Tiskové zprávy


TISKOVÁ ZPRÁVA - Traviči neohrožují pouze ptáky
 13. 9. 2011, Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Již jsme se několikrát v uplynulých letech vyjadřovali k zákeřnému a odsouzeníhodnému trávení údajné škodné, zejména dravých ptáků za použití zakázaného preparátu, který obsahuje karbofuran. Přestože již několik let je tento pesticid zakázán, je možné, že jej stále někdo má a neváhá jej použít.

Otrávený orel Proto upozorňujeme na to, že setká-li se někdo s podezřelou potenciálně jedovatou nástrahou ve volné přírodě, neměl by váhat a měl by informovat o nálezu policii, ale i třeba místní myslivecké sdružení, aby se případ vyšetřil a předešlo se utrpení volně žijících zvířat. A nemusí jít jen o dravé zákonem chráněné ptáky.

Otrávený kocour Bohužel se vyskytnou i tací, kteří tráví psy či kočky, a to i jinými jedy. Jeden z posledních takových případů řeší policie ve východních částech Prahy. Je tedy dobré upozornit i chovatele psů, aby věnovali pozornost tomu, k čemu jejich pes čichá, či co by rád „ochutnal“. Při každém podezřelém nálezu je dobré kontaktovat policii.

A je třeba dodat, že trávení volně žijících i domácích zvířat je trestné. Jde o porušení mimo jiné i zákona na ochranu zvířat proti týrání. Pozornost veřejnosti může napomoci dopadení pachatele. Kdo se chce dozvědět více o této problematice, může nahlédnout na www.karbofuran.cz.

Jedovatých návnad je možné používat jen při likvidaci myší a potkanů, ovšem pouze tak, aby k návnadě neměla přístup ani volně žijící ani domácí zvířata a samozřejmě ani děti. Když jde o likvidaci hlodavců většího rozsahu, musí se takováto činnost svěřit schválené odborné firmě, jejíž pracovníci musejí mít samozřejmě oprávnění k nakládání s jedy.

Medle…
Jak trávit pěkné odpoledne:
Pohladit psa či kočku vedle…

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ČESKÉ REPUBLIKY Slezská 7, 120 56 Praha 2,
tel. tiskový mluvčí: 227 010 154,
fax: 227 010 190,
e-mail: j.duben@svscr.cz;
web: http://www.svscr.cz.




Zpět