O kočkách > Zdraví


Panleukopénie - příznaky, léčba,
 30. října 2013, Redakce
opatření proti šíření infekce a prevence

Původcem onemocnění je virus z čeledi Parvoviridae. Zdrojem nákazy jsou sekrety a exkrety zvířat a v období virémie, kdy virus koluje v krvi nakaženého zvířete, může virus přenést i krev sající hmyz. Inkubační doba 2 až 10 dní. Toto onemocnění se projevuje několika způsoby, průběh závisí na věku a zdravotním stavu nakaženého zvířete. U gravidních koček dochází k přenosu přes placentu (z matky na kotě). Parvovirus je odolný v prostředí a okolí přežívá několik měsíců až let. Kočičí mor je velmi nebezpečný a neočkované zejména mladé kočky na něj většinou uhynou.
Příznaky
Infekce se projevuje jako těžký zánět sliznice, žaludku a střev a často mívá tak rychlý průběh, že kočka uhyne do 24 hodin. Při přenosu viru v těhotenství či porodu na plody dochází k úhynu celého nakaženého vrhu bez předchozích příznaků onemocnění. Někdy se tato koťata dožijí 3-4 týdnů bez zdravotních problémů, které se ale posléze projeví nekoordinovanými pohyby a třesem těla poté, co se začnou pohybovat. U těchto koťat došlo k napadení nervového systému virem čili syndromu tzv. cerebelární ataxie a koťata která atak přežijí, mají doživotní postižení. Koťata nakažená kočičím morem po 6. týdnu života ale trpí apatií nechutenstvím zvracením zapáchající šedorůžové kaše průjmy dehydratací náhlým poklesem zpočátku zvýšené teploty ztrátou bílých krvinek (proto panleukopénie) a umírají v rozmezí 1-6 dní. Pokud dojde k nakažení starších koček v dobré kondici, nemoc se většinou projeví jen několikadenní teplotou a nechutenstvím tzv. subklinickou formu onemocnění, kterou většina koček zvládne bez větších problémů.
Léčba
Virbagen 1,5 MIU ( tj. 0,15 ml) na kg váhy 1 x denně po dobu 3 - 5 dní;
Canglob P - 0,4 ml / 1 kg nitrožilně 1x denně 5 - 7 dní, pokud do svalu tak dvojnásobná dávka, podkožně ztrácí úplně efekt; Cerenia proti zvracení 1 kubík na 10kg váhy; Clavaseptin; infuze.
Opatření proti šíření panleukopénie
Původce je velmi odolný virus, který přežívá v prostředí i několik let a běžné dezinfekční prostředky nebývají moc účinné, proto je třeba všechny kontaminované prostory včetně zařízení dezinfikovat 4 % roztokem chloraminu, ultrafialovým zářením a dekontaminovat prostředky s prokázanou účinností na MRSA („zlatého streptokoka“).
Prevence
Zdravá koťata od 8 týdnů očkovat nejlépe Felocell CVR proti kočičí rýmě a panleukopénii. Všechny nově příchozí koťata, kočky a kocoury umístit do karantény, testovat na panleuko, očkovat a pustit k ostatním až po revakcinaci (revakcinační interval mezi vakcínami je 2 - 4 týdny).




Zpět