Zajímavosti z domova i ze světa


Český barokní tarot
 26. prosince 2005, Redakce
Český barokní tarot
– kočky, divukrásná a tajuplná stvoření, symbol ztělesňující svět magie a záhad, inspirovaly také tarotové karty českého baroka - posuďte sami jak úžasně se na nich vyjímají,



Kočičí taroty
Tarot of the Cat People (Taroty kočičích lidí)
Karen Kuykendall,
(U.S. Game Systems, 1992)

Již zesnulá Karen Kuykendall, mimořádně nadaná umělkyně a spisovatelka z Arizony, vytvořila celkem 78 karet, k nimž napsala i návod, jež tvoří dohromady jedinečnou a výjimečnou tarotovou sadu. Karen, velice známá pro svoje fantasy umění nejčastěji zobrazující kočky a publikované v mnoha médiích, zde obohatila tradiční vykládání tarotů svými vlastními ilustracemi a charakteristikami ze svého osobního života i smyšleného světa, nazvaného jako Outer Regions (Vnější svět).

Outer Regions je pojat jako svět, který existuje vedle nás ve vesmíru, je magické místo rozdělené do šesti království, která jsou reprezentována různými drahými kameny jako symboly pro jednotlivé územní jednotky, jež předurčila sama příroda. Lidské obyvatelstvo přebývá v kultivovaných oblastech a dodržuje harmonii se silami přírody. Kočky jsou oblíbenými zvířaty ve všech těchto říších – jsou uctívány, milovány a dokonce rozdávají příkazy. Lidé v každém království mají svůj charakteristický vzhled, kulturu, styl oblékání a znalost duchovna i magie, a všichni zásadně uznávají posvátný Cosmic Order (Vesmírný pořádek).

Karen popisuje ve svých představách zajímavé lidi, silné muže a ženy, kteří odrážejí svými rysy původní obyvatelstvo Ameriky, Asie a Afriky a vše doprovází kočkami různých druhů. Jsou vykresleny jejím neomylným a bohatým stylem psaní s exotickými detaily, úžasnými barvami a oslnivými světelnými efekty na dokonale stylizovaném doplňujícím pozadí. Balíček tarotů obsahuje úchvatné portréty lidí s propracovanými kostýmy, složitými šperky a ozdobnými pokrývkami hlavy. Hlavní Arcana karty jsou reprezentovány Diamantovým královstvím. Říše Mečů, Prutů, Pohárů a Pentagramů jsou ztělesněny Rubínovým, Smaragdovým, Topasovým a Safírovým královstvím.

Kniha o 192 stranách popisuje Outer Regions v první části ve velkém detailu, na který lze pohlížet jako na etnografické vysvětlení, které je tak fascinující, že dává tušit, že Karen byla opravdu velice kreativní a talentovaná žena. Všechny kulturní a pamětní události těchto smyšlených lidí, plné duchovní symboliky, jsou přímo propojeny s taroty jako způsob, jak čtenářům vyložit obrázek, jeho věštecký význam a obrácený význam. Je zde propojen proces vysvětlování tarotů se vzrušujícími pocity z cestování a objevování fantastického světa jako kdyby se zápletka této novely odkrývala při čtení karet. Nicméně spojitost s osobním životem autorky je více než zřejmá. Při prostudování přiloženého návodu jak se orientovat ve výkladu minulosti, přítomnosti a budoucnosti z pradávných karet, prožijete vy, co bažíte po znalostech a poučení velice ojedinělý zážitek, protože tyto karty jsou zdobeny přitažlivými a nádhernými osobnostmi lidí i koček reprezentujícími charaktery z bohaté škály stylů jejich životů.

Tarot of the Cat People lze doporučit každému, kdo hledá spojení vytříbeného umění, koček, speciální tarotové hry a fantazijní stylistiky. Znamení kočky Pro ty, kteří chtějí vědět více o Outer Regions Karen Kuykendalové, můžeme zmínit její spolupráci se spisovatelem Andre Nortonem na knize Mark of the Cat (Znamení kočky, slzy krysy), novele plné fantazie a mystiky odehrávající se v tomto světě. (Z důvodů staršího vydání knihy byla znovu publikována Meishou Merlinovou v jednom vydání spolu s dodatkem – Year of the Rat (Rok krysy).

Opravdoví milovníci koček, sběratelé a fanoušci umění Karen Kuykendallové si mohou zakoupit také dvě Kareniny knihy Cat People (Kočičí lidé) a Other Inhabitants of the Outer Regions: the Fantasy Art of Karen Kuykendall (Další obyvatelé Outer Regions: fantastické umění Karen Kuykendall) z roku 1979 a Cats (Kočky) (1980) obsahující fotografie a vzpomínky na její kočičí přátele.
Tyto krásné knihy jsou dostatečnou odměnou pro ty, kteří ocení umění této spisovatelky. Karen Kuykendall již není mezi námi, ale její dílo s námi zůstává navěky.
Více o Tarotech kočičích lidí najdete na: www.facade.com/tarot/

UKÁZKA NĚKTERÝCH TAROTOVÝCH KARET




Zpět