Zajímavosti z domova i ze světa


„Dewey – kočka z knihovny v městečku“
 10. ledna 2009, Redakce


kliknutím se zvětí Michael Crumb, Associated Press

DES MOINES — Vicki Myron chtěla počkat rok nebo dva než si pořídí novou kočku.

Kvůli svému bestseleru Dewey, kočka z knihovny v městečku, která se dotkla světa byla většinu času na cestách a neměla čas na to, aby měla domácí zvířátko.

Ale oranžovobílé kotě nalezené na zasněžené silnici změnilo její názor.

"Okamžitě jsem se zamilovala," prohlašuje Myron.

Koťátko našla 16. prosince Sue Selzerová, která pracuje pro školní okrsek ve Spenceru v severozápadní Iowě, kde Myron žije.

"Někam jsem kvůli něčemu jela a na silnici jsem uviděla náklaďák, který se něčemu uhýbal,“ řekla Selzerofvá. "Myslela jsem si, že je to nějaké smetí, ale když jsem přišla blíž, viděla jsem, že je to malý mourek."

Selzerová zajela na parkoviště a pak se pěšky vrátila pro kotě.

"Dost hustě sněžilo a kotě bylo pokryté sněhem. Visely z něho kusy ledu. V kožíšku mělo zapletené větvičky a listí," vypráví Selzerová. "Vzala jsem ho k sobě do kanceláře, osušila ho, a pak jsem ho očistila troškou teplé vody."

O dva dni později vzala kočku do Spencerovy veřejné knihovny, kde měla Myron schůzku s japonským televizním štábem, který točil show o Myron a Deweym.

Myronina knížka (napsaná spolu s Bretem Witterem) je kronikou života Deweyho a farmářského městečka v Iowě s asi 11.000 obyvateli, kde Dewey žil jako domácí kocour v knihovně od té doby, co ho Myron jednoho mrazivého lednového rána v roce 1988 vytrhla z klatby ve skladu knih.

Dewey Readmore Books (Dewey Čtivíc Knížek), pojmenovaný podle Deweyho desítkového systému, používaného v knihovnách při katalogizaci knih, se brzy stal ve Spenceru slavným a přitahoval celosvětovou pozornost. Zemřel 29. listopadu 2006. Před knihovnou stojí na místě, kde je pod trávníkem uložen jeho popel, žulový pomníček.

Myron pojmenovala nové kotě Page, což znamená kromě jiného i Stránka.

"To jméno navrhl jeden fanoušek, protože obracím novou stránku svého života,“ vysvětluje Myron.

Knihovna, kde Myron před svým loňským odchodem do důchodu působila asi 20 let jako ředitelka, se rozhodla, že Page adoptuje jako svého nového chovance. Kay Larsonová, současná ředitelka knihovny, uvedla, že představenstvo projedná možnost pořízení nové kočky na svém zasedání 8. ledna.

Podle Myron se kotěti od té doby, co ho přinesla, velmi daří.

"Je to moc milá kočička, přítulná a hodná," říká Myron. "Je to určitě holčička, ale při jídle mlaská, nejspíš protože to je kočka z ulice, která se musela o sebe starat sama."

Kvůli propagaci své knihy, která se dostala na seznamu The New York Times mezi literaturou faktu na 1. místo a nyní se udržuje na 2. místě, je sice Myron pořád na cestách, přesto ale neváhala, a kotě si vzala.

"Já věděla, že až se ve správný čas objeví ta pravá, že si ji vezmu, ale doufala jsem, že to bude až za pár let, protože se teď doma moc nevyskytuju, " říká Myron. "Ale teď tu je ona. Tak nějak jsme se našli."

Zdroj: USATODAY.com



Zpět