Oznámení


Mezinárodní den zvířat bez domova 2014
 13. července 2014, Redakce


Mezinárodní den zvířat bez domova a svíčkové vigilie 2014
V sobotu 16. srpna 2014 se budou konat osvětové události k již 22. výročí Mezinárodního dne zvířat bez domova a vigilií za oběti přemnožení, který iniciovala Mezinárodní společnost za práva zvířat v roce 1992 a inspirovala k jeho pořádání i depozita První společnosti. Bohužel letos poprvé lokální oslavy Dne a svíčkové vigilie v depozitech Žikov a Příbor neproběhnou. Paní Fuksová se omluvila, že nestíhá a pan Vlček je po vážné operaci očí:-(
Vyzýváme všechny soucitné lidi, příznivce a přátele zvířat, aby se k vigiliím za zemřelá zvířata včetně svých vlastních zvířecích přátel, kteří je opustili, připojili alespoň vlastním domácím obřadem. Prosíme, v sobotu, 16. srpna v 18. hod., vzpomeňte na zbytečně zemřelá zvířata, napište na papírek jméno svého zemřelého kamaráda, nebo vzpomeňte na kočky, které jste viděli na ulici a nemohli jim poskytnout domov, či vás zaujal starý pejsek v nabídce útulku, který zemřel, protože se pro něj nenašel domov.
Položte před sebe fotku, obrázek, jméno zvířete, zapalte svíčku a řekněte básničku,
modlitbu viz, prosbu za odpuštění a chvilku si s nimi povídejte. Můžete zapálit věčný plamínek zde či se připojit k celosvětovým vigiliím zde.
Děkujeme za vzpomínku na zemřelá zvířata.


Mezinárodní den zvířat bez domova a svíčkové vigilie 2014
Dovolujeme si oznámit, že 16. srpna 2014 bude již 23. výročí Mezinárodního dne zvířat bez domova a vigilií za oběti přemnožení, který iniciovala Mezinárodní společnost za práva zvířat (ISAR) v roce 1992 viz a který je uveden v Přehledu mezinárodně významných dní viz.
Tento významný den se slaví vždy každou 3. sobotu v srpnu.
Pořádání Mezinárodního dne a vigilií pokládáme za mimořádně důležité zejména u nás v ČR, kde pro mnoho majitelů koček a psů stále nejsou kastrace běžné jako v EU a vyspělých státech světa; kde obce kočičí útulky nezřizují a kastrační program neprovádějí; kde setrvale roste počet nezákonných množíren-mučíren, ačkoli 12x novelizovaný zákon na ochranu zvířat proti týrání platí u nás už 22 let.

Pořádáním Dne zvířat bez domova nejlépe upozorníte:
1/ na závažnou problematiku přemnožené populace koček a psů
2/ na výhody kastrací koček i psů jak pro zdraví zvířat, tak pro celou společnost
3/ na nutnou zodpovědnost majitelů koček a psů zejména co do kastrací jako nejefektivnější prevence přemnožení a strádání nikým nechtěných zvířat
4/ na setrvalou dysfunkci obcí co do zřizování útulků pro kočky a podpory kastračního programu
5/ na upřednostnění adopce zvířat z útulků oproti jejich zakoupení ve zverimexech, od chovatelů či z tzv. množíren.
Kromě toho i na právo psů a koček na ohleduplné zacházení a existenci, neboť jsou nepostradatelnými souputníky a přáteli člověka již od dávnověku a vyspělost demokratické společnosti se projevuje především v tom, do jaké míry se dokáže postarat o ty, kteří nejsou schopni si svá práva prosadit sami, což se netýká jen dětí, starých či hendikepovaných lidí, ale i zvířat.

S touto problematikou nejlépe seznámíte veřejnost a zastupitele svých obcí právě pořádáním Dne a vigilií ve vašich útulcích či v příhodných lokalitách vašich měst či obcí. Pokud vystavíte svůj charitativní obchůdek a představíte kočičky či pejsky k umístění ať již fyzicky či na tablu, získáte nejen penízky na péči, ale mnozí z „chlupatých exponátů“ najdou i láskyplné domovy.

Vyzýváme tedy všechna občanská sdružení a spolky na ochranu koček a psů, včetně stávajících útulků, azýlků a bytových depozit, aby uspořádaly vlastní akce za účelem prosazení dostatečného počtu útulků, za řádně fungující kastrační program opuštěných koček a také k uctění památky na zemřelá zvířata. Nemělo by se zapomenout ani na ochránce, kteří svůj život zasvětili opuštěným a týraným zvířatům.

Těm, kteří potřebují poradit s uspořádáním akce, nabízíme, aby se na nás obrátili, buď emailem na info@kockaapravo.cz, nebo telefonem 257 923 106, mobil: 731 601 008. Všechny ostatní soucitné lidičky, příznivce a přátele zvířat vyzýváme, aby se k oslavám Mezinárodního dne a k svíčkovým vigiliím připojili, ať již vlastní akcí či domácím obřadem a zapálením svíčky za své zemřelé chlupaté kamarády, tak případně zapálením virtuální svíčky na našich stránkách zde

Prosíme všechny, v sobotu 16. srpna v 18 hod. vzpomeňte na zemřelá zvířata, napište na papírek jméno svého zemřelého kamaráda, nebo vzpomeňte na kočky, které jste viděli na ulici a nemohli jim poskytnout domov, či vás zaujal starý pejsek v nabídce útulku, který zemřel, protože se pro něj nenašel domov. Položte před sebe fotku, obrázek, jméno zvířete, zapalte svíčku, řekněte básničku, modlitbu, prosbu o odpuštění, chvilku si s nimi povídejte.
Děkujeme za vzpomínku na zvířátka.

Kontakt: Alice Oppová, tel.fax: 257 923 106, mobil: 731 601 008, e-mail: info@kockaapravo.cz, web: www.kockaapravo.cz
Pokud vás zajímají předešlé oslavy Mezinárodního dne zvířat bez domova a svíčkové vigilie, prohlédněte si fotografie některých úspěšných událostí z 38 států US a 18 zemí včetně naší republiky, kterými se prezentovala První společnost v Černošicích a v Příboru na stránkách http://www.isaronline.org/index.html anebo se podívejte, jak dopadly první oficielní oslavy Dne a vigilie v Černošicích v roce 2010 zde: http://www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=218




Zpět