Příběhy a fotografie kočiček z depozit


Sevaron nebo Čína - kdo je spolehlivější?
 26. ledna 2017, Ing. Eva Janišková


Sevaron nebo Čína - kdo je spolehlivější? Aneb co všechno jsme schopni (po)dělat našim miláčkům?

(Ing. Eva Janišková předsedkyně os Dobré ruce Zlín)

Laboratoř - poradenství - nonstop Jak asi všichni víte, my spolkaři se neustále potýkáme s financemi. Stále něco poptáváme a vymýšlíme, jak získat od Vás peníze pro naše chráněnce, kterým se snažíme pomoci, kde získat sponzory, dary a na čem ušetřit … Říkám tomu, že jsme se vydali oficiálně na cestu žebroty, jen ten klobouk a plechový hrneček ještě nemáme.


Největší pravidelné výdaje nám tvoří veterina, žrádlo a stelivo, pak následují menší, ale také pravidelné výdaje. Vím, že můžete namítnout, že vše děláme dobrovolně, nikdo nás k tomu nenutí, ale opak je pravdou, nutí nás k tomu naše svědomí a touha pomáhat. Ale o tom se nebudu rozepisovat, to je jiná kapitola.


Jistě si potom dovedete představit moji šťastnou jiskru v oku, když mi došel e-mail s tím, že se vyskytla možnost úspor za testování našich svěřenců. Moje jiskra v oku začala pohasínat úměrně tomu, jak jsem se prokousávala textem a zcela uhasla, když jsem zjistila, kdo se pod tímto doporučením skrývá. Jde o to, že mi byl doporučen odkaz na nákup testů z Číny a to osobou, která je pro mne zcela nekompetentní k jakýmkoli radám ohledně koček, jelikož jí chybí osobní zkušenosti (žádné kočky nikdy doma neměla), chybí je veterinární vzdělání a to co si někde vyčte, domyslí a doporučí, není pro mne dostačující a ani bernou mincí. Co ji nechybí, to je arogance, domýšlivost a sebejistota, prostě kočičí samozvaný guru, neboli brouk Pytlík, Všeználek, Všeuměl, pro ty co chtějí pan Lorenc aj, kterých se poslední dobou vyrojilo v oblasti spolků jako hub po dešti.


Poučný e-mail byl o tom, jak je důležité testování koček na kočičí nemoci a jak tyto testy získat co nejvýhodněji a to z Číny, kde si je zakoupíte levně, poštovné je nulové, jelikož Čína podporuje zahraniční obchod... Pominu to, že s většinou testů v naší republice mohou disponovat pouze veterináři, a důvod to asi bude nějaký mít. No nic, řekla jsem si nakonec, podívám se tomu na zoubek a zmíněné testy jsem objednala. Šlo o testy na giardie a virus kočičí leukemie.

Bedlivým okem jsem tedy vybrala tři naše svěřence, kteří se mi tak nějak nepozdávali a ,,odborně“ jsme je otestovala. Testování na giardie na těchto testech dopadlo negativně, říkám si tedy fajn, ale co na to naše paní veterinářka, která je pečlivá a zodpovědná? Nechala poslat ještě pro kontrolu tyto vzorky do laboratoře Sevaron. A ejhle, je to tu – všechny testy byly pozitivní. Takže jsme ihned zahájili léčbu.


Pokud bychom se spoléhali na testy zakoupené v Číně, měli jsme za 2 týdny giardie v celém útulku a možná i nějaké to úmrtí. Neléčené giardie mohou mít zejména pro malá koťata a oslabené kočky fatální důsledky, ostatně velmi nebezpečné jsou i pro zdatné jedince. A rozhodně velmi nepříjemné pro obsluhu útulku. Když si vezmu takového 7 kilového Lojzu s průjmem - tak si to ani neumím představit, nebo spíše právě umím.

Pokud tedy některé útulky na radu této kočičí odbornice skutečně kupují takový,, výhodný materiál," hazardují především se zdravím a životem svých koček, ale kdo ví, jestli jenom s ním, protože dle diskuzí v odborných zahraničních veterinárních kruzích není zcela dořešeno, zda giardie nepředstavují potencionální riziko přenosu pro majitele pacienta. Přikládáme zde se souhlasem pana MVDr. Zbyňka Lonskéh článek pojednávající o této problematice, který přeložil ze zahraničních zdrojů.

Rovněž jsme se doptali na odborný názor několika veterinářů, kteří nám sdělili, že jde pouze o vyhazování peněz a hazard se zdravím zvířat. A já se tedy ptám, kde je ta slibovaná počáteční úspora a prevence zdraví našich miláčků? No přeci v pr…i, pardon v odborné radě našeho zmíněného guru.


Giardiasis u psa a kočky

Napsal MVDr. Zbyněk Lonský .

Giardiasis je způsobena bičíkatým prvokem, který byl označován několika jmény jako Giardia intestinalis, Giardia lamblia a Giardia duodenalis.
Rozsah parazitózy v populaci se pohybuje u psů od 1 do 33%, u koček od 1 do 11%. Zdá se, že více bývají postiženi mladí jedinci, kteří trpí i jinými parazitárními onemocněními. Druh giardia obvykle napadá dvanáctník, ale může osídlit kteroukoli jinou část trávicího traktu. Osídlení může být pouze určitého úseku či celého trávicího traktu.


Cyklus parazita je přímý a nepotřebuje žádného mezihostitele. Dispozici k onemocnění ovlivňuje řada faktorů včetně použití léčiv, snížení imunity a různé dietetické chyby. Infekce vede k určitému stupni poruchy vstřebávání živin z důvodu ztráty enzymů kartáčového lemu střeva, poruchy funkce žlučových kyselin a lipázy a narušení transportních enzymů. Některé z těchto změn jsou způsobeny přímo parazitem, jiné imunitní odpovědí zvířete.
Klasickým klinickým příznakem je krátkodobý akutní průjem, který však může přejít v chronické průjmové onemocnění. Tyto příznaky závisí na tom, která část střeva je parazitem osídlena a tak se projevují od typického průjmu z tenkého až po tlusté střevo.
Existuje pět diferenciálně diagnostických testů, používaných k určení giardiázy. Počet vyšetření je závislý na obtížnosti určení lokalizace onemocnění a na nepravidelném intervalu, ve kterém jsou vylučovány cysty ve výkalech. Každá z používaných metod má své výhody i nevýhody.
Léčba závisí na závažnosti klinických příznaků a sestává z následujících opatření, která mohou být prováděna buď samostatně, nebo současně dle potřeby. Jsou to infuzní terapie, léková terapie a dietetická opatření. Doporučovaná léčiva při léčbě giardiázy zahrnují metronidazol, qiunacrin, furazolidon, fenbendazol a albendazol. Odolnost parazita vyžaduje pečlivý výběr medikace. V některých případech může dojít i k selhání léčby.
Giardiáza se objevuje nejčastěji ve větších koncentracích - chovech psů. Za důležitou součást léčby lze považovat prevenci opakované infekce přísnou a vhodnou desinfekcí a kontrolními programy. Existují též diskuze, zda je giardiáza onemocnění přenosné na člověka a bylo by moudré o potenciálním riziku přenosu informovat majitele pacienta.

Zdroj: J.W.Simpson SDA BVMaS Mphil MRCVS




Zpět