Články


24. duben je Světový den laboratorních zvířat
 23. dubna 2006, Redakce


Seznam v ČR dostupných kosmetických firem, jejichž výrobky jsou prokazatelně zhotoveny bez příměsí ze živočichů a zvířat a bez testování na zvířatech.

Alcina
L´Occitane
Louis Widmer
Montagne Jeunesse
Weleda
Botanicus




SEZNAM FIREM TESTUJÍCÍCH OHLEDUPLNĚJŠÍMI METODAMI

Pokusy na zvířatech jsou jedním z nejdůmyslnějších a nejkrutějších způsobů, jak trápit zvířata. V České republice je na pokusy ročně obětováno přibližně 250 tisíc zvířat. 250 tisíc vnímavých tvorů, kteří jsou odsouzeni k strastiplnému životu, ze kterého je vysvobodí až smrt. Jedním z mnoha oborů, v nichž jsou zvířata využívána, je i testování kosmetických výrobků.

Zákon ukládá, že chemické substance, které jsou obsaženy v kosmetických výrobcích (konzervační látky, barviva, vonné esence atd.), musí být pro užívání lidmi nezávadné. Mnoho výrobců kosmetiky se domnívá, že jedinou cestou k nabytí této jistoty o nezávadnosti látek jsou pokusy na zvířatech. Tak procházejí nejprve chemické látky a později i z nich vyrobené konečné kosmetické produkty sérií pokusů, při nichž je ověřována toxicita, dlouhodobé působení, vstřebávání a snášenlivost pro kůži a sliznici a které znamenají pro tisíce zvířat dlouhodobé vystavení intenzivní bolesti a smrt. Tělové a opalovací krémy, rtěnky, řasenky, oční stíny a linky, mýdla, šampóny, pudry, spreje a všechny další výrobky, kterými si my zpříjemňujeme život, způsobují jiným tvorům nezměrné utrpení.

Pokusy na zvířatech ale nejsou jediným způsobem, jak se ujistit o bezpečnosti daného výrobku. Existuje mnoho alternativních metod bez použití zvířete, kterými lze tyto kruté a naprosto zbytečné testy nahradit. Alternativní metody dokonce poskytují lepší informace o působení chemikálií na tělo člověka, neboť se nespoléhají na zvířecí buňky a tkáně, které často reagují s určitou látkou zcela odlišně než tkáň a buňky lidské. Ročně utrpí statisíce lidí na celém světě těžké poškození zdraví právě díky lékům, které ač prošly mnoha testy na zvířatech, jsou pro člověka nebezpečné.

Nepodporujte firmy, které testují na zvířatech, kupujte si kosmetiku bez utrpení - čistě přírodní kosmetiku!

SEZNAM FIREM, KTERÉ TESTUJÍ SVÉ PRODUKTY OHLEDUPLNĚJŠÍMI METODAMI: Firem, které můžou mít v oblasti pokusů na zvířatech opravdu čisté svědomí je minimum - jsou to pouze firmy, které používají čistě přírodní kosmetiku bez jakýchkoliv chemikálií - ty, které jsou na tomto seznamu sice používají metody, které jsou lepší než klasické testování za použití zvířat, přesto se však při jejich vývoji neobešly bez použití pokusů na zvířatech. > Zde <

Procter & Gamble je jedním z největších výrobců spotřebního zboží. Zároveň je ale označována za „světovou nejhorší“ korporaci kvůli pokračujícímu otravování a zabíjení zvířat při vývoji nových kosmetických a toaletních potřeb. Předpokládaný počet zvířat, která ročně umřou kvůli P&G a jejich zákaznicím a zákazníkům, je 50 000.

Vyhýbejte se proto při nákupu značkám uvedeným na tomto seznamu. (Seznam obsahuje pouze firmy patřící pod P&G, které je možno zakoupit v Evropě. Existuje však řada dalších značek patřících této společnosti, na které je třeba si dát pozor, pokud cestujete mimo Evropu.)

Ace, Adam, Alfa, Alldays, Always, Ariel, Attends, Aussie, Az, Azurit, Bess, Blend a Dent, Blend a Med, Blendax, Bold, Bonux, Bounce, Bounty, Camay, Certina, Charmin, Circ, CoverGirl, Crest, Daisy, Dash, Dash 2in1, Daz, Downy, Dreft, Dryel, Ellen Betrix, Eukanuba, Fairy, Febreze, Frost&Tip, Giorgio, Hairpainting, Head & Shoulders, Helmut, Lang Skin frangrances, Herbal Essences, Herve Leger, Hugo Boss, Hydrience, IAMS, Inextra, Infasil, Ipana, Ivory, Jar, Lasting Color, Laura Biogiotti, Lenor, Lines, Linidor, Loving Care, Max Factor, Men´s Choice, Metamucil, Miss Clairol, Moher, Mr. Proper, Myth, Natural Instincts, Nice and Easy, Noxzema, Nuances, NyQuil, Olay, Old Spice, Pampers, Pantene, Pert Plus, Pringles, Regulan, Rejoy/Rejoice, Secret, Sinex, Swiffer, Tampax, Tempo, Tide, Tix, Ultress, Vicks, Vidal Sassoon, Vizir, Wash and Go, Zest
Kontaktujte společnost P&G a vyjádřete svůj nesouhlas s tím, že testuje nezávadnost svých výrobků na zvířatech.
Procter&Gamble - Rakona, a.s.
Na Poříčí 42
111 21 Praha 1
Tel.: +420 221 804 301-2
Fax.: +420 221 804 401
kariera@proctergamble.cz
Procter & Gamble – Rakona, s.r.o.
Ottova 402
269 32 Rakovník




Připomínáme Vám - 24. duben
je Světový den laboratorních zvířat

V České republice bylo v roce 2003 použito na pokusy 327 313 zvířat.
Denně trpí bolestí a umírá v pokusných laboratořích celého světa statisíce myší, morčat, králíků, koček, psů i opic.
Děje se tak nejen pro zdraví lidí, nýbrž i pro naší krásu a hygienu. Pokusme se zamyslet nad oprávněností pokusů na zvířatech z hlediska etiky, zdraví lidstva, ekonomiky, statistiky, vyspělé techniky a náboženství...
 Pokud se týče etiky, domníváme se, že morální právo člověka - týrat zvíře v sebeobraně před nemocemi, není přiměřené z hlediska rizikového chování většiny obyvatel vyspělého, civilizovaného světa.
 Zamysleme se, zda toto právo neztrácíme v okamžiku, kdy své zdraví dobrovolně ohrožujeme kouřením, pitím alkoholu, drogami, přejídáním, odtučňováním, výrobou jedů, herbicidů, potravinářských barviv, esencí, honbou za konzumními výdobytky, emisemi z provozu motorových vozidel, autonehodami, politikou, rozčilováním, vrcholovým sportem, požíváním léků, atd...
 A co teprve výroba zbraní jednotlivého i hromadného ničení? Co vězení, koncentráky a popravy? Pakliže někdo namítne, že jde o dobro a zdraví našich dětí, má pravdu. Ale podivná je tato starost právě u člověka, který se jako jediný z čeledi savců chová ke svým mláďatům tak krutě. Žádné zvíře úmyslně svá mláďata nemrzačí za účelem žebroty, nenutí je k prostituci, neznásilňuje a netýrá. Nejsou nucena pasivně vdechovat kouř cigaret, jíst škodlivé výrobky denně nabízené reklamou.
 Pokud se týče oprávněnosti, obvyklé do nekonečna opakované tvrzení zastánců pokusů zní, že veškeré utrpení pokusných zvířat, miliardové náklady na výzkum léků, chirurgických zákroků a výuky, je motivováno jejich odpovědností za zdraví lidstva.  Stačí si však pozorně přečíst denní tisk a dozvíme se, že závažné důvody současných finančních problémů zdravotnictví jsou nadměrné výdaje na léky, nadhodnocování významu léčiv a lékařských služeb na ukazatele zdravotního stavu.
 Jedná se o záměrné opomíjení hlavních determinant - vlivu životního stylu a prostředí a týká se to celého světa.
Není demagogií tvrzení, že farmakologické a pokusné lobby zneužívá obrovských finančních prostředků plynoucích z kapes daňových poplatníků na výrobu nesčetného množství chemických látek, které svými vedlejšími účinky poškozují zdraví pacientů. Kdyby totiž byly tyto finanční prostředky investovány do prevence, ozdravění živ. prostředí a osvěty ke změně živ. stylu, pomohlo by to lidstvu více.
 Ze statistiky WHO z roku 2003 vyplývá, že počet úmrtí na nádorové a tzv. civilizační choroby stoupá. Na stránkách našeho tisku nás varuje Česká onkologická společnost - onemocnění rakovinou stoupá, náklady na léčení i prevenci jsou vysoké, navíc jsou problémy s hrazením prevence zdravotními pojišťovnami, ročně umírá 35 000 lidí na nádorové choroby. (nejvíc ve vyspělé Evropě).
 Proč zdravotnictví utápí finanční prostředky v nákladných farmakách a službách, místo co by je investovalo do prevence?
 Je to způsobeno obrovskými kšefty multinárodních farmakologických společností, které cíleně opomíjí důraz na prevenci a osvětu, zaplavují trh novými a novými léky, jejichž užívání způsobuje závažné vedlejší účinky, mnohdy vedoucí až k úmrtí pacientů na zcela jiné choroby, než byla původní nemoc. Sice jsou tyto látky stahovány z trhu, jenže se vzápětí objevují pod jinými názvy. Je to začarovaný kruh, z něhož není v tržně hospodářském prostředí úniku.
 Zástupci farmakologických lobby, díky svému finančnímu potenciálu, infiltrovali do významných státních zařízení i správních orgánů.
 A tak navzdory miliardám zvířat obětovaných na pokusech, obrovským finančním nákladům a oné údajné odpovědnosti vivisektorů za zdraví lidstva, lidé stonají a počty úmrtí se zmnohanásobují.


 Zkušenosti s miliony pokusů na zvířatech dokázaly, že kvóta selhání je celých 90% (studie Kleinfeld, Kaplan, Becker - Human Drug Relation, Comprehensiveness Breeds Complexcity, 1994). Jedná se totiž o látky, jejichž působnost se u člověka a různých druhů zvířat liší více než tisícinásobně a jiné působí dokonce opačně.
 V současné době by bylo možné pomocí rozvinuté techniky, elektroniky, sítě knihoven a databází, tedy tkz. alternativními metodami, podstatně snížit počet pokusných zvířat na minimum. Ale těžko se prosazují.
 Navzdory 90 % debaklu farmaceuticko-chemická lobby na pokusech trvá. Jednak z konzervativnosti vědeckého provozu ve kterém množství zaměstnanců nachází obživu, kariéru a sebepotvrzení. Testování na zvířatech slouží také jako aliby - právní zajištění proti žalobám v případech poškození zdraví či úmrtí klientů vyvolaném testovanými látkami. Dále je zde spousta dodavatelských a subdodavatelských firem, které spolu s průmyslem a vojenskými zařízeními mají na zachování pokusů zájem.
 Kromě toho medicíně odcházející epochy se jeví nemoc jako důsledek chemických, bakteriologických a mechanických vlivů na organismus a tyto spojitosti jsou pro ni v podstatě stejné u zvířete jako u člověka.
 Moderní - prohloubená medicína se snaží o celistvý pohled, který zahrnuje mentální, psychické, fyzické, spirituální a etické vlivy na průběh nemoci a účinnost léčení. Tady pokusy na zvířatech žádné poznatky nepřinášejí, naopak od pravdy odvádějí.
 A pokud se týká biblického východiska, Bůh stvořil nebesa i zemi, stvořil člověka i zvířata. Nebesa ponechal ve vlastní správě, zem a zvířata dal do správy člověka (Gn. 1,25,žalm 115). Tehdy neexistovala potřeba předpisů mravního jednání se zvířaty, šlo jen o zabezpečení obou, člověka i zvířat. Do nové situace se lidé dostali až v moderní civilizaci, kdy jsou zvířata i příroda - Země zcela vydány napospas povrchnímu a ziskuchtivému tržnímu prostředí. Před lidstvem vyvstala významná výzva, vypracovat nový obor etiky, kodex mravního jednání vůči přírodě a živým tvorům na naší planetě. Katolická církev, ústy svého nejvyššího představitele Sv. Otce - papeže Jana Pavla II., zpracovala program Sbratření v Pánu, v jehož tzv. nových pořádcích je pamatováno i na kázání k etice vůči zvířatům, ba dokonce i rostlinám.
 Odpůrci pokusů na zvířatech nezavrhují lékařský výzkum, jak je jim často podkládáno.  Jsou pouze na základě dosavadních výsledků oprávněně toho názoru, že potřebné poznatky o lidských nemocech nemohou být získávány na zvířatech.  S postupujícím poznáním souvislostí veškerého dění se kromě toho domnívají, že tato forma sobeckého zužitkování spolustvoření, tak plná krutého utrpení, nemůže člověku žádné dobro přinést
Přidejte se i Vy k mezinárodnímu bojkotu kosmetických firem.
 Nekupujte výrobky testované na zvířatech.
(Pro zvětšení klikněte na tabulce)
>> Více na stránkách Svobody zvířat




Zpět