O kočkách > Zdraví


Poskytnutí první pomoci
 20 srpna 2005, Redakce


Když vaše kočka utrpí nějakou náhlou zdravotní příhodu, je důležité být na to připravený. Před tím, než se příhoda stane, se ujistěte, že váš veterinář ví, jakým způsobem zasáhnout nebo kam jinam byste se eventuelně mohli obrátit. Například někteří veterináři mají pohotovostní telefonickou linku, jiní zase speciální pohotovostní kliniku/nemocnici pro ty příhody, které přetrvávají i po několik hodin a dní.
Je však dobré být připravený i na to, že vaší kočku budete muset nejprve ošetřit sami, a proto je vhodné mít u sebe vše, co byste mohli potřebovat. Zde je základní seznam:

telefonní číslo vašeho veterináře
leukoplast na upevnění obinadla a dlahu
telfonové obinadlo (např. Telfa pads), abyste ochránili zraněné místo nebo zastavili krvácení
ručníky a čisté hadry
peroxid vodíku (tříprocentní)
laxativum Milk of Magnesia nebo živočišné uhlí, které vstřebá jed (např. od firmy Philips´), poproste veterináře o demonstraci, jak správně lék aplikovat a v jakém množství
velkou injekci bez jehly nebo vymytou lahvičku od očních kapek (pro podání léku ústy)
náhubek (měkkou látku, provaz, kravatu nebo nylonovou punčochu) nebo čistý ručník na přikrytí hlavičky. Nepoužívejte v případě, kdy kočka zvrací.
nosítka (dveře, prkno, deka, nějaká podlahová krytina)

Nicméně, doporučujeme, abyste kontaktovali vašeho veterináře jakmile zjistíte, že je kočka zraněná nebo nemocná. Poskytnutí první pomoci není náhradou za veterinární ošetření. Ovšem, pokud postup při první pomoci dobře znáte, můžete vaší kočičce zachránit život!

Rány způsobené kousnutím
Přibližte se ke kočce opatrně, aby vás nekousla a nasaďte jí náhubek. Zkontrolujte, zda je rána znečištěná nebo v ní jsou cizí elementy (úlomky, zrníčka). Pokud jsou většího rozměru, vyčistěte ránu pomocí solného roztoku nebo roztoku elektrolytu. Pokud je u sebe nemáte, musí postačit čistá voda. Rozsáhlejší zranění obvažte, aby zůstalo čisté. Na hodně krvácející ránu jemně tlačte. Pokud je to možné, navlečte si rukavice.

Rány způsobené kousnutím se častou zanesou infekcí a je nutné jejich profesionální ošetření, proto ihned zavolejte svému veterináři.

Krvácení

Pevně tlačte na místo, které krvácí až do doby, než krvácení ustane. Na ránu vyvíjejte tlak nejméně 10 minut (neustále ho uvolňujte, abyste se ujistili, že v ráně nedochází k zabránění srážení krve. Odstraňte obvazy, které zabraňují oběhu krve.
Okamžitě zavolejte svého veterináře.
Výpadky dechu
Zjistěte, zda se zvíře nedusí nějakým cizím předmětem. Pokud nedýchá, položte ho na pevný podklad levým bokem nahoru. Zkontrolujte činnost srdce poslechem oblasti, kde se loket dotýká hrudníku. Pokud slyšíte tlukot srdce, ale zvíře nedýchá, zavřete mu tlamičku a dýchejte mu přímo do nosu – nikoliv do tlamičky – až do chvíle, kdy se hrudník vzedme. Opakujte 12krát až 15krát za minutu. Pokud nelze nahmatat puls, přistupte ve stejném okamžiku k srdeční masáži.
Srdce je umístěno ve spodní polovině hrudníku, za loktem levé přední nožičky (viz obrázek). Položte jednu ruku pod srdce, abyste podepřeli hrudník, druhou ruku položte na srdce a jemně stlačte. U masáží koček a dalších menších zvířat stlačte hrudník palcem a ukazováčkem na jedné ruce. Masáž provádějte 80 – 120krát za minutu u větších zvířat a 100 – 150krát za minutu u menších zvířat. Střídejte srdeční masáž s dýcháním.
Upozornění: I když je resuscitace prováděna odbornými veterináři, její úspěšnost bývá veskrze nízká. O trochu větší je většinou v případě utopení nebo elektrického šoku.
Okamžitě zavolejte svého veterináře.

Popáleniny (chemickými látkami, elektrikou nebo teplem včetně elektrické podušky) Symptomy: spálená srst, tvoření puchýřků, otoky a zčervenání kůže.

Okamžitě zchlaďte popáleninu velkým množstvím studené, tekoucí vody. Aplikujte led na 15-20 minut. Nikdy nepřikládejte led přímo na spálenou kůži, zabalte ho do jemného ručníku nebo jiné jemné látky. Pokud má zvíře na kůži velké množství uschlých chemikálií, opatrně je setřete. Voda může některé zaschlé chemikálie opět aktivovat.
Okamžitě zavolejte svého veterináře.

Dušení
Symptomy: obtížné dýchání, zběsilé šermování packami u tlamičky, modré rty a jazyk.

Ujistěte se, že chráníte sami sebe stejně jako své zvíře, protože je pravděpodobné, že bude zuřivé a může vás pokousat. Pokud zvíře stále alespoň částečně dýchá, nejlepší je pokusit se ho co nejvíce zklidnit a dopravit ho k veterináři co nejdříve. Podívejte se mu do tlamičky, abyste zjistili, zda je cizí těleso v krku vidět. Pokud je to možné, zprůchodněte mu krk tak, že těleso vyndáte kleštičkami nebo pinzetou, ale dávejte pozor, abyste těleso nezatlačili ještě níže do krku. Pokud je uloženo příliš nízko nebo zvíře začíná kolabovat, položte ruce na obě strany jeho žeber a rychle a pevně stlačte. Nebo položte zvíře na bok a bouchněte dlaní třikrát až čtyřikrát do jeho žeber. Opakujte tento postup do té doby, než se těleso uvolní nebo než dojedete k veterináři.
Okamžitě zavolejte svého veterináře.

Průjem
Odstraňte z dosahu vašeho zvířete veškeré jídlo kromě vody na 12-24 hodin. Někdy se stává, že nervózní nebo vystresovaná zvířata trpí průjmem nebo také zácpou. Váš veterinář vám pomůže stanovit, jaká je diagnóza a co by mělo pomoci. Snaha léčit kočku doma bez stanovení odborné diagnózy může všechno jenom zhoršit.
Okamžitě zavolejte svého veterináře.

Zlomeniny
Symptomy: bolest, neschopnost pohybovat některou končetinou neb o je končetina ve zvláštním nepřirozeném úhlu.

Nasaďte zvířeti náhubek a prohlédněte ho, jestli nekrvácí. Pokud můžete zastavit krvácení aniž byste zvíře ještě více poranili, pokuste se o to. Sledujte, zda zvíře jeví známky šoku.
NESNAŽTE SE SE ZLOMENINOU HÝBAT taháním nebo škubáním s končetinou. Dopravte zvíře co nejdříve a za co možná nejlepší ochrany zlomené končetiny k veterináři.

Úpal/úžeh
Symptomy: rychlé dýchání, zvracení, vysoká teplota těla, kolaps

Umístěte zvíře do vany se studenou vodou nebo ho oplachujte pomocí zahradní hadice nebo zabalte do studeného mokrého ručníku. Pozor, abyste ho nepodchladili. Zastavte ochlazování, když teplota v konečníku dosáhne 39,4 stupňů Celsia.
Okamžitě zavolejte svého veterináře.

Otrava
Symptomy: zvracení, křeče, průjem, slinění, slabost, skleslost, bolest

Zaznamenejte si, co všechno zvíře sežralo a v jakém množství. Okamžitě kontaktujte svého veterináře. Nevyvolávejte zvracení. V případě, že na kůží ulpívají toxiny a chemikálie z olejů, barev, insekticidů a dalších dráždidel, požadujte instrukce jestli je máte smýt a eventuelně jak.

Záchvaty
Symptomy: slinění, ztráta kontroly nad močí nebo stolicí, prudké škubání svalstva, ztráta vědomí

Odstraňte všechny předměty, které by během záchvatu mohly být zvířeti nebezpečné. Použijte deku na podložení a ochranu zvířete. Nevystavujte se riziku snažením se o zastavení záchvatu. Změřte čas záchvatu. Obvykle trvají pouze 2-3 minuty. Poté zvíře zklidněte. Okamžitě zavolejte svého veterináře.

Šok
Symptomy: nepravidelné dýchání, rozšířené zorničky.
Šok se může objevit jako důsledek vážného zranění nebo leknutí. Jemně zvíře utěšte, uklidněte a zahřejte.
Okamžitě zavolejte svého veterináře.

Zvracení
Odstraňte z dosahu vašeho zvířete veškeré jídlo na 12-24 hodin. Dvě hodiny poté, co přestane zvracet, mu dejte ledovou kostku, následně během 24 hodin pomalu zvyšujte množství jídla a vody.
V závažných případech zavolejte svého veterináře.

Pokud potřebujete dát zvířeti náhubek
Použijte proužek jemné tkaniny, provaz, kravatu nebo nylonovou punčochu. Oviňte mu nos až pod bradu a zavažte nad ušima. Tento postup musíte použít, i když je zvíře slabé nebo zraněné. Dokonce i normálně klidné zvíře vás může kousnout, pokud má bolesti. Umožněte zvířeti, aby si samo sundalo omotanou látku až ho pustíte z náručí. Nenasazujte zvířeti náhubek pokud zvrací. U koček a malých zvířat může někdy nastat problém s nasazováním náhubku. V takovém případě vám pomůže ručník ovinutý kolem hlavy.
Pokud vaše kočka nemůže chodit
Můžete použít například dveře, prkno nebo podlahovou krytinu jako nosítka, abyste zraněné nebo slabé zvíře dopravili na veterinární kliniku.

Nákres postupu, jak kočce ovázat tlapku




Zpět