Zákony
Právní pomoc kočkám a zvířatům v nouzi

Stížnost na Ústavní soud
 22. listopadu 2008, Redakce


Informace pro osoby, které se hodlají obrátit na Ústavní soud ČR, jak vyplývají ze zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen"zákon")
  1. Podle ustanovení § 72 odst. 1 písm. a) zákona, je fyzická nebo právnická osoba oprávněna podat ústavní stížnost, jestliže tvrdí, že pravomocným rozhodnutím v řízení, jehož byla účastníkem nebo jiným zásahem orgánu veřejné moci bylo porušeno její ústavně zaručené základní právo nebo svoboda. Žádnými jinými právy se Ústavní soud zabývat nemůže. (V této souvislosti je třeba mít na zřeteli, že Ústavní soud není soudem nadřízeným obecným soudům, není soudem poslední instance a nepřezkoumává zákonnost či správnost soudních rozsudků, ale jeho úkolem je ochraňovat ústavně zaručená základní práva a svobody.)
  2. Ústavní stížnost musí být, dle § 72 odst. 3 zákona, podána ve lhůtě 60 dnů od doručení rozhodnutí o posledním procesním prostředku, který zákon k ochraně práva poskytuje. Takovým prostředkem se rozumí řádný opravný prostředek, mimořádný opravný prostředek, vyjma návrhu na obnovu řízení a jiný opravný prostředek k ochraně práva, s jehož uplatněním je spojeno zahájení soudního, správního nebo jiného právního řízení. Pokud takový prostředek zákon neposkytuje, lze podat ústavní stížnost ve lhůtě 60 dnů ode dne, kdy se stěžovatel o zásahu orgánu veřejné moci do jeho ústavně zaručených základních práv nebo svobod dozvěděl, nejpozději však do 1 roku ode dne, kdy k takovému zásahu došlo. Tato lhůta je propadná a nelze ji tedy ani prodloužit ani prominout. Zjistí-li Ústavní soud nedodržení lhůty, stížnost bez jednání odmítne.
  3. Fyzické a právnické osoby musí být, dle § 30 odst. 1 zákona, zastoupeny advokátem. Toto povinné zastoupení platí od samého počátku řízení, je tedy nezbytné, aby již stížnost byla podána kvalifikovaným právním zástupcem. V plné moci musí být výslovně uvedeno, že je udělena pro zastupování před Ústavním soudem. Ústavní soud právní zastoupení nezajišťuje. V případě problémů s jeho obstaráním je možné obrátit se na brněnské pracoviště České advokátní komory, s poštovní adresou ČAK, pobočka Brno, Náměstí Svobody 15, 602 00 Brno..
  4. Účelem povinného zastoupení je, aby stížnost splňovala všechny náležitosti, které zákon stanoví, tj., aby z podání bylo patrno, jaké věci se týká, co sleduje a čeho se navrhovatel domáhá, jakož i označení důkazů tvrzení obsažených ve stížnosti (§ 34 odst. 1 zákona). Především pak musí být z návrhu patrno, k porušení jakých ústavně zaručených práv a svobod v konkrétním případě podle názoru stěžovatele, došlo.
  5. Stížnost musí být dále předložena v takovém počtu stejnopisů, aby jeden zůstal u soudu a aby každému účastníkovi nebo vedlejšímu účastníkovi, kteří jsou ve stížnosti označeni, mohl být doručen jeden stejnopis (§ 34 odst. 2 zákona). Současně musí být přiložena kopie rozhodnutí o posledním procesním prostředku, který byl k ochraně práva použit (např. kopie rozsudku soudu poslední instance - § 72 odst. 6 zákona).
  6. Není přípustný návrh, který se týká věci, o které Ústavní soud již rozhodl, nebo jestliže v téže věci již jedná (§ 35 zákona).
  7. V řízení před Ústavním soudem se užívá českého jazyka. Fyzické osoby mohou při ústním jednání užívat jazyka mateřského (§ 33 odst. 1 zákona). Pro svědka či znalce vypovídajícího před Ústavním soudem přibere soud tlumočníka. Tlumočník bude rovněž přibrán pro osoby hluché, němé či hluchoněmé (§ 33 odst. 3 zákona).
    Brno 2008


Podrobněji, respektive v širších souvislostech je tato problematika prezentována rovněž na webových stránkách Ústavního soudu s adresou www.usoud.cz




Zpět