O kočkách > Zdraví


Terapie Bachovými květy
 10. srpna2005, Redakce


V léčbě fyzických a psychických nemocí zvířat, včetně poruch jejich chování (např. stresu, strachu a agresivity) se stále významněji uplatňuje terapie Bachovými květy. Je účinná, stejně jako homeopatie, aniž by chlupaté pacienty zatížila nežádoucími vedlejšími účinky.
Lze ji použít i jako podpůrnou léčbu závažně nemocného zvířete, pomáhá zlepšit jeho psychický stav zdeptaný nemocí, harmonizuje tělo i duši.
Prokazatelně nejlepší výsledky mají Bachovy květy u mírnění stresů, fóbií, strachu, agrese a poruch chování zvířat vzniklých z mnoha důvodů (např. týrání, ztráta důvěry, člověka, domova, přestěhování, cestování, příchod dalšího zvířete, nového partnera či miminka, rvačky s jinými zvířaty, bolestivá zkušenost u veterináře, autonehoda apod).
Ti, co si oblíbili kočičí mazlíčky se sametovými tlapkami, většinou u jedné nezůstanou, záhy si pořídí dalšího mazlíka a leckdy se nestačí divit, co jejich, dříve tak andělsky něžný rezident, dokáže. Kočičky lpí na svém teritóriu a dokáží ho bránit proti vetřelci s nasazením života, ať již je to byt či domek se zahradou. V zájmu snížení agrese by obě dospělá zvířata měla být kastrována a k rezidentu kocourkovi lépe pořídit kočičku či naopak Seznamování zvířat musí být pomalé, postupné a nanejvýš laskavé. Nejdříve je třeba, aby si zvykli na svůj pach, vyplatí se příchozího ponechat den, dva v oddělené místnosti, teprve poté se nanejvýš opatrně pokusit o vzájemné seznámení. Nehnout se od nich ani na krok, chválit, dávat pamlsky a hlídat. Při sebemenším pokusu o agresi, okřiknout, případně použít vodní pistolku či na ně hodit deku, nováčka odnést a trpělivě to zkoušet druhý den znovu.
A tady se právě osvědčily Bachovy květy:

Beech, Vine, Vervain, při agresi z dominance.
Cherry Plum, Heather, při žárlivosti
Rescue Remedy Holly, je doporučováno v kombinaci žárlivosti s dominancí.
Bachovy květy pomáhají kočičkám překonat i mnohá další psychická úskalí:
Star of Bethlem, Aspen - proti strachu a panice ze ztráty člověka či samoty
Rescue Remedy - proti bolestivé zkušenosti u veterináře
Mimulus - proti bolestivým zkušenostem z rvaček s jinými kočkami.
Více se dozvíte na http://www.bachovaterapie.cz/
Šanta
Ke zmírnění či odstranění agrese a stresu také přispívá feromon blaženosti (např. Feliway - informujte se u svého veterináře) či aromatická lampa s meduňkou, kozlíkové kapky a kočičí šanta.

Kde nepomohou Bachovy květy a vonné bylinky je třeba vyhledat pomoc veterinárního lékaře či psychologa, který předepíše psychofarmaka,
např. benzodiazepiny ( jako Diazepam či Valium--Roche Products; 1 až 2 mg každých 12 hodin), Amitriptylin hydrochlorid (Elavil--Zeneca Pharmaceuticals), fluoxetine (Prozac-Dista Products) a paroxetine (Paxil--SmithKline Beecham Pharmaceuticals)

Bez nekonečné trpělivosti, laskavosti, lásky a vcítění se do psychických problémů vaší kočky však ničeho nedocílíte.




Zpět