O kočkách > Zdraví


Aloe Vera pro zvířátka
 25. dubna 2006, Redakce
Tak, jak blahodárně aloe vera působí na zdraví člověka, působí na všechny živé tvory. Domácí mazlíčky a hospodářská zvířata nevyjímaje.

Mourek sekretář společnosti
Veterinární použití přípravků FLP

Všechny přípravky, které používám se své veterinární praxí, jsou založeny na 97% stabilizovaném aloe vera gelu FLP, protože je shledávám mnohem efektivnější než jiné typy, které jsou v současné době k dostání. Stabilizovaný gel je k dispozici ve formě orálního gelu nebo topických přípravků.

Orální přípravky

Tyto přípravky se používají na všechny případy, které ovlivňují buď epitelové tkáně nebo imunitní systém. Používají se rovněž jako všeobecné tonikum k povzbuzení dobrého zdraví.

Dávkování

Na rozdíl od běžných veterinárních přípravků, při jejichž použití jsem obeznámen se specifickými dávkami pro určité případy u různých druhů zvířat, při používání doplňkových bylinných přípravků, jako je aloe vera, nejsou aplikována žádná pevná a stálá pravidla. Proto není možné přesně stanovit dávky založené na určitém množství aktivního základu spojeného s tělesnou váhou. Ve své praxi jsem schopen vytvořit trvale prospěšné klinické zlepšení za použití dávek uvedených dole.
Když přijde na specifickou nemoc u uvedených druhů zvířat podávám jakékoli variace těchto množství, která přinášejí prospěšný účinek ověřený dlouholetou praxí.
Orální přípravky mohou být podávány přímo do úst nebo přidány do potravy či vody. Mohou být podávány jednorázově, nebo pokud je tak upřednostňováno, denní dávka může být rozdělena do dvou nebo více částí a podávána v rovnoměrně rozdělených intervalech během dne.

Účinky stabilizovaného gelu

Následující účinky aloe vera gelu byly pozorovány a hlášeny při vnitřním (jako nápoj) nebo vnějším (na pokožku a vlasy) používání aloe vera gelu:
• Vzhledem k přítomnosti saponinů je aloe vera přírodním čisticím prostředkem.
• Vzhledem k obsahu ligninů má schopnost pronikat do tkání.
• V oblastech, kde je aplikován, dokáže znecitlivět tkáň a odstranit bolest i hluboko pod povrchem včetně kloubních a svalových bolestí.
• Ve vysoké koncentraci a v přímém styku s bakteriemi po dobu několika hodin působí baktericidně. Může snížit krvácení.
• Při vyšší koncentraci, přímém kontaktu a dlouhodobém působení má protivirový a protiplísňový účinek.
• Je antipyretický, snižuje intenzitu teploty.
• Je protizánětlivý, chová se jako steroid, ale bez jakýchkoli vedlejších účinků.
• Je antipruretický, zbavuje pokožku svědění a pálení.
• Je přírodním zvlhčovačem dodávajícím vlhkost všem vrstvám pokožky.
• Stimuluje buněčné dělení.
• Proteolytické enzymy rozkládají odumřelou tkáň, a tím čistí ránu.
• Pomáhá stimulovat krevní oběh v pokožce rozšiřováním kapilár.
• Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů, sacharidů, enzymů a aminokyselin (primárních i sekundárních) dodává zdraví pokožce i tělu.
• Bezpečnost - každý z výše uvedených účinků může být dosažen pomocí jednoho nebo více druhů léčiv. Většina z nich je však na lékařský předpis a často má mnoho nežádoucích vedlejších efektů. Při vysoké koncentraci je aloe vera schopna poskytnout stejnou službu, ale bez jakýchkoli známých nežádoucích vedlejších účinků.

zvíře léčebná denní dávka udržování a
všeobecné tónování
Křečci, myši (50-100 g) 2 ml 1/2 ml
Krysy, holuby, morčata, činčily,
fretky, králíci (400 g-2 kg)
4 ml 1 ml
Kočky (5 kg) 20 ml 5 ml
Psi (30 kg) 60 ml 15 ml
Ovce, prasata (150 kg) 120 ml 30 ml
Krávy (500 kg) 250 ml 60 ml
Koně (500 kg) 250 ml 60 ml

Toto je minimální množství, které používám u různých druhů zvířat, abych jim pomohl při specifických problémech. Jestliže je zvíře toho kterého druhu obzvláště malé nebo naopak příliš velké, dávku úměrně snížím nebo zvýším. Jako přibližného průvodce jsem uvedl typickou tělesnou váhu pro uvedené druhy. Při určitých stavech mohu dávat zvířeti i vyšší dávku v závislosti na specifickém problému.

Jakmile se symptomy zlepšují, redukuji hladinu přibližně na jednu čtvrtinu, tyto dávky jsem rovněž uvedl v tabulce. Toto zredukované množství může být použito jako všeobecný životabudič (tonikum) nebo jako prevence.
Všeobecné rady pro orální podávání aloe vera

Protože mnoho problémů, kterým se snažíme pomoci, je chronických, a proto nevyléčitelných, snažíme se dosáhnout úlevy zvířat od některých klinických příznaků a nepohodlí, a tak jim poskytnout lepší kvalitu života. Při určitých problémech potřebuje být zvíře udržováno 1/4 dávky neustále, jinak se symptomy mohou objevit znovu, a to přibližně po dvou týdnech od zastavení podávání aloe vera. Existuje samozřejmě řada případů, kdy aloe vera dokáže ulevit od nemoci kompletně. I v těchto případech doporučuji udržovat zvíře na nižších dávkách, které budou fungovat jako všeobecné tonikum, či prevence, takže zvíře bude lépe překonávat případné jiné problémy.

Začít pomalu

Jestliže má zvíře obzvláště citlivý zažívací systém, doporučuji po dobu prvních několika dní začít s velmi nízkým množstvím. Většinou je to okolo 10 % udržovací dávky.

Přidejte do potravy / vody

Gel může být podáván přímo do ústního otvoru, do potravy nebo přidán do pitné vody. Jakékoli jídlo nebo voda nezkonzumované týž den, by měly být vyhozeno a nahrazeno čerstvým jídlem nebo vodou obsahující novou dávku aloe vera.

Podávejte na prázdný žaludek

Vhodnější je podávat gel na prázdný žaludek, ale popravdě řečeno, při práci se zvířaty, to není vždy proveditelné. Ve své praxi jsem se přesvědčil, že účinnost FLP je stejná, ať již gel podávám ústně na prázdný žaludek nebo v potravě či ve vodě. Také rozdíl v účinku, když denní dávku podávám jako jednorázovou dávku nebo ji rozdělím do několika během dne, je nepatrný.

Poraďte se se svým veterinářem

Ve své praxi používám orální přípravky z aloe vera u pacientů, kteří již užívají jiné veterinární přípravky. Zjistil jsem, že u zvířat, stejně jako u lidí, zde nedochází k žádné škodlivé interakci, a proto jsou velmi bezpečné k souběžnému používání. Doporučuji, abyste, pokud máte zvíře, které již dostává léky od veterináře, před používáním jakéhokoli doplňkového výrobku, získali jeho souhlas.

Zvyšuje účinnost dalších léků

V některých případech bylo rovněž zaznamenáno, že aloe vera umocňuje (zvyšuje) aktivitu veterinárních přípravků, která zvířata již užívají.

Žádné vedlejší účinky

Nezávislý výzkum neprokázal žádné toxické vedlejší účinky během používání přípravků z aloe vera jak u lidí, tak u zvířat.

Léčete příčinu

Při používání doplňkových produktů, jako je aloe vera, je vždy důležité zjistit příčinu jakéhokoli problému, od kterého se snažíme zvířeti pomoci. Např., má-li zvíře blechy, přestože aloe vera je vynikající při léčbě ekzémů a podobných dermatitid, proti blechám je nutno použít veterinární přípravek na jejich hubení.

Léčebná krize

Při orálním používání gelu proti kožním problémům si můžete v některých případech povšimnout takzvané krize při léčení. Stává se to především u kožních problémů, protože aloe vera zvyšuje tempo hojení pokožky. To způsobuje koncentraci léčebného období do kratšího času. Symptomy kožní iritace mohou proto často vypadat na první pohled hůře, než dojde ke zlepšení. Krize může trvat od 5 do 10 dní.
(převzato z www.aloeinfo.cz/aloe-pro-zvirata.php)



Zpět