O kočkách > Praktické rady


Pozor, vodní nádrže a bazény
 17. března 2016, Redakce


Pozor, vodní nádrže a bazény = smrtelná past Ilustrační fotografie(nejen) pro kočky!
Prosíme všechny, kdo mají bazén na zahradě, nebo o něm ví u sousedů, poproste je, aby ho zabezpečili prknem nebo plachtou a sud na dešťovou vodu víkem poté, co přestane pršet! Nedávno jsem z našeho útulku umístila úžasného kocourka, asi osmiměsíčního mazlíčka, který, přestože zažil dvojí operaci očíčka a nejrůznější nepříjemnosti s tím spojené, nezanevřel na lidi a předl, i když jsme mu kapali do očí. Dostal se k výborným lidem, měli jej doslova jako vlastní dítě – leckteré lidské dítě se nemá tak dobře a není tak milováno…Jenže milý kocourek asi po měsíci v novém domově (tedy v polovině března) přišel do věku, kdy dobře cítil kočičky ze sousedství, které se právě začaly na zahradách mrouskat. A tak jednou vyčíhl chviličku, kdy majitelka nedávala pozor a nechala pootevřené dveře a přímo před jejíma očima vyletěl jak střela ven. Samozřejmě se rozběhla za ním, ale kocourkovi nestačila a tak jen viděla, jak mizí přes plot zahrady. Ihned mi volala a podle mých instrukcí jej začala hledat. Za několik hodin jej našla – totiž našli jej sousedé, utopeného v jejich zahradní nádrži na dešťovou vodu…Byla na zimu o půl metru upuštěná a kolmé hladké stěny se staly dokonalou pastí, kde chudáček marně bojoval o život.
Jenže tohle není bohužel ojedinělý případ. Před dvěma lety se podobně utopila kočička také umístěná od nás z útulku v bazénu upuštěném na zimu. A zhruba ve stejnou dobu březí kočička mého učitele angličtiny v sudu na dešťovou vodu. Ano, kočka umí plavat, když musí, ale vylézt po kolmé hladké stěně z vody nedokáže a když je hloubka vody větší, než 20 centimetrů, ani se nemůže odrazit a vyskočit. A mojí kamarádce se v jejím vlastním bazénu nedávno utopilo její šestiměsíční štěně, které nechala jen pár minut bez dozoru.
Přitom řešení je tak jednoduché – dát do každé upuštěné nádrže či bazénu pruh pletiva, od okraje dolů, eventuálně šikmé prkno (ale to se hůře upevňuje) a také u větší hladiny (v bazénu) na ní nechat plavat polystyrenovou desku, jaké se za 50 Kč dostanou v každém OBI či Bauhausu.
Prosím tedy naléhavě – pomozte zachránit životy – nejen kočiček, ale i lasiček, ježků a dalších zvířátek! Prostě tím, že pokud budete vědět o někom, kdo má na zahradě nádrž jakéhokoli typu s vodou (která nesahá úplně až k okraji, ale raději i pokud sahá), budete na něj naléhavě apelovat, aby do ní od okraje ke dnu upevnil pletivo (kolmo či šikmo) či prkno (šikmo) a ideálně na hladině nechal plavat polystyren.
Moc vám za všechny, kterým tím zachráníte život, děkuji!
Hanka Janišová, PSOZ




Zpět