Příběhy a fotografie kočiček z depozit


Kastrační kampaň Yucatán 2017
 15. března 2017, MVDr. Tereza Hudcová


(MVDr. Tereza Hudcová, Veterinární klinika Lazy Zlín)
Letos v únoru jsem měla to štěstí se zúčastnit v pořadí desáté kastrační kampaně v Mexiku na poloostrově Yucatán. Ze Zlína se cestovalo dlouho, ale stálo to za to. Mexico je krásná země plná usměvavých lidí, ale bohužel i toulavých koček a psů. Lidé jsou chudí, ale krmí všechna toulavá zvířata. Některá jsou v dobré kondici, jiná by potřebovala více péče. Klíčové pro zdraví toulavých, přemnožených zvířat je jejich kastrace. Kampaň pod vedením lékařů z Ameriky a Mexika nemá síto pro majitele psů a koček- můžou přijít chudí lidé, dobrovolníci, co týden odchytávají toulavá zvířata i zámožní majitelé "značkových" mazlíčků. Kampaň a všichni účastníci cestují postupně po třech městech, kde zdarma kastrují kočky a psy. Od rána potom probíhá předem vyhlášená registrace zvířat, jejich vážení, anestezie, intubace, příprava operačního pole a samotný zákrok, následuje důkladná rekonvalescence a odchod domů. Doktoři jsou zkušení, ale i nováčci, na které dohlíží zkušenější kolega, který je učí svým metodám prověřeným léty praxe. Celou akci provází atmosféra sdílení informací pro lepší zdraví a pohodu zvířat, všichni si pomáhají, všem jde jen o zvířata, nikdo nedostane zaplaceno a každý je spokojený pod přívalem cenných informací a dobrým pocitem z pomoci zvířatům. Kolem chodí dobrovolníci z města a nabízejí studenou vodu, něco k jídlu a pomáhají, s čím se dá.
Kastrují se zvířata asi od osmi týdnů věku. I když je venku asi třicet stupňů a místnost plná lidí je bez klimatizace, všechny zvířata se probouzejí v dekách (koťata i pod lampami) a je na ně dohlíženo, dokud se úplně neprobudí. Za šest dní jsme vykastrovali téměř tři tisíce koček a psů a zaplaťpánbůh žádný pacient nezemřel. Kastrace koček a psů je nezbytná pro udržení jejich přemnožené populace a zdraví zvířat (potažmo i lidí) a to není jen záležitostí Mexika. Vždyť i u nás v České republice máme plné útulky a lidé mají spíše znalosti o množení chovných fen a koček než o kastracích. Osvěta o nutnosti sterilizace zvířat, která je v Mexiku a Americe samozřejmostí je u nás velice zanedbaná.
Je potřeba si uvědomit, že každý život má svoji hodnotu a nekastrovaný pár koček je schopen vyrobit 42000 potomků v rámci sedmi let- a to je normální doba reprodukčního období u kočky! Dr. Jeff, který zaštiťoval tuto akci, vysvětluje v několika dílech svého pořadu na Amimal Planet nutnost kastrace kočky a psa a tomuto programu zasvětil svůj život, pomáhá a vzdělává nejen veterináře po celém světě už řadu let.
Fakta a benefity které přináší kastrace kočky:
- Vaše kočka bude vždy žít déle a zdravěji kastrovaná
- Nebude doma mrouskat/ značkovat zapáchající močí
- Chování kočky se po kastraci zlepší- bude více mazlivá a bude se držet u domu
- Kočka kastrací nepřibere- dostatek pohybu a vhodná dieta jsou klíčové pro kondici kočky
- Kastrace je vždy levnější než se řádně postarat o potomstvo nekastrované kočky
- Kastrací prospějete nejen vaší kočce, ale i vašemu okolí, kde nebudou přemnožené kočky
přenášet nemoci na jiné kočky
- Kočka nepotřebuje zázrak zrození pro svoji úplnost a životní naplnění

Závěrem- jsem nesmírně šťastná, že jsem se mohla zúčastnit akce, jako byla tato v Mexiku. Celý náboj dobrovolnické akce bez výdělku jako důvodu k ošetřování zvířat byl až nevídaný a často z mého pohledu postrádán tady u nás. Být doktorem není práce, ale poslání. Přála bych každému milovníkovi zvířat, aby zažil veterináře z celého světa snažící se o lepší budoucnost koček a psů s úsměvem na rtu a nehledě na peníze. Doufám, že tento pocit si uchovám už napořád a budu schopna předat ho dál... a taky, že sem v Mexiku nebyla naposledy.

MVDr. Tereza Hudcová
Velký dík paní MVDr. Veronice Hudcové za to, že se s námi podělila o tak úchvatný zážitek z kastrací v Mexiku! OS Dobré ruce Zlín

celý team čekání na anestezii dr. Terry- jeden z nejlepších chirurgů v oboru
operační stůl může být i...žehlící prkno kočky pod dohledem na rekonvalescenci prostor ve které to všechno probíhá
z leva Maria, dr. Terry, dr. Tereza, dr. Jeff a dr. Don příprava na operaci zákrok pod dohledem zkušenějšího chirurga




Zpět