O kočkách > Praktické rady


Péče o koťata.
 5. října 2005, Redakce


Malinká koťata je třeba krmit každé 2-3 hodiny, a to i v noci – nikdy kravským mlékem, nýbrž např. Sunarem pro děti nad 10 měsíců (po Sunaru do 10. měsíců mívají průjem), nebo kondenzovaným mlékem Tatra v poměru 2 díly převařené vody na 1 díl mléka, mléko musí být vlažné, aby kotě nedostalo zažívací potíže. K výživě koťat je ideální speciální mléko pro koťata (např. Pussy´s Cat-Milk, Beaphar KITTY MILK, Royal Canin apod., které lze koupit v nabídce u veterinářů). Nepřijímá-li kotě mléko samo, můžeme ho krmit specielními lahvičkami s dudlíkem, které lze koupit v prodejnách pro zvířata, nebo injekční stříkačkou či pipetou. Koťata, která neumí sát lze krmit s pomocí sondy, kterou se potrava dostane přímo do žaludku.
Množství krmení závisí na váze kotěte a činí cca 0,3ml na 10 g tělesné váhy.
Novorozené kotě vážící cca 100 g tedy potřebuje každé 2 – 3 hodiny 3 ml mléka.
Kotěti se musí masírovat po jídle bříško a zadeček, aby se vyprázdnilo, a držet ho v teple, např. na nahřívací dečce.
Od 4. – 5. týdne je možné koťata přikrmovat např. vařeným kuřecím či hovězím masem, konzervami a granulemi pro koťata, občas krupičnou, rýžovou či ovesnou kaši, 2x týdně jogurt, žervé, Lučinu nebo např. Bobíka, 1x týdně žloutek a semo tamo trošínku syrového masa bez tuku (kuřecí, hovězí).
Péče o kočičí bezdomovce ve věku 2 týdnů Pokud je kotě silně zablešené, použijte Frontline spray a jemně ho vetřete do srsti na bříšku, v okolí zadečku, pod paždím, pod krčkem a mezi lopatkami, pozor na hlavičku a obličejíček – tam nesmí žádný spray přijít.
Pokud kotě dostane průjem, přestože bylo odčerveno, jedná se o chybu ve stravování nebo infekci. Zamezte příjmu mléka a mléčných výrobků, k pití mu podávejte převařenou vodu nebo heřmánkový čaj, k jídlu zásadně dietu, např. konzervy TROVET HLD nebo rýži s vařeným kuřecím, případně Yuccat (sirup) nebo Yuccan (prášek) na obnovení střevní flory. Pokud potíže trvají 3 dny, navštivte veterináře.
Pokud kotě nastydne, je třeba navštívit veterináře.
Koťata nejlépe odčervit v 10.-11. týdnech, nejlépe pastou Flubenol KH, nebo Vitaminthe, případně Drontalem apod. (dávky se určí podle váhy).
Vakcinace koťat – vakcinujeme pouze zdravá zvířata. S tzv. primovakcinací proti panleukopenii, rhinotracheitidě, kaliciviróze a případně chlamydióze je nejlepší začít u kotěte ve věku 8 - 10 týdnů. Další revakcinace je nutná po 3 - 4 týdnech a poté následuje každoroční opakování vakcinace po celý život zvířete. Vakcinaci proti vzteklině je možné aplikovat až ve věku 12 týdnů kotěte a není nutné provádět revakcinaci po 3 - 4 týdnech, nýbrž ji opakujeme vždy po dvou letech od primovakcinace po celý život zvířete.
Ideální věk předání koťátka novému majiteli je 13. týdnů.




Zpět