O kočkách


Co možná nevíte o kočkách
 29. září 2005, Redakce


V roce 1996 dosáhla populace všech amerických koček 68 milionů. Časopis American Demographic odhadl, že to celkem dělá 200 milionů kočičích zívnutí za hodinu a neuvěřitelných 425 milionů kočičích spánků za den!
Srdce kočky bije dvakrát rychleji než srdce člověka, tzn. 110 – 140 tepů za minutu.
Celých 25% majitelů kočiček je po koupání suší do sucha. Plemeno, jejichž zástupci jsou nejtěžší je Ragdoll. Kocouři váží 6 – 9 kg, kočky 5 – 7 kg. Nejméně těžké plemeno je Singapurská kočka, kocouři váží 3 kg, kočky méně než 2 kg v průměru.
Plemeno s názvem Calico jsou až na výjimky všechno kočky.
Pokud je vaše kočka blízko vás a kmitá svým ocáskem znamená to vyjádření její nezměrné lásky k vám. Když začne ocáskem mrskat její nálada se prudce změnila a je čas, abyste se od ní raději vzdálili.
Kočky mrskají svým ocáskem, když se schyluje ke konfliktu. Fakticky vzato chtějí udělat dvě věci najednou, ale jeden impuls blokuje ten druhý. Například pokud kočka stojí u dveří a chce jít ven a vy otevřete dveře a zjistíte, že prší kočka začne mrskat ocáskem z důvodů tohoto vnitřního konfliktu. Kočka chce jít ven, ale zároveň nechce do deště. V okamžiku, kdy se rozhodne ať už jít ven nebo zůstat doma, přestane ocáskem mrskat.
Neměli byste nikdy zvedat kočku nebo kotě za její zátylek, protože tento pohyb umí bezpečně udělat jen kočičí máma a jen se svými koťátky.
Kočky si otírají packy o své tělo, když se cítí šťastné a blažené.
Vaše kočka vás miluje a umí rozpoznat vaší náladu. Když se cítíte smutní nebo stresovaní, můžete také zaznamenat změnu v chování vaší kočky.
Kočka domácí je jediný druh kočky, který je schopen držet svůj ocásek ve vertikální poloze během chůze. Všechny kočky divoké nosí během své chůze ocásky stažené mezi nohama.
Průměrná kočka má v jednom vrhu 1 – 8 koťat a 2 – 3 vrhy za rok.
Během celé doby, kdy je kočka produktivní může mít více než 100 koťat.
V roce 1952 dala jedna texaská mourovatá kočka jménem Dusty vznik novému rekordu, když během svého života porodila víc než 420 koťat, přičemž poslední vrh měla ve svých 18ti letech.
Nejpočetnější vrh, kdy přežila všechna koťátka byl zaznamenán v Jižní Africe u jedné peršanky jménem Bluebell. Porodila 14 koťat!
Jeden kočičí pár se všemi svými koťaty se může rozrůst až na 420 000 koťat za 7 let!
Například v USA se každoročně narodí víc než 35 miliónů koťat. Dejte své kočky kastrovat!
Kočka má 290 kostí ve svém těle a 517 svalů.
Kočka má o pět obratlů v páteři víc než mají lidé.
Sir Isaac Newton, objevitel principu gravitace, také jako první vynalezl kočičí dvířka.
Kočka skoro nikdy nemňoukne směrem k jiné kočce. Tento specifický zvuk je vyhrazen pouze směrem k lidem.
Víte, kolik je vaší kočce přepočteno na lidské roky? Pokud jí jsou 3 roky, je stará 21 let podle lidského věku, pokud jí je 8 let, je stará 40 lidských roků a když jí je 14, v lidském věku je stará celých 70 let.
Průměrný věk pro kočičku žijící doma je 15 let, zatímco pro venkovní kočky pouze 3 – 5 let.
Nejstarší kočka zapsaná jako rekordmanka se jmenovala Puss a pocházela z Anglie. Zemřela v roce 1939 jeden den po své oslavě 36. narozenin.(Kéž bychom je měly všechny tak dlouho!)
Nejpodivnější kočka zapsaná jako rekordmanka byla Mincho z Argentiny, která vylezla na strom a neslezla dokud nezemřela za celých šest let! Když žila na stromě, dokázala mít třikrát koťata!
Normální teplota těla kočky je 38,5 stupňů Celsia, což je mírně vyšší než mají lidé.
Lidé, kteří vlastní zvířecí miláčky žijí déle, prožívají méně stresových situací a mají slabší infarkty.
Kočky zbožňují kousání trávy, catnipu, petžele nebo šalvěje. Staňte se kočičím zahradníkem a vysázejte na zahradě to, co má vaše kočka ráda. Ale pozor – spousta rostlin je pro kočky jedovatá!
V Africe a Evropě existují dva druhy divokých koček, které jsou aktivními lovci. Tyto dva druhy silně připomínají domácí mourovaté kočky.
Různé typy chování, které ukazují kočky domácí pocházejí z ekvivalentního chování v divočině.
Kočka zabije svou kořist na základě pohybu, který kořist učiní, ale nemusí nutně rozpoznat, že se jedná o potravu. Rozpoznání kořisti jako potravy je naučené chování.
Největší počet myší, které zabila jedna kočka? 28 899! Byla to Towser, želvovinová kočka pořízená za účelem regulace hlodavců ve Skotsku, která vyhubila 28 899 myší za celý svůj jednadvacetiletý život. Zemřela v roce 1987.
První kočičí představení se konalo v roce 1895 na Madison Square v New York City.
Padající kočka se bude vždy obracet své tělo v přesném pořadí úkonů. Nejprve otočí hlavu, pak přetočí páteř a srovná zadní nohy. Posléze prohne a zaoblí záda, aby zmírnila dopad na zem.
Společenské kočky vás budou následovat z pokoje do pokoje, aby měly přehled o vašich aktivitách během dne.
Jakou má vaše kočka zrovna náladu? Její oči, vousky a uši vám to řeknou. Sledujte vaší kočku a naučte se rozpoznávat znamení, která k vám vysílá.
Nejčastější jména pro kočky v USA jsou Missy, Misty, Muffin, Patches, Fluffy, Tabitha, Digger, Pumpkin a Samantha.
Postarejte se vaší kočce o kvalitní škrabadlo, aby vám neničila nábytek. Stále si brousí drápky o sedačku nebo skříňku? Navoňte tyto věci citrónovým nebo pomerančovým aroma. Kočky ho totiž nesnášejí!
Pokud je vaše kočka příležitostným lezcem na vánoční stromek, zkuste na několik větviček pověsit citron pokapaný osvěžovačem vzduchu. Mělo by jí to spolehlivě odradit.
Víte, jak se řekne kočka v různých světových jazycích ?
V angličtině je to „cat“, ve francouzštině je to „chat“, v němčině „katze“, španělsky se kočka řekne „gato“, italsky „gatto“, japonci používají slovo „neko“ a v arabských zemích se říká „kitte“.
Kočky vnímají svůj pocit bezpečí na základě vašeho hlasu. Mluvte proto na ně co nejvíce. A soustřeďte se na tón, jakým k ní promlouváte. Kočky velice dobře ví, když na ně křičíte (přestože je jim to někdy jedno).
Čím víc budete na svou kočku mluvit, tím víc bude ona promlouvat k vám.
Status „nejbohatší kočičí pár“ v historii zapsaný v Guinessově knize rekordů má páreček koček, který zdědil 415 000 dollarů v 60. létech minulého století. Nejbohatší kočka je pak bílá kočka, která zdědila 250 000 dollarů. (Teď si konečně může koupit tolik catnipu, kolik vždycky chtěla!)
Žirafy, velbloudi a kočky jsou jediná zvířata, která při chůzi pohybují oběma levýma nohama a pak zase oběma pravýma současně. Tento typ chůze zajišťuje rychlost, hbitost a tichost.


Kočky nevidí moc dobře v detailu. Pro ně se například člověk stojící vedle nich jeví mlhavě a nejasně.
Kočky potřebují jen celou 1/6 množství světla, co potřebují lidé. Jejich schopnost nočního vidění je úžasná!
Kočky dokáží vidět až do vzdálenosti 36,5 metru a periferně až v záběru 285 stupňů.
Existují celkem tři tvary kočičích očí: kulaté, šikmé a ve tvaru mandle. Barva očí malého koťátka se vždycky změní až vyroste.
Po narození koťátka nevidí ani neslyší. Otevírají oči poprvé až za 5 dní a začnou vyvíjet svůj zrak a sluch přibližně po 2 týdnech. Chodit začnou po 20 dnech.
Koťata začínají mít sny už ve stáří jednoho týdne.
Kočka dokáže otočit ušima až o 180 stupňů. Má 30 svalů v každém uchu a používá jich 12 a více pro pohyb uší.
Kočka se otírá o jinou kočku nebo o člověka ve snaze „označit si“ je svým pachem ze svých žláz. Nejčastěji používá žlázy mezi očima a ušima (poblíž spánků) nebo žlázy na kořeni ocásku.
Zkoušeli jste někdy nakrmit vaší kočku jídlem právě vytaženým z ledničky? Většina koček upřednostňuje jídlo ohřáté na pokojovou teplotu a drze odmítnou jakékoliv jídlo studenější nebo příliš horké!
Mnoho odborníků se shoduje, že kočky vrní, když pociťují jakýkoli intenzivní pocit (radost ale také bolest).
Nalévejte vaší kočce čerstvou vodu nejméně jednou za den. Pokud ji odmítá, pravděpodobně z vody kočky cítí chlor nebo jiný minerální prvek. Mnoho zmlsaných koček vyžaduje jen balenou vodu z lahve, stejnou jako jejich majitelé.
Nesnažte se kočce naordinovat jen vegetariánskou dietu. Kočky potřebují proteiny ke svému přežití.
Nikdy nekrmte svou kočku jídlem pro psy. Kočky potřebují pětkrát více proteinů než je obsaženo v psím žrádle.
Kočky jsou nejspavější ze všech savců. Stráví spánkem 16 hodin denně. S tímto propočtem například sedmiletá kočka byla dohromady vzhůru jen 2 roky!
Kočky jsou aktivnější během večera než přes den.
Kočky stráví 30% z času, kdy jsou vzhůru tím, že se myjí.
95% všech majitelů koček přiznává, že se svou kočkou mluví.
Hrubá struktura kočičího jazyka – zejména výstupky rostoucí směrem dozadu – pomáhají kočkám při mytí kožíšku.
Průměrná kočka váží kolem 5,5 kg.
Když nemůžete nahmatat vaší kočce žebro, je příliš tlustá.
Pokud vaše kočka váží víc než by měla a oba boky přesahují šířku jejích vousů, ztratí za chvíli schopnost vnímání prostoru a stabilitu. Nebuďte proto překvapeni, když se začne protahovat prostorem, do kterého se zcela jasně nevejde, ale okamžitě jí vytáhněte zpět!
Vaše kočka je pravděpodobně „spíš levák“ nebo „spíš pravák“. Pouze 40% koček je „oboutlapkých“, kdežto ostatních 60% je buď „pravotlapkých“ nebo „levotlapkých“.
Kočky milují vyvýšené prostory stejně jako leopardi a jaguáři, kteří spí v korunách stromů. Když kočka začne padat, její vnitřní ušní kanálek (který kontroluje rovnováhu) vyšle signál a kočka stačí otočit a srovnat celé tělo tak, aby „přistála“ na nohou.
Domácí kočky jsou až na výjimky individualisté. Pokud žijí ve skupině, vytvoří si svůj vlastní řád a hierarchii. Pokud je stále kolem nich dostatek jídla, dokáží sdílet svůj domov s ostatními. Kočky jsou daleko více agresivnější, pokud nejsou kastrovány nebo sterilizovány.
32% lidí, kteří mají vlastní domácnost, má také alespoň jednu kočku. Silná vazba na druhého se může u kočky vyvinout mezi ní a další kočkou, ale také mezi ní a člověkem.
Kočka, která vás kousne po tom, co jste jí hladili a drbali na bříšku to pravděpodobně dělá z rozkoše a nikoliv ze zloby nebo vzteku.
Dospělá kočka má 32 zubů.
Nikdy nenechávejte kočku samotnou v autě. V létě se uvnitř automobilu může během jedné minuty rapidně zvýšit teplota , a to dokonce i když necháte otevřené okénko.
Anglický termín „PSI trailings“ označuje vědní obor, který se snaží vysvětlit schopnost koček cestovat dlouhé vzdálenosti při svém návratu domů. Jednou z příčin jejich úspěchu může být využívání zemské přitažlivosti pro určení místa jejich domova na zemi a pro vyvinutí schopnosti se vrátit, když je to potřeba.
Existuje pověst, která praví, že když kočka spí a všechny čtyři packy má složené pod tělem, přijde studené počasí.
Slavného kocoura Morrise hrály celkem tři kočky. První Morris byl získán z útulku v roce 1968. V roce 1969 mu byla přidělena role kocoura Morrise ve světoznámých reklamách na kočičí žrádlo „9 Lives“ a stal se slavným přes noc! Zemřel v roce 1978 a byl nahrazen dalšími dvěma kocoury, kteří hráli Morrise. Všichni tři byli zachráněni z kočičího útulku.
Vybírejte pečlivě, jaké hračky koupíte vaší kočce. Kupujte hračky lehké (na házení), měkké (pro zuby) a přitom dost velké na to, aby je kočka nemohla spolknout.
Záblesky světla jsou dokonalou hračkou pro vaší kočku! Zhasněte v místnosti a namiřte na podlahu světlo a uvidíte, jak se za ním kočka bude honit.
Kočky milují hru na schovávanou! Pokud tu vaší nemůžete najít, buďte si jisti, že je ve vaně, na záchodě, v prádelníku, pod dekou nebo předložkou nebo na jakémkoliv místě, na které dokážete jen pomyslet.
Obojek se známkou vám může pomoci najít vašeho miláčka, když se ztratil. Lepší však je opatřit jí elektronický čip.
Abyste zjistili, že má vaše kočka svůj obojek nasazený správně, měli byste být schopni protáhnout dva prsty prostorem mezi obojkem a krkem vaší kočky.
Nejjednodušší způsob, jak odstranit kočičí chlupy? Nastříkejte na místo, které chcete vyčistit antistatický sprej, počkejte jednu minutu a pak místo setřete obyčejným kartáčem.
Ve starověkém Egyptě si lidé vyholovali své obočí jako známku svého truchlení, když ztratili svou milovanou kočku.
V Hebrejských pověstech se o vzniku koček vypráví v souvislosti s tím, že Noe se bál, aby krysy nesežraly všechno jídlo na jeho arše a tak se modlil k Bohu o pomoc. Bůh ho vyslyšel a seslal mu kočku!
Pokud vaší kočku píchne vosa nebo včela do tlamičky, může to být velice nebezpečné.Když objevíte žihadlo, okamžitě ji vezměte k veterináři, protože se může stát, že jí tlamička oteče a nebude moci dýchat! Píchnutí žíhadlem vyžaduje okamžitou péči veterináře.
Vylepšujete svůj dům? Nechte vaší kočku, aby se po dokončení prácí mohla pořádně rozhlédnout a nové úpravy prozkoumat. Ale pozor, barvy, lepidla na tapety a ředidla barev mohou být pro kočku jedovaté.
Výpary z kuliček proti molům ničí buněčnou strukturu kočičích jater. Zkuste místo toho použít cedrové dřevo.




Zpět