O kočkách > Zdraví


Toxoplasmóza
 2. března 2011, Redakce


Toxoplasmóza je onemocnění způsobené jednobuněčným parazitem zvaným Toxoplasma gondii. Je to jedno z nejběžnějších parazitárních onemocnění, které se vyskytuje téměř u všech teplokrevných obratlovců včetně domácích zvířat a člověka.
Vývoj T. gondii zahrnuje dva typy hostitelů – konečného hostitele a mezihostitele. Kočkovité šelmy jsou jediný konečný hostitel, u kterého může parazit produkovat vajíčka (oocysty). K nákaze dochází spolknutím infikované kořisti či infikovaného syrového masa. Parazit se množí ve stěně tenkého střeva kočky a produkuje oocysty, které jsou vylučovány v kočičích výkalech. Kočka nakažená T. gondii vylučuje vajíčka 3 - 10 dní po strávení infikované kořisti či masa. Vylučování trvá 10 - 14 dní, během kterých se vytvoří miliony vajíček, která mohou přežívat ve vnějším prostředí (např. půdě) více než rok.
Kontakt s půdou obsahující oocysty pak bývá hlavní příčinou nakažení T. gondii většiny teplokrevných obratlovců (hlodavců, pozemních ptáků, ovcí, koz, prasat, dobytka) a také lidí, kteří jsou s půdou v kontaktu. Nejvíce přenosů T. gondii je ale prokazatelně způsobeno konzumací nedostatečně tepelně upraveného či syrového masa hovězího, jehněčího králičího, zvěřiny, vepřového, drůbežího…, konzumací nemytého ovoce, zeleniny a nepasterizovaných mléčných výrobků (např. kozího mléka).
Teplokrevní obratlovci včetně člověka jsou mezihostitelé T. gondii. Mohou se nakazit, ale netvoří se v nich oocysty. Oocysty vylučované v kočičím trusu se stávají infekční pro mezihostitele (lidi a další teplokrevné obratlovce včetně koček) za 2 - 5 dní. Mezihostitel se ale může nakazit pouze polknutím vyzrálých oocyst.
To má za následek tvorbu tkáňových oocyst v různých orgánech těla. Tyto oocysty zůstávají v mezihostiteli a jsou infekční pro kočky, člověka a ostatní mezihostitele, pokud spolknou tkáň s oocystami (syrové maso z nakaženého zvířete).
Jakákoli březí samice nakažená T. gondii může přenést infekci na své plody v děloze. Klinické příznaky
Většina koček nakažených T. gondii nemá žádné příznaky. Výjimečně se můžou vyskytnout u koček, jejichž imunitní systém nedokáže zastavit tachyzoity. Příznaky nejčastěji mají kočky se sníženou činností imunitního systému, jako jsou malá koťata a kočky s FeLV a FIV. Nejběžnější příznaky toxoplasmózy zahrnují horečku, sníženou chuť k jídlu, letargii. Ostatní příznaky se můžou objevit v závislosti na tom, jestli je onemocnění akutní nebo chronické, a na tom, které orgány jsou postižené. Postižené plíce mají za následek záněty a dýchací potíže, které se stupňují. Zasažené oko a centrální nervový systém vedou k zánětům sítnice nebo přední oční komory, změně zornice a citlivosti na světlo, slepotě, nekoordinovaným pohybům, vysoké citlivosti na dotek, změnám osobnosti, tlaku v hlavě, škubání ušima, obtížím při polykání, záchvatům a ztrátou kontroly nad vylučováním.
Diagnostika
Toxoplasmóza je obvykle diagnostikována na základě anamnézy, klinických příznaků, laboratorního vyšetření na protilátky a pozitivní odpovědi na léčbu. Hladina IgG a IgM protilátek proti T. gondii v krvi může podpořit diagnózu akutní toxoplasmózy, pokud je IgM titr větší než 1:64 a IgG větší než 1:360. Přítomnost jen specifických IgG protilátek proti T. gondii u zdravých koček naznačuje, že se setkaly s infekcí a s vysokou pravděpodobností jsou imunní a nevylučují oocysty. Nepřítomnost obou typů protilátek u zdravých koček říká, že kočky jsou náchylné k infekci a mohly by vylučovat oocysty 1 až 2 týdny po nakažení.
Prevence
Nejíst nedostatečně upravené či syrové maso, neochutnávat mleté na karbanátky
Při práci na zahradě používat rukavice, důkladně omývat zeleninu a ovoce, konzumovat pasterizované mléčné produkty
Čistit WC záchůdky koček v rukavicích nejlépe denně či druhý den, před inkubační dobou parazita (do dvou dnů nemá šanci)
Domácí kočky nekrmit syrovým masem, nebo jej nejdřív nechat po 3 dny zmrazené na teplotu menší než - 18°C, takové prostředí parazit nepřežije.

Zdroj



Zpět