O kočkách > Zdraví


Zámotky kočičích chlupů – tvorba bezoárů
 28. října 2006, Redakce


Kočky jsou velice vyspělé osobnosti. Milují, když nám mohou přinášet dárky v podobě myší, které chytily a ulovily. Může se vám stát, že přede dveřmi najdete myš škubající se ve smrtelné křeči nebo budete svědkem podívané, kdy kočka začne dávit zvláštní zámotky svých chlupů, které nakonec vyzvrací. Zámotky nebo odborně vědci a veterináři nazývané trichobezoáry jsou vlastně kuličky z kočičích a zvířecích chlupů. A protože chlupy nejsou zrovna nejstravitelnější typ potravy, pravidlo každého žijícího tvora je, že co šlo dovnitř, musí jít i ven. Pozřené chlupy procházejí kočkám zažívacím traktem, a protože jsou nestravitelné, nutí je ke jejich vydávení. Pokud s tímto nejste příliš obeznámeni, může pro vás být prvotní shlédnutí poněkud šokující.

Možná se teď budete ptát proč kočky spolykají tolik chlupů. Jen si vzpomeňte, jak si čistí kožíšek. Lížou se a lížou svým zdrsnělým jazýčkem a velice snadno tak zachytí všechny vypadané chlupy. Ovšem právě tento drsný jazýček jim nedovolí chlupy vyplivnout ven a tak jediné, co kočkám zbývá je chloupky spolknout. Ve většině případů chlupy hladce projdou tělem kočky až do jejího trávicího systému, kde jsou zpracovány a posléze vyloučeny v exkrementech. Ovšem, když se nahromadí příliš mnoho chlupů a vytvoří se z nich uvnitř žaludku slepený chuchvalec je nemožné, aby prošel skrz trávicí systém kočky, a proto mají snahu dávit a vyzvracet tyto dráždivé elementy.
Dlouhosrsté kočky jsou náchylnější k tvoření zámotků, což neznamená, že krátkosrstým kočkám se netvoří. Ale s delší srstí narůstá objem nestrávených chlupů a potřeba se jich zbavit. Pokud se vaše kočka nedokáže sama zbavit takových zámotků pomocí vyvolávání dávení, hrozí jí ucpání střev nebo žaludku. Ponechání takových zažívacích problémů bez léčby může kočku ohrozit i na životě.
Mezi některé varované signály ucpání trávicího systému patří častá snaha o dávení bez úspěšného vyzvracení chlupů nebo snižující se potřeba chodit na kálecí misku. Jestliže má vaše kočka zácpu, zámotky chlupů mohou být jednou z příčin. Abyste se vyhnuli potížím s trávením a nevystavovali vaší milovanou kočičku nebezpečí, zde je několik rad, jak předcházet tvořením zámotků:

1. Čistěte kočce kožíšek pomocí kartáčů.

Tím jí ušetříte práci s mytím kožíšku a snížíte spolykání většího množství uvolněných chlupů. Kartáčováním a otíráním její srsti navlhčeným ručníkem pomůžete kočce zbavit se odumřelých chlupů.



2. Kupujte speciální přípravky proti tvoření zámotků.

V dnešní době se již na trhu nachází široká nabídka přípravků se speciálním složením, které pomáhají zámotkům předcházet nebo je likvidovat. Hodně z nich obsahuje například minerální oleje a jiná maziva, jež pomáhají slepené chlupy lépe strávit a zpracovat v žaludku a ve střevech. Výrobky obsahující minerální oleje nejlépe napomáhají hladkému procesu trávení a jsou v nabídce s různými příchutěmi, které kočky zbožňují. Nebo jí umožněte přístup ke "kočičí trávě", kterou lze jednak zakoupit v obchodě se semínky, nebo natrhat venku, omýt a dát do nádobky s vodou nejlépe poblíž místa, kde kočička pije či jí.
Vzniku běžných zámotků v kočičím těle se nedá zcela zabránit, ale jak je patrno z preventivních opatření popsaných výše, existují určité možnosti, jak jejich původ omezit a vyhnout se tak chirurgickému zákroku.

Některé kočky pociťují stálé nutkání svou srst čistit a ty jsou pak náchylnější k tvorbě zámotků. Pokuste se nalézt příčinu nadměrné starosti o srst a odstraňte ji. Jednou z příčin může být netečnost nebo naopak nervozita kočky. Hlazení a vyčesávání odumřelých chlupů jí nejen pomůže, ale i uklidní. Vy jakožto majitel/ka kočičky jistě vymyslíte nějakou hru, při které kočku zabavíte a současně jí zbavíte přebytečné srsti. Jinak řečeno, snažte se směrovat energii vaší kočky na různorodé aktivity a předejít tím nadměrnému lízání a čištění kožíšku a tím pádem i tvoření zámotků.

Pamatujte, že jestliže kočka vykazuje nestandardní chování, vezměte jí urychleně k veterináři, který ji odborně vyšetří a navrhne vhodnou léčbu k odstranění zámotků.




Zpět