Příběhy a fotografie kočiček z depozit


Kočky na parlamentním vršku města Ottawy
 23.června 2007, Autor Ing. Dan Richter


Pan Ing. Dan Richter navštívil Ottavu v Kanadě a poslal nám zprávu včetně fotografií ze sanktuária opuštěných kočiček, které se nachází na parlamentním vršku.
„Při svých cestách do USA a Kanady si všímám také zvířat. Je zajímavé, že ve velkých městech nejsou na ulicích vidět žádní psi. Zřejmě žijí se svými majiteli na okrajích měst. A tak města nejsou znečisťována psími exkrementy.
Při pobytu v Ottawě v Kanadě mě zaujal fakt, že blízko radnice se nachází sanktuárium pro opuštěné kočky. Tím dávají kanadské úřady najevo, že jim není osud nechtěných opuštěných koček cizí. Sanktuárium navštěvuje velké množství turistů, kteří tam nechávají finanční prostředky nebo krmivo pro tyto nedomestikovatelné kočičky.
Napadlo mě, co kdyby bylo i u nás vybudováno sanktuárium opuštěných koček třeba v zahradách Pražského hradu nebo poblíž MHMP?“

Fotogalerie autora


Stručná historie koček na parlamentním vršku – The Cats of Parliament Hill Blog

Traduje se, že plukovník By přivezl s sebou stovky koček, když stavěl průplav Rideau v roce 1826, aby se postaraly o populaci hlodavců, ale to se bohužel nemůže potvrdit. Může být potvrzeno to, že kočky byly zaměstnány v budově parlamentu (a také v mnoha dalších budovách) jakožto ochrana proti škůdcům až do roku 1955, kdy byly nahrazeny chemikáliemi. Hlídači pozemku krmili kočky v různých lokalitách až do roku 1970, kdy Irene Desormeaux začala krmit kočky na lokalitě, kde nyní kolonie sídlí. Rene Chartrand ji začal pomáhat v polovině osmdesátých letech minulého století a začal stavět dřevěné konstrukce (některé z nich jsou stále k vidění), aby poskytly teplý přístřešek kočkám v tuhých kanadských zimách. V roce 1987, kdy Irena pokračovala v péči o domácí zvířata, ke kterým se nikdo nehlásí, ve větší kolonii mimo tento objekt, René převzal lokalitu a krmí kočky dodnes. V roce 1997 Rene s přítelem postavili stávající struktury. V té době začal pomáhat Brian Caines a já (?) jsem začala pomáhat během roku 2003.
Tenkrát jsme se s Brianem rozhodli sestavit podpůrný tým, abychom zajistili, že Rene bude OK (bude mu už 80 let), a že o kočky bude vždycky dobře postaráno. V současnosti máme tým osmi pečovatelů, kteří dobrovolně věnují svůj čas této úžasné věci.

Podívejte se na kočičí blog kde je řada úžasných fotografií a zápisků návštěvníků koček na parlamentním vršku. Stránka se načítá delší dobu.

Blog parlamentních koček

Klaus J. Gerken
Ottawa, Ontario, Canada
Preambule
Poslední update: pondělí 7. května 2007
Důležité upozornění:
Prosím, za žádných okolností nenechávejte kočky ani koťata u budov parlamentu, nebo před Útulkem. Kočky nepřijímají nováčky dobře a ve většině případů je odeženou pryč. Není ani jisté, že nová kočka při hledání potravy a přístřeší náš útulek najde. Většina opuštěných koček je zmatená a bezcílně bloudí, až ji potká hladovění a smrt, a to hlavně v zimě. Pokud se již nemůžete dál starat o svou kočku, zaneste ji, prosím, do sídla the Humane Society, kde o ní bude dobře postaráno a bude nabídnuta k adopci. Toto děláme pro každou opuštěnou kočku, kterou nalezneme. A velmi nás trápí, když se nám nějakou nedaří odchytit, což se bohužel často stává. A pokud dáváte koťata jako vánoční dárek, postarejte se o to, aby osoba nebo domácnost byla schopna je zaopatřit. Jestli ne, pak byste měli přehodnotit, na čem Vám záleží. Žádné kotě si nezaslouží být opuštěno jako nechtěná hračka. Vlastnictví domácího zvířete je velká zodpovědnost. Pokud to tak necítíte, zvíře byste vlastnit neměli. Je to jednoduché. Opuštění zvířete je trestný čin trestaný až 2 lety vězení. Zamyslete se nad tím, než projevíte svou lhostejnost. Zacházejte se svými mazlíčky dobře, a oni se Vám odmění oddanou láskou po zbytek svého života. Měli bychom je mít rádi tolik, jako mají rádi oni nás.

Klaus J. Gerken




Zpět