O kočkách > Zdraví


První pomoc u otravy koček a psů
 2. září 2011, Redakce


Řešení otravy u koček a psů patří vždy do veterinární ordinace, avšak doba od pozření do vyzvracení jedu je zásadní, proto je nezbytná první pomoc.
Je-li veterinář na dosah (cca 10-30 min.), určitě nic nepodnikejte a vyhledejte jeho pomoc. Pokud však přesun k veterináři zabere čas delší než 45-60 min., je třeba váš zásah.
V tomto případě je nejvhodnější použití peroxidu vodíku. Užívá se 1% roztok (pozor! ten v lékárničce má 3% je nutno naředit s vodou v poměru 1:2), nebo teplé vody se solí v množství pěti až šesti lžiček na jednu sklenici a podává se pomocí větší injekční stříkačky přímo zvířeti do tlamy. Je vhodné při tom zvířeti mírně zaklonit hlavu, ale dávat pozor, ať ho neutopíte! Obvyklá dávka je 100-300 ml. Každopádně i v případě, že se vám podaří zvíře vyzvracet vyhledejte lékaře! Zvratky a případné materiály (nejčastěji obaly) k pozřenému jedu vezměte sebou do ordinace.
Poznámka na závěr. Starý mýtus říká, že na otravy je nejlepší mléko. Nevíme, kde ten nesmysl vznikl, ale vzhledem k tomu, že se jedná o směs vody, tuku a bílkovin, poskytne jedu ideální směs rozpouštědel a s velkou pravděpodobností urychlí jeho vstřebání do organismu. Proto na otravy mléko nikdy nepoužívejte!!!

Veterinární léčba
Kortikoidy, ATB-Synulox, vitamíny skupiny B ve velkých dávkách transfuze na nervovou soustavu a krvetvorbu, infúzní terapie-směs aminokyselin na regeneraci ledvin, glukóza a Hartmanův roztok, dále několikrát denně stříkačkou rehydratační roztok, neslaný kuřecí vývar a kalorickou výživnou pastu (nejlépe CaloPet).
V případě závažné otravy (koaguální jedy, pesticidy) je třeba co nejdříve provést transfuzi - viz Význam transfúzní terapie ve veterinární medicíně. Pokud jsou postiženy obě ledviny, pak se doporučuje transplantace.

Varování: Letos přibývá otrav koček psů a dalších teplokrevných zvířat. Většinou se jedná o otravy přípravky proti slimákům rodenticidy proti hlodavcům či organofosfáty a neurologickými jedy obsaženými v pesticidech běžně užívaných pro péči o trávník a zahradu. Kočkám a psům hrozí z požití otrávených granulí nebo otráveného hlodavce smrt či selhání ledvin a jater. Kočkám stačí, když se v návnadě vyválejí nebo se otřou o pesticidem ošetřené rostliny a olízají si kožíšek. Apelujeme na ty, kteří tyto jedy i přes zmíněná nebezpečí používají, aby je řádně zabezpečili před dosahem nejen vlastních mazlíčků. Apelujeme na majitele koček a psů, aby se pokusili omezit jejich pohyb venku bez dozoru a pokud zjistí, že kočička či pejsek má průjem s krví, krvácení z tělních otvorů, zvracení s krví, zvracení, apatii, celkovou slabost, nechutenství, omezenou pohyblivost zadních končetin či svalové křeče, aby ihned se zvířetem běželi k veterináři.




Zpět