O kočkách > Zdraví


Veterinární akupunktura – co můžete očekávat ?
 6. října 2007, Redakce


Veterinární akupunktura – co můžete očekávat ? Akupunktura je známá pro své výborné terapeutické výsledky v širokém spektru zvířecích chorob. I když je jedním z nejčastějším důvodů zmírňování bolesti, existuje daleko širší využití. Obecně se soudí, že má blahodárné účinky na naprostou většinu známých nemocí a je také účinná v boji proti četným poruchám pohybového aparátu.

Vedle terapie je akupunktura využívána v klinické praxi i jako pomoc při stanovení diagnózy. Mnoho klinických příznaků může být rozpoznáno a lokalizováno ručním ohledáním nebo za použití nástrojů. Při aplikaci akupunktury je třeba dbát, aby diagnóza byla podložena dalšími důkazy. Navíc musí být bráno v úvahu, čeho chceme u zvířátka docílit, jaké jsou jeho dispozice a také specifické příznaky.
Je zajímavé podotknout, že ne všechny příznaky odpovídají stejně všem jednotlivým druhům domestikovaných zvířat. Například u hovězího dobytka se akupunktura užívá u poruch žláz s vnitřní sekrecí, reprodukčního cyklu a látkové přeměny; u koní u potíží s lokomocí (lokomoce je schopnost pohybu, pohyb pomocí svalové činnosti) a muskuloskeletální potíže (muskuloskeletální soustavy jsou tělesné soustavy jako svaly, klouby, šlachy, vazy, nervy, kosti a lokalizovaný krevní oběh). U psů a koček je využitelná zejména v široké škále nervových a trávicích poruch.

Obecně řečeno, příznaky, u kterých lze aplikovat akupunkturní terapii se dělí do třech skupin. Za prvé se může jednat o hlavní terapii. V tomto stadiu je akupunktura vybrána jako hlavní metoda léčení obtíží. Za druhé je vhodnější akupunkturu užít jako podpůrnou nebo dodatečnou metodu. Za třetí je možné akupunkturu užít jak náhradní nebo alternativní léčebnou kůru v případě, že standardní léčba je nevhodná.

Není výjimkou, že se akupunktura užívá ve spojení s dalšími terapeutickými způsoby a metodami podpůrné péče. Může být užita spolu s mnoha tradičními západními způsoby léčení. Navíc je slučitelná s mnoha netradičními a holistickými přístupy k veterinární péči jako je homeopatie nebo chiropraxe.

Existují však i okolnosti, kdy by akupunktura byla zbytečná nebo dokonce nežádoucí. O tom se zmiňujeme v článku později. Účelem není nahradit jiné léčebné metody, pokud jsou využitelné. Znalost kdy a jak využít spojení akupunktury s jinými metodami léčení zvířecího zranění či nemoci vyžaduje značné klinické dovednosti a rozvážnost. Pokud má vaše zvířátko složitou zlomeninu tlapky, bude potřebovat chirurgický zákrok na ortopedii. Nicméně, akupunktura aplikovaná v rámci pooperační péče zmenšuje bolest, usnadňuje rychlejší návrat k normálnímu fungování končetiny stejně jako zmenšuje riziko pooperační artritidy.

Následně jsou uvedeny některé klinické potíže, kde je vhodné uplatnit veterinární akupunkturu.

A. Onemocnění trávicího traktu: patologické rozšíření jícnu, zánět žaludku, ochablost bachoru, akutní zánět žaludeční a střevní sliznice, zánět tlustého střeva, roztažení tlustého střeva a jeho paralýza, vyhřeznutí konečníku, chronický samostatně vzniklý průjem nebo zvracení.
B. Onemocnění dýchací soustavy: zánět nosní sliznice, zánět vedlejších dutin nosních, zánět hrtanu a krvácení z nosu, bronchiální astma, chronický kašel, zápal plic.
C. Onemocnění nervové soustavy: bolest trojklaného nervu, periferní nervová paralýza, záškuby očí, vestibulární syndrom, strnutí šíje, nedegenerativní onemocnění míchy nebo kostní dřeně, epilepsie, mrtvice, hluchota, stavy hlubokého bezvědomí.
D. Onemocnění svalové a kosterní soustavy: chronické degenerativní svalové onemocnění, nezánětlivé onemocnění meziobratlových plotének, vyhřeznutí meziobratlových plotének, porucha vývoje a růstu kyčlí, loketního kloubu, zánět šlachy, vymknutý kotník, svalové křeče jako např. u trapézového svalu.
E. Onemocnění rozmnožovací soustavy, žláz s vnitřní sekrecí, látkové přeměny: cysty na vaječnících, porucha mechanismu porodu, zadržená placenta, vyhřeznutí pochvy, zánět prsní žlázy, otok vemena, mléčná horečka, zánět jater, žloutenka.
F. Onemocnění imunitního systému a alergie.
G. Kožní onemocnění: uzlíkový zánět v dutině ústní, zánětlivé onemocnění smyslového nervu, alergické zánětlivé onemocnění kůže.
H. Onemocnění močové soustavy: mimovolný únik moči, zánět močového měchýře, zadržování moči.
I. Naléhavé případy: zástava srdce, zástava dechu.


Je akupunktura vhodná pro vaše zvířátko ?

Jestliže uvažujete o využití akupunktury u vašeho zvířátka, měli byste se před konzultací s veterinářem připravit na následující:
  1. Podrobný popis, jak nastupovaly příznaky onemocnění. V některých případech mohou být důležité rentgenové snímky a laboratorní nálezy, které jsou leckdy doslova nutné.
  2. Zvířátko bude vyšetřeno a fyzické nálezy zaznamenány.

  3. Nyní může být stanoveno diagnóza nebo nástin postupu pro potvrzení prozatímní diagnózy.
  4. Veterinář s Vámi nyní promluví o tom, zda je akupunktura pro vaše zvířátko vhodná. Pokud stanoví, že ano, bude nutné připravit navržený časový plán léčby či kúry, popis a vysvětlení stanovené prognózy, možné následky, odhadované finanční náklady a také souhrn dalších možných metod léčby. Veterinář Vám také navrhne veškeré předběžné kroky a podpůrnou péči, které by měly být prováděny před akupunkturní léčbou a spolu s ní.
  5. Pokud jste byli Vaším obecným veterinářem odesláni ke veterinárnímu specialistovi na akupunkturu, měli byste předpokládat, že specialista bude Vašeho veterináře informovat o průběhu léčby.

U některých onemocnění je třeba jen jednorázová kůra. Ovšem obvykle se to nestává. Typická akupunkturní léčba vyžaduje vícenásobnou aplikaci. Běžně je to tak pět až šest, při přetrvávajících potížích deset až dvanáct aplikací. Často je zlepšení pozorováno již po druhé nebo třetí aplikaci. Ovšem je důležité vědět, že celkové uzdravování zvířete nemusí nutně odpovídat, jeho pozorovatelnému zlepšení. Mnoho druhů onemocnění vyžaduje trpělivost a vytrvalost, aby se účinky akupunktury dostavily.

Na rozdíl od klasické veterinární péče je akupunktura velmi osobní záležitostí a zahrnuje také vaše priority, hodnoty a životní filozofii. Proto byste se neměli obávat klást jakékoliv přímé otázky nebo si se specialistou podrobně promluvit o navrhované léčbě. Je třeba připomenout, že akupunktura není všelék. Předpokladem je být plně informován o veterinární akupunktuře a vybrat si specialistu, o jehož dovednostech a úsudku nebudete pochybovat.

Co lze očekávat v průběhu léčby
Obyčejně je podezření na bolest či nevolnost v průběhu akupunkturní léčby zcela minimální nebo žádné. V podstatě je typické, že tyto stavy jsou daleko více častější při praktikování klasické veterinární léčby nebo aplikacích podkožních injekcí než při akupunkturní léčbě.

V okamžiku, kdy akupunkturní jehla proniká pokožkou občas nastane krátká chvilka, kdy zvíře cítí zvýšenou citlivost v určitých oblastech na těle. Jakmile je ale jehla umístěna, většina zvířat se uvolní. Některá dokonce i během léčby usnou.

Trvání jedné aplikace se pohybuje od deseti vteřin do 30 minut. Při většině onemocnění jsou zvířata léčena jednou až třikrát za týden po dobu čtyř až šesti týdnů. V některých případech se může stát, že zlepšení bude pozorovatelné až po páté či šesté aplikaci.

Majitelé zvířete jsou žádáni nebo alespoň zváni, aby byli při kůře přítomni. Výjimku tvoří postupy, které jsou časově náročné nebo vyžadují speciální časový harmonogram.

Některá omezení a nežádoucí účinky

A. Březí zvířata nejsou obvykle vhodnými adepty na akupunkturu

B. Určité léky mohou významně pozměnit účinky akupunkturní léčby, jedná se většinou o uklidňující prostředky, uspávací prostředky, steroidy nebo léky zabraňující křečovým stahům. Je nutné pečlivě projít s vaším veterinářem veškeré léky na předpis i bez předpisu, které byly nebo jsou vašemu zvířátku podávány.

C. Zvířata trpící zvýšenou teplotou nejsou obvykle adepty na akupunkturu. Bakteriální infekce by měly být obvykle léčeny za použití vhodných antibiotik. Podpůrná akupunktura však může poskytnout úlevu a urychlit proces uzdravení.

D. Existují tu jistá omezení, kdy akupunktura není schopná zastavit nebo zvrátit průběh degenerativních chorob.

Některá onemocnění by neměla být léčena akupunkturou s výjimkou její aplikace v rámci podpůrné terapie a úlevy od určitých příznaků.

Akupunktura není také hlavní léčebnou metodou rakoviny a zhoubných nádorových onemocnění. V těchto případech není akupunktura příliš účinná.

Před & Po léčbě

Aby byla terapie co nejúčinnější, je dobré se řídit následujícími radami:

  1. Zvířátko nekrmte, zamezte zvýšené námaze a pohybu, nekoupejte ho těsně před a po aplikaci akupunktury.
  2. Vytvořte si dopředu časový plán tak, aby zvířátko mohlo po aplikaci odpočívat a tím bylo dosaženo největšího účinku léčby.
  3. Pokračujte v podávání veškerých léků podle pokynů veterináře.
  4. Pozorně si všímejte svého zvířátka po každé aplikaci akupunktury. Je možné, že se může objevit široká škála neobvyklých změn. Některé mohou být přechodné, jiné stálé – některé skryté, jiné naopak zcela zřejmé. Například může nastat změna v ostražitosti nebo emocích – změny v oblasti klidových stavů, uvolnění, jiné způsoby spánku, zvýšená přítulnost, netrpělivost nebo prostě silnější prožívání obvyklých stavů. Další změny mohou zahrnovat rozdíly v celodenní aktivitě, zevnějšku, chuti k jídlu či vyprazdňovacích návyků.
    Nezasahujte, pokud si takových změn všimnete. Jsou důležité v procesu uzdravování a měli byste jim poskytnout čas pro kompletní průběh. Pokud se Vám zdá, že se zdravotní stav zvířátka zhoršuje nebo máte dotaz, měli byste se spojit s veterinářem, který na akupunkturní kůru vašeho zvířátka dohlíží. Takové podrobnosti jsou důležité pro zhodnocení a následné plánování cyklu léčby.
  5. Základní principy veterinární akupunktury především spoléhají na vnitřní síly každého pacienta. Nic nemůže nahradit vhodnou výživu, pravidelný pohyb (s výjimkou, kdy je to zakázané) a přiměřený odpočinek. Navíc kladný přistup majitele zvířátka je velice důležitý pro podporu procesu uzdravování.

    Možné vedlejší účinky & komplikace

    Akupunktura, pokud je prováděna oprávněným specialistou, je jednou z nejbezpečnějších veterinárních metod. V porovnání s ostatními způsoby jsou nežádoucí účinky naprosto ojedinělé. Nicméně se může stát, že se objeví. Jedná se hlavně o :
    1. Zpětný efekt, tedy zhoršení příznaků po následujících 72 hodin po absolvování kůry a následné zlepšení. Není to však příliš běžné a objevuje se u méně než 5% pacientů. Obecně je to však považováno za dobré znamení, jelikož tito pacienti se posléze lépe zotavují.
    2. V souvislosti s danou konkrétní léčbou mohou některá zvířata projevovat nadměrnou energii nebo naopak únavu po následujících 48 hodin.
    3. Zřídkakdy se stane, že část akupunkturní jehly se ulomí a zůstane v podkožní tkáni. Pokud se ji nepodaří odstranit běžnou cestou, je nutné provést miniaturní chirurgický zákrok.
    4. Mohou se také objevit drobná poranění orgánů ležících v blízkosti vpichu, ovšem jen u mizivého procenta aplikací. Někdy se objeví malá krevní sraženina, pokud dojde ke vpichu do krevní cévy. Je také možné, že dojde k neúmyslnému vpichu v oblasti nervu.

      Shrnutí

      Akupunktura je vítaným přínosem – nebo přesněji řečeno – obnovou moderního veterinárního lékařství. Veterinární specialisté jsou často připomínáni jako ti, kteří pracují důkladně a do hloubky. Zvířata se uzdravují, protože pokud je aplikace provedena správně je v souladu se zákony přírody. Budoucí studie akupunktury slibují, že povedou k osvětlení mnoha základních procesů v biologii i samotného života. V tomto mezidobí je to hodnotné dědictví, jež zasluhuje, abychom ho opatrně a pečlivě využívali k obohacení životů zvířat i jejich majitelů.

      Na závěr uvádíme kontakty na některé veterináře v České republice, kteří akupunkturu praktikují:

      MVDr. Eduard Dvořák
      Lažany 18, 463 45 PĚNČÍN u TURNOVA
      okres: Liberec
      tel 1.: 485 146 116
      gsm: 731 406 201
      pohotovost: 731 406 201
      email: edvorak@sezman.cz

      MVDr. Jiří Karlík
      Chmelnice 531, 560 02 ČESKÁ TŘEBOVÁ
      okres: Ústí nad Orlicí
      tel 1.: 465 534 485
      gsm: 603 486 377
      pohotovost: 603 486 377
      email: ctvet@tiscali.cz

      MVDr. Ivana Lupečková
      Tyršova 3 (za sokolovnou), 751 31 LIPNÍK NAD BEČVOU
      okres: Přerov
      tel 1.: +420 581 772 742
      gsm: +420 777 140 159
      pohotovost: +420 777 140 159
      email: dr.i.lupeckova@volny.cz
      url: www.volny.cz/z_helfstyna

      MVDr. Hana Nováková
      Klácelova 79, 560 02 ČESKÁ TŘEBOVÁ
      okres: Ústí nad Orlicí
      tel 1.: 465 533 527
      tel 2.: 465 529 099
      gsm: 603 531 500
      pohotovost: 603 531 500

      Zdroj: http://theholisticvet.com/vet_acupuncture2.html