Zajímavosti z domova i ze světa


Domácí mazlíčci se prý v ČR
 28. ledna 2006, Redakce

stávají obětí kožešnického průmyslu, zní Téma sobotních lidovek.


Americká organizace Human Society zpracovala dokument, který tuto skutečnost potvrzuje. V českých kožešnických obchodech jsou nabízeny kožichy z kočičí a psí kůže i ledvinové pásy, vedoucí zpracovatelské továrny přiznává, že používají i kůže koček z Česka. Mluvčí Státní vet. správy ČR, Josef Duben, však toto tvrzení odmítá s tím, že u nás platí zákon na ochranu zvířat proti týrání od roku 1992, bylo uskutečněno přes sto tisíc kontrol a za celou tu dobu evidovali jen 8 případů nedovoleného a následně potrestaného usmrcení koček.
Bohužel naše zkušenosti se podstatně liší, většina trestních oznámení na nedovolené usmrcení koček byla tzv. odložena, tudíž pachatelé nebyli potrestáni (viz. např. cauza „Střílení koček v Černošicích“ )
Plně se ztotožňujeme s názorem Tomáše Poppa z organizace Svoboda zvířat, a sice, že když se v Česku psí a kočičí kůže vykupují, musejí se tady ta zvířata také zabíjet. Human Society prezentovala svá zjištění Evropskému parlamentu a médiím. EU nyní jedná o přijetí zákona, který zakáže obchodování s kůžemi psů a koček, ale musí se k tomu vyjádřit všechny členské státy.



Zpět