro hlodavce. Je tak účinný, že kočky a psi mohou být otráveni i pouhým snědením mrtvého hlodavce. Začínající příznaky jsou náhlé a projevují se zvracením doprovázeným chvěním a snahou se vyprázdnit, potácivou chůzí, atypickými pohyby nebo záškuby a kolapsem. Záchvaty nejsou vyvolávány vnějšími podněty tak, jako je tomu např. při požití strychninu. Řešení otravy sice patří vždy do veterinární ordinace, avšak doba od pozření do vyzvracení jedu je zásadní, proto je nezbytná první pomoc. Je-li veterinář na dosah (cca 10-30 min.), určitě nic nepodnikejte a vyhledejte jeho pomoc. Pokud však přesun k veterináři zabere čas delší než 45-60 min., je třeba váš zásah. V tomto případě je nejvhodnější použití peroxidu vodíku. Užívá se 1% roztok (pozor! ten v lékárničce má 3% a je nutno jej naředit s vodou v poměru 1:2), nebo teplé vody se solí v množství pěti až šesti lžiček na jednu sklenici a podává se pomocí větší injekční stříkačky přímo zvířeti do tlamy. Je vhodné při tom zvířeti mírně zaklonit hlavu, ale dávat pozor, ať ho neutopíte! Obvyklá dávka je 100-300 ml. Každopádně i v případě, že se vám podaří zvíře vyzvracet rychle vyhledejte lékaře! Zvratky a případné materiály (nejčastěji obaly) k pozřenému jedu vezměte sebou do ordinace. Pozor, starý mýtus říká, že na otravy je nejlepší mléko. Nevíme, kde ten nesmysl vznikl, ale vzhledem k tomu, že se jedná o směs vody, tuku a bílkovin, poskytne jedu ideální směs rozpouštědel a s velkou pravděpodobností urychlí jeho vstřebání do organismu. Proto na otravy mléko nikdy nepoužívejte!!!


Požití nemrznoucí směsi je jednou z nejběžnějších otrav u koček, protože ethylen glykol, jeho hlavní složka, má sladkou chuť, která kočky a psy láká. Jedna čajová lžička nemrznoucí směsi může zabít kočku středního vzrůstu. Příznaky otravy se objevují náhle a zahrnují zvracení, nekontrolovatelnou chůzi, slabost, strnulost a bezvědomí. Smrt může nastat od 12 do 36 hodin. Záchvaty nejsou příliš běžné. Kočky, které se z akutní otravy zotaví můžou mít poškozené ledviny a může nastat jejich selhání. Co nejrychleji vyhledejte veterináře.

Žíraviny (kyseliny a alkaloidy) jsou obsaženy v čistících prostředcích pro domácnost, čističích odpadů a rozpouštědlech. Pokud jsou požity můžou způsobit popálení tlamičky, jícnu a žaludku. Některé případy jsou spojeny s akutní perforací (nebo pozdějším zúžením) jícnu a žaludku. Při takovéto příhodě omyjte kočce tlamičku. Podejte jí vodu nebo sodovku přímo do tlamičky a poté 2 čajové lžičky rostlinného oleje. Lze ho přidat i do kočičího žrádla. Zvyk podávání kyseliny pro neutralizaci alkaloidů a opačně už není v žádném případě doporučován, jelikož způsoboval poškození přirozeného prostředí žaludku. Nesnažte se vyvolat zvracení, mohl by se tím protrhnout žaludek a popálit jícen. Rychle navštivte veterináře.

Tabákové výrobky způsobují podráždění, slinění, zvracení, svalovou slabost, kóma a dokonce i náhlou smrt, protože příznaky otravy se mohou vyvinout do několika minut. Marihuana způsobuje nucené pohyby svalstva, depresivní stavy nebo podrážděnost, třesavku a slinění. Větší množství může být pro zvíře smrtelné.

Aspirin a další léky poskytující úlevu od bolesti má jistě každý ve své domácnosti, ovšem otrava těmito látkami může být velice vážná. Pokud je aspirin dáván zvířeti, předepsaná dávka se musí přísně dodržovat. Příliš mnoho aspirinu může vést až k chudokrevnosti a střevnímu krvácení. Ibuprofen a naproxen způsobují bolestivé potíže v oblasti trávicího traktu. Jedna 200miligramová tableta ibuprofenu může být toxická pro psa malého vzrůstu. NIKDY NEDÁVEJTE KOČCE NEBO PSOVI Anopyrin, Acylpyrin a další preparáty obsahující kyselinu acetylosalicylovou. U koček působí na kyslík obsažený v jejich krvi a u psů způsobuje vážené depresivní stav a bolesti v krajině břišní. Pokud není rychle z těla odstraněn, pouhé 2 extra silné tablety za 24 hodin stačí k otrávení menšího zvířete. Klinické příznaky se mohou objevit do 1 – 2 hodin a představují nadměrné slinění, otoky pacek a obličeje, deprese a zbarvení dásní do popelavě šedivé barvy. Vyšší dávky bývají obvykle smrtelné.

Odpad z domácnosti není obvykle považován za otravný. Kočky jsou však velice vynalézavé co se týče potravy, ale jsou také mrchožrouti a přichází do styku se zdechlinami, tlejícími zbytky jídla, organickým hnojivem a dalšími škodlivými látkami. Kočky jsou také daleko více citlivější co se týče otravy jídlem a projevují se u nich příznaky jako zvracení a bolesti břicha. V některých případech jsou doprovázeny průjmem trvajícím 2 – 6 hodin a který je často se stopami krve. Může se objevit šok – zejména pokud je problém ztížen o fikci bakteriemi. Lehčí případy odezní samy za jeden, dva dny. Mnoho domácích mazlíčků se zajímá také např. o kompost, přičemž toxiny jsou produkovány bakteriemi, které způsobují kvašení. Rychlé a vážné příznaky zahrnují zvracení, krvavý průjem, bolestivé zduření krajiny břišní, třesavku, šok a kolaps. Vyvolejte zvracení a navštivte veterináře.


Jak tedy můžete své mazlíčky před otravou chránit ?
  • Důkladně uspořádejte a uložte všechny pesticidy z dohledu a z dosahu vašich zvířátek. Průběžně se ujišťujte, že víčka jsou pevně uzavřena a že obaly a krabice jsou nepoškozené.
  • Použijte pevné provázky nebo bezpečnostní víčka na koše. Umístěte je do pevného rámu, abyste zamezili nebezpečí jejich spadnutí na zem.
  • Snažte se zamezit přístupu vašich zvířat na trávníky po použití chemikálií. Optejte se těch, kteří chemikálie používají (sousedé, zahradnické společnosti) na informace o tom, jak dlouho látky schnou a jaké jsou konkrétní složky. V případě, že zjistíte, že zvíře přišlo s chemikálií do styku, omyjte mu tlapky nedráždivým mýdlem a vodou.
  • Snažte se zamezit přístupu vašich zvířat do zeleninových a květinových záhonů.
  • Pokud máte na zahradě kompost, vyrobte na něj bednění nebo zakupte velké kontejnery přímo v obchodě.
  • Nikdy nezapomínejte, že „lidské“ léky můžete podat zvířátku jen za předpokladu, že to doporučí veterinář a předepíše přesnou dávku.

Co všechno tedy způsobuje otravu ?

U koček, které mají možnost volného výběhu ven a jsou chovány volně k otravám v podstatě nedochází, jelikož je varuje jejich přirozený instinkt a okusují jen rostliny, které jim chutnají a o kterých ví, že jim neuškodí.
U koček a zvláště koťat chovaných v bytě je zajímavá každá nová věc a nová rostlina a mají touhu všechno vyzkoušet a ochutnat. Zvláště pokud nemají možnost okusovat „kočičí trávu“ o to víc je vábí nové pokojové rostliny nebo okrasné kytice. Proto se před nákupem jakékoliv rostliny nejprve informujte, zda vaší kočičce nebude hrozit žádné nebezpečí.

Pro shrnutí zde uvádíme dvě tabulky, první obsahuje položky, které se běžně vyskytují v domácnosti a jsou toxické pro kočky a v druhé je přehled nejběžnějších rostlin a keřů pro kočky jedovatých více. Nicméně existuje velké množství vegetace, která není tak běžná a proto ji nenaleznete v naší tabulce, ale nabízíme vám možnost se nás přímo dotázat na konkrétní rostlinu nebo keř a my vám rádi poradíme s její vhodností umístění do společnosti k vaší kočičce.

TABULKA 1
A chladící kapalina opalovací mléko s kokosovým máslem
acetaminofen I P
aceton ibuprofen pájedlo
antihistaminika impregnační látka palivo
antiseptika insekticidy parfémy
aspirin J pastelky a voskovky
automobilové baterie jed na šváby pěna na hašení požáru
B jed na krysy a myši pilulky na hubnutí
barvy K plnič zapalovačů
barvy a keramika na bázi olova kerosen posypová sůl
barvy na bázi zinku koupelový olej prášky na spaní
barvy na boty kuličky proti molům prášky na srdce
barvy na vlasy L prášky proti bolesti
bělidlo lak na nehty produkty z borového oleje
benzín lampový olej prostředky proti korozi
brzdná kapalina laxativa protiplísňový nátěr
C léky přípravky na trvalou ondulaci
čisticí prostředky leštič kovu přípravky na zničení plevelu
čistič karburátoru leštič nábytku přípravky pro péči o bazén
čističe bot louh R
čističe s výtažkem z borovice M repelenty
čističe na skvrny masti rozmrazovače
čističe odpadu motorový olej rozpouštědla
čistý líh mýdla S
čokoláda N sprej na hubení blech
D návnady na hmyz S
deodoranty návnady na slimáky šampon proti lupům
detergenty nemrznoucí směs T
dezinfekční prostředky O terpentýn
H odlakovač na nehty V
herbicidy odmrazovač čelního skla vyvolávače fotografií
hnojiva ohňostroje Z
CH olovo zápalky

TABULKA 2

A jalovec pelargónie
agáve jmelí prvosenka
aloe K pryšec
áron kala ptačí zob
azalka kapradina R
B konvalinka rododendron
barvínek kosmatec Ř
brambořík kroton řemenatka (klívie)
břečťan křín S
C L sansilvera (ptačí zob)
cesmína libora skalník
D listopadka skočec
difenbachieA M S
durman mahonie šafrán
F mučenka T
fíkovník myrta tis
H N toulitka
hortenzie náprstník V
hvězdník narcis vánoční hvězda
hyacint O vlčí bob
CH oleandr voskovka
chryzantéma oměj Z
J P zerav

Na závěr si připomeňme, že se někdy příliš soustředíme na rostliny, které mohou kočkám ublížit a zapomínáme, že existují i rostliny jedlé a chutné.
V mnoha obchodech je k dostání tzv. kočičí tráva, což je buď ovesná nebo pšeničná tráva a prodává se buď již přímo naklíčená v květináči nebo jako balíček semínek, které si doma pěstujete sami. Kočičí tráva má mnoho dalších předností kromě té, že kočkám velice chutná:
  • Vaše kočička bude ráda, že má svou vlastní osobní rostlinu umístěnou poblíž misek s jídlem a vodou a obyčejně si přestane všímat ostatních rostlin v domě
  • Kočičí tráva poskytuje vlákna navíc, což napomáhá při trávicích potížích nebo při vzniku chomáčů chlupů v žaludku.
  • Kočičí tráva je zdravou pochutinou, srovnatelnou třeba se salátem pro lidi.
  • V zimních měsících můžou venkovní kočky trávu postrádat, kočičí tráva v květináči jim zajistí celoroční možnost její konzumace.
  • Pokud pracujete na tom, aby se z venkovní kočky stala kočka žijící v domě větší množství kočičí trávy může s touto „přeměnou“ pomoci. Některé kočky totiž milují ležet přímo v květináči s trávou, aby si navodily pocit, že jsou venku.

Tipy pro pěstování:
  • Kočičí tráva musí být pravidelně zalévaná a měla by vydržet několik týdnů, pokud ji udržujete.
  • Pokud vyroste příliš do výšky, trochu jí zastřihněte – čerstvá vůně kočky velice přitahuje
  • Nechte jí růst přírodně, v žádném případě ji nehnojte!
  • Umístěte květináč s trávou poblíž místa, kde má kočka misky s jídlem a vodou, je to nejvhodnější místo.



PRVNÍ POMOC U OTRAVY KOČEK A PSŮ najdete zde




Zpět