O nás


Naše poslání a cíle
 19.4.2001, Redakce


 Občanské sdružení První společnost za práva koček (dále Společnost) vzniklo v souvislosti s neustále se zvyšujícím počtem opuštěných, hladem a nemocemi strádajících koček, dysfunkcí státní správy, která místo budování útulků řeší tuto problematiku represí a také v praxi těžko vymahatelným postihem osob, které kočky týrají.
 Společnost byla registrována 4. května 2001, sídlo ústřední kanceláře je na výše uvedené adrese.  Společnost je celonárodní, nepolitická, nenáboženská a osvětová organizace usilující o zvýšení etického vztahu lidí ke kočkám a sdružující osoby sympatizující s jejím posláním, myšlenkami a cíly.
 Společnost aktuálně sdružuje členské základny a depozita na ochranu opuštěných koček v Praze, Bohumíně, Příboru, Val. Meziříčí, Jihlavě, Bukovanech, Lázu u Příbrami, Jin. Hradci a dalších městech.
 Posláním Společnosti je především osvěta vedoucí ke zvýšení odpovědnosti a péče nejširší veřejnosti o kočky.
 Cílem Společnosti je zejména posílení preventivních a legislativních opatření za účelem zamezení jejich týrání, nekontrolovatelného množení a tím i strádání zvýšeného počtu kočičí populace a ukrutností na kočkách páchaných.
 Společnost za tímto účelem vydává osvětové letáky a publikace o kočkách, prostřednictvím telefonu a emailu nepřetržitě poskytuje všeobecné informace o péči a zdraví koček a právní servis občanům, pořádá osvětové besedy na téma etického vztahu ke zvířatům ve školách a výstavy dětských prací.
 Členské základny Společnosti monitorují výskyt kolonií opuštěných koček a komunikují tuto problematiku se zastupitelstvy svých měst a obcí. Prostřednictvím drobných depozit se starají o opuštěné kočky ve svém dosahu, domestikovatelné po kastraci a vakcinaci nabízejí zájemcům prostřednictvím inzerce, nedomestikovatelné po kastraci vrací zpět do původní lokality a přikrmují. Zároveň šíří osvětu v souvislosti se snížením populace opuštěných koček kastracemi, a to jak letáky a informacemi v místních médiích, tak i besedami s občany a starosty měst.
 Společnost se snaží získávat finanční prostředky prostřednictvím grantů a darů od laskavých lidí, kteří mají soucit s nezaslouženým utrpením opuštěných a mnohdy týraných koček. Avšak, díky nezodpovědnosti některých lidí a dysfunkci státní správy, počet opuštěných koček setrvale roste, zatímco naše finanční možnosti jsou většinou závislé na vlastních kapsách a to bohužel nestačí.
 Prosíme Vás proto o malý příspěvek k nápravě nespravedlnosti lidského světa vůči zvířatům, v našem případě především koček.
 S vděčností Vám předem děkujeme za finanční či materiální podporu (např. krmivo, stelivo, veterinární prostředky, kancelářské potřeby apod). A samozřejmě i za duševní účast s těmito nádhernými tvory.
 Materiální i finanční dary nad 1, 000 Kč za rok jsou položkou odečitatelnou z daňového základu.

Finanční příspěvky došlé poštou potvrzujeme buď na vyžádání ihned, nebo automaticky k 31.12.
Finanční prostředky poukázané na naše eKonto, nemůžeme dárcům potvrdit, protože Raiffeisen nesděluje jejich adresy. Proto případné dárce prosíme, aby nám sdělili svojí adresu, abychom jim mohli potvrzení doručit.




Zpět