O kočkách


Kočičí horoskop
 20. července 2005, Redakce
Kočičky a kocourci ve znamení Zvířetníku

 Beran (21. 3. – 20. 4.)
Znamením Berana zvěrokruh začíná a počátek cyklu je charakteristický impulsem k akci, odvaze a iniciativě jeho zrozenců. Kočičkám a kocourkům narozeným ve znamení Berana vládne planeta Mars, která jim dává do vínku mnoho kladných i záporných vlastností.
Chlupatí beránci jsou nadáni značnou silou, životností, touhou být první, prosadit se za každou cenu, statečností a odolností vůči životním trampotám. Síla však nemá směr, je vystřelována do všech stran, je silou samou o sobě, pouhou radostí z vesmírné energie a z možností, které tato energie poskytuje.
Mazlíčci, kterým vládne planeta Mars jsou velmi činorodí, bojovní, soutěživí, ale i agresivní. S nadšením splní každé vaše přání, ale přesto chtějí za každou cenu prosadit svůj názor. Často jim však chybí promyšlený směr, jejich akce bývají dílem okamžiku, nepomýšlí na následky, neuvažují do budoucna a proto je musí jejich člověk učit sebeovládání, taktu a toleranci.
Mars dělá ze svých chráněnců mnohdy vznětlivé, netrpělivé a sebestředné tvory, jejichž nespoutaná energie se leckdy obrátí proti zavedenému řádu vaší poklidné domácnosti. Svůj domov však považují za svůj hrad a vaše rodina je pro ně smečkou, kterou jsou ochotni bránit s nasazením života.

Chlupatí beránci jsou sebevědomí, tvrdohlaví, ctižádostiví, spontánní, hraví a bezstarostní. Žijí přítomností, minulost ani budoucnost je nikterak neovlivňuje. Jako vyznavači Carpe diem, rychle zapomínají na křivdy, nejsou mstiví ani zlomyslní, naopak svému člověku případné příkoří ochotně odpouštějí. Za dobré zacházení se odmění oddaností a věrností. Jsou vynikajícími pozorovateli, velmi brzy pochopí, co je vám příjemné i co vám vadí a bez výhrad převezmou vaše názory, sympatie a antipatie. Neznají přetvářku a tak se v jejich přítomnosti vůči svým známým a návštěvníkům chovejte asertivně, abyste se vyhnuli omluvám za případnou agresivitu svého miláčka.
Chlupatí beránci potřebují více pohybu, jsou totiž plní energie, soutěživí, vytrvalí, stateční a bojovní a nezvládne-li je jejich člověk dokáží být i agresivní. Neumí se poučit ze zkušenosti, nepřemýšlejí o následcích, nejsou trpěliví, neznají sebeovládání ani disciplinu, mají snížený pud sebezáchovy a proto jejich výchova vyžaduje mnoho sebeovládání, důslednosti, tolerance a lásky.

Kocouří beránci vynikají přímo ďábelskou svůdností. Ze všeho nejraději se předvádí v soubojích o zadané kočičí dámy a to bez ohledu na svůj věk či atraktivitu té či oné. Navíc kocouří berani milují šarvátky pro samotnou radost z boje na život a na smrt, a „láska“ je pro jen šlehačkou na dortu. Mimoto jsou velicí parádníci, úzkostlivě dbají o elegantní vzhled a svůj kožíšek důkladně čistí nejméně 3 x denně. Očistu pelíšku však s radostí ponechají svému člověku. Z vrozené bojovnosti a soutěživosti vyplývá i jejich snížená sociální přizpůsobivost, takže pořídíte-li si kocouřího beránka, budete se muset smířit s tím, že další zvířátko práh vašeho domu nepřekročí. Rivalita berana nezná mezí a může skončit až zničením vetřelce nebo kocourovou smrtí.

Kočičky narozené ve znamení Berana nejsou v záletnictví pozadu za kocouřími Beránky. Naopak, nastane-li ten pravý lásky čas, není moci, která by jim v tom zabránila. Mateřství je však příliš netěší, o koťátka se starají jen nezbytnou dobu, výchova je sice poněkud spartánská, ale zdravá. Jejich koťata se záhy dokážou postarat o sebe sama a stejně jako maminky, bývají vynikajícími lovci. Beranky jsou schopné za myškou či ptáčkem i z okna skočit a ne nadarmo se traduje, že mají ne devět, ale osmnáct kočičích životů. Bydlíte-li se svojí chlupatou kráskou ve vyšších patrech, nezapomeňte opatřit okna a balkony sítěmi. Jako všichni zrozenci Berana jsou totiž velmi tvrdohlavé a svobodomyslné, než by se vzdaly svobody, raději oželí teplo domova a plnou misku. Beranky mají ohromné množství energie, zbožňují hry, prolézačky a mechanické hračky, neúnavně dovádí a svými rozmary leckdy překročí únosnou mez. O to víc svého člověka oddaně milují, něžně se s ním mazlí a svým ztepilým tělíčkem s hedvábně lesklým kožíškem jsou chloubou jeho příbytku.

Kočičí Beránci často trpí bolestmi hlavy a přestože svým chováním, nezdolnou energií a posedlostí lovem demonstrují značnou odolnost, jejich zdraví je velmi křehké. Snadno podléhají virózám a infekcím, snadno prochládají a k stáru trpí kožními chorobami. Nezanedbávejte tedy preventivní veterinární péči, včasné očkování a plnohodnotnou stravu.

Kočky a kocouři zrození v ohnivém znamení Berana si nejlépe rozumí se zrozenci dalších ohnivých znamení, a to zejména Lva a Střelce.



  Ryby ( 19. 2. – 20. 3 )
Kočičkám a kocourkům narozeným ve znamení Ryb vládne planeta Neptun, která je ovlivňuje jen nepatrným sepětím s reálným světem, jakousi nepraktičností, slabou vůlí, odevzdáním se osudu a sněním. Ale zároveň jim přináší zvýšený smysl pro vnímání vesmírných zákonů, vzdálených, tajemných a přesto existujících sil přírody, který je naplňuje jakousi jasnozřivostí. Kočičí Rybičky jsou nadány silnou senzibilitou, intuitivně vycítí nebezpečí i mnoho dní předem a svým chováním varují člověka před hrozící katastrofou. Tato, až přehnaná vnímavost je však vytěsňuje ze společnosti sobě rovných i lidí. Uzavírají se do sebe, do svého světa rozporuplných citů a raději trpí, než by své názory prosadily. Inteligencí nadaní chlupáčci dokážou svého člověka dennodenně překvapit svou fantazií, kreativními nápady a hrami, zatímco méně nadaní využívají fantazie spíš k úniku do svého světa snů. A právě tito chlupatí „mouchy snězte si mě“, jsou nejvíce zranitelní. Bývají psychicky nevyrovnaní, přecitlivělí, slabí – tzv. „obětní beránci“ a ve špatných podmínkách snadno propadají stresům, hysterii a nemocem. Pořídíte-li si tedy mazlíčka, kterému vládne planeta Neptun, musíte ho chápat a zvýšenou měrou dbát, abyste nezranili jeho křehkou psychiku. Musíte mu dodat sebedůvěru a mnohem víc lásky a porozumění než zrozencům ostatních znamení.
Odmění se Vám poddajností, všeobjímající vstřícností a bezkonfliktní pohodou, budou Vás něžně milovat a plnit každé Vaše přání.

Kocouři - Rybičky bývají bojácní, neklidní, chybí jim sebedůvěra a sebemenší nesnáz, nečekaný pohyb či hlasité slovo je strašně vyděsí. Z počátku, i při sebelepší péči, působí dojmem zanedbaného zvířete, které se krčí v koutku a s hrůzou pozoruje nepřátelský svět. V hloubi duše však touží po lásce, mazlení a mají soucit se vším stvořením. Jsou nesmírně citliví, skromní, něžní a dobře ovladatelní. Potřebují se však přesvědčit, že je máte rádi a nikdy je neopustíte. Překypují láskou, touží po ní a získáte-li si jejich důvěru, snesou Vám modré z nebe, bez problémů se budou s Vámi i stěhovat, láskyplně třít o nohy, dělat společníčky a vychytají všechny myšky. O černých kocourcích, narozených ve znamení Ryb se tvrdí, že mají i léčivou moc!

Kočičky narozené ve znamení Ryb mají, na rozdíl od víceméně plachých a altruistických kocourků, velmi přítulnou, pohodlnou a poněkud vypočítavou povahu, jsou mlsné a moc dobře vědí čím se vlichotit do přízně svého člověka. Rády se toulají, ale v domácnosti svého člověka musí mít výsadní postavení. Když už se musí smířit s přítomností dalších zvířat, jsou vstřícné, zdvořilé a přitom si diplomaticky zajistí výhodné postavení. Chlupatým rybičkám nechybí šarm a půvab, zbožňují kocouří namlouvání a tak nemají o nápadníky nouzi. Pakliže jejich člověk nesdílí nadšení pro jejich milostné radovánky, cítí se velmi dotčeny. Mateřství prožívají s extrémním nadšením, o mláďata pečují obětavě s láskou a ostražitostí. O lásku ke svým koťátkům se nechtějí s nikým dělit a tak je úspěšně schovávají na těžko přístupných místech. Vzhledem k tomu, že zdraví Vašich kočičích rybiček bývá křehké a mateřství je vysiluje, nechte je po prvních koťatech vykastrovat, prodloužíte jim život.

Chlupáčci zrození ve znamení Ryb často trpí na špatné trávení, žaludeční vředy, potíže se žlučníkem a játry. Kromě toho i na plicní choroby a časté záněty zvukovodu. Jejich člověk by tedy měl zvýšenou měrou dbát na jejich stravovací režim, pečlivě se starat aby neprochládali a často čistit ouška.

Kočičky a kocourci narození ve „vodním“ znamení Ryb si nejlépe rozumí s těmi, kteří se narodili ve znamení Raka, Štíra nebo Panny. Nicméně díky své vrozené přizpůsobivosti se dobře snesou i se zrozenci v ostatních znameních.



  Vodnář (21. 1. – 18. 2.)
Kočičky a kocourci narození ve znamení Vodnáře mají tendenci dominovat ve skupině ať již svých kočičích přátel či dvounožců. Vládce Vodnáře – Uran, dal svým zrozencům do vínku touhu po svobodě, nezávislosti a vůdčím postavení + obrovský intelekt a silnou individualitu, kterou se chlupatí Vodnáři snaží odlišit od svého prostředí. V uplatňování svých nápadů bývají často netolerantní a tvrdohlaví. Partnerské vztahy je svazují, místo odevzdané lásky, upřednostňují přátelství a vzájemné pochopení. Vzpírají se „ochočení“, neradi se smiřují s prostorem či pravidly, které jste jim vyhradili. Jsou nezávislí, ale potřebují dominovat a proto neumí žít sami. Díky tomu si snadno zvyknou i na nového majitele, bude-li je respektovat, a na společnost byť i odlišných druhů zvířat, které budou dominovat.

Kočičí Vodnáři jsou přemýšliví idealisté, kteří mají zásadní představy o tom, jak by společnost měla fungovat a posuzují vše, co se kolem nich děje, očima „dobra a zla“. Musí se přesvědčit, že veškeré požadavky jejich člověka jsou míněny vážně a mají smysl, jinak s nimi nic nepořídí. Nemají smysl pro odpovědnost, raději jednají impulzivně a proto musí být jejich výchova důsledná. Nesnáší hádky, konflikty a zvýšený hlas, proto raději vždy poslechnou. Díky klidné povaze, nebývají záludní, agresivní ani všeteční a náruživě se zajímají o všechny novinky. Rozhodnete-li se sdílet domov s kočičím Vodnářem, získáte tolerantního a vstřícného přítele, který vás nejen pobaví, ale i dodá harmonii a klid do vašeho domova.

Kocouří Vodnáři bývají tolerantní, učenliví a přítulní kamarádi, kteří svým dvounožcům dokážou odpustit snad všechny poklesky, kromě násilí a hrubosti. Jako nezávislí a svobodomyslní volnomyšlenkáři, mívají pochopení pro lidské poklesky a řídí se heslem „žij a nech žít“. Rozum u nich vítězí nad city, bývají spíš romantickými realisty než naivními snílky. Jsou tak trochu tuláky i konformisty a nejlépe vycházejí s lidmi, kteří mají podobnou, stejně otevřenou a klidnou povahu. Vůči cholerikům se omezí na chladnou zdvořilost, mohou je litovat, ale opravdové přátelství s nimi nikdy nenaváží. Naopak, život v setrvalém napětí je může přivést na pokraj zoufalství. Nešťastní kocouří Vodnáři mohou mít i sebedestruktivní sklony či v lepším případě se z nich stane neurotik, propadající hlubokým depresím.
Kočičí Vodnářky bývají něžná a přítulná stvořeníčka. Rády se mazlí a nejspokojenější jsou v teplém pelíšku, obklopené láskou a péčí svého člověka. Bývají zvědavé až všetečné a rády si hrají. Ve společnosti dalších zvířat se cítí jako „ryba ve vodě“ a za každou cenu se snaží udržet dominantní postavení. Milují společnost, návštěvy a pohyb, strádají, když jsou uzavřeny v prostorách malého bytu či kleci. Chlupaté Vodnářky chtějí a umějí se bavit. Učí se snadno a rychle. Těší se vynikajícímu zdraví a dožívají vysokého věku – jen pozor na stravu, Vodnářky mívají slabší žaludek, proto místo konzerv, potřebují čerstvé maso! Milují děti a mláďata a vždy jsou ochotné si s nimi hrát. Kočičí Vodnářky jsou ukázkovým příkladem kočičí péče o mláďata, svým koťátkům věnují čtyřiadvacet hodin denně a jsou ochotné za ně i dýchat. Ztráta mláďat jim může způsobit závažné psychické potíže. Proto, nechcete-li koťátka, nechte svojí kočičí Vodnářku včas vykastrovat.

Kočičí zrozenci ve znamení Vodnáře mívají dispozice k špatnému krevnímu oběhu a v souvislosti s tím, nedostatečné prokrvování, které ve vyšším věku vede k častým mozkových příhodám. U chlupatých Vodnářů mohou nastat i další komplikace související s krevním oběhem, a to kloubní a revmatické choroby, kterým lze předcházet cíleným pobytem v suchu a teple. Pozor – kočičí Vodnáři nejsou simulanti a své zdravotní potíže bedlivě skrývají, proto buďte pozorní a při sebemenší změně chování ihned vyhledejte veterináře. Většinou se však těší skvělé fyzické kondici, pevnému zdraví a dožívají se vysokého věku.

Kočičí Vodnáři nejlépe vycházejí s těmi, kteří se narodili pod ochranou dalších dvou vzdušných znamení, a sice Vah a Blíženců. Rozumějí si však i se zrozenci ve znamení Berana.



  Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)
Kočičkám a kocourkům narozeným ve znamení Kozoroha vládne mocná planeta Saturn, která jim dává do vínku obrovskou inteligenci, disciplínu, zodpovědnost, soustředěnost a smysl pro pořádek. Pravdou je, že tyto vynikající vlastnosti přináší občas chlupatým Kozorůžkům mnoho nesnází, fyzického i duševního utrpení, obzvlášť rozhodnou-li se řídit stanovenými pravidly. Na druhé straně se díky těmto vrozeným vlastnostem dokážou velmi dobře orientovat v často složitých vztazích vzájemného soužití, jsou trpěliví, učenliví, dokážou se poučit z nabytých zkušeností a využít je ve svůj prospěch.

Kočičí mazlíčci narození ve znamení Kozoroha bývají zdrženliví a přemýšliví introverti, kteří na získání důvěry ke svým dvounožcům potřebují více času. Bojí se projevit lásku ze strachu, že by obtěžovali či z nepochopení a nesmělosti. Mají velký smysl pro morálku a nikdy nevyužijí ve svůj prospěch slabosti jiných.
Rozhodnete-li se sdílet svůj domov s chlupatým Kozorůžkem, získáte věrného a vytrvalého přítele, který vás bude milovat po celý svůj život. Musíte si však pamatovat, že zklamáním jeho důvěry, mu způsobíte velkou bolest, se kterou se bude těžko vyrovnávat. Dokonalá paměť, pevná vůle, cílevědomost a učenlivost jim zaručuje úspěch prakticky v každé činnosti – na druhou stranu jsou chlupatí Kozorůžci velice tvrdohlaví a o svou nezávislost dovedou bojovat drápky i zoubky. Vzteklouni a hrubiáni s nimi nikdy nic nepořídí, naopak vlídný a citlivý chovatel v nich získá hotový poklad. Kozorůžci se nedokážou smířit s neúspěchem, odmítají kompromisy, i na vlastní úkor plní své povinnosti, jsou moudří a své zralosti dosahují ve stáří.

Kocouří Kozorůžek dokáže být přítulným mazlíčkem předoucím při každém pohlazení, stejně jako krutým a nelítostným tyranem, když ho zklamete. K přátelství se svým dvounožcem vyžaduje, aby ho uznal za rovnocenného partnera a nežádal po něm nadměrné projevy lásky. Kocouří Kozorůžci jsou velmi bystří, společenští, mají rádi děti, se kterými si dokážou hrát celé hodiny, ale nesnáší hluk a tzv. italskou domácnost, před kterou dávají přednost životu tuláka. Ztratí-li svého člověka, snaží se ho vyhledat a nikdy si nedokáží zvyknout na jiného majitele.
Kočičky narozené ve znamení Kozoroha bývají velmi náladové a v citové oblasti nestálé. Těší je potěšit svého člověka roztomilými koťátky, o které se však nestarají. Nakonec, od čeho mají svého dvounožce? Milují lidskou společnost a současně touží po nezávislé svobodě. Jsou plné rozporů a protikladů, nesmírně inteligentní, inspirativní a složité osobnosti, které bývají ideálními partnerkami umělců a mágů. V jejich tajuplném chování je cosi magicky přitažlivého, jakoby do tohoto světa zabloudily z jiných světů či dimenzí.
Kočičí zrozenci ve znamení Kozoroha mívají problémy s krční páteří. Bolesti páteře a hlavy je dokážou pořádně potrápit, stejně jako náchylnost k alergiím a ekzémům. Snadno podléhají také stresu a depresím. Jejich dvounožec by jim měl zabezpečit klidný a útulný domov a dostatek činnosti, která by zaměstnala jejich tělo i duši.
Kočičí Kozorůžci vycházejí nejlépe s těmi, kteří se narodili ve znamení Býka, Panny a Váhy, nadějné je i spojení s Blíženci, kteří u soucitného Kozorůžka hledají ochranu a na oplátku mu poskytují uznání, zábavu a rozptýlení – učí ho být nad věcí.



  Střelec (23. 11 – 21. 12.)
Kočičky a kocourci narození ve znamení střelce jsou poněkud rozporuplné osobnosti, na jedné straně potřebují ke svému sebeprosazení společnost a systém, na druhé značnou dávku svobody a nezávislosti.
Od mládí bývají velmi samostatní, odvážní až nezkrotní, všude vlezou, všechno musí prozkoumat, člověk by řekl, že se to kotě snad nikdy nenaučí poslouchat. Ve skutečnosti jsou hotovými beránky, jen se to s nimi musí umět. Milují změnu, zábavu, být středem pozornosti, jsou družní a společenští a bez odmluvy vyplní každé přání svého člověka, bude-li se kolem nich točit a vyhoví každému jejich přání. Přitahuje je sice nezávislost a dobrodružství, rádi se toulají v přírodě, ale nakonec dají přednost teplu útulného domova a misce plné dobrot. Bývají požitkáři a běda člověku, který je rozmazlí, všechno si přisvojí a vždy budou mít navrch.
Kocouří Střelci jsou hotoví akrobaté, nemáte-li zahrádku se stromy, pořiďte jim pořádný kočičí strom alespoň do pokoje. Sledováním jeho krkolomných výkonů se pobavíte víc než seriálem v televizi. Na společnost dalších soukmenovců si příliš nepotrpí, kočičí dámy rádi navštíví, ale rodinný život či nedej bože péče o koťata, je vůbec neláká. O svého člověka se totiž nehodlají s nikým dělit. Jsou velmi inteligentní, egocentričtí a oplývají pevným zdravím. Kočičky – Střelkyně mají velmi vyvinutý smysl pro svobodu, nezávislost a soběstačnost, často si zachovávají odstup od lidí i společnosti svých druhů a družek. Jsou to rozené cestovatelky a leckdy z nich touha po svobodě udělá kočky venkovní. Dokáží se však snadno a rychle přizpůsobit, žijí-li s láskyplným člověk, který má pro svobodomyslnou povahu pochopení. Jsou zvědavé, hravé, takřka v neustálém pohybu, milují každou změnu, s nimi se nikdy nudit nebudete. Díky svému temperamentu si udržují skvělou fyzickou kondici až do pozdního věku a těší se nezdolnému zdraví. V lásce bývají značně nedůvěřivé a rezervované i mateřským povinnostem se rády vyhnou. Když už to musí být, svá mláďata trpně vychovají, ale k chovným účelům se v žádném případě nehodí.
Kocouří Střelci i kočičí Střelkyně jsou extrémně temperamentní, dovádiví až zbrklí, což jim může přivodit i vážný úraz. Dopřejte jim dostatek pohybu a hraček, aby se zabavili během vaší nepřítomnosti a netrpěli depresemi z nudy.
Jejich nejvhodnější partneři bývají kočičky a kocourci zrození ve znamení Berana či Lva.



  Štír ( 24.10. - 22.11. )
Kočičky a kocourci narození ve znamení Štíra jsou dominantní stvořeníčka s pevným a nepoddajným charakterem, nadprůměrných schopností a touhou po nezávislosti. Potřebují čas aby Vás důkladně poznali a od malinka láskyplnou a trpělivou výchovu.
Zbožňují záhady, které jim dávají prostor k neustálému zkoumání svého okolí, jsou neohrožení, touží po neustálé změně, pohybu, činnosti, rádi se učí a jsou stejně nároční vůči sobě i k ostatním.Vzhledem k těmto dominantním vlastnostem u nich vystupuje do popředí touha ovládat, důvěřovat jen sobě, spoléhat jen sami na sebe. Získání jejich přátelství bývá leckdy obtížné. Většinou si je zamilují jen silné osobnosti, a to právě pro jejich touhu po nezávislosti. Jsou fyzicky zdatní, vytrvalí a velmi trpěliví v úsilí dosáhnout svého. Dokáží se orientovat i v těch nejsložitějších situacích, mají dar předvídavosti, vycítí hrozící nebezpečí, jejich bystrost a inteligence jim umožní odkrýt slabiny protivníka i přítele. Abyste získali důvěru svých kočičích Štírků, musíte tolerovat jejich smysl pro samostatnost a dominanci.
Kocouří Štírci bývají rozenými vůdci a bojovníky, nestrpí odpor, a to jak ve společnosti svých soukmenovců, tak i člověka. Nejsou ideálními společníky dětí, ani k vlastním koťatům se nechovají nejlépe. Svého člověka respektují, považují ho za Bohem daného pečovatele, který si však vůči nim občas příliš dovoluje. Zato se s nimi nikdy nebudete nudit a Vašim pozemkům se začnou vyhýbat myši, kočky, psi a leckdy i sousedé, na sto honů. Musíte se však smířit s tím, že nebudete projevovat náklonnost k dalším domácím zvířatům. V jídle jsou nenároční, těší se pevnému zdraví a dožívají vysokého věku.
Pokud se týče lásky - kocouří Štírci bývají velmi přelétaví a nikdy se nespokojí jen s jednou partnerkou. Navíc se rádi toulají a v soubojích o své lásky vždy vyhrávají, přestože se často vrací s krvavými šrámy.
Kočičí - Štírky však bývají klidné až flegmatické, nejlépe vycházejí se staršími lidmi či osamělými dětmi. Milují teplo domova a žárlivě střeží své dominantní postavení v rodině. Mají hrdé a sebevědomé vystupování a ustavičně dbají o svůj zevnějšek. Eventuelní příchod dalšího mazlíčka jim působí hluboké deprese, leckdy opustí svůj domov a někdy se i nevrátí. V lásce jsou už od ranného věku velice náruživé. Proto, nechcete-li koťátka, navštivte se svou Štírkou co nejdříve veterináře. Jinak jsou kočičky narozené ve znamení Štíra úžasné maminky, o svá miminka vzorně pečují a jsou štěstím bez sebe, projevíte-li o jejich koťátka zájem. Kočičí Štírky bývají zdravé a čiperné až do pozdního věku, k jídlu se chovají podle nálady. Protože inklinují k pohodlnosti a narcismu, vždy s radostí uvítají výzvu ke hře a kartáčování kožíšku.
Nezávislí a svobodomyslní kočičí zrozenci ve znamení Štíra to nemají snadné v hledání partnerů. Bývají přelétaví a navíc žárliví, a tak nejlépe vycházejí s citlivými Raky a s věčnými milenci života - vzdušnými Blíženci.
Zdraví chlupatých Štírků bývá pevné, mají však předpoklady k onemocnění ledvin a močového ústrojí, proto by neměli prochládat a mít vždy zajištěn přístup k dostatečnému množství pitné vody. Kočičky - Štírky mívají žaludeční a žlučníkové potíže, nesnáší tučnou stravu a cestování.



   Váhy ( 23.9. - 23.10. )
Kočičky a kocourci narození ve znamení Váhy mají přátelskou a láskyplnou povahu, jsou inteligentní, hraví, vynalézaví, ale nesnáší hlučnou společnost a těžko navazují přátelství se svými soukmenovci.

Kočičí mazlíčci zrození ve znamení Váhy touží po harmonii, jsou trpěliví, oddaní, vyrovnaní, zbožňují teplo domova a téměř neustále mají dobrou náladu. Proto jsou ideálními partnery lidí, kteří mají rádi klid nebo i těžce nemocných či retardovaných dětí. Mají silně vyvinutý smysl pro spravedlnost, svého člověka milují, ale zjistí-li, že není jejich důvěry hoden, dokáží si buď prosadit dominantní postavení anebo hledají domov jinde.
Kočičí zrozenci ve znamení Váhy mají s kočkovitými šelmami společnou pouze graciéznost pohybu a krásu sametových kožíšků. Jsou totiž velice pohodlní, všelijaké kočkování a rejdění, ani vzrušující dobrodružství v přírodě je neláká, o to raději se mazlí a vyvalují v teplíčku útulného domova a misku s kousky šťavnatého hovězího ochotně vymění za ulovenou myšku. Vzhledem k tomu, že jsou takoví gurmáni a navíc velmi rádi odpočívají, jim hrozí nebezpečí, že se z nich již v ranném věku stanou pěkně vypasení tlouštíci. A proto pozor na překrmování!
Jako každý kdo miluje svůj domov, tak i chlupaté váhy zbožňují čistotu a běda, zapomenete-li jim vyčistit pelíšky a WC bedýnky, umýt mističky či nedej bože, se ve spíži objeví myš. Z chlupatého lenocha se okamžitě stane pedantický moralista a krvelačný lovec.
V lásce se kočičí Váhy liší, zatímco kocourci se nikdy nespokojí jen s láskou svého člověka a touží po lásce k partnerce svého rodu, kterou většinou dlouhá léta věrně milují. Kočičkám naopak úplně postačí citové pouto k jejich člověku a jeho rodině. Uvítají přivedete-li jim partnera, ale jejich reakce bude velmi ostýchavá. Vůči svým mláďatům se budou chovat láskyplně a pečlivě, ale k cizím velmi agresivně.
Ideálními partnery kočičích zrozenců ve znamení Váhy jsou kočky zrozené ve znamení Blíženců nebo Vodnáře a skvěle vycházejí i s kočičími pannami a panáčky.
Kočky zrozené ve znamení Váhy trpí na ledvinové choroby a mají křehké kosti. I sebemenší prochladnutí a zvýšená námaha jim může způsobit závažné komplikace. Proto dbejte, aby Váš mazlíček byl stále v teple a fyzickou námahou si nezpůsobil zlomeniny či vykloubeniny.



  Panna ( 23.8. - 23.9. )
Kočičky a kocourci narození ve znamení Panny neumějí být sami, bezmezně milují svého člověka a jsou ideálními společníčky.

 Chlupaté panenky i panáčci bezvýhradně milují svého člověka a touží být takřka neustále v jeho společnosti. Jsou klidní a rozvážní, skromní a nenároční, něžní a citliví, učenliví a lehce ovladatelní. Mají vynikající paměť, stačí mírná domluva, aby případný prohřešek už nikdy neopakovali. Úzkostlivě dbají o svůj zevnějšek a pedanticky lpí i na čistotě domácnosti, kterou s Vámi sdílejí. Zejména kočičky jsou velké parádnice, pečlivým čištěním kožíšku tráví většinu dne a zbožňují kartáčování. Zbožňují zaběhnuté pořádky a životní rytmus. Pořídíte-li si dalšího mazlíčka, nesetkáte se s velkým pochopením, z lásky k Vám ho sice budou tolerovat, ale zároveň přemýšlet jak Vás přimět k tomu, abyste se ho co nejdříve zbavili. A tak se možná tu či onde objeví loužička a protože Váš miláček by přece nic takového neudělal, padne podezření na vetřelce. Především kočičí panenky jsou velmi žárlivé a vůči protivníkovi schopné použít těch nejzákeřnějších prostředků. Zde postačí přistihnout pachatelku při činu, důkladně domluvit a žárlivá bojovnice za svá výsostná práva se hned změní v kajícnou kočičku, nový mazlíček získá přítelkyni a pořádek v bytě je obnoven.
 Kočičí panny a panáčci jsou vynikajícími lovci myší, o myší maso sice nestojí, ale rádi se pochlubí úlovkem odměnou za chutný pamlsek. Vyžadují kvalitní stravu, ke konzervám však bývají skeptičtí.
Vpartnerských vztazích jsou přehnaně kritičtí a k lásce skeptičtí. Nejsou sexuálně náruživí a zejména kocourci nebývají zdatnými milovníky, takže se chovatel může dožít značného zklamání. O to víc však bývají věrní svým partnerům a pozorní ke koťatům.
Nejlépe si rozumí se zrozenci ve znamení Býka či Kozoroha a dobře vycházejí i se zrozenci Vah.
 Kočičí panenky i panáčci mívají vrozené dispozice k žaludečním a střevním chorobám, pečlivě volený jídelníček a dietní strava jim v žádném případě neuškodí. Kočičky mívají sklon k nádorovým onemocněním a proto je důležitá včasná prevence. U kocourků by se měla věnovat zvýšená péče o zoubky.



LEV (23.7. - 22.8.)
Kočičkám a kocourkům zrozeným ve Lvu vládne planeta Slunce, která jim dává do vínku nezdolnou sílu, pevné zdraví, dobrou fyzickou kondici a obrovskou touhu být obdivován, dominovat a vládnout druhým. Svým sebevědomým chováním se snadno stávají vůdcem smečky i rodiny a ochotně berou odpovědnost za její život. Bývají čestní, odvážní a podřídíte-li se jejich vůli i laskaví. Avšak díky nadměrné ctižádostivosti a snaze za každou cenu vyniknout, své blízké leckdy dusí a v touze po úžasných výkonech riskují i vlastní zdraví a život. Jsou ušlechtilí, velkorysí a věrní, ale nikdy se nenechají zotročit a vezmete-li jim jejich sebeúctu, jednou provždy zničíte vzájemné vztahy. Budete-li svého mazlíčka zrozeného ve Lvu akceptovat, získáte rovnocenného partnera na celý život.

Kocouří Lvíčci svým vystupováním i vzhledem vzbuzují obdiv a úctu, navíc bývají zábavní, veselí a sympatičtí - zkrátka pohodoví kocouři, které hned tak něco nerozhází. Ale pozor, nikdy vám neodpustí zanedbání péče, nudu, hrubost či aroganci. V kočičí říši vládnou pevnou tlapkou s ostrými drápky. Od udatných a většinou vítězných soubojů je neodradí množství ani zkušenosti protivníků. Ke kočičím dámám se chovají panovačně jako praví dobyvatelé a svůj harém žárlivě střeží. Ve společnosti svých dvounožců a zejména dětí se však okamžitě změní v hravé a mazlivé koťátko, hravost je provází až do nejpozdnějšího stáří. Zatímco lidská mláďata něžně milují a tolerují jim lecjaké to tahání za ouška či ocásek, vůči svým vlastním bývají tvrdí, leckdy je ze žárlivosti vůči své partnerce - kočičí mamince prostě zbaští. Kocouří Lvíčci silně lnou ke svému domovu, raději opustí svého člověka, než místo, kde žili. Díky své vynikající paměti dokážou ujít i desítky kilometrů, aby se vrátili do svého původního domova. Ti, kteří se často stěhují, by si raději měli pořídit mazlíka zrozeného v jiném znamení.

Kočičky zrozené ve Lvu bývají velmi zdravé, temperamentní, zvídavé, vynalézavé a hravé. S nezdolnou chutí papají a s ještě větší loví. Jejich lovecké vášni podlehne každá myška, rejsek, ba dokonce i neopatrné morče či kuře - v lovu prostě neznají bratra. Jsou to rozkošná vitální stvořeníčka, která se i v bytě dokáží zabavit ať s klubíčkem či s nejdražší hračkou. Nesnáší nudu, chvilenku neposedí, vymýšlí si vlastní, leckdy destruktivní hry, kdy běda vašim záclonám, vázičkám či soškám. Pořiďte jim co nejvíce hraček, prolézaček a nejlépe kočičího kámoše, pokud možno kocourka stejného věku a budete mít po starostech.
Kočičky - Lvice bývají vynikající maminky, o svá koťátka pečují takřka nepřetržitě 24 hodin denně a neváhají je bránit nasazením vlastního života. Ocitnou-li se jejich mláďata v ohrožení, bojují s odvahou a zuřivostí skutečných šelem. Vlastníte-li kočičí Lvici, měli byste jí dopřát mateřské radovánky alespoň jednou.

Kočičí zrozenci ve Lvu sice mívají pevné zdraví a dožívají se vysokého věku, ale toto znamení jim předurčuje dispozice ke kardiovaskulárním nemocem, takže k stáru mohou trpět vysokým tlakem a cévními chorobami. Zároveň se jim sníží obranyschopnost a bývají vnímavější vůči infekčním nemocem, angínám, chřipkám a prochladnutí. Nejlepší prevencí je vakcinace a strava bohatá na vitamíny a stopové prvky. Nemocní Lvíčci totiž musí odpočívat v klidu a teple, což se při jeho vitalitě leckdy těžko prosazuje.

Kočičky a kocourci zrození ve znamení Lva, který patří k tzv. ohnivým znamením, si nejlépe rozumí se zrozenci ve znamení Berana a Střelce. Je to temperamentní, egocentrické znamení, které musí dominovat, nemá smysl pro humor a nesnáší nudu. Nejhůře vycházejí se snivými Rybami a škodolibými Blíženci.



Rak (22.6. - 22.7)
Rak je nejcitlivější znamení ovlivněné senzitivní planetou Měsíc, která doplňuje vývoj zrozenců v Raku o citovou složku. Zatímco ve vztazích Blíženců dominuje intelekt, kočičí Ráčci jsou citově sepětí s ranným vývojem, dětstvím, rodinou a matkou. Jsou-li od malinka milováni a láskyplně opečováváni, vyrůstají z nich osobnosti mimořádné kvality. Protože jsou snadno citově zranitelní, mnohdy budují kolem sebe ochrannou zeď za níž málokoho pustí. Potřebují získat podporu, pochopení, pochvalu a poté dokáží hotové divy. Domov pro ně neznamená jen citovou jistotu, ale též uspokojení základních potřeb - potravy a bezpečí. Na první pohled neprůbojní a něžní Ráčci, dokáží za zachování svého domova i rodiny neohroženě bojovat. Pro svojí křehkou něžnost, vynalézavost, přitažlivou eleganci a hluboký duševní život, bývají ideálními společníky člověka. Kdo uvízne drápkem u chlupatých Ráčků, nedokáže se od nich odloučit. Zneuznaní či nepochopení Ráčci bývají přehnaně citliví až bolestínští, náladoví, popudliví, vztahovační a záhy ztrácí odvahu i chuť do života.

Kočičí Ráčci jsou citově snadno zranitelní, aby z nich vyrostli skvělí společníčci potřebují šťastné dětství a láskyplný domov. Pak se dokáží přizpůsobit jak kočovnému způsobu života, tak usedlému pobytu v bytě. Nejsou nároční ani vybíraví, snadno se učí a přes svojí zasněnost a tak trochu i lenost bývají ve hrách velmi vynalézaví. Na druhé straně, nedostává-li se jim lásky a pozornosti, upadají do netečnosti, depresí a úzkostí, ze kterých jim leckdy nepomohou ani nejdražší odborníci. Zdají-li se někdy nespolečenští, je to dáno jejich potřebou vnímat mnohem víc lidského tepla a společnosti než ostatní znamení.

Kocouří Ráčci mívají klidnou povahu a nedostatek sebevědomí. Jako všichni nedůvěřiví introverti, dokáží navázat užší přátelství až po delší době. Nesnáší aby byli přehlíženi a dokážou se připomínat hlasitým křikem. Slabší jedinci bývají velcí hypochondři, každé píchnutí v zádech či pšíknutí prožívají jako poslední hodinku, vyžadujíce veškeré vaší pozornosti a neutuchajícího mazlení. Milostný život bývá neuspořádaný a vztahy s opačným pohlavím komplikované. Na rozdíl od jiných znamení jim záleží výhradně na citech a tak bývají ochotní za dámou svého srdce putovat kilometry daleko, což jim přináší různé nebezpečí. Zabránit jejich zraněním či případné ztrátě lze nejsnáze kastrací v prvním roce života, protože poté se budou držet v důvěrném bezpečí svého domova. Cestičku k srdíčku svého kocouřího Ráčka najdete hlavně hlubokou láskou a tolerancí. S chlupatými Ráčky nejlépe vycházejí přemýšliví lidé, kteří jim dokáží naslouchat.

Kočičí Ráčky bývají ta nejcitlivější a nejzamilovanější stvořeníčka s překrásně utvářeným tělíčkem a dojímavým pohledem hlubokých a cituplných očí, kterým si okamžitě získají srdce i zavilého odpůrce koček. Hodláte-li si pořídit kočičí slečínku a váš partner je proti, pak chlupatá Ráčka je to pravé ořechové. Račí slečínky jsou velice inteligentní, mazlivé, hravé a zvídavé, dílem okamžiku prozkoumají i ta nejtemnější zákoutí vašeho bytu a srdce, kterému porozumí lépe než Sigmund Freud. Dokáží dát najevo svému člověku, že je pro ně králem a pánem všeho tvorstva a díky svému šarmu si ho záhy omotají kolem packy. Pro svoji koketnost a dokonalou manipulaci s člověkem bývaly nepostradatelnými společnicemi čarodějnic a vědem. Jako většina věhlasných krasavic bývají občas náladové, sobecké, žárlivé a tak trošínku zahálčivé. Kočičí Ráčky jsou prostě osobnosti a k jako takovým k nim musíte přistupovat. Budou vás milovat, pokud vás uznají hodným tohoto cíle, ale nikdy se nestanou jakýmsi poddajným mazlíčkem.
Stejně jako jejich protějšky, kocouří Ráčci, bývají bolestínské až běda, stačí nechtěně přišlápnout ocásek a spustí řev, že uši zaléhají. Jejich ztepilý vzhled a sebevědomí budí nesmírný zájem a milostnou vášeň opačného pohlaví a ony jen málokdy vystačí s jedním partnerem. Jako maminky bývají přepečlivé a odloučení od koťat nesou velmi těžce, proto jim chovatelé nechávají alespoň jedno mládě z každého vrhu.

Kočičí Ráčci trpí zažívacími potížemi již od kotěcího věku a ke stáru jim hrozí i nádorová onemocnění žaludku a plic. Každý chovatel by měl dbát na specielně upravený jídelníček, aby snížil riziko onemocnění jater, sleziny, žaludku a plic. Kromě toho jako většina hypochondrů trpí potížemi psychosomatického charakteru, proto by neměli být vystavováni stresu a poškozujícím vlivům, jako je např. kouření.

Kočičky a kocourci zrození ve znamení Raka nejlépe vychází se zrozenci ve znamení Štíra či Býka. Někdy si rozumí i se zrozenci ve znamení racionálních Blíženců, zejména těch, kteří mají v ascendentu Měsíc, Venuši či Neptuna.



Blíženci (21. 5. - 21. 6.)
Zatímco Beran přináší svým zrozencům energii, Býk dává energii tvar, Blíženec jde ve vývoji dál - obohacuje kočičky a kocourky i velkou dávkou intelektu. Vládnoucí planetou Blíženců je vrtošivý Merkur, který rád přebírá vlastnosti planet v jejichž blízkosti se právě nalézá a tak mazlíčci narození pod vlivem působení Merkuru mívají velmi nevyzpytatelnou povahu. Bývají zvědaví, zvídaví, bystří, o vše se zajímají, život pro ně představuje stále něco nového, vzrušujícího. Snaha poznat všechno je však vede k povrchnosti, znalosti rychle vstřebají, avšak více je nerozvíjejí. Díky vysoké inteligenci a schopnosti se dokáží přizpůsobit každé změně, najít východisko z každé nepříjemnosti a zároveň to využít ve svůj prospěch. Kočičí Blíženci milují hry, pohyb, sport a mnohdy v nich používají ne zrovna fér způsobů, snaží se totiž nad situací dovedně vyzrát. Slabšího partnera si snadno otočí kolem prstu a poté je těžké poznat zda vládne dvounožec či milovaný chlupáč.

Kočičí mazlíčci zrození ve znamení Blíženců se s rozkoší zapojí do každé hry, touží být středem pozornosti, potřebují uznání a obdiv a daří-li se jim to, nikdy neztrácejí dobrou náladu. V opačném případě trpí ztrátou sebevědomí, chutí do života a depresemi, chřadnou, fyzicky i psychicky strádají. Smyslem jejich života je přátelství a láska, touží po harmonických vztazích s lidmi i zvířaty ve svém okolí. Případné zklamání prožívají jako katastrofu, zatrpknou a během okamžiku se mohou proměnit v pomstychtivého ďáblíka.

Kocourci - Blíženci jsou ta nejmazlivější, nejhravější a nejmlsnější stvoření na světě. Úzkostlivě dbají na čistotu a eleganci svého kožíšku, jsou extrémně čistotní a totéž vyžadují od svých dvounožců. Milují jen ty, kteří je respektují, svým uhlazeným zevnějškem reprezentují a pěkně voní. Ke svým chlupatým kolegům bývají značně kritičtí, rádi jim dávají najevo svou morální i duševní převahu a proto příliš kámošů nemají. V lásce jsou poněkud nesmělí, zamilují se jen do partnerky, která je nekriticky obdivuje a velkoryse jim odpouští jejich nedostatky.

Kočičky - Blíženci patří k nejkrásnějším představitelkám kočičích plemen, jsou něžné a mazlivé, jemné, vstřícné, nápadité, leckdy trošku přecitlivělé až bolestínské. Nesnáší křik a hrubé chování. Nikdy se nesmíří s nepořádkem, velice lpí na čistotě jak svých sametově hebkých kožíšků, tak i útulných pelíšků. Jsou veliké parádnice, mají rády česání, kartáčování a různé ozdůbky, až do babiččího věku si vášnivě rády hrají. Čím více jim hraček nakoupíte, tím budou šťastnější a spokojenější. A navíc jsou skvělé lovkyně, díky jim se Vaší zahrádce budou myšky vyhýbat na sto honů. Nezaleknou se ani větších nepřátel, statečně zaženou psa, kunu či jiného vetřelce. V lásce bývají důvěřivé, snadno podlehnou kocouřím svůdníkům, proto je v kritickém období mějte vždy na očích. Svoje koťátka milují, ale dlouhodobá péče je unavuje a tak ji rády přenechají svému dvounožci.

Kočičí Blíženci špatně snášejí teplotní rozdíly, snadno prochladnou, bývají ohroženy zánětem plic, bronchiálním katarem či astma. Pro svoji senzitivní přecitlivělou povahu nesnáší hluk, křik, špatnou náladu, které jim mohou přivodit hysterický záchvat, nervová onemocnění či uvrhnout do deprese.
S kocourky a kočičkami zrozenými ve znamení Blíženců nejlépe vyjdete vytvoří-li se mezi vámi silné citové pouto, budete-li je chválit, odměňovat pamlsky a nedáte-li jim najevo svoje slabůstky.
Kočičí Blíženci si nejlépe rozumí se zrozenci Vodnáře či Vah. Soužití s Beranem, Lvem a Střelcem bývá většinou poněkud riskantní.



Býk (21. 4. - 20. 5.)
Býk usměrňuje roztříštěnou a ničím neohraničenou energii ohnivého znamení umíněného Berana. Jeho živlem je země, která zrozence v Býku drží „při zemi“, tím jejich energie získává stabilitu, vyrovnanost a vytrvalost. Vládcem kočiček a kocourků zrozených ve znamení Býka je smyslná planeta Venuše, která jim dává do vínku touhu po rodinném zázemí v komfortu a pohodlí, harmonické lásce a zemité rozkoši ze sexuálních radovánek.
Chlupatí Býci milují vše co je příjemné, hezké, pohodlné a trvalé, život vychutnávají tzv. plnými doušky. Bývají poživační gurmáni, smyslní milovníci, své city projevují bouřlivě a s nesmírnou oddaností lpí na své smečce či člověku. Jsou velmi citliví, váží si čestného jednání, zradu či ztrátu svého člověka nesou velmi těžce. Rozhodnete-li se pro mazlíčka zrozeného v Býku, pamatujte, že o něj musíte pečovat po celý jeho život. Odmění se Vám láskyplným poutem, věrností, krásou a smyslem pro radost.

Kočičí Býci bývají požehnáním každé domácnosti. Není lepšího lovce nevítaných myší, hrabošů a dalších vetřelců, není lepší kočičí maminky, není lepšího přítele a kamaráda. Jsou vytrvalí, houževnatí, trpěliví, rození stratégové, kteří neznají únavu a dovedou si poradit s každým problémem, s každým narušitelem svého domova. Jsou obdařeni vynikajícími fyzickými schopnostmi, vysokou inteligencí a vitalitou. Ideální prototyp opravdového predátora v jehož žilách proudí krev bojovníka - ochránce smečky a síla spojená s mrštností, taktikou a odvahou mu zaručuje vítězství. V mládí bývají hraví a skotačiví, s přibývajícím věkem poněkud zpohodlní, užívají si tepla domova, dobrého jídla a něhyplného mazlení se svým člověkem. Nesnáší hádky, i sebemenší rozepře otřese jejich sebevědomím a způsobí jim citové trauma. Celou duší milují svou smečku, svého člověka, jeho děti a domov, jejichž případnou ztrátu nesou velmi těžce.

Zejména kocourci bývají silně upnuti na svého člověka, raději podstoupí útrapy cestování, než by se s ním rozloučili. Pozor, chystáte-li se na cestu, prohlédněte svá zavazadla, případně auto, zda se v nich neskrývá Váš mazlíček, vrozeným pudem vycítí předem Vaše úmysly a dokáží se chovat velice tiše. Kocourci zrození v Býku jsou velmi odvážní, chytří, zábavní, něžní, přítulní a přizpůsobiví - dalo by se říci, že neexistuje lepší společníček.

Narozdíl od kocourků, kočičky narozené ve znamení Býka bývají nevyrovnané jak sami se sebou, tak s vnějšími vlivy. Často jsou nervózní, podléhají sebelítosti, strachu, že budou opuštěné a proto potřebují mnohem více péče, lásky a pozornosti svého dvounožce. Zapuzení či odložení do útulku je pro ně rozsudkem smrti. Nikdy nešetřete chválou a láskyplným slovem. Odmění se Vám nesmírnou něhou a krásou, díky níž se stávají vítězkami výstav a společenských akcí. I nalezenkyně z ulice Vás bude na veřejnosti reprezentovat překrásným kožíškem a hrdě vztyčeným ocáskem, bude Vám věrnou přítelkyní na celý život.
Kočičky - Býčci se netoulají, jsou vynikajícími milenkami i matkami. Mívají zdravá a silná mláďata, o která pečují s obětavou láskou. Pro bezpečí svých koťat neváhají obětovat i vlastní život. Jejich odchod prožívají těžce, ale o to více přilnou ke svému člověku a jeho dětem, se kterými dovádí od rána do večera. Bývají mírné, laskavé a povolné, dají se snadno ovládat a díky těmto vlastnostem jsou ideálními společnicemi chovatelů - začátečníků.

Zdraví kočičích Býků bývá ohroženo častými problémy horních cest dýchacích a žaludečními potížemi. Na podzim trpí rýmou, v zimě záněty mandlí, i v letních deštích občas prochládají a trpí katarem průdušek. S živelnou chutí jedí, jsou mlsní, často se přejídají, mívají sklony ke tloustnutí a tak v pozdních létech života trpí žaludečními potížemi. Je tedy na jejich dvounožci, aby dbal na správnou životosprávu.

Kočičky a kocourci zrození ve znamení Býka, jehož živlem je Země, si nejlépe rozumí se zrozenci v zemských znameních Panny a Kozoroha, a vodního znamení Raka



Horoskop pro kočky
Kočka ví co chce a počká, dokud toho nedosáhne. Mnoho lidí by se od svého kočičího mazlíčka mohlo učit trpělivosti i diplomacii. Samozřejmě i kočičky jsou pod vlivem svého znamení různé. Můžeme se o tom přesvědčit i na jiné stránce, například v tomto horoskopu pro kočky




Zpět