Zákony
Právní pomoc kočkám a zvířatům v nouzi

DOPRAVNÍ NEHODA ZAVINĚNÁ ZVÍŘETEM
 22. listopadu 2008, Redakce


Prosíme, volejte Policii České republiky, veterináře a příslušné inspektoráty Státní nebo Krajské veterinární správy.

Ze zákona:

Důležité je rozlišit dopravní nehodu způsobenou domácím nebo volně žijícím zvířetem.

Za nehodu způsobenou domácím zvířetem jako je kočka, pes, ale i slepice, husy, ovce, krávy atd. odpovídá jejich majitel. Ten je také povinen uhradit škodu, kterou zvíře zaviní. Proto je třeba vždy sehnat majitele zvířete nejen z důvodu úhrady škody, ale i zabezpečení odvozu uhynulého zvířete či jeho ošetření veterinářem na náklady majitele. Policista řeší dopravní nehodu podle obecně platných zásad. Pokud se zjistí zanedbání povinností, odpovídá držitel zvířete za způsobenou škodu tak, jako by jí způsobil sám. A proto pozor na vběhnutí psa do vozovky, pasoucí se slepice u cest a silnic.

Při nehodě zaviněné volně žijícím zvířetem, na které se nevztahuje zákaz volného pobíhání, je potřeba to nahlásit na Policii České republiky, která sepíše záznam o nehodě, ale jen za podmínek, že zvíře bylo nalezeno. Sraženou zvěř nevezte ve svém vozidle odevzdat, neuspějete. Můžete se dopustit trestného činu pytláctví. Proto raději střet se zvěří oznamte policii.

Podle statistik policie, nejvíce nepozorná je divoká zvěř na jaře a v době říje. Častým terčem střetů s řidiči se stávají také prasata, a to jak domácí, tak i divoká, hovězí dobytek, ovce, kozy, koně a v neposlední řadě při průjezdu obcemi také kočky a psi. Jezděte proto pozorně a v souladu s pravidly, aby nedocházelo k zbytečnému ublížení na zdraví lidském i zvířecím.





Zpět