Doporučená literatura


Kočky vám doporučují (87 titulů)
 Redakce, aktualizace 16.11.2014


Autor: Josef Duben
Název: Damani útočí
Vydavatelství: Krigl
Popis:
A může být vůbec daman tak nebezpečný, jak by se z titulu mohlo zdát? To takový hlavonožec, velký kalmar nebo chobotnice, to je jiná! Ačkoli, kdo ví, kde na člověka skutečné nebezpečí číhá? V hlubokosti mořské nebo je to spíš v srdci? Jaká je naděje se mu vyhnout? A je vůbec nějaká?



Autor: Kateřina Soukupová
Název: Veveřácká kronika
Vydavatelství: Zóna & Argo
Popis:
Kateřina Soukupová zaznamenala v knize Veveřácká kronika celý život divoké veverky Pinky, která se usídlila v akátovém lese sousedícím se samotou, kde autorka žije. Knížka Veveřácká kronika vyšla poprvé na jaře roku 2005, kdy bylo její hrdince, divoké veverce Pinky, pět let. Tehdy Kateřina Mojžíšová, v ní zachytila osudy Pinky od ledna 2002 do podzimu 2004. Následně autorka, po sňatku Kateřina Soukupová, dopsala stejně dlouhé pokračování. Původní text byl nově zredigován a na řadě míst výrazně upraven a plynule "propojen" v (jakousi "Veveřáckou kroniku 2"), zachycující osudy Pinky i v dalších letech. Na rozdíl od prvního vydání je většina barevných i černobílých fotografií v nové knize až z roku 2012… Knihu objednáte Zde
Zakoupením této půvabné, veselé a poučné knížky se nejen pobavíte, ale zároveň přispějete na péči o cca 80 nalezených veveřátek z celé ČR ročně. Více se dozvíte na www.veveratka.cz/


Autor: Ivana Mudrová
Název: Prahou s otevřenýma očima IV
Vydavatelství: Lidové noviny
Popis:
Kniha není klasickým průvodcem po Praze ani samostatným literárně-historickým dílem. Chce upozornit na podivuhodné, opomíjené a takřka neznámé památky a tajemná zákoutí hlavního města. Nabízí více než devadesát námětů k neobyčejným procházkám Prahou. Popisy jednotlivých míst provázejí legendy, úryvky ze starých publikací či vlastivědných prací i vyprávění o významných osobnostech. Budete překvapeni, jak dobře znali někteří spisovatelé, výtvarní umělci a herci tajemnou Prahu, místa, kde žili a kudy vedly jejich kroky…



Autor: Cleveland Amory
Název: O nejlepším kocourovi
Vydavatelství: Práh
Popis:
Poslední z trilogie. Dojemná, vtipná i moudrá kniha. S tímtéž lišáckým humorem a vřelým citem, jímž okouzlil čtenáře svých předchozích vyprávění, i v této knize Cleveland Amory líčí svůj život s bručounským kocourem Ledním medvědem a to, čím vším jej zvířecí společník za patnáct společných let obohatil. O nejlepším kocourovi je Amoryho nejlepší kniha – vtipný a moudrý závěr poutavého příběhu jedné velké lásky. Volně navazuje na O kocourovi, který přišel na vánoce a O kocourovi a bručounovi



Autor: Josef Duben
Název: V půli cesty
Vydavatelství: Krigl
Popis:
Autorova pátá knížka v pořadí. Jako jediný tiskový mluvčí každou svou tiskovou zprávu obohacuje vtipnými veršíky. Cesta vždy vede odněkud někam, o tom není pochyb. Jenže málokdy vede přímo. A o tom je tato knížka…






Autor: Josef Duben
Název: Zvíře má jiný čas
Vydavatelství: Krigl
Popis:
Josef Duben svou laskavost a moudrost dokazuje nejenom slovem, ale i vlastními kresbičkami zvířat, která miluje a dokonale zná v knize Zvíře má jiný čas. Jako jediný tiskový mluvčí každou svou tiskovou zprávu obohacuje vtipnými veršíky, z nichž některé naleznete i v této knize.




Autor: Vladislav Jan, Stanovský Vladislav
Název: První strom pohádek z celého světa
Vydavatelství: Knižní klub
Popis:
Nové vydání první části skutečně monumentální sbírky pohádek z celého světa, na níž se podíleli básník, překladatel a esejista Jan Vladislav, přední znalec pohádek Vladislav Stanovský a malíř, sochař, grafik, ilustrátor a scénický výtvarník Stanislav Kolíbal, zaujímala přední místo v knihovničkách několika generací českých čtenářů, a nepotřebuje proto nijak představovat. Texty, ilustrace i grafická úprava jsou po téměř šedesáti letech stejně nadčasové jako v době svého vzniku a bezpochyby se stanou knihou provázející na cestě ke kultivovanému čtenářství i děti dnešní uspěchané doby.


Autor: Joseph Rudyard Kipling, ilustrace Zdeněk Burian
Název: Knihy džunglí
Vydavatelství: Albatros
Popis:
Klasické vyprávění o chlapci Mauglím, který vyrostl mezi zvířaty v džungli, naučil se jejich zákon (Jsme jedné krve, ty a já) a řídil se jím. V jednotlivých příbězích se čtenář seznámí s vlkem Akélou a jeho vlčí smečkou, jež přijala Mauglího za svého člena,dozví se, jaké přátelské ochrany se chlapci dostávalo od medvěda Balúa a černého pantera Baghíry , jak jej unesly opice a zachránil had Ká, jak zvítězil nad tygrem Šér Chánem atd.


Autor: Jitka Badoučková
Název: Láska je lidský med
Ilustrace: Greta Sartori
Vydavatelství: OS Holos Opava
Anotace:
Půvabná sbírka lyrické poezie včetně souboru „Láskám čtyřnohým“ - 4 básní věnovaných autorčiným zvířatům a mnoha kouzelných ilustrací Grety Sartori.

Autor: Eva Volfová
Název: Kočička z kávové pěny
Nakladatelství: Baobab
Anotace:
Kočička z kávové pěny se toulá předměstskou krajinou - zimou, jarem i létem a hledá známé vůně domova. Absolventka VŠUP Eva Volfová (*1979) proměnila látky, hadry, prachovky a utěrky v čisté obrazy a křehký příběh pro nejmenší čtenáře.

Autor: Josef Duben
Název:Zvíře polidšťuje
Nakladatelství: Kriegl
Anotace:
Autor,populární tiskový mluvčí Státní veterinární správy,je jediným tiskovým mluvčím, který každou svou tiskovou zprávu již mnoho let obohacuje vtipnými veršíky k danému tématu. Některé z nich naleznete i v této knížce, kde autor vlídně a nenuceně sděluje čtenáři názory z oblasti, kterou tak dokonale zná. Josef Duben knihu doplnil vtipnými kresbami zvířat, zejména koček, které patří k jeho velkým životním láskám. Věřím, že Vás tato chytrá a laskavá kniha, která je autorovou třetí v pořadí, osloví a pohladí na „duši“….

Autor: Myronová Vick
Název:Dewey - Kocour z knihovny, který okouzlil celý svět
Nakladatelství: Ikar
Popis:
Jedno chladné zimní ráno jde Vicki, vedoucí malé iowské knihovny, vybrat ze schránky vrácené knihy a objeví v ní droboučké, na kost promrzlé kotě, které tam někdo předešlou noc vhodil. Vytáhne zubožené zvířátko z hromady těžkých svazků, a jakmile se jí schoulí do náruče, je rozhodnuto. Kocourek pojmenovaný Dewey podle slavného amerického knihovníka se stane trvalým inventářem knihovny. Jak moc může nějaké zvíře ovlivnit osudy lidí? A dokáže opuštěné kotě změnit život jedné malé knihovny, pozvednout tradiční americké městečko a nakonec se ještě proslavit po světě?

Autor: Lynda Gene Rymondová
Název:Oskar a měsíční kočky
Vydavatelství: Albatros
Popis:
Oskar je kocourek s tygří srstí, kterého si zamilují děti i dospělí. Je to velký uličník, ale se srdcem na pravém místě. Skočte se s ním podívat na Měsíc za kočkami s vybledlými kožíšky a perlově zářícíma očima. Ale pozor abyste se stihli vrátit domů a nenechali v kouzelné smetaně vzpomínky na všechno, co máte rádi!


Autor: Erin Hunterová
Název:Divoké kočky
Vydavatelství: Albatros
Popis:
Čtyři klany divokých koček si odedávna dělí území lesa podle zákonů, které stanovili kdysi dávno jejich předkové - válečníci. Do lesa však přichází obyčejný domácí kocourek Zrzek...






Autor: Cleveland Amory
Název: O kocourovi a bručounovi
Vydavatelství: Práh
Popis:
Volně navazuje na bestseller O kocourovi, který přišel na vánoce. Další dobrodružství této kouzelné dvojky potěší všechny milovníky zvířat. Amory si obratně dělá legraci sám ze sebe a zároveň se nepřímo vyznává z obdivu ke svému milovanému kocourovi. Známý a velice populární příběh o zatoulaném bílém kocourovi a o jeho pánovi, který ho o Štědrém večeru našel opuštěného a zbídačelého v zapadlé newyorské uličce, pokračuje dalším vyprávěním, jež je vtipné a dojemné zároveň. Lední medvěd se odmítá stát celebritou, proslulou díky první knize O kocourovi, který přišel na Vánoce; jeho pán se mu snaží sestavit horoskop, i když nezná jeho datum narození; setkáme se dokonce i s první dámou Spojených států. Vyprávění se stále zaplétá a rozvětvuje a příběh kocoura a jím ochočeného bručouna se ubírá zcela nečekanými směry.


Autor: Cleveland Amory
Název: O kocourovi, který přišel na Vánoce
Vydavatelství: Práh
Popis:
Cleveland Amory nám dal ten nejlepší dárek k Vánocům - tuto knížku. Ačkoliv jeho kocour, kterému dal jméno Polar Bear, opravdu k němu přišel o Vánocích, zdaleka to není knížka jen pro vánoční čtení. Naopak, potěší vás a poučí, kdykoliv v roce ji začnete číst.
Knížka byla napsána hlavně pro dospělé; ti v ní naleznou mnoho nových poznatků a velkou dávku humoru. Ale i děti v ní najdou zalíbení, a při jejich vrozené lásce ke zvířatům je možná víc než dospělé dojme osud Polar Bear, který ve svém životě nepoznal nic jiného než hlad, bolest a strach, a pocítil laskavý dotyk lidské ruky teprve, když jej pan Amory zachránil a vzal k sobě domů.


Autor: Jiří Kolář
Název: Z deníku kocoura Modroočka
Vydavatelství: Albatros
Popis:
Hřejivé vyprávění malého kocourka o všem, co zažil se „svým člověkem“ od prvních krůčků po světě až po chvíli, kdy se sám stal pyšným otcem čtyř koťátek. Modroočkův deník nám prozradí, kdo je Zelenoočka, Bělovous Zrzunda, Kiki a co se od nich kocourek naučil. Modroočkovy příhody pobaví a rozveselí, a navíc leccos zajímavého vypoví o vlastnostech a zvycích různých zvířátek. Mnohé z nich děti již znají z rozhlasu i televize.


Autor: Sarah Whiteheadová
Název: Jak mluvit kočičí řečí
Vydavatelství: Albatros
Popis:
Kdyby vaše kočička uměla mluvit, co by asi tak řekla? Naše knížka vám mimo jiné pomůže pochopit, proč vaše milovaná kočka přede, jak dává najevo, že si chce hrát, nebo proč se pořád olizuje! Naučte se mluvit kočičí řečí, abyste svou kočku přiměli dělat právě to, co chcete: aby si s vámi hrála, aby věděla, kde má píseček, případně aby pochopila, že je čas jít na pelíšek. Kočičí jazyk je v knize názorně předvedený na krásných fotkách dětí a jejich kočičích miláčků; k jeho snadnému osvojení vám napomůžou i vzrušující hry a triky. Zanedlouho už budete své kočičce rozumět přímo dokonale. Všechny kočky mluví. Musíte se jen naučit jejich řeč!


Autor: E. B. White
Název: Šarlotina pavučinka
Nakladatel: Fragment
Anotace:
Jedna z nejslavnějších dětských knížek od autora Myšáka Stuarta Littla E. B. Whitea. Příběh prasátka, kterého před budoucností pečínky na vánočním stole zachrání díky své moudrosti a odvaze pavoučice Šarlota. Dočtete se i o přátelství prasátka s holčičkou Fern a spoustou dalších zvířátek na farmě. Přečtěte si napínavý příběh o opravdovém přátelství.



Autoři: Jean Cuvelier, Gilles Bonotaux
Název: Kapesní slovník kočko-český/česko-kočičí
Nakladatel: Computer Press
Anotace:
První oboustranný slovník, který hovoří jak kočičí řečí, tak i slovy jejich pánů. Nepostradatelný průvodce komunikací mezi člověkem a jeho kočkou (či kočkou a jejím člověkem) převádí chování a každodenní situace těchto dvou živočišných druhů do „lidské“ a „kočičí“ řeči pomocí 160 klí­čových slov seřazených od A do Z: byt, drápek, mňoukání, pád, podestýlka, ranní buzení, ale také myš, penzion, přestěhování, radiátor, strom… Něžný, ale i konfliktní vztah mezi člověkem a kočkou doprovází více než 100 humorných kreseb.


Autor: Iva Hlaváčková
Název: Terčina bláznivá dobrodružství – Král obrů
Vydavatelství: Fragment
Popis:
Čtvrtá kniha série Terčina bláznivá dobrodružství. Prožijte další neuvěřitelné příběhy s Terkou a jejími kočičími kamarády! Čtvrté přání Terky je jednoduché, chce se stát velkou a k tomu jí dopomůže kočičí bojovnice Agáta. Terka se dostane na znovuzrozený ostrov Nefrit a králi obrů svěří své přání, že se chce stát jednou z nich. Její osud je však napsán jinak a tak jí čeká nemilé překvapení. Jak asi dopadne čtvrté přání?


Autor: Iva Hlaváčková
Název: Terčina bláznivá dobrodružství - Pravěká Legenda
Vydavatelství: Fragment
Popis:
Prožijte další neuvěřitelné příhody s Terkou a jejími kočičími kamarády! Terka má přání přenést se do doby kamenné, kde je i s kočkou Andělou zajata pravěkými lovci. Jeden z lovců jí vypráví podivuhodnou legendu... Podle výjevů namalovaných v jeskyni se má Terka stát vyvolenou a sjednotit tři rozhádané kmeny, aby nevymřely. Podaří se Terce naplnit legendu a vrátit se zpět k dědečkovi Maxovi?


Autor: Strachan Jackie
Název: 50 her pro vaši kočku i pro vás
Vydavatelství: Svojtka www.knižníweb.cz
Anotace: Aktivní kočka je šťastná kočka. Tato příručka přináší spoustu zábavy pro vaši kočku, i kdyby patřila k těm nejpohodlnějším z kočkovitých šelem. Naučte ji hrát hry, které chce hrát, a udržte ji v dobré jak psychické, tak i fyzické kondici. Uvnitř naleznete skvělé nápady jak vzbudit její zájem o hru, která bude bezpečná a zdraví prospěšná : jak si vytvořit vlastní hračky, nápaditých způsobech jak zacházet s koupenými hračkami. Dočtete se o hrách, které přitahují kočičí přirozené instinkty a chování, o způsobech jak povzbudit plaché nebo ostražité kočky bez donucování apod. Ať už máte roztomilé koťátko, divokou kočku, nebo pohodlnou starší kočku, tyto zábavné a zajímavé hry vašeho chlupatého kamaráda jistě potěší.


Autor: Sven Nordgvist
Název: Jak byl Fiškus malý a ztratil se
Vydavatelství: Knižní klub rok 2006
Ukázka z textu:
Děda Pettson žil sám na malém statku. Měl slepice a spoustu práce, ale přesto mu občas bylo smutno. Jednoho dne mu ale sousedka přinesla v krabici od zeleného hrášku značky Findus malého neposedného kocourka. "Ahoj, Findusi, zelený hrášku... nebo - jak se tak na tebe dívám - budu ti spíš říkat Fiškusi," usmál se Pettson a jméno Fiškus už kocourkovi zůstalo. Děda Pettson získal opravdového kamaráda a už nikdy nebyl sám.


Autor: Sven Nordgvist
Název: Kocour Fiškus malý a vánoční skřítek
Vydavatelství: Knižní klub rok 2006
Popis:
Veselé čtení pro děti od 3 let. Pettson a jeho neposedný kocour Fiškus jsou nerozluční kamarádi. Hospodaří spolu v malém domku a zažívají spoustu neuvěřitelných příhod. Před Vánocemi se Pettson rozhodne, že svého kocourka překvapí a vyrobí mu vánočního skřítka. Ale vyrobit skřítka, který by vypadal jako živý, není jen tak...


Autor: Iva Hlaváčková
Název: Tajemná země Minor
Vydavatelství: Fragment
Anotace:
Prožijte neuvěřitelné příhody s Terkou a jejími kočičími kamarády! Terezka ráda sní a vymýšlí si svůj vlastní svět. Jednou ji malý kočičí nezbeda Čert zavede do záhadného domu, kde bydlí kouzelný dědeček Max a jeho sedm angorských koček. Podle dávné pověsti právě angorské kočky dokážou každému splnit jedno přání. Terka se s kočkou Amélií dostává do bájné země Minoru, kde vládne krásná královna Hebera. Je z pohádkové země nadšená a těší se na nový, krásný život. Ale moudrá kočičí přítelkyně Amélie ji varuje, že všechno v Minoru možná není tak, jak se zdá ...


Autor: Iva Hlaváčková
Název: Výprava do Najády - Terčina bláznivá dobrodružství
Vydavatelství: Fragment
Anotace:
Prožijte další neuvěřitelné příhody s Terkou a jejími kočičími kamarády! Po výpravě do pohádkové země Minor je Terka opět u dědečka Maxe. Záleží jen na ní, zda se vrátí domů, anebo ještě jednou pootevře dveře do říše snů. Také smutná víla Viktorie se chce vrátit ke své rodině, jenže její návrat záleží na Terce a jejím snu podívat se do elfí země Najády a stát se vílou. Kouzelné dvěře do bájné země Terce otevře kočka Apolena, která ovládá i různá kouzla. Najáda je překrásná a nic nebrání tomu, aby se Terka stala vílou. Vypadá to, že Terku s Čertem čekají opět báječná dobrodružství.


Autor: Roger Tabor
Název: 100 způsobů, jak rozumět vaší kočce
Nakladatelství: Mladá fronta
Popis
Každá ze sta kapitol popisuje jeden z fascinujících rysů kočičího života. Pomůže vám vybudovat pevný vztah s těmito členy vaší domácnosti a postarat se o jejich zdraví a štěstí. Kniha odhaluje tajemství fyziologie koček, jejich chování, komunikace, problémů a potřeb a je doprovázena nádhernými velkoformátovými barevnými fotografiemi. Autor této knihy je tvůrcem a průvodcem známými pořady BBC o kočkách.


Velká kniha péče o kočku Autor: Andrew Edney
Název: Velká kniha péče o kočku
Nakladatelství: Cesty
Popis
Nenahraditelný praktický průvodce pro chovatele i milovníky koček. Všestranná, prakticky zaměřená kniha s návodem na kompletní péči o kočku - výběr koťátka, krmení, péče o srst, zdraví i plemenitba. Obsahuje více než 650 původních barevných fotografií, anatomických schémat a grafů i detailní popis onemocnění a první pomoci při úrazu.


Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Autor: Čapek Karel
Název: Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku
Kočka drží vždycky s domem, ...
Nakladatelství: Knižní klub
Popis
Obrázky nakreslili Josef Čapek a Karel Čapek. Fotografoval Karel Čapek. Kočka drží vždycky s domem, ale pes s pánem. Platnost tohoto starého přísloví si Karel Čapek mnohokrát ověřil v praxi. Psi a kočky byli nedílnou součástí domova velkého českého spisovatele. Humorná vyprávění o životě se čtyřnohými přáteli, zařazená do této knihy, vznikala nejdříve ve formě fejetonů, sloupků a črt. Některým je už více než 80 let, přesto jim neublížil zub času a jistě znovu potěší čtenáře a milovníky zvířat bez rozdílu věku. Vtipné vyprávění doplňují fotografie a řada kreseb, jejichž autorem je kromě Karla Čapka i jeho bratr Josef.


Péče o kotě Autor: James DeBitetto
Název: Péče o kotě
Praktické rady jak nejlépe pečovat o vašeho miláčka
Nakladatelství: PRAGMA
Popis
PÉČE O KOTĚ Jednoduchý průvodce péčí o kotě a jeho zdravím Kočka je kotětem pouze krátkou dobu – ale jak důležitá doba to je! Jak se to klubíčko chlupů, které se vám vejde do dlaně, vyvíjí v uhlazenou, elegantní kočku, spousta věcí se mění. Kotě bude potřebovat očkování, správnou stravu, pravidelné česání a dobře udržovanou bedýnku či záchodek.
Cena: 128 Kč


Koťata si hrají Editor, odborná spolupráce: Gunzi, Christiane
Název: Koťata si hrají
detská literatúra :: pre najmenších, leporelá
Nakladatelství: LIBREX
Popis
Nádherné fotografie zvířatek - detských mazlíčků, krátké a srozumitelné texty a plno různých možností pro prstíky malých čténařů, aby vychutnali, jak je krásné dotknout se chlupatého kožíšku, tlapky, či těla zvířatek a jaké je na omak jejich krmení. S touto hezkou knížkou se děti dotýkají skutečného života.


Kočky nejsou vůbec pro kočku Autor: Alexandra Ortolja-Bairdová
Název: Kočky nejsou vůbec pro kočku
Knížka plná velkých myšlenek o kočkách a nejenom o nich?
Nakladatelství: Metafora
Popis
Asi jen málokdo by odporoval tvrzení, že když máme špatnou náladu, vylepší nám ji pohled na zvířata. A kočky k těm zázračným tvorům, co to dokážou, bezesporu patří. Každý, kdo lásce ke kočkám propadl, ví, že jsou to neuvěřitelné pohodářky, manekýnky, akrobatky? ale také zlobivé příšerky, mlsné potvory a "nevinné bestie". Stačí ale, aby na nás udělaly své kočičí oči, a my jim to všechno zase rádi odpustíme. Vždyť co je podrápaná sedačka proti něžnému vrnění kočičí lásky? Otevřete s námi tuhle drobnou knížečku a pobavte se moudrými, zábavnými a trefnými výroky známých i neznámých lidí, které jsou doplněny neuvěřitelnými obrázky.


Kočky a koťata Autor: Ariana Trávníčková
Název: Kočky a koťata
Nakladatelství: Ivo Železný
Anotace
Roztomilá malá knížečka plná romantických i vtipných mouder o kočkách. Kočka přítulná, kočka hříšnice, kočka tulačka, kočka věrná, kočka nezkrotitelná, kočka roztomilá, kočka protivná a urážlivá. Lze si ji vůbec ochočit? Milý dárek, který potěší nejen majitele a milovníky koček.

Kočky - Příroda v kostce Autor: Alderton David
Název: Kočky - Příroda v kostce
Nakladatelství: Knižní klub
Popis
Příroda v kostce Přesný a zevrubný popis více než 250 variet z celého světa uvádí základní rozlišovací znaky a přináší výstižné informace i zajímavosti Jedinečné barevné fotografie věrně zobrazují charakteristické rysy a ukázky srsti umožňují spolehlivou identifikaci Podrobný rejstřík a slovníček odborných termínů slouží k rychlé orientaci


Kočky - Co, Jak ,Proč Autor: Říhová Marie
Název: Kočky - Co, Jak ,Proč
Nakladatelství: Fraus
Popis
Co to znamená, když kočka flémuje? Jak se dostala kočka do Evropy? Proč byly kočky spojovány s čarodějnicemi? Tiché předení, něžné mazlení, plížení na sametových tlapkách a zlostné prskání - každý majitel kočky důvěrně zná tyto projevy svého mazlíčka. Kočka je výraznou "osobností", chvíli se lísá a mazlí, vzápětí však vystupuje jako vznešená, ale mnohdy i odmítavá "dáma". Zkrátka je samá záhada. A ještě ke všemu ty její oči! Tajemné hluboké, zkoumavé! Možná proto si ji lidé tak oblíbili. Dr. Rainer Köthe, odborný publicista a současně chovatel koček, věnuje v 18. svazku z encyklopedické řady CO-JAK-PROČ pozornost významu, který byl přikládán těmto malým šelmám v historii. Pro dávné Egypťany byla kočka posvátným zvířetem a symbolem bohyně Bastet, ve středověku ji pronásledovali jako "stvoření Satanovo" a v současné době si ji ceníme jako skvělého lovce myší a milovaného domácího mazlíčka. Dr. Köthe zkoumá schopnosti koček, vysvětluje, jak kočky vidí v noci, proč dopadají při pádu na všechny čtyři tlapy a proč si tak často nerozumějí se psy. Autor porovnává kočky s jejich divokými příbuznými, například lvem nebo gepardem, popisuje nejdůležitější plemena a poskytuje praktické rady všem chovatelům. Na této knize rovněž spolupracovala MUDr. Marie Říhová, odborná publicistka, spisovatelka a místopředsedkyně Sdružení chovatelů koček v České republice

Kočka důvěrně Autor: Hallsová Vicky
Název: Kočka důvěrně
Nakladatelství: BB art
Popis
Kolik toho majitelé koček vlastně vědí o svých chlupatých miláčcích? Opravdu jejich svěřenci vyžadují jen jídlo a lásku, anebo se svým mňoukáním snaží vyjádřit něco složitějšího? Mnoho koček a jejich pánů žije v atmosféře zdvořilého nedorozumění, přičemž ani jedna strana si není vědoma skutečného přání druhé. Kočka "říká" jednu věc, její pán slyší jinou a nějak to jde. Do chvíle, než se něco zvrtne.
Proč kočky porušují hygienické návyky, chovají se agresivně a škubou si vlastní chlupy? Autorka ve své první knize odpovídá na tyto otázky a mnoho dalších a její zkušenosti umožní všem majitelům koček mnohem lépe porozumět svým chlupatým společníkům.
Kniha Kočka důvěrně přináší fascinující příběhy, osobní i profesionální, zábavné historky a praktické rady, pátrá po skrytých mechanismech unikátního vztahu lidí s kočkami a odhaluje nejniternější tajemství kočičí duše. Nezbytná příručka pro všechny milovníky koček


Kočka Autor: Katrin Behrendová
Název: Kočka
Nakladatelství: Vašut

Popis: Knížka vysvětluje jak se o kočku správně starat, jak ji vychovávat a živit, aby byla zdravá a přítulná.





Bydlíme s kočkou
prakticky, příjemně, vkusně Autor: Eva-Maria Götz
Název: Bydlíme s kočkou prakticky, příjemně, vkusně
Nakladatelství: Grada
Popis: Víte co dělá vaše kočka když nejste doma? Cítí se ve vašem bytě dobře? Možná byste ji nemuseli tak často napomínat, kdybyste se jen trochu zamysleli nad jejím životním prostorem. Nabízíme vám řadu praktických nápadů a změn, které pro vás nebudou znamenat nic převratného, ale vaše kočka je velmi ocení. Dozvíte se, co je kočičí "televize", jak jsou důležitá doupata, tunely a skrýše, tichá místečka i svět shora. Kam správně umístit kočičí záchodek, škrabadla a vyhlídky. Jedna kapitola je určena i těm, s nimiž kočka sdílí zahrádku. Najdete zde i informace o nebezpečích, která na kočku číhají a okolnostech, za kterých se může ztratit. Knihy je doplněna dvěma stránkami pro bystré děti.

Kočkování Autor: Jiří Žáček
Název: Kočkování
Nakladatelství: Knižní klub
[knížka pro malé i velké přátele koček]
Popis
Knížka pro malé i velké přátele koček Kočky jsou věčným zdrojem inspirace. Oslovily i významného českého básníka Jiřího Žáčka a neméně významnou malířku a ilustrátorku Lídu Brychtovou, která žije od roku 1968 v Londýně. Jak už podtitul napovídá, dárková publikace s barevnými celostrannými obrázky a humornými verši je určena všem milovníkům koček bez rozdílu věku. A proto: Kočkujte se ve dne v noci, v každé roční době. Kdo se brání kočkování, je sám proti sobě. Grafická úprava Václav Kučera


Hodná kočka nemožné chování Autor: Alice Rheaova
Název: Hodná kočka - nemožné chování
Nakladatelství: PRÁH
Abec.průvodce problémovým chováním kočky

Popis Knížka plná abecedně řazených šikovných rad a řešení takových problémů, jako např.: žebrání, trucování, škrábání nábytku, skákání na kuchyňskou linku, odmítání koupele a mnohé další.




Čínská kočka Autor: Mika Waltari
Název: Čínská kočka a jiné pohádky
Nakladatelství: Euromedia
Kategorie: Pohádky, mýty

Popis: Třináct pohádek zřejmě nejznámějšího finského spisovatele, kterého proslavil především jeho Egypťan Sinuhet a další historické romány, kde opět oceníme jeho úžasné vypravěčské schopnosti.



Kočka v hrobce Autor: Lucy Danielsová
Název: Kočka v hrobce
Vydavatelství: Albatros
Anotace: Další dobrodružství, které prožívají Mandy a James - ochránci zvířat, jsou skoro strašidelná. Mandy totiž poslední dobou pronásledují děsivé sny, ve kterých vystupuje záhadná přízračná kočka. K tomu se ztratila její kočičí kamarádka Bětuška. Chce snad přízrak Mandy něco důležitého sdělit? Jak záhada dopadne si přečtete v novém příběhu oblíbených hrdinů Mandy a Jamese.


Autoři: Canfield, Jack-Hansen, a další
Název: Slepičí polévka pro milovníky koček
Vydavatelství: Práh

Anotace: Příběhy kočičí lásky, něhy a hrdosti. Kočky žijí s člověkem už tisíce let. Jejich nezávislost, hrdost, přítulnost a roztomilost nás k nim vždy znovu přitahuje a zároveň vzbuzuje náš respekt…



Autor: Josef Duben
Název: Začněte...Aprílem
Vydavatelství: Krigl
Autor, tiskový mluvčí Státní veterinární správy, ve své knížce sděluje čtenáři vlídně, nenuceně a úsměvně názory na věci "veřejné", specificky a mile se pozastavuje nad lidskou hloupostí... Jde o glosy, veršíky a někdy až epigramy. Kniha je doplněna vtipnými kresbami a několika dřevěnými plastikami od téhož autora, čímž Josef Duben potvrzuje, jak je všestranně nadaným a vzdělaným člověkem. Věříme, že Vás tato prvotina také osloví a pohladí na "duši"....


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která vyprávěla příběhy
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Anotace:
Chytrý siamský kocour, který naučí bát se bezohledného lovce koček... všemi mastmi mazaná toulavá kočka, která objasní tajemné zmizení obchodníka se starožitnostmi... elegantní perská kočka, která dokáže zaklínat duchy...




Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která zbožňovala sýr
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Je podzim a celý Pickax je vzrušen nadcházejícím festivalem labužníků, na kterém mají mistři kuchyně a čarodějky kulinářské specializace prezentovat své umění. Vznikají nové restaurace, chystá se řada ochutnávek, soutěží, dýchánků...


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která znala Shakespeara
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Je něco shnilého v malém Pickaxu, alespoň to tak připadá hypersenzitivnímu čichu novináře Jima Qwillerana. Smrt excentrického vydavatele místních novin byla prohlášena za nešťastnou nehodu, ale Qwilleran tuší, že jde o vraždu. Jeho dva partneři mu dávají za pravdu.


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která žila na vysoké noze
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Obytný komplex Casablanca má za sebou minulost víc než pestrou, konec však má být tristní. Hrozí demolice, a to nemůže Jim Qwilleran dopustit. Rozhodne se vrátit objektu bývalý lesk a slávu. Nastěhuje se tam i se svou siamskou rodinkou, avšak záhy zjistí, že tamní zdi nejsou prosyceny jen historií, ale i tajemstvím.


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která pískala na poplach
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Zámožný majitel staré parní lokomotivy zmizel i s několika miliony dolarů, které nebyly jeho. Zatímco po něm policie pátrá, pokouší se Jim Qwilleran, novinář s detektivním smyslem v kníru, rozluštit v Pickaxu hádanku, kdo podvodníka varoval.


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která zmizela ve skříni
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Qwill se nastěhuje do starého Gageova sídla a kočky hledají poklad. Nesčetné skříně přetékají veteší odloženou generacemi a zatímco Qwill vyšetřuje hned dvě záhady - údajnou sebevraždu poslední majitelky domu a smrt místního pěstitele brambor


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která viděla rudě
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Co může vzejít dobrého z toho, když do domu jménem Mouse house přijde jako host milovník koček! Jimovi Quilleranovi, reportérovi s knírem a nevyslovitelným jménem, se důvod, který ho sem přivedl, zdá poněkud legrační - má informovat veřejnost o špičkových výkonech v oboru kulinářském.

Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která si potrpěla na rtěnku
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Qwilleran sbalil starý batoh a své dvě siamské kočky a vydal se strávit slunné léto do srubu v Mooseville. Měly to být poklidné prázdniny, začnou však poněkud zlověstně. Ve srubu prakticky všechno potřebuje opravu...


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která pohnula horou
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Konečně! Jim Qwilleran, žurnalista veterán a společník originálního vyšetřovacího týmu, jehož vůdčí osobností je siamský kocour Koko podporovaný svou družkou Yum Yum, se stal ...



Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která si hrála na pošťáka
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Nečekané milionové dědictví Jima Qwillerana věru zaskočilo. Zatímco se jeho dvě siamské kočky Koko a Yum Yum životu ve velkém domě snadno přizpůsobily, on sám ohmatává životní styl bohatých a slavných pozvolna - přijme poněkud excentrické...


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která se znala s kardinálem
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Jim Qwilleran, vysloužilý novinář s mocným knírem a slabostí pro siamské kočky zatoužil po samotě a přestěhoval se. Co našel? Hlučné sousedy, drobného ptáčka, který z plna hrdla....



Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která mluvila s duchy
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Ve starém venkovském domě plném starožitností se začnou ozývat prapodivné zvuky - vzdechy steny, křik a šramot. Znepokojená majitelka Iris Cobbová volá na pomoc Jima Qwillerana. Starý skeptik si ale dává načas...


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která hrála domino
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložia: Helena Smolaková
Qwilleran v obvyklém siamském doprovodu navštíví ostrov mnoha jmen. Jinak jej nazývají domorodci, jinak bohatí, kteří se sem stěhují na léto, i projektanti a turisté, kteří toto kdysi klidné místo obrátili vzhůru nohama. V každém případě se tu dá dá báječně lenošit, rybařit, plachtit...

Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která hrála Brahmse
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Jim Qwilleran je unaven prací a chce si dopřát dovolenou. Příležitost se nabídne sama, vzdálená teta mu ochotně zapůjčí srub u jezera uprostřed kanadských lesů poblíž městečka Mooseville. Jen co se svými nerozlučnými souputníky přijede, začnou se dít podivné věci. Někdo chodí o půlnoci po střeše, místní se tváří jako Pythie a při rybaření narazí Jim dokonce na stopu záhadné vraždy. Nebyl by to ani on, kdyby se záhy nezapletl do vzrušující hry na kočku a na myš, v níž je mu protihráčem vrah. Právě tehdy projeví Koko nečekané zaujetí pro klasickou hudbu, což se ukáže jako neobyčejně užitečné. Qwilleran, prvotřídní novinář, který vytuší zločin na sto honů, Koko - siamský kocour vybavený mnoha talenty a neobyčejnými instinkty a rozkošná Yum Yum, kterou její dva rytíři zbožňují - to je dozajista ten nejneobvyklejší a nejpovedenější detektivní tým!


Autor: Lilian Jackson Braun
Z anglického jazyka přeložil: Helena Smolaková
Název: Kočka, která brala růžové pilulky
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Kníratý novinář Jim Qwilleran bez svých siamských koček - to přece nemůže dělat dobrotu. Na jeho přítelkyni Polly však má někdo v Pickaxu políčeno, a tak se s těžkým srdcem...


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která zhasínala světlo
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Jim Qiilleran, reportér listu Daily Fluxion, si představoval, že Junktown je jakési opiové doupě. Když tam ale se svými dvěma nerozlučnými souputníky, siamskými kocourem jménem Koko a jeho družkou Yum Yum zavítá, pozná jak je to doopravdy: Junktown je ráj pro starožitníky a zámožné sběratele cenností všeho druhu. Když přijde jeden z nejváženějších občanů městečka o život, zdá se, že Quilleran je jediný, kdo nevěří, že že nejde o nehodu. Ještě dobře, že Koko stojí na jeho straně - a nikoliv poprvé - mu otvírá oči.


Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která čichala lepidlo
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Život v pokojném Pickaxu je možná poklidný, ale rozhodně není nudný. Určitě ne pro jednoho ze zdejších nejvíce žádoucích ženitby schopných mužů, novinářského veterána Jima Qwillerana.



Autor: Lilian Jackson Braun
Název: Kočka, která okusovala ušák
Vydavatelství: Moravská Bastei MOBA, s.r.o., Brno
Z anglického jazyka přeložil: Helena Smolaková
Jim Qwilleran napsal poutavou reportáž o luxusní, extravagantně vybavené vile. Pak se však do vily někdo vloupal, zavraždil paní domu a odcizil cennou sbírku jadeitových sošek. Na správnou stopu přivedou vyšetřovatele až podivné chutě siamského kocoura. Druhý případ netradičního a nevyrovnatelného týmu.


Autoři: Jack Canfield, Mark Victor Hansen,
                  Sharon J. Wolmuth

Název: Slepičí minipolévka o kočičí duši
Vydavatelství: Práh

Další kniha z oblíbené série má tentokrát poněkud menší formát a je útlejší, jak ostatně již sám název napovídá. A komu je slepičí polévka věnována tentokrát – vašim kočkám, kocourům, koťatům a jejich příhodám.



Autor: Jeffrey Moussaieff Mason
Název: Devatero kočičích životů
Vydavatelství: Rybka Publishers

J. M. Masson, autor světových bestsellerů Když sloni pláčou a Psi v lásce nelžou, v této nové knize poodhaluje citový a emocionální život koček a vyvrací mýty, podle nichž jsou kočky, zejména ve srovnání se psy, samolibé a povýšené. Sám vlastní 5 sametových tlapek a tak na základě vlastního pozorování, literatury, historie a studií o chování zvířat včetně výpovědí odborníků i milovníků koček s dokonalou přesností pronikl do duše těchto dokonalých a tajuplných bytostí .


Autor: Claire Bessant
Název: Kočičí našeptávač
Vydavatelství: Nava

Claire Bessant patří k největším britským odborníkům na chov koček a zároveň je nejvýznamnější britskou autorkou publikací o kočkách. V českém překladu se na pultech objevil jako první „Kočičí našeptávač“, ve kterém nás autorka seznamuje se vším co kočky mají či nemají rády, s jejich chováním a potřebami...Je to ta nejlepší příručka a rádce k vytvoření láskyplného vztahu mezi Vaším miláčkem a Vámi.


Autor: Claire Bessant
Název: Po čem kočky touží
Vydavatelství: Nava

Další bestseller Claire Bessant, který účtuje s mnoha nesmysly a občasným humbukem kolem našich kočičích miláčků. K problematice chovu koček přistupuje spíš s hlediska kočky než člověka. Boří mnoho vymyšlených mýtů kolem chování koček, soustřeďuje mnoho cenných informací o kočičích osobnostech, a to jak z hlediska duševních i fyzických zdravotních problémů a vede k mnohem bohatšímu prožívání vzájemných vztahů s našimi miláčky.


Autor: Claire Bessant
Název: Devátý život kočky
(jak umožnit kočce delší, zdravější a spokojenější život)
Vydavatelství: Nava

Tato knížka je věnována starým kočkám a jejich chovatelům. Jak z podtitulku patrno, podrobně vysvětluje změny chování, zdraví a stravovacích potřeb stárnoucích koček a zároveň radí jak včas předcházet případným onemocněním a tím prodloužit spokojený život Vašich kočičích seniorů.


Autor: Kate Solisti-Mattelonová
Název: Hovory s kočkou
(Neobvyklý přehled kočičí moudrosti)
Vydavatelství: Práh

Autorka je mezinárodně známou zprostředkovatelkou komunikace mezi lidmi a zvířaty. Spolupracuje s řadou holistických veterinářů zaměřených na problémy s chováním a zdravím zvířat. V „Hovorech s kočkou“, které se odvíjí formou otázek autorky a odpovědí její kočky, nám překvapivě poodhalí úžasnou moudrost sametových tlapek. Z jejich rozhovoru nejen pochopíme, že k porozumění koček stačí je pozorovat, ale dozvíme se více i o sobě, našich vztazích a místě ve vesmíru.


Autor: Ingrid Newkirková
Název: Spokojená kočka
(250 způsobů jak učinit vaši kočku šťastnou)
Vydavatelství: Práh

Autorka je celosvětově uznávaná bojovnice za práva zvířat, spoluzakladatelka a viceprezidentka společnosti Lidé za etickou péči o zvířata (PETA) a tak moc dobře ví, co přináší kočičkám potěšení a díky čemu předou. Ve svém velmi vtipně napsaném a zároveň vysoce informativním průvodci vysvětluje, jaksi z „kočičí perspektivy“, co dělá kočkám dobře, jak jim zajistit zdravý, útulný a bezpečný život. Zároveň uvádí informace o přírodním léčení obvyklých kočičích nemocí, principy správné výživy a mnoho dalších nesmírně prospěšných rad. Mimo jiné tento titul, bohužel jako jediný, který vyšel v českém překladu, uvádí v doporučené literatuře i autor bestselleru „Devatero kočičích životů“ J. M. Masson.



Autor: Jo Coudret
Název: Sedm koček a umění žít
Vydavatelství: Pragma

V tomto příběhu Jo Coudertové, která se z New Yorku postupně s přibývajícím počtem koček stěhuje nastálo do svého domku na venkov ve státě New Jersey, nenajdete žádné otřepané fráze, ale rady tak upřímné, že instinktivně poznáte jejich pravdivost a přirozenost jako je pohodlí předoucího stvoření v našem klíně a měkký dotek srsti pod naší dlaní.



Autor: Eva Geelen
Název: Magie koček
Vydavatelství: Dobra

Tato kniha umožňuje nahlédnout do mystéria koček a odhaluje mnohé tváře jejich fascinující, rozporuplné osobnosti. Překvapuje čtenáře senzačními poznatky o šestém smyslu i sedmi životech koček. Nacházíme zde také proměnlivé dějiny vztahu člověka a kočky a role, které v průběhu tisíciletí v jeho životě sehrála: bohyně ve zvířecí podobě, pronásledovaná společnice čarodějnic, ochranný duch s drápky a léčitelka na sametových tlapkách, senzibilní vrah depresí a vitalizující transformátor energií; tajemná přítelkyně se senzory na čtyřech tlapkách.
Autorka dává odpověď na mnoho otevřených otázek k tématu kultu koček a přichází na stopu i samotnému fenoménu koček.


Autor: Vácha Masů
Název: Filosofie koček
(Bajka naší doby)
Vydavatelství: Volvox Globator

Kniha vypráví formou bajky, v duchu Ezopa či La Fontaine, ojedinělý příběh, odlišný od většiny moderně pojatých literárních témat. Jedno dějiště se zde prolíná v rychlém sledu s dalším a jedna epizoda navazuje bezprostředně na další a současně vyvolává provokující myšlenky. Čtenář se zde může seznámit s celou historií kočičího rodu i s jejím mýtickým významem. Přirozené zde splývá s magickým, rozněcuje čtenářovo vnímání a nakonec mu snad poskytne větší porozumění kočičím záležitostem.


Autor: William Seward Burroughs
Název: Kočka v nás
Vydavatelství: Volvox Globator

Kočka v nás je útlá, komorní knížka zcela netypicky poetických, jemně tónovaných črt a meditací, inspirovaných autorovým něžným vztahem ke kočkám - tvorům žijícím s člověkem, existenčně na něm naprosto závislým.

"Jsme kočky žijící v domě. Jsme kočky, které nemohou existovat samy, pro nás není jiné místo..."


Autor: D. J. Conwayová
Název: Tajemná magická kočka
Vydavatelství: Volvox Globator

Podle autorky se dělí lidé na ty, co kočky obdivují a milují, a ty, co je nesnášejí anebo z nich mají dokonce strach. Mystické stvoření zvané kočka je skutečně odedávna opředeno řadou pověr a sehrálo významnou roli ve starověkém světě bohyní a bohů, v procesech týkajících se čarodějnic, upírů a jejich kouzel, a vstoupilo i do světa folklóru, literatury a umění vůbec. Kniha je malým průvodcem po světě koček od příběhů po reálný kočičí svět, od leoparda a tygra po kočku domácí.


Autor: Terry Pratchett & Gray Jolliffe
Název: Nefalšovaná kočka
Vydavatelství: Talpress

Opravdové kočky nenosí obojky; někdy ovšem na sebe nechají navléci šatičky pro panenku, načež sedí s debilním výrazem v obličeji a pozorně sledují své okolí, aby se nakonec jediným mocným skokem vyvlékly z kočárku, čepičky i zástěrky najednou. Opravdové kočky nejsou ani jednoznačně sebevědomé, ani jednoznačně neurotické. Jsou tak trochu obojí, úplně jako opravdoví lidé. Opravdové kočky vám klidně snědí pudink, drůbky, máslo a vůbec cokoliv, co necháte na stole, pokud, že jim to projde. Tato kniha pojednává právě o Opravdových kočkách.


Autor: Terry Pratchett
Název: Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci
Vydavatelství: Talpress
Příběh z Úžasné Zeměplochy.

Mauric, kocour s kožichem plným lupů, který ví, kdy a jak chytit příležitost za vlasy, si zařídil skvělé živobytí. Má jednoho hloupého kluka jako pištce a vlastní krysí pohromu - krysy, které jsou podivně inteligentní. Tak vzdělané, že na ně už Mauric nedokáže myslet jako na "oběd". Každý zná příběh o krysách a krysaři - a tak jim lidé dávají spoustu peněz... Dokud se nepokusí provést svůj trik v zapadlém městečku daleko v Überwaldu, kde tahle dokonale připravená finta najednou nevyjde. Někdo tady totiž hraje na jinou notu. Ve sklepech čeká něco velmi, opravdu velmi ošklivého...
Krysy se musí naučit nové slovo. Zlo.



Autor: Helen Ann Augustová
Název: Co mi chce má kočka říci?
Vydavatelství: Mladá fronta - Hobby

Knížka byla napsána v roce 1987 a u nás vyšla v roce 1992. Patří mezi nejužitečnější literaturu o kočkach ve vztahu k lidem a naopak. Čtenář v ni najde stručné rady na nejčastější problémy při soužití s touto roztomilou šelmičkou. Např. jak řešit nečistotnost, projevy agresivity, ničení bytového zařízení a mnoho dalších problémů.



Autoři: Herriot, Kipling, Highsmithová a další
Název: Nejlepší kočičí příběhy
Vydavatelství: ISBN 80-237-3359-1

Jedná se o novou sbírku kočičích příběhů od nejvýznamnějších autorů, kteří se zabývali a zabývají psaním o zvířatech. Knížka potěší čtenáře nejen samotnými příběhy o sametových tlapkách, nýbrž i potvrzením skutečnosti, a sice, že člověk, který žije s kočkami je méně náchylný k srdečním potížím a vysokému tlaku.





Autoři: Carroll, Seton, Mazo de la Roche a další
Název: Nejlepší kočičí příběhy 2
Vydavatelství: Ivo Železný Praha

Tato kniha je pokračováním úspěšné sbírky kočičích příběhů „Nejlepší kočičí příběhy“ a obsahuje zajímavé vyprávění o kočkách od 24 světoznámých autorů. Kdo kočky zrovna nemiluje, ten ocení literární styl, kdo kočky miluje, ten si zamiluje i tuto knihu.




Autor: James Herriot
Název: Zvěrolékař a kočičí historky
Vydavatelství: ISBN 80-205-0505-9

Autor je známý anglický veterinář, který se proslavil zejména vydáním mnoha knih, ve kterých poutavě a láskyplně líčí příhody se zvířatky ze své veterinární praxe v yorkshirském venkově. Hned v úvodu uvádí: kočky hrály v mém životě významnou roli. Prozařovaly pohodou dny mého chlapectví v Glasgow, pak čas mé veterinární praxe a jsou se mnou i teď, když odpočívám...



Autor: Marta Brtníková
Název: Kočky mého muže
Vydavatelství: ISBN 80-7181-327-3
(OTTOVO nakladatelství v divizi CESTY)

Povídání o kočičkách, které žily u manželů Brtníkových a po ztrátě autorčina muže žijí s autorkou i nadále. Knížka obsahuje mnoho fotografií, které dokumentují jednotlivé pasáže.





Autor: Dr. Louis J. Camuti
Název: Vzpomínky kočičího doktora
Vydavatelství: Rybka Publishers

Autor si vysloužil přezdívku „kočičí James Herriot“, nejen z důvodu, že za 60 let praxe úspěšně vyléčil tisíce koček, ale i pro poutavé vyprávění kočičích příběhů. V této své milé knize úsměvných vzpomínek uvádí jak specielní vynálezy (vodku jako antiseptikum, vystopování kočky i v těch nejvyzpytatelnějších úkrytech) tak i pochopení kočičích pacientů a jejich svérázných ochránců. Motto této humorné knížky lze definovat stručně:...kočky si žijí svůj vlastní život a cit vyjeví i přijmou jen od toho, koho si vyberou. Kočky jsou pro lidi, kteří si jsou jisti sami sebou...


Autor: David Taylor
Název: Velká kniha o kočkách
Vydavatelství: ISBN 80-7202-801-4 (IKAR)

Jedná se o bohatě ilustrovanou a nejvýpravnější publikaci nejdůležitějších informací o kočkách. Přes 500 originílních barevných fotografií vdechuje každé kočce život, představuje ji v přirozených pozicích a zobrazuje její charakteristické znaky. Kniha přináší bohaté praktické rady a informace o péči, ošetřování, chovu a vystavování těchto elegantních zvířat.



Autor: Marie Formáčková
Název: Kočka se špatnou povahou
Nakladatelství: IKAR ISBN 80-249-0525-6
Proč si vlastně člověk pořídí zvířecího mazlíčka?

Většinou ze sobeckých důvodů: Aby se necítil osamělý, aby ho doma někdo čekal, aby měl s kým chodit na procházky, aby se měl o koho starat, aby měl někoho, s kým si může promluvit... Důvodů je spousta. Když má někdo dvě nádherné angorské kočky, pak klidně může slovo nuda vyškrtnout ze svého repertoáru. Získá kamarádky, s nimiž si nikdy nebude připadat jako kůl v plotě nebo sám voják v poli. Pomohou mu překonat nástrahy osudu, životní překážky, zrady lásek a nevděk blízkých. Kočka nám totiž umí dát najevo, jak jsou naše lidské problémy malicherné a směšné a že ze všeho nejdůležitější je udělat šťastnou právě ji.


Autor: František PON
Název:Kočky to vědí líp
Vydavatelství: Lidové noviny
Půvabné ilustrované vyprávění o životě s kočkami od známé dvojice výtvarníků Jitky Baliharové a Oldřicha Přibíka tvořících pod pseudonymem František PON. Čtenář se v laskavém a moudrém povídání dozví, co všechno způsobí v domácnosti jedno malé koťátko, a pak druhé a třetí a čtvrté a další a další, teď už nejenom v bytě, ale také na chalupě, v ateliéru, na zahradě. Jaké to je stolovat s kočkami, spát s nimi, sprchovat se pod jejich dohledem, malovat obrazy, či třeba sázet kopretiny nebo cibuli. To vše s výstižnými ilustracemi, které přinesl sám život s kočkami, s humorem, bez kterého by to soužití asi nešlo, a s vlídností a pochopením nejen pro kočky, ale především pro lidi. Kniha je milým zastavením v našem překotném světě, kde na běžné radosti života, třeba posezení s kočkou na klíně, jakoby čas nezbýval.


Autor: František PON
Název:Kočkám chutná kaviár
Vydavatelství: Lidové noviny
Kuchařka pro lidi a jejich kočky a něco navíc, tak by mohl znít podtitul další "kočičí knihy" autorů, kteří společně vystupují pod pseudonymem František PON.







František PON – Kočky mluví ze spaní (Lidové noviny)

Kniha o kočkách, cestování a kočičích obrazech.





Zpět