Oznámení


Desatero péče o nalezené malé ježky
 29. října 2007, Redakce


Chraňte ježky
Stručně o ježcích


Ježek je hmyzožravec, sídlí v nadzemních hnízdech, která si vystýlá listím, trávou, procitá po setmění, potravu tvoří zejména hmyz jiní bezobratlí, případně i drobní obratlovci, zimní spánek trvá cca od října do března, patří k ohroženému druhu zvířat.

Ježek východní U nás se vyskytují dva druhy ježků:
Ježek východní, tmavý obličej, zbarvení bodlin světle či tmavošedé, čeníšek delší, špičatý a Ježek západní, na obličeji tmavé podélné pruhy se světlým pruhem uprostřed, zbarvení bodlin světle až tmavohnědé, někdy narezlé, čeníšek tupý, kratší.
Délka života: 3-5 let
Váha: 1.000 –1.300 gramů
Velikost: 25-35 cm
Teplota těla: 35-37°C, při zimním spánku 2-6°C
Dospělost: 8-10 měsíců
Březost: 31-35dní
Ježek západní Počet mláďat: 4-6, rodí se slepá, hluchá, ostny mají ukryté v kůži, vychlipují se po několika hodinách a postupně prodlužují. Zprvu jsou bílé, teprve později dostávají tmavé zabarvení. Mláďata otevírají oči za 2 týdny a za 3 týdny opouštějí hnízdo. Samice je kojí 4-6 týdnů, často zůstávají s matkou až do podzimu, někdy i společně přezimují.
Porodní váha: 12-30 gramů
Vrh: většinou 1-2x ročně, pokud je mimořádně teplá sezóna i 3x
Při prvních nočních mrazících dospělí ježci vyhledají zimní úkryt, při zimním spánku ztrácí cca 25% své váhy, šanci na přežití mají pouze ježci o hmotnosti cca 700 gramů. Mláďata narozená na podzim obvykle váží méně a pokud mají přežít, nutně potřebují naší pomoc.

Desatero péče o nalezené malé ježky
1/ pokud najdete ježčí mládě, rozhlédněte se zda v okolí není další mládě, vezměte je domů, zvažte třeba na kuchyňské váze, umístěte v teple do krabice výšky cca 50 cm, nakrmte piškoty, kočičí konzervou či granulemi, dejte jim vodu ve stabilní misce, zapište datum, místo a váhu nalezenců a rozhodněte se, zda jste schopní se o ježourky postarat sami či zda byste je raději předali do péče odborníků.
2/ pokud si na péči o ježčata netroufáte, zkuste se obrátit na nejbližší záchranou stanici handicapovaných zvířat (kontakty viz ) či na Ježčí stanici paní Dvorské (kontakt: Všeradice u Berouna, PSČ 267 26, tel. 0311/ 684 185), kteří Vám poradí jak postupovat dále.
3/ pokud jste se rozhodli o ježčata pečovat sami, věnujte zvýšenou pozornost dalším bodům
4/ alfou omegou je zbavení mláďat vnitřních i vnějších parazitů:
doporučenými léky proti vnitřním - střevním parazitům je Droncit (1/4 tablety do hmotnosti 50 dkg a ½ tablety nad hmotnost 50 dkg) anebo pasta Flubenol (jeden dílek na 100 dkg hmotnosti, opakovat 3 dny za sebou). Flubenol působí proti plochým i oblým červům a mírně i proti některým plicním červům)
doporučeným lékem proti vnějším parazitům – blechám, všenkám, klíštatům je:
a/ Bolfo – pudr a sprej pro kočky – vysoce účinný proti blechám a zároveň klíšťatům, klíšťata je však nutno poté odstranit pinzetou
b/ Difusil H (na dětské vši) či Difusil V (veterinární prostředek), kterými se ježek opatrně postříká, ale POZOR na obličejovou část!!!, poté se ošetřený ježek zabalí na cca 5 minut do ručníku, opatrně opláchne vlažnou vodou a nechá uschnout v teplu. Nesmí se nastydnout či být osušován fénem. Případná klíšťata se zakápnou dětským olejem a pinzetou odstraní
c/ pokud ježek kašle, chrčí, z nosu mu vytéká světlý hlen, pak se může jednat o napadení plicnivkou ježčí, plicním červem (Crenosoma striatum), parazitem, který působí největší úhyn ježků. Proti plicním parazitům jsou účinné léky:
Dectomax inj. – 0,3 ml na 100 dkg hmotnosti, injekce pod kůži nutno po 14-19 dnech opakovat
Ivomec – dávkování a aplikace dtto jako Dectomax
Citarin 2,5% inj. - dávkování 0,5 ml na 100 dkg hmotnosti. Injekce pod kůži aplikovat 2x po 48 hodinách a za 14 dní opakovat (celkem 4 injekce), mezičas nesmí být kratší než 48 hod a delší než 50 hod. Výsledky vynikající.
Mebenvet 5% - cca ½ lžičky na 50 dkg hmotnosti ježka, a to 5 dní za sebou. Aplikuje se per os – ústy, k podávání lze použít inj. stříkačku nebo lahvičku s dudlíkem pro panenky.
Pozor – tyto léky jsou účinné i proti střevním parazitům, ale nepůsobí proti tasemnici, kde je nutné použít Droncit či Flubenol!

UPOZORNĚNÍ – nikdy nepodávejte ježkům přípravky: Helmirazin, Drontal a Frontline – jsou pro ně smrtelně toxické‘!!!


5/ pelíšek pro ježčí nalezence – ideální je umístit na půdu či jiných zateplených místností bedýnku rozměrů cca 80x80 cm (i z papundeklu), vystlanou senem či jiným snadno vyměnitelným materiálem a pokud možno s otvorem do ohrazeného výběhu (výše ohrádky cca 70 cm)
6/ pro více ježků je třeba více pelíšků, protože na rozdíl od koček se vzájemně nesnášejí
7/ vlastní péče, ježek v domácí péči potřebuje kromě zbavení parazitů, zajištění teplého pelíšku, hygieny a klidu ve dne (nezapomínejte, že je noční zvíře!) také jíst
8/ přirozená potrava ježka-hmyzožravce se skládá převážně z živočišných produktů, jako je hmyz, všelijaká havěť, ptačí vejce či zbytky lidské potravy, ale v žádném případě mléko či ta z ilustrací pohádek známá jablíčka
9/ jídelníček ježků:
vařené maso a vnitřnosti hovězí, kuřecí, vepřové či rybí se zeleninou (např. s mrkví, petrželí, celerem…), smíchané s rýží nebo s těstovinami či ovesnými vločkami a vejcem
kočičí konzervy a granule
piškoty, tvaroh, sýry
rovněž jim prospívá tzv. živá potrava, mouční červi, cvrčci, myši…
10/ nejvíc ježků zahyne na silnicích, kde si na teplé vozovce shánějí potravu, ale také otravou pesticidy, prostředky, které se tak běžně používají proti plevelům, slimákům, myším a dalším tzv. škůdcům. Prosíme, jezděte opatrně a na svých zahradách žádné toxické prostředky nepoužívejte. Chraňte ježky a další živočíšky se kterými sdílíte stejné životní prostředí, prospějete tím i vlastnímu zdraví.




Zpět