Doporučená literatura


Osvětová literatura (16 titulů)
 , Redakce


Autor: Karen Duveová
Název: Jíst slušně
Vydavatelství: DoKořán
Anotace:
Karen Duveová nám nelítostně a s nadhledem klade otázky na tělo: Kolik si toho člověk může dopřávat na úkor druhých lidí, dokonce i zvířat a rostlin? Čeho jsme ochotni se vzdát, a bez čeho se naopak v životě neobejdeme? Můžeme mít z vlastního omezení prospěch? Autorka nešetří ani sama sebe, rozhodla se totiž všechny dostupné alternativy ve výživě nejen prostudovat, ale i vyzkoušet na vlastní kůži. Stala se pokusným králíkem a celý pokus zdokumentovala. Otestovala biopotraviny, následně se začala řídit filozofií vegetariánů, veganů a frutariánů. A jaký je výsledek? Budete sami překvapeni!



Autor: Boria Sax
Název: Zvířata ve Třetí říši
Vydavatelství: Dokořán 2003
Popis:
Historická studie poukazuje na důležité a dosud nezkoumané vazby mezi tím, jak zacházeli nacisté se zvířaty a jak zacházeli s lidmi, které považovali za biologicky méněcenné, zejména s Židy, Romy, homosexuály či duševně nemocnými. Kniha analyzuje, jak využívali a manipulovali tradiční (judaistické, křesťanské, polyteistické) i novodobé postoje ke zvířatům a poznatky moderní biologie, aby odpovídaly jejich vlastní symbolice, mocenským zájmům a ospravedlnění genocidy. Inspirativní práce si všímá širšího kontextu ochrany přírody a boje proti týrání zvířat v nacistickém Německu a souvislosti těchto fenoménů s holocaustem.



Autor: John Robbins
Název: Nová výživa
Vydavatelství: Pragma
Popis:
Poznejte pravdu o populárních dietách, geneticky modifikovaných potravinách, nemoci šílených krav, o vlivu toho, co jíte, na vaše zdraví. V této dlouho očekávané provokativní knize autor bestsellerů John Robins odhaluje nebezpečí skrytá za mnoha potravinami dneška a ukazuje mimořádné výhody zdravých alternativ. Nová výživa vám ukáže, jak si prodloužit život, zvýšit pocit svěžesti a vitality a zasadit se o soucitnější a udržitelnější svět. (jídlo - zdravá výživa - změny životního stylu, pro vás i pro celý svět)



Přebal knihy Autor: ThDr. Jan Heller
Název: Hlubinné vrty
Nakladatelství: Kalich 2008
Popis:
profesor Jan Heller, starozákoník a religionista, se v závěrečné rozvaze “Člověk – pastýř stvoření“ zabývá místem a posláním člověka ve světě na základě Písem. Vychází ze dvou typů lidských postojů pastýře a lovce. Z poslání člověka, který měl být od počátku podle Božího rozhodnutí pastýřem stvoření. Ale člověk své poslání pastýře zradil a stále znovu zrazuje. Z pastýře se stává lovcem, rozsévajícím smrt a žijícím na účet druhých. V Písmu jsou lovci postavy temné - Nimrod je pojat jako zlá temná život ničící osoba, zatímco pastýři osoby životu prospívající, o stvoření Boží pečující.


Přebal knihy Autor: Otokar Štěrba
Název: Máme rádi zvířata?
Nakladatelství: Prodos 1996
Popis:
autor se zabývá vztahem lidí a zvířat. Rozebírá pohnutky, které nás vedou k chytání a zabíjení zvířat. Poutavě líčí různé motivy lovců, posedlost sběratelů či běžný vztah člověka-konzumenta ke své potravě. Velmi zajímavý je názor, proč některá zvířata člověk má rád a některá naopak pronásleduje s mimořádnou urputností.





Přebal knihy Autor: Stanislav Komárek
Název: Ochlupení bližní
Nakladatelství: Academia
Anotace:
kniha pojednává různé aspekty vztahů lidí a zvířat v evropských i mimoevropských kulturních kontextech, téma, které se celosvětově tlačí do centra pozornosti. Je zde zohledněno naše subjektivní vnímání živých tvorů, lov, úloha zvířat jako obětí, domestikační procesy a fenomén chovatelství, ochrana zvířat a ochrana druhů, užití zvířat v medicínských výzkumech a jako modelu pro chování a fungování lidí a další jednotlivé facie vztahu člověk–zvíře. Jsou zvířata divé bestie, ochlupení bližní či bezduché automaty?


Přebal knihy Autor: Tereza Vandrovcová
Název: Zvíře jako pokusný objekt: sociologická reflexe
Vydavatelství: Triton
Anotace:
populárně-naučná publikace na konkrétním příkladu zvířat v laboratořích ukazuje, jakým způsobem může být sociologická reflexe mezidruhových vztahů přínosná. Kniha postupuje od náčrtu teorie morálního statusu až k praktické analýze způsobu, jímž jsou zvířata de-individualizována a zvěcňována moderní vědou za účelem jejich využití ve výzkumu. Snaží se přijít na to, jakým způsobem experimentující vědec dokáže utlumit své emoce či morální zábrany a akceptovat toto zvěcnění. Popisuje celou řadu příčin, mezi které patří např. způsob vzdělávání a výchovy budoucích vědců, způsob fungování vědeckých institucí, ale i celospolečenské mechanismy, které zasazují zkoumanou problematiku do souvislosti globální ekologické krize.


Přebal knihy Autor: Marc Bekoff, předmluva Jane Goodalloová
Název: Na zvířatech záleží - abeceda práv a pohody zvířat
Vydavatelství: Triton
Anotace:
biolog Marc Bekoff v knize objasňuje, proč si zvířata zaslouží naši lásku a úctu. Je odborníkem, který zvířata doopravdy miluje, protože si uvědomuje, že s námi sdílejí všechny emoce, včetně citu lásky, úzkosti, radosti, obavy i slitování. Pokud si čtenář již zvykl na tradiční darwinistický pohled na přírodu kouzel zbavenou, tato kniha mu může pomoci změnit názor. Pokud již patří mezi ochránce zvířat či dokonce mezi ochránce zvířecích práv, získá navíc neocenitelný materiál, podle něhož může lidem kolem sebe vysvětlit, proč je ochrana zvířat tak důležitá. Kniha je cenná, protože v ní vyjadřuje svůj názor i celá řada významných západních vědců. V určitém smyslu bude první svého druhu u nás, protože naši ochránci zvířecích práv zatím mohli publikovat jen v polosamizdatových nákladech, aniž by si jich velká nakladatelství vůbec všimla.


Přebal knihy Autor: Jan Čejka
Název: Zvířata jsou naši bližní
Vydavatelství: Práh
Anotace:
kniha je soubor krátkých kapitol vybraných z děl známých humanistů, filozofů a křesťanských myslitelů. Vybízí čtenáře k zamyšlení nad životem zvířat v dnešní materialisticky zaměřené společnosti, nad jejich osudem a bezohledném využívání v různých odvětvích lidského konání, a to zvláště v soudobém systému živočišné výroby. Je výzvou ke změně našeho vztahu k mimolidským stvořením, k soucitu s jejich utrpením a k odpovědnosti za jejich ochranu.



Přebal knihy Charles Patterson − Věčná Treblinka (PRÁH)

Ač srovnání hrůz nacistických koncentračních táborů s utrpením zvířat v novodobých velkochovech, na jatkách, v laboratořích a mnoha jiných místech jejich utrpení se může mnohým zdát nevhodné, Charles Patterson v této knize ukazuje, že krutosti páchané na bezbranných mimolidských stvořeních jsou předzvěstí zločinů vůči lidem samým a že zotročení a zabíjení zvířat je kořenem všemožného zla a násilí - otroctví, rasismu, genocid, pogromů a mnohých jiných krutostí.



Autor: John Webster
Název: Životní pohoda zvířat: Kulhání k ráji
Nakladatel: Práh
Anotace:
světově proslulá, avšak spíše odborná kniha o etice zacházení s hospodářskými zvířaty. Kniha je doporučovaným studijním materiálem na zemědělských a přírodovědných vysokých školách.





Autor: E. B. White
Název: Šarlotina pavučinka
Nakladatel: Fragment
Anotace:
jedna z nejslavnějších dětských knížek od autora Myšáka Stuarta Littla E. B. Whitea. Příběh prasátka, kterého před budoucností pečínky na vánočním stole zachrání díky své moudrosti a odvaze pavoučice Šarlota. Dočtete se i o přátelství prasátka s holčičkou Fern a spoustou dalších zvířátek na farmě. Přečtěte si napínavý příběh o opravdovém přátelství.



Přebal knihy Barbara Franco, Simona Giordano -
Mizející zvířata (Universum)

Tato publikace, v níž jedinečné fotografie ohrožených druhů doprovázejí fundované texty, má být pomocí v boji o záchranu biodiverzity. Desetitisíce lidí podnikají kroky k tomu, aby se symbol pandy velké šířil na celém světě i s tím, co představuje.




Přebal knihy Sharon Yntemová, Christiane Beardová -
Vegetariánství a děti (Mercurius)

Kniha o zdravé výživě dětí. Jde se o skutečně obsáhlou knihu, má téměř 300 stránek, takže rodičům malých vegetariánů a veganů, nebo vegetariánům, kteří teprve děti plánují, bude výborným zdrojem informací a vyčerpávajícím návodem, jak zdravě stravovat své dítě…






Přebal knihy Jan Čejka − Jejich jest království (PRÁH)

Kniha je souborem kapitol vybraných z publikací nedávno vydaných ve Spojených státech, zabývajících se krutým osudem hospodářských zvířat v soudobé společnosti a výzvou ke hledání ztracené odpovědnosti za jejich ochranu a k soucitu s utrpením těchto našich bližních.






Přebal knihy Eugen Drewermann – O nesmrtelnosti zvířat (Knižná dielňa Timotej)
Z úvodu knihy: „Kdybychom museli poslouchat křik zvířat trýzněných člověkem, neunesli bychom ho. Proto si zacpáváme uši. Cožpak nemáme spolky na ochranu zvířat...? Je to jejich starost. Pokusy na zvířatech jsou ostatně nezbytné, vždyť pomáhají medicíně, je to právoplatná záležitost vědy, legitimovaná dokonce křesťanskou teologií, která si vysvětluje Stvořitelova slova Gen1,26 následovně: “Vy lidé jste pány země, zvířata jsou vašimi otroky.“ Z hlediska nekonečné důstojnosti člověka neexistuje žádné utrpení, jež by se zvířatům nesmělo způsobit, jakmile se to jeví jako nezbytné a smysluplné z hlediska určitých lidských potřeb.“

Přebal knihy Peter Singer – Osvobození zvířat (PRÁH)

Narodit se jako zvíře do blízkosti člověka není na začátku 21. století nejradostnější úděl. Vyloučíme-li rodinné mazlíčky, zbývá škála více či méně hrůzných forem života -- ať již v zemědělských nebo kožešinových chovech, pokusných laboratořích, zoo, cirkusech. Vztah člověka a zvířat je jedním z největších etických problémů dneška, a stále se tedy množí hlasy, podle nichž jsou zvířata po otrocích a ženách dalšími v řadě "slabých", kteří čekají na fundamentální zlepšení svých životních podmínek.



Přebal knihy Jeffrey Moussaieff Masson a Susan McCarthyová –
Když sloni pláčou (Rybka Publishers)

Emocionální svět a citový život zvířat
Průkopnická a originální kniha předního amerického psychologa J. M. Massona a publicistky Susan McCarthyové přináší na podkladě mnohaletého bádání a přímého pozorování přesvědčivé důkazy o tom, co lidé odedávna tušili: zvířata milují a strádají, bývají osamělá, žárlí, prož ívají zklamání, jsou zvídavá a zvědavá zkrátka cítí.





Rainer Holbe – Záhadné síly zvířat a rostlin (Dialog)


Přebal knihy Konrad Lorenz – Takzvané zlo, vydavatelství Kosmas cz

Když v roce 1963 vyšla poprvé tato kniha světoznámého etologa a nositele Nobelovy ceny v oboru lékařství a fyziologie Konrada Lorenze, vyvolala rozsáhlé diskuse. Svým obsahem totiž překonala hranice biologie a psychologie směrem ke společenským vědám, filosofii a politice a přivedla své čtenáře k zamyšlení nad příslušností člověka k živočišné říši, v níž může nacházet i základy své rozumové, kulturní a sociální výjimečnosti. Ve svém pojetí agrese vyšel Lorenz z předpokladu, že vnitrodruhová agrese je dosti rozšířená, neboť plní důležité funkce regulace sociálního chování, jako je ochrana teritoria a rodiny či výběr sexuálních partnerů, a že zejména u savců vznikly četné mechanismy, které agresi brzdí, oslabují nebo i zastavují. Do své ucelené teorie agresivity, jejích příčin, funkcí a motivací zahrnul i chování člověka. Vývojem etologie a moderní sociobiologie byly některé údaje v knize sice překonány, většina je však stále aktuální, a tak toto dílo neodmyslitelně patří ke klíčovým textům oboru.


Přebal knihy Jean Prieur – Duše zvířat (Mladá Fronta)

Mají zvířata duši, city, inteligenci, prorocké schopnosti?
Prokazatelně mají…kniha končí otázkou: „mají lidé duši?“










Přebal knihy Robert Sheldrake – Váš pes to ví (Rybka Publishers)

Jak psi poznají, kdy se jejich pán vrací domů a další neobjasněné schopnosti zvířat.










Přebal knihy Susan Chernaková McElroyová –
Zvířata jako učitelé a léčitelé, skutečné příběhy a úvahy
(Chvojkovo nakladatelství 1999)

Pro kohokoli, kdo zapomněl jak vnímat anděly kolem sebe, je kniha Zvířata jako učitelé a léčitelé pozváním k opětovnému spojení s moudrostí a léčivou mocí zvířat.











Alice Oppová – Hlasy pro němou tvář (PSPK)




Zpět