Zákony
Právní pomoc kočkám a zvířatům v nouzi

Odborný kurz odchytu - Vyhláška č. 296/2003 Sb.
 29. srpna 2004, Redakce
Oprávnění k odchytu

Vyhláška č. 296/2003 Sb., o zdraví zvířat a jeho ochraně…a o oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností ve znění pozdějších předpisů


Odborné kurzy pro odchyt
toulavých zvířat a zacházení s nimi

(K § 42 odst. 5 zákona)

§ 28


  (1) Odborné kurzy pro odchyt toulavých zvířat a zacházení s nimi (dále jen "odborný kurz") organizuje Státní veterinární správa ve spolupráci s Veterinární a farmaceutickou univerzitou v Brně a Ústřední komisí pro ochranu zvířat.

  (2) Odborný kurz se organizuje v rozsahu 30 hodin teoretické výuky a 5 hodin praktického cvičení. Účastník odborného kurzu získá základní znalosti anatomie a fyziologie psů a koček, etologie zvířat, onemocnění psů a koček, zejména se zřetelem na onemocnění přenosná ze zvířat na člověka, znalosti techniky odchytu psů a koček, používaných metod a pomůcek, zdravotních rizik a bezpečnosti práce při odchytu psů a koček, regulace populace psů a koček, zásad zřizování, provozu a kontrol útulků pro odchycená a opuštěná zvířata, jakož i právních předpisů, které se vztahují k odchytu toulavých zvířat a zacházení s nimi.

§ 29

 (1) Na závěr odborného kurzu se jeho účastníci podrobí teoretické a praktické zkoušce před zkušební komisí krajské veterinární správy, která je tříčlenná. Předsedu a další členy zkušební komise jmenuje ředitel krajské veterinární správy v dohodě s předsedou Ústřední komise pro ochranu zvířat z odborníků orgánů veterinární správy, Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně a Ústřední komise pro ochranu zvířat. Jedním z členů zkušební komise je vždy zástupce Ústřední komise pro ochranu zvířat.

 (2) Zkouška podle odstavce 1 zahrnuje zkušební test, ústní pohovor a praktickou část.

 (3) Výsledek zkoušky, o němž rozhoduje zkušební komise hlasováním, se hodnotí stupni: zkouška složena, zkouška nesložena.

 (4) O výsledku zkoušky vyhotoví předseda zkušební komise protokol.

 (5) Účastník odborného kurzu, který zkoušku nesložil, může požádat o její opakování, a to nejdříve po 3 měsících.


§ 32

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.

 Ministr:
Mgr. Gandalovič v. r.