Oznámení


Tisková zpráva
 20. prosince 2017, Josef Duben, PR KVL


Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ze dne 18. 12. 2017

Hoj, ty Štědrý večere!

Komora veterinárních lékařů přeje ústy svého prezidenta Karla Daniela radostné a „welfare“ Vánoce! Welfare, neboli pohodu, nejen zvířatům, ale i lidem, nebo naopak.

Pohodu zvířata zažívala v dávné minulosti zcela jistě v Ráji, zřejmě proto, že těch prvních lidí opravdu nebylo mnoho. Ale doložitelně se zvířatům domácím i hospodářským dařilo dobře i před zhruba dvěma tisíci lety v betlémské jeskyni. Byla zde v blízkosti člověka, a dokonce v blízkosti Syna božího, tak jistě i proto. Kéž by se mohla cítit v pohodě i zvířata, která se pohybují kolem nás, okolo štědrovečerního stolu, pod ním, ale i ve chlévech.

Existuje dnes celá řada předpisů, jako zákon na ochranu zvířat proti týrání, veterinární zákon a řada vyhlášek, jejichž smyslem je usměrňovat chov a držení zvířat tak, aby minimálně nebyla týrána, ideálně však, aby se jim dařilo dobře. Bez empatie a ohleduplnosti ke zvířatům jsou však všechny předpisy málo platné.

Podle praktických veterinárních lékařů je hlavní mít na paměti, že každé zvíře je živý tvor, který má specifické požadavky na krmení i ustájení (ubytování), nemá rád změny, a nesnáší příliš rychlé pohyby a příliš hlasité zvuky, natož dělbuchy a ohňostroje. Jenže právě o Vánocích či při oslavách konce roku hrozí zvířatům četná rizika. Mnozí to myslí dobře, chtějí zvířeti „přilepšit“ a dát mu ochutnat ze slavnostních pokrmů, jenže právě tím ho ohrozí. Taková čokoláda je v podstatě pro zvířata jedovatá, a nevhodné je i všechno kořeněné nebo slané. A o hluku ve městech či ve vesnicích, který provází ohňostroje oficiální či soukromě pyrotechnické, ani nemluvě. Pes se může vylekat a zaběhnout se, ale totéž hrozí i kočce.

Hoj, ty Štědrý večere, píše Erben ve vánoční baladě, kde mimo jiné doporučuje zvířatům přiměřenou stravu:... „ kravám po výslužce, kohoutovi česneku, hrachu jeho družce...“

Takže přiměřeně, rozumně a střídmě... A to se hodí jak pro zvířata, tak pro jejich lidi.

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření: ( Dokument v docx)

MVDr. Karel Daniel
Prezident KVL ČR
603 305 047
daniel.karel@gmail.com
Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com




Zpět