O kočkách > Zdraví


Jak můžete kočce pomoci od zácpy
 20.2.2015, Redakce


Jak můžete kočce pomoci od zácpy
Nejdříve zkuste rostlinný olej cca 1 lžíce na 5 kg hmotnosti. Můžete ho dát kočce přímo do tlamy nebo zamíchat do krmiva. Důležitá je změna krmiva a také, aby krmivo bylo určeno pro kočku podle toho, zda je venkovní, bytová, kastrovaná, senior, junior, aktivní či spíše pohodlná.
Pokud kočka trpí zácpou opakovaně, zkuste krmivo s vyšším obsahem vlákniny, které by mělo její střeva povzbudit (např. Ontario Adult Indoor, Calibra Cat House; Kattovit Gastro apod.) Kočka musí mít čerstvou vodu. Vláknina bez vody nebobtná a střeva nepročistí. Existují také přírodní projímadla, která podpoří činnost střev. Patří k nim např. mrkev, ovesné vločky nebo mletá lněná semínka. To vše můžete přimíchat kočce do krmiva. Pokud to bude v menším množství, kapsičku nebo konzervu sní většinou bez problémů. Tato pomoc se ale týká jen počátků zácpy.
Když problémy do 2-3 dnů nepřestanou, navštivte veterináře. Kočku prohlédne, dostanete pro ni projímadlo případně provede klystýr. PŘÍBALOVÁ INFORMACE:Duphalac Pokud projímadlo a klystýr nepomáhají, požádejte veterináře o objednání či předepsání humánního léku Duphalac lactulosum, baleno 200 nebo 500 ml. Lactulose Al sirup Lactulosum 66,7 g/100 ml. Obsah – 200 ml sirupu k perorálnímu podání. Výrobce: ALIUD PHARMA GmbH Gottlieb-Daimler- Strasse 19 D- 89150 Laichingen, Německo. Je to sice „lidský“ sirup, mohou jej ale užívat i miminka a ze zkušenosti chovatelů koček víme, že kočkám od zácpy zaručeně pomůže. Působí totiž až v tlustém střevě, kde na sebe váže vodu a tím ruší zácpu. Dávkování pro kočku je stejné jako pro kojence čili podle váhy. Viz - Informace pro uživatele Duphalac lactulosum.
Zácpa je závažné onemocnění, které může vést k zánětu či karcinomu konečníku a střev. Pomozte kočkám od zácpy a při léčbě zácpy je pravidelně prohlížejte, zda jsou v pořádku. U dlouhotrvajících potíží se doporučuje léčba homeopatiky.




Zpět