O kočkách > Zdraví


Odčervení koček
 8. září 2006, Redakce


Zjištění začervení
Přítomnost červů se provádí laboratorním vyšetřením vzorku trusu koček. Stoprocentní jistotu ale nemůžeme mít, protože všechny druhy červů nekladou vajíčka nonstop nebo ještě nejsou pohlavně vyspělí.

Začervení kočky zdravotně ohrožuje
Červi jim ubírají živiny a jejich odpadní látky zatěžují filtry – ledviny a játra. Silné začervení může kočkám přivodit závažné poškození střev i s následkem smrti. Některé druhy červů se stěhují také do jiných orgánů (plic, srdce, ledvin, svalů…), kde mohou způsobit další závažné zdravotní problémy.

Příznaky začervení
Obvykle jsou: nechutenství, slabost, hubnutí, průjem, zvracení po jídle, nafouklé bříško, ztráta lesku srsti, kožní problémy, lysinky, drbání, nervozita, křeče, chudokrevnost, kašel apod.

Prevence začervení
V zájmu zdravého vývoje koček je třeba dbát na pravidelné zbavování parazitů, a to jak vnitřních - červů, tak vnějších – blech, všenek a roztočů viz. Proti začervení je doporučeno odčervovat nastávající kočičí mamky 3 – 5 dnů před nakrytím a 14 dnů před porodem. Pak koťata zároveň s matkou po 2, 4, 6 a 8 týdnech. Samostatná koťata 1x měsíčně do půl roku života. Kočičí dospělce je doporučeno odčervovat 4x – 6x ročně.

Prostředky proti červům např.:

Optivermin tbl. pro kočky
Účinný pro kočky a koťata proti plochým a oblým červům (tasemnici a škrkavkám).
Dávkování: ½ tablety na 5 kg váhy, opakovat po 3 dny za sebou poté 14 dní pauza a opakovat. Nepoužívat u koťat mladších 3 týdnů

Drontal tbl. pro kočky
Účinný pro kočky a koťata proti invazi škrkavek a tasemnic, tj. oblých a plochých červů.
Dávkování:1 tableta Drontal tbl.a.u.v. na 4 kg živé hmotnosti jednorázově. Přímo perorálně, v krmivu nebo rozdrcené v potravě. Nepoužívat u koťat mladších 3 týdnů.

Cestal Cat
širokospektrální antihelmintikum účinné proti všem běžným druhům tasemnic a oblých červů u koček a koťat včetně nezralých forem. Dávkování: 1/2 tablety na méně než 2kg, 1 tableta na 2-4kg, 2 tablety na 4-8kg. V případě masivní invaze se doporučuje odčervení opakovat za 14 dní. Preventivní aplikace jednou za 3-4 měsíc.

Flubenol KH pasta
Účinná na léčbu endoparazitóz koček a psů způsobených škrkavkami (Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leonina), měchovci (Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, Ancylostoma tubaeforme. Tenkohlavcem: Trichuris vulpis) a tasemnicemi (Taenia pisiformis, Taenia hydatigena). Flubenol KH pasta je bezpečná pro březí i laktující zvířata.
Dávkování: 1 ml na 2 kg
Kočky a psi infikovaní pouze škrkavkami a měchovci: 1 ml pasty na 2 kg živé hmotnosti, jednou denně po 2 po sobě jdoucí dny.
Kočky a psi infikovaní smíšenou infekcí parazitů: 1 ml pasty na 2 kg živé hmotnosti, jednou denně po 3 po sobě jdoucí dny.
Doporučená léčba:
Kočky: koťata: - ve stáří 6 týdnů mladé kočky: - každé 2 až 3 měsíce dospělé kočky: - podle potřeby.
Psi: štěňata: - ve stáří 8 dní a opakovat ve věku 6 týdnů mladí psi: - před vakcinací a následně každé 2 až 3 měsíce feny: - v období říje - 10 dní před a 10 dní po porodu dospělí psi - podle potřeby

Vitaminthe oral pasta
Účinná na léčbu škrkavek, měchovců a tasemnic u koček psů a jejich mláďat.
Dávkování: podáváme na kořen jazyka nebo v krmivu, obecně 0,5ml na 1 kg živé hmotnosti (1 dílek aplikátoru o obsahu 10ml na 2 kg ž.hm., 1 dílek aplikátoru o obsahu 25ml na 10 kg ž.hm.)
Mláďata (mezi 6. a 12. týdnem věku): 2x měsíčně
Dospělá zvířata: 2x ročně
Chovné feny: 3x ročně (při krytí, týden před porodem, 3-4 týdny po porodu).

Advocate Spot On
Antiparazitární pipeta s účinností na vnější i vnitřní parazity. Rychle a účinně zahubí dospělé blechy, zlikviduje larvy blech v prostředí léčí a kontroluje ušní svrab, spolehlivě ochrání před vnitřními parazity, jako jsou např. měchovci, škrkavky a tenkohlavci (hlístice parazitující v tlustém a slepém střevě savců), včetně všech jejich vývojových stadií, spolehlivě (100%) ochrání proti nebezpečné srdeční červivosti – dirofilarióze Advocate® obsahuje dvě účinné látky. Imidacloprid působí proti vnějším parazitům (ektoparazitům), moxidectin je namířen proti vnitřním parazitům (endoparazitům). Lze jej bezpečně použít již od 9 týdnů věku koťat a 7 týdnů věku štěňat.

Stronghold Spot on
Antiparazitární pipeta s účinností 1 měsíc na léčbu a prevenci proti zablešení koček a psů. U koček a psů: účinný na léčbu ušního svrabu, napadení všenkami a prevenci onemocnění dirofiláriemi. U koček: léčba parazitóz vyvolaných dospělými červy a dospělými střevními měchovci. Možnost použití u psů a koček od 7-ti týdnů věku.

Pozor! Jedná se o silné odčervovadlo,
pokud kočka není 100% v kondici, neaplikovat.

Mohl by jí ublížit, protože škrkavky vylučují při úhynu toxiny, jejichž vstřebáním se kočka může otrávit. Stronghold se používá hlavně, když má kočka ušní svrab, no a pak u "lidožravých" koček, kde se přece jen snáze kápne mezi lopatky než strká prášek do tlamky :)

Profender spot
Vlídný ke kočkám, nemilosrdný vůči červům
Červi parazitující u koček
Škrkavky, tasemnice, měchovci
Existuje přinejmenším 6 různých druhů střevních červů parazitujících u koček a Profender Spot-on potírá každého z nich. Dokonce i kočky žijící pouze v domácnostech mohou pozřít vajíčka červů a infikovat se. Jak? Vajíčka červů jsou přenášena kontaminovanou půdou a chovatel si je může přinést do bytu na botách. Některé druhy červů žijí ve střevech kočky, jiné v krvi. Ale všechny z nich mohou způsobit napadenému zvířeti průjmy a chudokrevnost. Problém je, že není jednoduché zjistit, zda kočky červy mají, dokud není poškozeno jejich zdraví. Právě proto se doporučuje odčervovat kočky pravidelně každé 3 měsíce.
Profender zvládne všechny druhy červů jedinou a jednoduchou dávkou ve formě spot-on.
  • Léčba, která nestresuje kočky – aplikace, která nestresuje chovatele
  • Tři velikosti – léčba jedinou dávkou pro malou, střední i velkou kočku
  • Jednoduchá aplikace zvyšuje důvěru klienta a usnadňuje pravidelné odčervování
Profender obsahuje dvě účinné látky, které jsou rychle absorbovány kůží. První je Praziquantel – dobře ověřená látka s bezkonkurenční účinností proti všem tasemnicím. Druhou látkou je Emodepsid – nová účinná látka, která dokáže efektivně kontrolovat dospělce a rozdílná vývojová stádia škrkavek i měchovců. Nepoužívat u koťat mladších 8 týdnů nebo vážících méně než 0,5 kg. Profender lze použít během březosti a laktace. Těhotné ženy se musí vyvarovat kontaktu s Profenderem a při aplikaci používat ochranné rukavice.