O kočkách > Zdraví


Zdolávání infekcí hor. cest dýchacích
 9. září 2005, Redakce
použitím interferonu-ω (rFeIFN-ω)

Přesto, že existuje účinná vakcinace proti těmto chorobám, v místech s vyšší koncentrací zvířat, v útulcích či chovech se sníženou hygienou a nepravidelnou imunoprofylaxí, jsou tyto choroby vážnou hrozbou, leckdy vykazují až 100% mortalitu.
Při léčbě nemocí hor. cest dýchacích způsobených virem inf. rinotracheitidy (herpes virus), kalicivirózy (kalicivirus), spolu s chlamydiemi, mykoplazmaty a dalšími bakteriemi, stejně jako u léčby úporných či chronických gingivitid a stomatitid se v poslední době potvrdil pozitivní přínos opakované injekční aplikace interferonu-w (rFeIFN-ω).
Interferon-ω (rFeIFN-ω) má pozitivní výsledky také u zmírnění průběhu nemocí FIP, FeLV a infekce FIV, významně zlepšuje zdravotní stav a zvyšuje délku života nemocných zvířat.

Záněty horních cest dýchacích

Záněty horních cest dýchacích (Upper Respiratory Infections – URI) mohou být buď způsobeny bakteriemi nebo viry a jsou poměrně časté především v kočičích útulcích a dalších místech obývaných velkým počtem koček či v koloniích volně žijících zvířat. Záněty horních cest dýchacích se přenášejí vzduchem a jsou vysoce nakažlivé, proto je vždycky dobré izolovat nemocnou kočičku od ostatních a dávat jí krmivo a vodu odděleně. Přestože bude izolace nemocné kočičky provedena co nejdříve, bakterie se pravděpodobně již rozšířily kolem, tudíž je běžné, že všechny kočky v domácnosti přijdou s infekcí do styku a ta „přeskakuje“ z kočky na kočku, aniž se ihned projeví fyzické příznaky nemoci. Příznaky takové nemoci jsou zejména: kýchání, pokašlávání, nosní rýma a vodnaté oči. Nejběžnější příčinou zánětů je herpetický virus (rhinotracheitida), dále pak chlamydie a kalciviróza (calcivirus). Zde je pár detailů:

Herpetický virus a kalciviróza

Až 90% zánětu horních cest dýchacích je způsobeno právě těmito viry. U dospělých koček je chřipka obvykle mírná, ovšem virus může v těle přetrvávat a opětovně udeřit až za několik let. Kočky postižené tímto způsobem se stanou nositeli a přenáší tento virus na další kočky se kterými přijdou do kontaktu aniž by samy projevovaly příznaky nemoci.

Léčba herpetického viru, rinotracheitidy a kalcivirózy koček

je založena na kombinaci antibiotik a antivirotik, podpůrné terapii (rehydrataci, realimentaci, podávání doplňkového krmiva F-lysine v dávce 250-500 mg/den a Interferonu, který pomáhá zlepšit a posílit imunitní systém). Při adhezích je indikována terapie chirurgická. V postižených chovech je nutné zavést zoohygienická opatření. Kočky, které neprojevují příznaky onemocnění očkujeme od osmého týdne věku. Vakcína proti herpesviru se jmenuje Leucorifelin viz. Zovirac oční mast je účinná proti herpes viru v očích a Zovirac účinné antivirotikum. Kočkám nakaženým infekcemi horních cest dýchacích by měla být věnována zvláštní pozornost také co se týče výživy. Z důvodů nosní indispozice kočka nemusí jídlo cítit a bude ho odmítat. Někdy stačí jídlo trochu ohřát, což rozptýlí jeho vůni kolem a kočku to navnadí. Vážným problémem může být také dehydratace, proto se doporučuje jídlo s větším obsahem vody a rovněž obyčejná voda podávaná kočce pítkem nebo lahvičkou od nosních kapek, pokud jí nechce přijímat z misky.

Chlamydie

Chlamydie byla izolována a identifikována ve Spojených státech amerických v roce 1942 a v Anglii v 70. létech 20. století. Prvotně byla nazvána jakýmsi původcem kočičího zánětu plic, a to z plíce jedné kočičky trpící zánětem plic a stav byl označen za kočičí zánět plic. Nejčastější je u malých koťat, projevuje se některými příznaky chřipky jako jsou kýchání, nosní rýma a vodnaté oči, ale daleko častěji vyústí v zánět spojivek, který může postihnout třeba jen jedno oko. Může být pozorován výtok z očí, červená a oteklá spojivka a léze se mohou rozvinout přímo do oka. Zánět spojivek může i nemusí být chronický, může zahrnovat také herpetický virus, který se někdy projevuje stejně. Veterináři mohou udělat kočce testy jako je polymerázová řetězová reakce (PCR) pro identifikaci herpes viru a test bakteriálních kultur pro identifikaci chlamydie. Chlamydie je bakteriálního původu a dá se léčit např. Tetracyklinem či jinými antibiotiky stejně jako mastičkami určenými přímo do očí nebo látkami podávanými orálně. Očkování proti chlamydii samozřejmě existují, ovšem veterináři je doporučují jen pro kočky, kterým hrozí velké riziko z důvodů poměrně význačných vedlejších účinků.
Mimochodem, existuje omyl, že zánět spojivek způsobený chlamydií se může rozšířit i na člověka. Jenže tato chlamydie není v žádném případě ta samá chlamydie, která způsobuje dobře známé sexuálně přenosné choroby u lidí. V každém případě, je třeba dodržovat zvýšenou hygienu, když léčíte a ošetřujete vaší nemocnou kočku a dávat pozor, aby vaše prsty nepřišly bezprostředně po ošetření do styku s vašima očima.

PREVENCE

Vakcina "PureVax PCPCh FeLV" fa MERIAL", pěti kombinace proti kočičí virové rhinotracheitidě, infekční panleukopénii, kalicivirové infekci, infekci Chlamydophila felis a proti FeLV koček.

INTERFERON

Virbagen omega pro psy a kočky

Rekombinantní interferon omega (rFeIFN-omega) při léčbě infekčních onemocnění koček

Evropská veřejná zpráva (EPAR) o hodnocení Virbagen omega

Kontakt na Virbagen Omega v Anglii: e-mail: cblair@virbac.co.uk

Kontakt na zástupce fy. Virbagen, který v případě zájmu zodpoví dotazy k Virbagenu a poradí na kterého z veterinárních lékařů se v dané lokalitě můžete obrátit - MVDr. Martin Bonczek, tel.: 603 887 717, e-mail: m.bonczek@seznam.cz




Zpět