Oznámení


Postup při oznámení týrání zvířete
 3. září 2004, Redakce
Pomoci týranému zvířeti je třeba co nejrychleji. Nestačí se obrátit na ochránce zvířat a víc se o to nestarat.

Postup při oznámení týrání zvířete

Pomoci týranému zvířeti je třeba co nejrychleji. Nestačí se obrátit na ochránce zvířat a víc se o to nestarat.
Spolky na ochranu zvířat nejsou státním orgánem, mají tedy stejné pravomoci jako všichni občané. Ale můžete se s nimi poradit na vhodném postupu a zvířete se po odebrání majiteli případně ujmout.
V případě kritického ohrožení zranění, či zabití zvířete, neváhejte zasáhnout, tzv. v zájmu zabránění trestného činu týrání zvířat podle § 203 tr. zákona.
Pokud nehrozí okamžité ohrožení zvířete je třeba postupovat zákonnou cestou:

1/ Zjistit přesnou adresu místa, kde je zvíře týráno a pokud možno jméno majitele zvířete, není-li totožný s tím, který zvíře týrá, tedy i jméno reálného pachatele, v ideálním případě událost vyfotografovat.

2/ Oznámit svou stížnost stručným popisem události, uvést datum, čas a místo události, zhotovit aspoň 4 kopie.

3/ S tímto písemným oznámením se obrátit nejlépe osobně, či doporučenou zásilkou na příslušný Městský, či Místní úřad, na Městskou policii, příslušnou Městskou či Krajskou veterinární správu a na příslušné místní Policie ČR.

4/ Nechat si na vlastní kopii potvrdit datum převzetí oznámení či schovat poštovní ústřižek.

5/ Ideální je zároveň poslat, či předat zprávu do novin, eventuelně do TV.

Úřady státní správy a samosprávy jsou ze zákona povinny odpovědět do 30 dní, místu příslušné veterinární správy jsou ze zákona povinny případ zkontrolovat a potvrdí-li se, že se jedná o přestupek zákona stanovit pokutu, jedná-li se o trestný čin, podat trestní oznámení. Městské či Místní úřady jsou povinny na návrh veterinární správy udělit pokutu, eventuelně zvíře odebrat a umístit do útulku.
Městská policie provádí odebrání zvířete za asistence příslušného úředníka MÚ.
Náklady za výkon úřední moci, náklady za eventuelní léčení zvířete, jakož i za jeho pobyt v útulku, nese majitel zvířete, neboť je ze zákona, jako jeho vlastník, za ně odpovědný.
Policie ČR je ze zákona povinna kontrolovat dodržování zákonů, tedy i zákona ČNR č. 246/92 Sb. na ochranu zvířat proti týrání.

Je prokázáno, že v těchto případech nejvíc pomůže zveřejnění v novinách a televizi. Ideálními médii jsou pro tyto účely: MF-Dnes, Týden, Zemské noviny, Blesk, Reflex, Právo, Metro, Ring, Naše nejmilejší zvíře a TV-NOVA. Adresy redakcí jsou uvedeny ve Zlatých stránkách a TV NOVA uvádí svou “horkou linku” ve večerních zprávách.

Potřebujete-li poradit s textem svého oznámení, obraťte se na uvedené adresy:
Pražský spolek ochránců zvířat Pujmanové 1219, Praha 4, 140 00, tel. fax: 224 731 609, mobil: 602 106 178, e-mail: info@pszo.org
Společnost za práva koček Na Bluku 431, 252 28 Černošice, tel. zázn a fax: 257 923 106, mobil 737 601 008, e-mail: prava.kocek@atlas.cz
Svoboda zvířat Bubenečská 7, Praha 6, 160 00 tel: 224 348 715, e-mail szpraha@volny.cz.




Zpět