Tiskové zprávy


TISKOVÁ ZPRÁVA - Zatraceně ztracený?
 27. 8. 2014, Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


Čipovat nebo nečipovat psy? Na tuto otázku kladně odpoví určitě ten, komu se pejsek již někdy ztratil. Elektronicky označovat psy je zatím povinné jen v případě vydání pasu nutného pro cestování po zemích EU, ale také je to nutné i při vycestování mimo.
Takovýto mikročip musí splňovat normy ISO 11784 nebo 11785; označení tetováním je sice ještě uznáváno, ale pouze pokud je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011.
Mnohé obce a města přispívají majitelům na elektronické označení jejich pejsků nebo dokonce i celou částku několika set korun plně hradí. Ví, že se to vyplatí. Jistě je důležité, že je pak evidence snazší, a i vybírání poplatků, ale důležité je určení majitelů u psů nalezených či zaběhlých a ztracených.
Podle Kláry Carbové, předsedkyně občanského sdružení Psí detektiv, se nejvíce psů ztratí po silvestrovských oslavách a pak v květnu a v září, kdy vrcholí hárání fen. Je to také aktuální vzhledem k nastávajícím týdnům, kdy by si lidé měli své feny a psy více hlídat, poslední týdny evidují nárůst případů ztracených psů o 20 %. Vyplývá to z poznatků této organizace, která se zaměřuje na vyhledávání ztracených pejsků a kočiček. Psímu detektivovi se daří vrátit zpět majitelům zhruba 80 % ztracených psů, mimo jiné díky hromadnému rozesílání sms po okolí, kde se zvíře ztratilo, plakátů s fotografií a díky databázi kontaktů v každém okrese – soukromých veterinářů, zverimexů, myslivců, kynologických sdružení, obcí, Státní veterinární správy apod. Další možností je také spolupráce s útulky.
Elektronické označování psů má i z tohoto pohledu smysl a efekt. Na to při různých příležitostech Státní veterinární správa upozorňuje a doporučuje psy i kočky očipovat i v případech, kdy majitelé se psy nikam necestují.

Čip, čip!
Čimčarara, čim, čim čip,
označit chci trochu, líp!
Místo kroužku, elektricky…
Je to starý, eklektický…

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR www.svscr.cz




Zpět