Tiskové zprávy


TISKOVÁ ZPRÁVA - Inzerovaná mast Psí sádlo
 24. 11. 2009, Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Inzerovaná mast „Psí sádlo“ nemá s psy nic společného
Stačí si pečlivě přečíst složení a hned je jasné, že jde o bylinnou mast a nikoli o mast obsahující sádlo ze psů. Výrobce se samozřejmě snaží zaujmout, a na krabičce označené jako „Psí sádlo“ dokonce umístil obrázek psa, avšak dále je uvedeno, že jde o bylinnou mast, preparát, který svým účinkem „navázal na legendární psí sádlo, a přitom ušetřil životy mnoha němých tváří“.
Takže opravdu žádné sádlo ze psů.

Státní veterinární správa ČR nicméně považuje za vhodné na tato fakta upozornit. Sice tedy nejde o výrobek živočišného původu, nebyl kvůli němu usmrcen ani jeden pes, avšak sám název tuto možnost evokuje a již jsme se setkali s dotazy, jak to tedy je.

Zřejmě bude případ v médiích inzerovaný jako „Psí sádlo“ řešit jiný dozorový orgán, obchodní inspekce, jako zavádějící, popřípadě klamavé označení výrobku.

Snad je dobré dodat, že pes není u nás potravinovým zvířetem a nesmí se obchodovat ani s jeho „produkty“, tj. například s kůží, stejně tomu tak je u koček. Nelze se tedy na trhu setkat ani s údajně dříve oblíbenými šněrovadly ze psí kůže a nesmí se obchodovat ani se psím sádlem.

Zkrátka s mastí „Psí sádlo“ od doktora Weisse to je podobně jako s instalatéry oblíbeným tmelem zvaným „medvědí ho…“, které s medvědím výkalem také nemá nic společného.

Při zápalu slunce

Koho by to napadlo,
dát si prsa na sádlo!
A co koukat po očku
na psa nebo na kočku,
ti léčí tělo, duši,
vrní, předou, krčí uši…

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ČESKÉ REPUBLIKY
Slezská 7, 120 56 Praha 2,
tel. tiskový mluvčí: 227 010 154, fax: 227 010 190,
e-mail: j.duben@svscr.cz; web: http://www.svscr.cz.





Zpět