O kočkách > Zdraví


5 pádných důvodů proč nechat kočku vykastrovat
 29. ledna 2006, Redakce


Kočičí množení ve formátu.JPG
  1. Snížení infekce a zranění. Virus (FIV) a leukémie koček jsou pro kočky nebezpečné nákazy, které ohrožují jejich život. Jsou přenášeny slinami. Když se kočky perou, možnost přenosu nákazy je větší. Vykastrované kočky se tolik netoulají, nebrání své území a neperou se s ostatními kočkami. Proto pravděpodobnost poranění a přenosu infekce slinami je minimální.
  2. Nevykastrovaný kocour si značkuje své území silně páchnoucí močí. Bude to dělat jak v domě, tak na zahradě a v sousedství. Často zmizí na celé týdny a vrátí se poraněný, někdy s infikovanými ranami. Většina koček, které skončí pod koly aut, jsou nekastrovaní kocouři!
  3. Již půlroční kočka může zabřeznout. Může mít až tři vrhy za rok, leckdy po 5 až 6 koťatech. To znamená, že každým rokem je třeba najít až 18 nových domovů pro koťata od jedné kočky.
  4. Kastrace není příčinou tloustnutí koček. Pouze nadbytečné překrmování vede k nezdravému tloustnutí. Vykastrované kočky i kocouři neztratí schopnost lovit myši. Naopak je loví více, protože se nerozptylují námluvami rvačkami, netoulají se, drží blízko domova, kde se cítí v bezpečí. Jsou také přítulnější.
  5. Není nutné, aby kočka měla před kastrací koťata. Z psychického hlediska ji ztráta mateřství nepoškodí, ze zdravotního prospěje, neboť sníží možnost onemocnění karcinomem reprodukčních orgánů na minimum a z finančního pohledu je nákladnější březí kočku a potom i koťata krmit, než zaplatit za kastraci.
Kastrace není sobecký zákrok usnadňující život jen člověku. Kočka v říji nežere, v bytě partnera "nenajde", trápí se a říje ji zbytečně vyčerpává. Pokud jste se značkujícím kocourem ochotni žít vy, o vašich sousedech to platit nemusí. O nebezpečí, které hrozí ven chodícím kocourům, není třeba se rozepisovat. Když načůrá do bot na prahu někomu jinému než vám, možná už se domů po svých nedostane, každý pro to nemá "pochopení". Nejhorší je nekastrovaná kočka venku = "milion" nových koček bez domova. Neboť i když "zakočkujete" všechny své sousedy, přátele a známé, pro další vrhy koťat už dobré domovy nenajdete a pro koťata koťat vaší kočky je nenajdou ani vaši známí… Koček je moc a ztratily svou "cenu", jsou považovány za škodnou.

Kastrace je chirurgický zákrok prováděný v narkóze. Kocourům se odejmou varlata, kočičkám vaječníky a děloha. Je to běžně prováděná operace. U kocourů jde v podstatě o banální záležitost, u kočičky je třeba otevřít dutinu břišní, po kastraci je tedy třeba na kočičku dohlížet, aby si ranku "neošetřovala" po svém. K ochránění ranky před kočičí péčí slouží buď zakrytí rány tamponkem, tzv. mašličkou, anebo košilka. Kocoura necháme ošetřovat si ranku po libosti, protože nemá žádné "zničitelné" stehy. Kastrace u kočiček se provádí dvěma způsoby, z boku či v linea alba - na břiše. Pokud nebyly použity samovstřebávací stehy, musí jít cca za týden až deset dnů na vyndání stehů,.

Kočka nesmí před kastrací jíst cca 24 hodin kvůli narkóze, aby se nezadusila zvratky, ale pití se doporučuje podávat 12 hodin před kastrací. Po kastraci, pokud se kočka plně neprobudila, je lepší nechat ji v přepravce, aby - jen zpola vzbuzená - nelítala po bytě a neublížila si, nebo ji uložit do menší bezpečné místnosti na zem, na měkké teplé místo (aby se jí nezamotala hlava, když skočí z postele, křesla anebo spadne). Vodu smí dostat tehdy, když už stojí sama pevně na nohou a chodí, jíst raději až druhý den. Jídlo a pití jí nenutíme, nebudíme jí násilím, necháme ji v klidu vyspat.

Veškeré podrobnosti a nejasnosti ohledně kastrace konzultujte prosím se svým veterinářem.
Zdroj MVDr. Král



Zpět