Tiskové zprávy


TISKOVÁ ZPRÁVA - Poslanec (ODS) a (ČSSD)...
 16. 12. 2008, Davida Šeicha a Jeronýma Tejce


Poslanci David Šeich (ODS) a Jeroným Tejc (ČSSD) již čtvrt roku intenzivně spolupracují v oblasti legislativy týkající se ochrany zvířat. Oba se tímto oborem dlouhodobě zabývají a již v minulosti vyvíjeli iniciativu podobným směrem. (Pan Šeich navrhuje novelu trestního zákona, která zvýší sankce za týrání zvířat, pan Tejc dlouhodobě vede veřejnou diskusi o nebezpečí chovu bojových plemen.)
Poslanci spolupracují také s 60ti odborníky a konzultanty (veterináři, chovatelé, kynologové, majitelé zvířecích útulků a právníci). Za jejich účasti proběhly již dva odborné semináře, jeden v Brně, druhý v Praze.

Níže jsou uvedeny prozatímní závěry spolupráce:
1) vytvoření jednotného povinného čipovacího systému u psů
2) kastrace zvířat - umožnění kastrace psa či kočky v útulku po nějaké době (2 až 3 měsíce) – zabránění nekontrolovaného a problematického rozmnožování
3) odpovědnost majitelů psů za útoky - zavedení nové skutkové podstaty trestného činu – napadení zvířetem
4) zřízení „veterinární policie“ nebo obdobného institutu, který funguje například v USA (vyšetřovatelé, kteří odhalují týrání zvířat, úředníci a speciálně školení pracovníci specializující se na bojová plemena). Spíše ale než vytvořit policejní oddělení, zvažujeme takovou věc v rámci pracovníků krajské veterinární správy s rozšířenými pravomocemi. „Jde nám především o odstranění povinnosti upozornit majitele dopředu o tom, že jde kontrolovat nahlášení týrání zvířete. Nahlášená kontrola totiž ztrácí smysl“, říká David Šeich.
5) zřízení národního veřejně přístupného online registru psů (v návaznosti na povinné čipování)
6) opatření vedoucí k zamezení konzumace psů a koček
7) iniciace „osvětných“ seminářů a přednášek na školách na téma „jak zacházet se zvířaty“ (zabránit napadení psem, výchova zvířete atd.) ve spolupráci s Ministerstvem školství.
8) zavedení nové skutkové podstaty trestného činu – pohlavní styk se zvířetem

Poslanci David Šeich a Jeroným Tejc budou v iniciativě pokračovat i nadále. Věnovat se hodlají i jiným tématům, jako jsou například chov exotických zvířat a jejich čipování či plemenářský zákon.
„ Chceme hájit zájmy zvířat, bojovat proti nesprávnému zacházení s nimi, ale zároveň chránit lidi před nebezpečím, které může způsobit špatná výchova zvířete či nezodpovědný přístup jeho majitele“, shrnují cíle své spolupráce Jeroným Tejc a David Šeich.




Zpět