O kočkách > Praktické rady


Nebezpečí hrozí kočkám všude
 6. září 2004, Redakce
Přestože se mnozí domnívají, že nejvíce nebezpečí hrozí kočkám, které mají volný přístup ven, opak je pravdou. Statisticky je prokázáno, že častěji dochází k úrazům a ohrožení zdraví právě ve zdánlivě bezpečném prostředí domácnosti.

Zatímco nebezpečí hrozící kočkám venku, lze jen těžko ovlivnit (jedná se zejména o střet s autem, agresivními zvířaty či myslivci, otravu pesticidy či jedem kontaminovanou potravou a hlodavci, uvíznutí ve větvích stromů a následná poranění kloubů či kostí...), nebezpečí ohrožení života našich mazlíčků v domácnosti se lze vyhnout patřičnou prevencí.
Jedná se především o smrtelné úrazy popálením, elektrickým proudem, poleptáním či otravou čistícími prostředky, chemikáliemi a výfukovými plyny, pořezáním skleněnými střepy, spolknutím cizých těles, pohmožděninami a poraněním kloubů, svalů i kostí.
Největší nebezpečí v domácnosti jsou pro kočky: sporáky, trouby, grily, žehličky, elektrické kabely a zásuvky, pračky a ledničky, čistící a prací prostředky, chemikálie, laky, ředidla, insekticidy a herbicidy, léky, jedovaté rostliny, garáž, skleněné střepy, jehly, knoflíky, nitě a drobné umělohmotné předměty, dveře a kluzká podlaha, nezajištěné balkony a otevřená okna a výklopná okna.
Kočky jsou mlsné a nesmírně je lákají vonící hrnce na plotně a masíčko připravované v troubě či na grilu. Leckdy je zajímají i pohyby žehličky na žehlícím prkně, stejně jako elektrické kabely jim připomínají hady a zásuvky evokují záhadné díry. Zabraňte jim v přístupu k tomuto nebezpečí.
Mnohé kočky pokládají otevřenou pračku a troubu za ideální pelíšek či rády prozkoumávají obsah lednice. Dbejte abyste je tam omylem nezavřeli a nevyprali zároveň s prádlem či neupekli anebo nezmrazili.
Nádoby s čistícími a chemickými prostředky, včetně léčiv a prostředků na hubení škůdců ukládejte mimo dosah koček a pěstujte pouze nejedovaté rostliny.
Kočky jsou zvědavé, neustále objevují neznámé prostory a vyhledávají nové pelíšky, dbejte, aby nevnikly a neusnuly ve Vaší garáži, protože by se mohly přiotrávit výfukovými plyny či dostat do styku s jedovatými prostředky.
Skleněné střepy důkladně smeťte a odstraňte z dosahu koček veškeré drobné předměty, které by mohly v zaujetí hry spolknout.
Při větrání zajistěte dveře proti průvanu a kluzkou podlahu pokryjte koberci, zamezíte tím nejčastějším pohmožděninám, poranění šlach, svalů a kloubů, které leckdy způsobí doživotní následky, zejména starším a artritickým kočkám.
Největší nebezpečí hrozí kočkám pádem z balkonů a otevřených či výklopných oken. Kočky se rády na oknech a balkonech sluní či pozorují co se děje venku, stačí prolétnutí ptáka či chvilka nepozornosti a kočka se může zřítit dolů. Výklopná okna se zase mohou samovolně přivřít a kočka se ze sevření buď nedostane, nebo následuje pád. Ideální prevencí je pořízení sítí do oken a balkonů, které si můžete objednat u firmy K9, tel. č. 602 392 412, 608 020 197, e-mail: k9@k9.cz




Zpět